AnasayfaBlogReferans Mektubu Yazmaktan Korkmayın
Referans Mektubu

Referans Mektubu Yazmaktan Korkmayın

17 Ocak 2019
Eliyle kalemi sıkıca kavrayan bir kişi bir belgeyi imzalıyor. Görüntü, parmaklarının kalemi sıkıca tuttuğu görülebilen ellerinin yakın çekimidir. Kolundaki kol saati de dirseğinin hemen üzerinde görülebiliyor. Kalem hafif bir açıyla tutulmakta ve kalemin ucu belgenin üzerinde durmaktadır. Kişi gözleri kağıda sabitlenmiş bir şekilde görevine odaklanmıştır. Arka plan odak dışıdır, sadece ön plandaki belge görünür. Belge beyaz, kalem ise siyahtır.
KonuAçıklamaEtkisi
Referans MektubuKariyerin belirli bir noktasında, çoğu insanın yazması gereken bir mektup.İşe alım sürecini etkiler ve önemli bir rol oynar.
Talep İş ArkadaşlarındanReferans mektubu aynı zamanda iş arkadaşlarınızdan da talep edilebilir.İş arkadaşınızın kariyer gelişimi üzerinde olumlu etkisi olabilir.
Talep İş Bağlantılarındanİş bağlantılarınız da referans mektubu talep edebilir.İş bağlantınızın kariyer gelişimi üzerinde olumlu etkisi olabilir.
Ret HakkıBir referans mektubu yazma konusunda kendinizi rahatsız hissediyorsanız, ret etme hakkınız vardır.Buna saygı gösteren bir iş arkadaşı veya iş bağlantısı ilişkinizi olumlu şekilde etkileyebilir.
Önemli RolReferans mektubu, işe alım sürecine doğrudan etki eder.İşe alınmanızı veya alınmamanızı belirleyebilir.
Üçüncü Taraf GörüşüReferans mektubu, adayın yeteneklerini ve deneyimlerini büyütme fırsatı sunar.İşverenin aday hakkında daha net bir görüş oluşmasını sağlar.
DürüstlükReferans mektubu, adayın dürüstlüğünü test etme fırsatı sunar.Dürüst ve güvenilir olmayan bir aday, işe alınmayabilir.
ZamanlamaReferans mektubu talebi genellikle işe alım sürecinin son aşamasında gelir.Mektup, adayın işe alınma şansını artırabilir veya azaltabilir.
Kişisel BilgilerReferans mektubu, adayın kişisel ve profesyonel bilgilerini içerir.Bu bilgiler, adayın işe uygunluğunu değerlendirmede önemli bir rol oynar.
ProfesyonellikReferans mektubu, yazıldığı kişinin profesyonellik seviyesini yansıtır.Bu, adayın profesyonel düzeyini ölçmek için bir fırsat sunar.

Hemen hemen herkes kariyerinin bir noktasında referans mektubu talebiyle karşılaşır. Bu talep iş arkadaşlarınızdan da gelse, iş bağlantılarınızda da gelse yazacağınız mektup, onu talep eden kişi için önemlidir. Bir diğer önemli konu ise verdiğiniz referans mektubu işe alım sürecine etki edeceği için, yazmak istediğiniz biri için bunu yapmamanız. Eğer kafanızı kurcalayan şeyler varsa sizden referans mektubu isteyen kişiyi kibarca ret edebilmelisiniz.

Referans Mektubu Yazarken Yazacak İyi Şeyler Bulamamak

Eğer bir referans mektubunu istemeyerek yazdıysanız zaten okuyan kişi bunu hissedecektir. Bu yüzden böyle bir referans mektubu yazdığınız kişiye de bir faydası olmayacaktır. Eğer içtenlikle bir referans mektubu yazamayacaksınız, bu talebi nazikçe ret etmeniz hem isteyen hem de sizin için daha iyi olacaktır. İçten olmayan bir referans mektubu kötü referans vermek kadar zarar verebilir çünkü işverenler satır aralarını okurlar ve sizin aslında neyi söylemediğinizi anlarlar. 

Birinin sizden referans mektubunuzu istemesi gerçekten onur vericidir. Ancak aynı zamanda sizi strese de sokabilir. Ancak korkmayın herkes rahatlıkla referans mektubu yazabilir. Sadece nereden başlayacağınızı bilmeniz yeterli. Herşeyden önce sizden referans mektubu isteyen kişinin özgeçmişini inceleyin.

Çalışanlar içinse referans mektubu almak için çaba göstermelidir.

Özgeçmiş taramasını nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız; İK'cı İçin CV-Özgeçmiş Tarama Önerileri yazımıza göz atmanızda fayda var.

Bir öğrenci için referans mektubu yazacaksanız ondan ödevlerin listesini isteyebilirsiniz. Referans mektubunu ne için istediklerini bilmek mektubunuza yön verecektir. Mektubu yazdıktan sonra nasıl ileteceğinizi mutlaka sorun çünkü bazı mektuplar e-posta ile gönderilebilirken bazılarını özellikle elden teslim etmeniz gerekebilir. Şimdi nasıl başlayacağımızı öğrendiğimize göre referans mektubunun detaylarına geçelim.

Temel Şeylerle Başlayın

Mektubunuza referans mektubu yazdığınız kişiyle nasıl tanıştığınızı anlatarak başlayın. Eğer o kişi eski bir çalışanınızsa sizinle çalıştığı tarihleri yazın.

Detayları Ekleyin

Mektuba kişinin becerilerini ve performansını anlatarak devam edin. Potansiyel işverenin neden onu seçmesi gerektiğini açıklayın. İşverenler sizden ne bekliyor sorunun cevabı önerdiğiniz kişide olabilir, bunu açığa çıkarmalısınız. İki veya üç göze çarpan özellik ekleyin ve bu özellikleri nasıl kullandığına dair örnekler vermeye çalışın. Bu özellikleri seçerken özellikle kişinin başvurduğu işle alakalı olanları vurgulayın. Kişinin başvurduğu işin tanımını isteyin ve bu tanımda olan özelliklerini öne çıkarın. 

Takipte Kalmayı Önerin

Mektubu yazdığınız işverene referans mektubu yazdığınız kişiyi istihdam etmesi durumunda eğer isterse takipte kalabileceğinizi belirtin. Bunu yapabilmesi için mektubunuzun sonuna iletişim bilgileri eklemeyi ihmal etmeyin.

Profesyonel Olun

Bir referans mektubunu teslim etmeden önce mutlaka hatalarını düzeltin. Hatta bir yakınınızdan ikinci bir kontrol yapmasını bile rica edebilirsiniz. Mektubu iş yazışmalarına uygun bir fontta yazın. Times New Roman veya Arial gibi okunması kolay yazı tiplerinden birini seçin.

Mektubu sizden mektup isteyen kişinin talimatlarına göre teslim edin. Eğer bunu belirtmediyse özellikle sormalısınız.

Referans Mektubu, Kariyerin belirli bir noktasında, çoğu insanın yazması gereken bir mektup, İşe alım sürecini etkiler ve önemli bir rol oynar, Talep İş Arkadaşlarından, Referans mektubu aynı zamanda iş arkadaşlarınızdan da talep edilebilir, İş arkadaşınızın kariyer gelişimi üzerinde olumlu etkisi olabilir, Talep İş Bağlantılarından, İş bağlantılarınız da referans mektubu talep edebilir, İş bağlantınızın kariyer gelişimi üzerinde olumlu etkisi olabilir, Ret Hakkı, Bir referans mektubu yazma konusunda kendinizi rahatsız hissediyorsanız, ret etme hakkınız vardır, Buna saygı gösteren bir iş arkadaşı veya iş bağlantısı ilişkinizi olumlu şekilde etkileyebilir, Önemli Rol, Referans mektubu, işe alım sürecine doğrudan etki eder, İşe alınmanızı veya alınmamanızı belirleyebilir, Üçüncü Taraf Görüşü, Referans mektubu, adayın yeteneklerini ve deneyimlerini büyütme fırsatı sunar, İşverenin aday hakkında daha net bir görüş oluşmasını sağlar, Dürüstlük, Referans mektubu, adayın dürüstlüğünü test etme fırsatı sunar, Dürüst ve güvenilir olmayan bir aday, işe alınmayabilir, Zamanlama, Referans mektubu talebi genellikle işe alım sürecinin son aşamasında gelir, Mektup, adayın işe alınma şansını artırabilir veya azaltabilir, Kişisel Bilgiler, Referans mektubu, adayın kişisel ve profesyonel bilgilerini içerir, Bu bilgiler, adayın işe uygunluğunu değerlendirmede önemli bir rol oynar, Profesyonellik, Referans mektubu, yazıldığı kişinin profesyonellik seviyesini yansıtır, Bu, adayın profesyonel düzeyini ölçmek için bir fırsat sunar
Referans Mektubu Yazmaktan Korkmayıniş yazışmalarıreferansreferans mektubureferans mektubu yazma
Parlak kırmızı, uzun kollu bir kazak giyen bir kadın figürünün görüntüsüdür. Kolları iki yanında, beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Omuz hizasındaki kahverengi saçları hafif dalgalı ve yüz hatları belli belirsiz. Gözleri kapalı ve dolgun dudakları huzurlu bir ifadeyle hafifçe açık. Beyaz kemerli açık mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Kıyafetlerinin sıcak renkleri, huzurlu yüz ifadesiyle birleşince çok sakinleştirici ve davetkar görünüyor.
Kübra Uslu
İçerik Editörü

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Kariyer, iletişim konularında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.