AnasayfaBlogİş Dünyasında Aranan 10 Beceri
İş Hayatı

İş Dünyasında Aranan 10 Beceri

12 Kasım 2019
Bir grup insan bir dizüstü bilgisayarın etrafında toplanmış, dikkatle ekrana bakmaktadır. Dikkatlerinin odağında, yanında oturan bir adama parlak bir şekilde gülümseyen bir kadın var. Kadın aynı zamanda önündeki dizüstü bilgisayara da gülümsemekte ve elinde bir fincan tutmaktadır. Gruptaki bir başka kişi de bir fincan tutuyor ve arka planda dizüstü bilgisayarın ekranı yakından görülüyor. Adam ve kadın birbirlerine gülümsüyorlar ve kadının gülümseyen yüzünün yakın çekimi var. Gruptaki herkes dizüstü bilgisayarla meşgul ve ona odaklanmış görünüyor. Ortamda konsantrasyon ve neşe var.
BeceriÖnemiGeliştirme Önerileri
Bilgi KullanımıBir işletmede kararları bilimsel verilere dayandırma becerisi kazandırır.Farklı sektörlerle ilgili güncel bilgilere erişim, eğitimi sürekli kılma.
Kaynak Yönetimiİşletme kaynaklarını verimli şekilde kullanma ve değerlendirme becerisini geliştirir.Eğitim almak, mentorluk programlarına katılmak, kaynak yönetimi ile ilgili kitapları okumak.
Zaman Yönetimiİş-yaşam dengesini korur, verimliliği artırır.Zaman yönetimi tekniklerini öğrenme ve bu teknikleri düzenli olarak uygulama.
Organizasyon BecerileriProjeleri ve personeli yönetme ve düzenlemeye yardımcı olur.Organizasyonel becerileri geliştirme eğitimleri, zaman yönetimi uygulamaları kullanma.
Problem Çözmeİşletmenin karşılaştığı engellere etkili çözümler bulma yeteneğini geliştirir.Problem çözme tekniklerini öğrenme ve pratik hale getirme.
Takım Çalışması ve İşbirliğiKolektif iş yapabilme ve sinerji oluşturma becerisini geliştirir.Yüksek lisans ve takım projeleri üzerinde çalışma.
İletişim Becerileriİşletme bireyleri veya gruplarla etkin iletişim kurmaya yardımcı olur.İletişim eğitimleri almak, beden dili ve diksiyon kurslarına katılmak.
Teknoloji KullanımıTeknolojik değişimleri takip etme ve mevcut teknolojiyi etkili bir şekilde kullanma.Teknoloji eğitimleri almak, yeni teknolojik trendleri takip etmek.
Adapte Olmada KolaylıkDeğişen ve gelişen iş ortamına hızla uyum sağlamada yardımcı olur.Açık görüşlü olma ve sürekli öğrenmeyi benimseme.
Kişilik ÖzellikleriFarklı karakter özellikleri bir işletmeye farklı değerler katma potansiyeli sağlar.Kişisel özelliklerin farkında olmak ve bu konuda üstün oldukları alanları geliştirmek.

İş dünyasında aranan nitelikli beceriler, onlarca aday arasından kişiyi ön plana çıkartır. İş becerileri, işverenlerin potansiyel çalışma adayından beklediği bir dizi becerilerdir. Bu becerilerin hepsine sahip olmasanız da çoğuna sahip olmanız iş başvurularında öne çıkmanıza yardımcı olacaktır. Peki kesin anlamda iş garantisi sağlayan beceriler neler diye merak ediyor olabilirsiniz. En yaygın ortak olanları sizin için derledik.

İş Dünyasında Aranan Beceriler Neler?

  • Bilgi kullanımı

  • Kaynak yönetimi

  • Bazı kişilik özellikleri

  • Zaman yönetimi becerisi

  • Adapte olmada kolaylık

  • Organizasyon becerileri

  • Problem çözme becerisi

  • Takım çalışması ve işbirliği

  • Sözlü-yazılı iletişim becerisi

  • Teknoloji kullanımı becerileri

  • Problem Çözme Becerisi

Problem Çözme Becerisi

İşe alım uzmanlarının yüzde 62'si problem çözebilmeyi işe alımda aradıkları bir beceri olarak tanımlamaktalar. Peki problem çözme becerisi neden önemlidir? İşletmeler, firmalar sayısız engellerle karşılaşabiliyor. Bu zorluklarla başa çıkabilenler daha iyi gelişme gösterirler. Ancak zorluklarla başa çıkmada daha zayıf performans gösterenler sonuçta başarısız olur. Problemler, şirketlerin günlük yaşamının bir parçası olduğu gibi, problem çözme de önemli bir parçasıdır. 

Problem çözme şunları içerir:

  • Gerçekleri, olayları ve rakamları analiz etmek

  • Problem ve zorlukları tanımlamak

  • Acil durum planı oluşturmak

  • Değerlendirme süreci

  • Çözüm üretme ve uygulama

İletişim Yetenekleri

gerek kişisel hayatınızda gerekse iş hayatınızda başarılı olmak için insanlarla etkili iletişim kurabilmeniz gerekir. bu sebeple de iletişim, iş dünyasında aranan beceri ve nitelikler arasındadır. i̇yi bir iletişim süreci için dikkat etmeniz gereken noktalar:



  • Etkin dinlemek

  • Empati yapmak

  • Mantıksal sonuçlar çıkarmak

  • Beden dilini etkin kullanabilmek

İletişim konusunda eğitimler alarak kendinizi en iyi şekilde geliştirin. Dili karşınızdaki kişiye uygun biçimde kullanın. İletişim yeteneklerinizi geliştirmek için blog yazmaya başlayabilir, yazı yazarken zihninizde canlanan kelimelerin ve cümlelerin konuşmanıza da etki edeceğini göreceksiniz.

Adapte Olmada Kolaylık

Teknolojinin sürekli bir gelişim sürecinde olması, çalışanların da işe olan hakimiyetini de geliştirmelerini zorunlu kılmıştır. Şirketler, sürekli değişen ve gelişen iş ortamına hızla adapte olabilecek çalışanları tercih etmektedir. Açık görüşlü ve öğrenmeyi seven bir bireyseniz, görevlerinizi yerine getirirken yaptığınız hatalardan ders çıkartırsınız. 

Takım Çalışması ve İşbirliği

İş birliğinin etkin ve kaliteli yürütülmesi, ekip içerisinde sinerji oluşmasını sağlar. İyi organize olan takımlar, büyük başarılar elde etmede önemli yere sahiptir. Bu nedenle takım çalışması ve işbirliği, aranan beceriler arasında. İşbirliği demek:

  • Takım içerisinde meydana gelen çatışmaları çözmek

  • Farklı yaşam tarzına, farklı inanç ya da ideolojilere sahip insanlarla uyumlu çalışabilme,

  • Her ekip üyesinin görevlerini buna göre atamak için güçlü ve zayıf yönlerini tanımaktır.

Kişisel Özellikler

Hepimiz birbirinden farklı özelliklere sahibiz. Bizi diğer insanlardan ayıran pek çok özelliğimiz vardır. Bu özellikler arasında daha fazla işe yarayacak karakter özellikleri de mevcuttur. Şirketler kişisel özelliklerimize oldukça önem veriyor. Bunlardan önemli olanlar şu şekilde:

  • Yaratıcılık

  • Şeffaflık

  • Profesyonellik

  • Güven verici olma

  • Coşkulu ve işe heyecan duyma. 

Organizasyon Becerileri

Organizasyon becerisi, iş dünyasında aranan beceri ve önemli özelliklerden biridir. Zaman yönetimi ile birleştirildiğinde ortaya iyi sonuçlar çıkar. 

  • Kendinizi motive edebilme ve odaklanma

  • Görevleri ve kişileri organize edebilme

  • İşleri önceliklendirme, devretme ve sıralama öne çıkan organizasyon becerilerinden bazılarıdır.

İş Dünyasında Zaman Yönetimi

Zamanı verimli kullanamadığınızda sorun yaşayabilirsiniz. Kötü zaman yönetimi iş-yaşam dengesizliğine yol açabilir ve nihayetinde profesyonel ve kişisel yaşamla ilgili sorunlara dönüşebilir. İşte bu yüzden zaman yönetimi becerileri en önemli istihdam edilebilirlik becerilerinden biri. Zaman Yönetimi için çalışma ve yaşam alanınızı düzenleyin. Mevcut kaynakların kullanımını planlayın. (zaman, çaba, insan, para vb.) Çalışmak için ne kadar zaman harcadığınızı izleyin ve günlerinizi daha etkili planlamayı öğrenin.

Teknoloji Kullanımı

Teknolojinin önemi yadsınamaz bir gerçek. Öyle ki, 7'den 70'e herkesin son derece hakim olabildiği ve katılabildiği bir süreç. Teknoloji, hayatımızın her alanına yayılıyor ve yayılmaya da devam edecek. Hemşire, maden mühendisi ya da psikolog olmanız fark etmez. İş dünyasında aranan beceri ve niteliklerden yine en önemlisidir teknoloji kullanımı.

Bonus: İş dünyasında aranan niteliklerden biri de kendinizi daima geliştirmenizdir. İş hayatında daha başarılı olmak ve fark yaratmak için kendinizi İş Hayatı Eğitimleri ile geliştirin. Üstelik eğitim sonunda başarılı olarak alacağınız sertifika sayesinde CV’nize katkı sağlayarak iş görüşmelerinde öne çıkabilirsiniz.

Bilgi Kullanımı, Bir işletmede kararları bilimsel verilere dayandırma becerisi kazandırır, Farklı sektörlerle ilgili güncel bilgilere erişim, eğitimi sürekli kılma, Kaynak Yönetimi, İşletme kaynaklarını verimli şekilde kullanma ve değerlendirme becerisini geliştirir, Eğitim almak, mentorluk programlarına katılmak, kaynak yönetimi ile ilgili kitapları okumak, Zaman Yönetimi, İş-yaşam dengesini korur, verimliliği artırır, Zaman yönetimi tekniklerini öğrenme ve bu teknikleri düzenli olarak uygulama, Organizasyon Becerileri, Projeleri ve personeli yönetme ve düzenlemeye yardımcı olur, Organizasyonel becerileri geliştirme eğitimleri, zaman yönetimi uygulamaları kullanma, Problem Çözme, İşletmenin karşılaştığı engellere etkili çözümler bulma yeteneğini geliştirir, Problem çözme tekniklerini öğrenme ve pratik hale getirme, Takım Çalışması ve İşbirliği, Kolektif iş yapabilme ve sinerji oluşturma becerisini geliştirir, Yüksek lisans ve takım projeleri üzerinde çalışma, İletişim Becerileri, İşletme bireyleri veya gruplarla etkin iletişim kurmaya yardımcı olur, İletişim eğitimleri almak, beden dili ve diksiyon kurslarına katılmak, Teknoloji Kullanımı, Teknolojik değişimleri takip etme ve mevcut teknolojiyi etkili bir şekilde kullanma, Teknoloji eğitimleri almak, yeni teknolojik trendleri takip etmek, Adapte Olmada Kolaylık, Değişen ve gelişen iş ortamına hızla uyum sağlamada yardımcı olur, Açık görüşlü olma ve sürekli öğrenmeyi benimseme, Kişilik Özellikleri, Farklı karakter özellikleri bir işletmeye farklı değerler katma potansiyeli sağlar, Kişisel özelliklerin farkında olmak ve bu konuda üstün oldukları alanları geliştirmek
iş dünyası beceri kariyer iş hayatı eğitim online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.