Excel Eğitimi
Excel Eğitimi
İş dünyası için ilk akla gelen ofis programı ne desek herhalde çoğunluğun vereceği Excel cevabına şaşırmayız. Çünkü Excel programı, kullanmayan kişilerin bile zihninde gerekli bir program olduğu izlenimini yaratabiliyor. Gerçekten de hem yeni mezunların ilk öğrenmeye çalıştıkları yetkinliklerden biri olması hem de iş dünyasında kullanım alanlarının geniş olması sebebiyle Excel, bilinmeye değer ofis programların başında geliyor. Özellikle bilgisayar kullanımını içeren bir alanda çalışacaksanız Excel öğrenmek bir istek meselesi değil, bir zorunluluktur.
Peki, Excel programını öğrenmenin en kolay ve etkili yolu nedir? Bu sorunun yanıtını Excel kurs programında görebilirsiniz. Excel eğitimi, ihtiyacınız olan bilgi ve uygulamaları kullanarak işinizi daha kolay nasıl yerine getirebileceğinizi öğretmektedir. Temel seviye Excel kullanımını öğrenerek işiniz için neyi nasıl uygulayabileceğinizi gösterecek ve bilgisayar kullanmaya yönelik önemli bir gerekliliğini de tamamlamış olacaksınız.
Özellikle iş dünyasında kullanmanız gereken Excel’i hemen bugün öğrenmek, size çok önemli bir yetkinlik kazandıracaktır. İş dünyasında kendinizi kanıtlamak ve yetkinliğinizi göstermek için sertifikalı Excel kursuna katılın ve kısa süre içinde kazanacağınız yetkinliği göstererek iş hayatında bir adım daha öne çıkma yolunu açın.
Bilgisayarda çalışan herkesin işini kolaylaştıracak, matematiksel hesaplamalarda yardımına koşacak, muhasebe finans alanında çalışmak isteyenlerin öğrenmesi gereken bir program arayanlar için: Excel Eğitimi sizinle. Çeşitli hesaplamalar yapma, grafik-tablo oluşturma ve programın sağladığı daha pek çok kolaylıkları öğrenmek, kariyeriniz açısından da son derece faydalı ve gerekli olacaktır.
Başlangıç aşamasında amaca yönelik çözüm arama her işte olduğu gibi bilgisayar öğrenmede de ilk prensip olmalıdır. Örneğin temel seviyede bilgisayar bilen bir kişi oturup yazılım öğrenmeden önce microsoft office programlarını tam olarak öğrenmesi gerekmektedir.
Online Excel Eğitimi
Excel programı, Microsoft tarafından Microsoft Windows ve Apple Macintosh işletimi için kullanılmak amacıyla yazılan tablolama programıdır. Zaten exceli açtığınız zaman karşınıza boş bir tablo çıkacaktır. Bu tablolarla ilk etapta çok fazla işlem yapılamayacağını düşünsek bile neler yaptığını görünce excele hayranlığınız ve saygınız kat kat artacak. Neredeyse tarhana çorbası yapacak durumda olduğu sizi oldukça şaşırtacak. Online Excel eğitimine kayıt olun ve bugün derslere başlayın.
Excel eğitimine kimler katılmalıdır?
Excel programını etkin kullanmak isteyenler
Muhasebe ve finans sektöründe çalışanlar
Veriler ile sürekli iş yapanlar
Her sektör çalışanı
Bu alana ilgi duyanlar.
Excel elektronik tablo yazılımı olarak iş hayatına girse de farklı amaçlara yönelik araçlarıyla çoğu işletmenin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Basit bir arayüze sahip olması kullanıcıların programı kolayca anlamasını ve temel araçları rahatlıkla kullanmasını mümkün kılmaktadır.
Veriyi etkili bir şekilde depolamak için Excel kullanımı doğru tercihtir. Excel kullanıcılara verilerini düzenleyebilecekleri tablolar oluşturma yeteneği sağlar. Düzenli olarak güncellenmesi gereken verilerin depolanmasında Excel önemli bir yardımcıdır.
Çok yönlü bir program olan Excel’i ajandalar, bütçeler, takvimler, kartlar, grafikler, diyagramlar, finansal araçlar, formlar, stoklar, faturalar, listeler, planlar, teklifler, raporlar, çizelgeler oluşturmak için kullanabilirsiniz. Mevcut şablonlardan yararlanabileceğiniz gibi işinize veya kendinize özel şablonlar da oluşturabilirsiniz.
Excel eğitiminde neler öğreneceksiniz?
Excel programında eğitim için başladığınızda ilk olarak toplama çıkarma çarpma bölme gibi dört işlem gösterilir. Genelde basit uygulamalar için çoğunlukla bu dört işlem uygulanabilir. Bununla birlikte excelde tablo oluşturma, grafik çizme, finansal hesaplamalar yapma, hücreleri birbiri ile ilişkilendirerek bağlantılı tablolar oluşturma, makro hazırlayıp sürekli tekrar eden aynı işlemleri tek bir butona bağlayıp yapma, visual basic kodlarını kullanarak mesaj kutuları sayfalar arası geçiş otomatik hücre doldurma, hücre silme, filtreleme, arama yapma gibi işlemler de yapılabilmektedir.
Dahası çok yapılmasa da form uygulamaları yapabilir ve excel hücrelerini form arayüz ile kullanabilirsiniz. İş hayatınızda size yol açacak kariyerinizde destek sağlayacaktır.
Microsoft Excel'e Giriş Kullanım ve Arayüz ile İlgili Genel Bilgilendirme
İlk bölüm Excel programının ne olduğu ve hangi amaçlarla kullanılabileceğiniz ilişkin bir tanıtımla başlayacaktır. Program sürümleri ve online Excel gibi konulardan da bahsedeceğiz. Daha sonra aşağıdaki başlıkların tamamını bu ders kapsamında öğrenebileceksiniz.
Excelin kullanım alanları Arayüz Tanıtımı
Excel'in kullanım alanlarını, arayüz tanıtımını öğreneceksiniz.
Hızlı Erişim Çubuğunu Kullanabilme ve Özelleştirme
Hızlı erişim çubuğu, sık kullandığınız komutlara hızlı erişim sağlayan özelleştirilebilir bir araç çubuğudur. Bu eğitimde hızlı erişim çubuğunu nasıl kullanacağınızı ve özelleştireceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca hızlı erişim araç çubuğuna nasıl komut ekleyeceğinizi ve hızlı erişim araç çubuğundan komutları nasıl kaldıracağınızı öğreneceksiniz. Son olarak, hızlı erişim araç çubuğunu varsayılan ayarlarına nasıl sıfırlayacağınızı öğreneceksiniz.
MS Excel Yardımını Kullanabilme
Microsoft Excel'in en kullanışlı özelliklerinden biri Yardım özelliğidir. Yardım özelliği, Excel hakkında birçok bilgi içerir ve belirli bir işlevi veya aracı nasıl kullanacağınızı bulmaya çalışırken çok işinize yarar. Size çok zaman kazandıran bu özelliğin nasıl kullanılacağını öğreneceksiniz.
Yeni Dosya Açma ve Kaydetme
Yeni bir dosyanın nasıl açılacağını ve kaydedileceğini bilgisayar kullanan herkesin bilmesi gerekir. Bu kursta, tam da bunu nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz. Çeşitli yazılım programlarında yeni bir dosyanın nasıl açılacağına bakarak başlayacağız. Ardından dosyaları kaydetmeye geçeceğiz. Çalışmanızın başkaları tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlamak için doğru dosya biçimini ve adlandırma kurallarını nasıl seçeceğinizi öğreneceksiniz. Bu kursun sonunda, bir profesyonel gibi yeni dosyaları açıp kaydedebileceksiniz.
Sık Kullanılan Kısayollar
Bu kursta, Excel'de en sık kullanılan kısayollardan bazılarını öğreneceksiniz. Kısayolları öğrenmek Excel'de daha hızlı ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olacaktır. Hücreleri, satırları ve sütunları hızlı bir şekilde nasıl seçeceğinizi öğreneceksiniz. Nasıl hızlı veri girilir; hücreler nasıl biçimlendirilir; hücreler, satırlar ve sütunlar nasıl eklenir ve silinir; formüllerin ve işlevlerin nasıl kullanılacağı hakkında muhteşem bilgiler vereceğiz. Bu kursun sonunda Excel'de daha verimli ve etkili çalışabileceksiniz.
Çalışma Sayfaları ile İlgili İşlemler
Çalışma sayfası, verileri kaydetmek veya sonuçları hesaplamak için kullanılır. Çalışma sayfaları genellikle okullarda, işletmelerde ve evlerde kullanılır. Birçok farklı çalışma sayfası türü vardır ve her birinin kullanıma özgü amacı vardır. Örneğin, bazı çalışma sayfaları sonuçları hesaplamak için kullanılırken bazıları verileri kaydetmek için kullanılır. Örneğin kişi listesi gibi bilgileri kaydetmek için de kullanılır. Çalışma sayfaları manuel veya elektronik olarak oluşturulabilir.
Çalışma Sayfası Seçmek, Eklemek ve Silmek
Çalışma sayfaları, herhangi bir Excel çalışma kitabının önemli bir parçasıdır. Verileri girmek ve işlemek için bir alan sağlarlar ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre biçimlendirilebilirler. Bu kursta, Excel'de çalışma sayfalarının nasıl seçileceğini, ekleneceğini ve silineceğini öğreneceksiniz. Ayrıca bir çalışma kitabı içindeki sayfaları yeniden adlandırmayı ve taşımayı da öğreneceksiniz. Bu kursun sonunda, Excel'deki çalışma sayfalarını güvenle yönetebileceksiniz.
Çalışma Sayfasına İsim Verme
Çok basit görünebilir ancak önemli Excel becerilerinden biri, bir çalışma sayfasını nasıl adlandıracağınızı öğrenmektir. İlk bakışta çok basit gelebilir ancak aslında işinizi organize etmede ve formülleri daha akıcı hale getirmede oldukça işinize yarar. Bu kursta, bu araçtan tam olarak yararlanabilmeniz için Excel'de bir çalışma sayfasının nasıl adlandırılacağını ele alacağız. Ayrıca, çalışma sayfalarının nasıl yeniden adlandırılacağını ve artık ihtiyacınız yoksa nasıl silineceğini de ele alacağız. Bu kursun sonunda, çalışma sayfalarını adlandırma konusunda harika bilgiler edineceksiniz.
Çalışma Sayfası Sekmelerini Renklendirme
Çalışma sayfasındaki sekmelerin nasıl renklendirileceğini öğreneceksiniz. Kullanmak istediğiniz renkleri nasıl seçeceğinizi ve bunları sekmelere nasıl uygulayacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca, gelecekte tekrar kullanabilmeniz için çalışmanızı nasıl kaydedeceğinizi de öğreneceksiniz. Okunması ve gezinmesi kolay, profesyonel görünümlü çalışma sayfaları oluşturabileceksiniz.
Çalışma Sayfalarını Yerleştirme
Çalışma sayfalarını hem estetik hem de işlevsel bir şekilde nasıl yerleştireceğinizi öğreneceksiniz. Çalışma sayfalarının bir sayfada nereye yerleştirileceği ve nasıl hizalanacağını bu derste işleyeceğiz. Ardından, ızgaraları kullanma ve yinelenen desenler oluşturma gibi daha gelişmiş tekniklerden bazılarına göz atacağız.
Çalışma Sayfalarını Taşıma & Kopyalama
Çalışma sayfalarını bir dosyadan diğerine nasıl taşıyacağınızı öğreneceksiniz. Çalışmanızı yeniden düzenlemeniz gerekiyorsa bu özelliğin nasıl olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Hücre, Satır ve Sütunlar
Bu kursta, hücreleri ve bunların Excel'de nasıl kullanıldığı hakkında bilgi edineceksiniz. Hücreler, bir Excel çalışma sayfasının temel yapı taşlarıdır ve verileri, formülleri ve diğer bilgileri depolamak için kullanılır. Hücreleri nasıl seçeceğinizi, ekleyeceğinizi, sileceğinizi ve boyutlarını - biçimlerini nasıl değiştireceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca satırları ve sütunları nasıl düzenleyeceğiniz hakkında bilgi edineceksiniz. Bu kursun sonunda, Excel çalışma sayfasında hücreler oluşturabilecek, düzenleyebilecek ve biçimlendirebileceksiniz.
Hücre, Satır, Sütun ve Alan Seçme
Excel tablosunda verilerle çalışmak isteyen herkes bunları bilmelidir. Bu kursta, Excel tablosunda hücrelerin, satırların, sütunların ve alanların nasıl seçileceğini öğreneceksiniz. Önce tek bir hücreyi, satırı veya sütunu nasıl seçeceğinizi ardından, birden çok hücre, satır veya sütunu son olarak ise, bir elektronik tablodaki tüm hücreleri nasıl seçeceğinizi öğreneceksiniz.
Hücre Ekleme ve Silme
Bu nispeten basit bir işlemdir, ancak oldukça sık kullanacağınız bir işlemdir. Hücre eklemek, Excel tablosuna yeni veriler eklemenize olanak tanırken, hücreleri silmek artık ihtiyacınız olmayan verileri kaldırır. Bu iki işlem nispeten basittir, ancak elektronik tablo verileriyle çalışmak isteyenler için çok önemlidir.
Sütun Genişliği ve Satır Yüksekliği Belirleme
Doğru ve etkili bir Excel tablosu oluşturmanın en önemli yönlerinden biri, doğru sütun genişliğini ve satır yüksekliğini belirlemektir. Sütun genişliği, bir sütunun sol ve sağ kenarları arasındaki mesafedir, satır yüksekliği ise bir satırın üst ve alt kenarları arasındaki mesafedir. Bu değerlerin her ikisi de karakter cinsinden ölçülür.Verileriniz için en uygun ayarları bulmak için ya deneme yapıp risk almalısınız ya da bu eğitimde öğrenmelisiniz. Herkes bunun çok basit olduğunu düşünür ancak Excel basit değil, profesyonellik isteyen bir programdır. Profesyonel Excel tablosunda sütunların tüm verileri kesmeden gösterecek kadar geniş, ancak sayfanın okunmasını zorlaştıracak kadar geniş olmaması gerekir. Benzer şekilde, satırların tüm verileri kaydırmadan görüntüleyecek kadar uzun, ancak çok fazla dikey alan kaplayacak kadar uzun olmamasını isteriz. Bu eğitimde bunları nasıl yapacağımızı öğreneceğiz.
Satır, Sütun Gizleme-Gösterme
Bu özellik, verilerinizi daha iyi organize etmenize yardımcı olacağı için bilinmesi gerekir. Satır, Sütun Gizle-Göster yapmayı öğrenerek aradığınız bilgiyi daha kolay bulabileceksiniz. Ayrıca, farklı veri parçaları arasındaki ilişkileri daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
Veri Girişi
Bu kursta, Excel tablosuna nasıl veri girileceğini öğreneceksiniz. Eğer çok fazla satır içeren verileriniz varsa herkes bunları öğrenmelidir. Hücrelere veri girmeyi, hücreleri biçimlendirmeyi ve verileri işlemek için ihtiyacınız olan bazı formülleri kullanmayı öğreneceksiniz. Ayrıca verileri görselleştirmek için çizelgeler ve grafikler oluşturmayı da öğreneceksiniz. Bu kursun sonunda, verileri bir Excel tablosuna güvenle girebileceksiniz.
Sayısal, Tarihsel, Metinsel Veri Girişi
Bu bölümde verilerle çalışmak için kullanılabilecek çeşitli işlevler hakkında bilgi edineceksiniz. Veriler üzerinde matematiksel işlemler gerçekleştirmenizi sağlayan Sayısal işlevi ve verilerdeki zaman içindeki değişiklikleri izlemenizi sağlayan Tarihsel işlevini öğreneceksiniz. Ayrıca, metin verilerini Excel'e girmenizi sağlayan Metin Veri Girişi işlevi hakkında da bilgi edineceksiniz. Veri girişi günümüzde önemli bir iş haline geldi. Excel öğrenerek iş hayatında öne çıkın.
Formül ve Veri Girişlerindeki Temel Farklılıklar ( = , + , - , ' Sembolleri )
Excel çok işlevli harika bir program ancak özellikle formüller ve veri girişleri yaparken kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu Excel kursunda, formüller ve veri girişleri arasındaki temel farkları öğreneceksiniz. Excel kursunun sonunda, hesaplamalar, analizleri ve veri yönetimi gibi işleri kolaylıkla yapabilirsiniz.
Veri Kopyalama ve Taşıma
Verilerle çalışan herkes, Excel'in önemli bir araç olduğunu bilir. Excel, basit veri girişinden karmaşık analizlere kadar çeşitli işler için kullanılabilir. Bu Excel kursunda, verileri Excel'de nasıl kopyalayıp taşıyacağınızı öğreneceksiniz. Bilgilerinizi işiniz için anlamlı olacak şekilde düzenlemenize izin verdiği için bu, verilerle çalışan herkes için önemli bir beceridir.
Özel Yapıştır Geri Al ve Tekrarla İşlemleri
Özel Yapıştır, hücrenin değer veya biçimlendirme gibi yalnızca belirli yönlerini yapıştırmanızı sağlar. Eğer mevcut verilerin üzerine yazmak istemiyorsanız bu işlevin nasıl kullanıldığını bilmeniz gerekiyor. Aksi halde verileriniz zarar görebilir. Geri Al ve Yinele İşlemleri, çalışma sayfanızda yaptığınız değişiklikleri geri almanızı veya yeniden yapmanızı sağlar. Sonuç olarak bu işlemler, düzeltme yapmak veya farklı seçenekleri denemek için gereklidir. Bu kursun sonunda, verilerle çalışmak için tüm bu Excel özelliklerini güvenle kullanabileceksiniz.
Veri Tipine Göre Biçimlendirme
Excel'deki verilerinizi, veri türüne göre doğru şekilde nasıl biçimlendireceğinizi öğreneceksiniz. Excel biliyorum demek için bunu öğrenmelisiniz. Çünkü verilerinizi daha iyi anlamak, daha bilinçli kararlar vermek ve bulgularınızı daha etkili bir şekilde iletmek için biçimlendirme önemli bir yardımcıdır. Ek olarak, veri biçimlendirmeyi öğrendiğinizde, çalışma sayfası daha iyi, profesyonel ve gösterişli görünecektir. Sayı biçimleri, tarih biçimleri, metin biçimleri ve koşullu biçimlendirme dahil olmak üzere veri biçimlendirmeyle ilgili çeşitli konuları ele alacağız. Bu kursun sonunda, verilerinizi herhangi bir amaca veya ihtiyaca göre kolayca biçimlendirebileceksiniz.
Tarihleri biçimlendirme
Excel programının çok yönlü özelliklerden biri de tarih biçimlendirmedir. Excel tarih biçimlendirme özelliği kullanıcıların tarihlerin nasıl görüntüleneceğini belirlemenizi sağlar. Örneğin, Excel tarihleri otomatik olarak tam gün, kısaltılmış gün veya gün içermeyen sayılar olarak görüntülenecek şekilde biçimlendirebilir. Bu esneklik, Excel'i tarihle ilgili verilerle çalışması gereken herkes için önemli bir araçtır.
Sayı biçimlendirme
Excel programında sayı biçimlendirme, sayıların bir hücrede nasıl görüntüleneceğini denetlemenize olanak tanıyan bir özelliktir. Örneğin, büyük sayılara virgül eklemek veya yüzdeleri veya para birimlerini görüntülemek için sayı biçimlendirmesini kullanabilirsiniz. Excel sayı biçimlendirmesi, Excel'in tüm sürümlerinde mevcuttur. Excel, yerleşik sayı biçimlerine ek olarak, özel sayı biçimleri oluşturmanıza da olanak tanır. Eğer bir sayının nasıl görüntüleneceğini belirlemek veya benzersiz bir biçim oluşturmak istiyorsanız bu özelliği kullanmalısınız. Sayı biçimlendirme, Excel'in önemli bir parçasıdır ve verilerinizi daha okunabilir ve yönetilebilir hale getirmenizi sağlar. Excel eğitiminin bu bölümünde bu harika özelliği uygulamalı olarak öğreneceksiniz.
Para birimi biçimlendirme
Excel'de çalışırken başka bir veri kaynağında bir para birimini kopyalarsınız ve Excel'de farklı gözükür. Örneğin bir fiyat listesini bir web sitesinden Excel'e kopyalamak istediğinizi düşünelim. Web sitesinde veriler 40₺, 50₺ ve 100₺ olarak gözükür. Excel'e bu verileri yapıştırdığınızda 4,00003+9934 gibi gözükme ihtimali oldukça yüksektir 😁 Excel kullananlar bilir.
Bu işlev değerleri tutarlı bir biçimde görüntülemenize olanak tanıyarak farklı sayıları karşılaştırmayı kolaylaştırır. Excel Para Birimi biçimlendirmesi, sayıları temsil eden metin dizelerinin yanı sıra sayıları içeren hücrelere de uygulanabilir. Bir hücreye uygulandığında, hücreyi seçilen para birimi sembolüne göre otomatik olarak biçimlendirir.
Örneğin, para birimi simgesi olarak dolar işaretini ($) seçerseniz, hücre bir dolar işareti ve iki ondalık basamakla biçimlendirilir. Excel Para Birimi biçimlendirmesi, çok sayıda parasal değerle çalışır. Excel Para Birimi biçimlendirmesi, finansal verilerle çalışan herkes için önemli bir araçtır. Excel eğitiminin bu bölümünde bunu nasıl yapacağınızı ve olası sorunları ele alıyoruz.
Tabloları Biçimlendirme
Verileriniz için doğru tablo stilini nasıl seçeceğinizi, satır ve sütunları nasıl ekleyeceğinizi, nasıl sileceğinizi ve hücreleri nasıl birleştireceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca önemli bilgileri vurgulamak için koşullu biçimlendirmeyi nasıl yapacağınızı anlatacağız.
Yazı tipi, Hizalama, Kenarlık Biçimlendirmeleri
Excel'de bir elektronik tablo oluştururken, metni daha okunabilir hale getirmek için biçimlendirmeyi kullanmalısınız. Örneğin, yazı tipini değiştirebilir, metni hizalayabilir ve kenarlıklar ekleyebilirsiniz. Bunların her biri, verilerinizin daha iyi görünmesini sağlar.
Yazı tipi, Arial veya Times New Roman gibi metnin stilidir. Metnin okunmasını kolaylaştırmak veya belgenizin stiline uyması için yazı tipini değiştirebilirsiniz. Hizalama seçeneği, metnin hücreler içinde nasıl hizalanacağını ayarlamanıza olanak tanır. Örneğin, metni sola hizalayabilir, ortaya hizalayabilir veya sağa hizalayabilirsiniz. Kenarlık biçimlendirmesi, hücrelerin etrafına kenarlıklar eklemenize olanak tanır. Bu, önemli verileri vurgulamak veya tablonuzun farklı bölümlerini ayırmak için kullanılır.
Excel eğitiminin bu bölümünde metni biçimlendirmeyi, verileri hizalamayı ve kenarlık oluşturmayı öğreneceksiniz. Genellikle rapor oluşturmak isteyenler verilerin daha anlaşılır olması için bu özellikleri kullanır.
Tablo Biçimlendirme ve Otomatik Biçimler
Yalnızca birkaç tıklamayla kenarlık, renk ve diğer efektler ekleyebilirsiniz. Bu değişiklikleri girdiğiniz yeni verilere otomatik olarak uygulamak için Otomatik Biçimlendirme'yi de kullanabilirsiniz. Bu, büyük veri kümeleriyle çalışırken zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
Fonksiyonlar, işlevler ve Hesaplamalar
Fonksiyonlar ve işlevler, bir hücredeki veya hücre aralığındaki değerleri hesaplayan formüllerdir. Ortalama, maksimum veya minimum değer bulma gibi çeşitli hesaplamalar yapmak için işlevleri kullanabilirsiniz. İpotek veya kredi ödemelerinin hesaplanması; bileşik faizi bulmak; ve metni sayılara veya tam tersine dönüştürmek bu fonksiyonlarla yapılır. Örneğin, aşağıdaki işlev, yıllık %4 faiz oranı, 30 yıl vadeli ve anapara tutarı 100.000 TL olan bir kredinin aylık ödemesini hesaplar: =PMT(4/12,30*12,-100000)
Excel ayrıca, herkesin sıkça kullandığı hesaplamaların kısayollarını da barındırır. Formülleri ezberlemenize gerek yoktur. Örneğin, bir hücre aralığının toplamını hesaplamak için SUM işlevini kullanabilirsiniz.
Excel kursunda, çeşitli işlevleri ve hesaplamaları gerçekleştirmeyi öğreneceksiniz. Hücrelere nasıl veri girileceğini, hücrelerin nasıl biçimlendirileceğini ve formüllerin nasıl oluşturulacağını öğreneceksiniz. Ayrıca Excel'in SUM ve AVERAGE gibi yerleşik işlevlerini nasıl kullanacağınızı, daha da önemlisi kendi özel işlevlerinizi nasıl oluşturacağınızı öğreneceksiniz.
Bu kursun sonunda, kredi ödemelerini hesaplama ve hisse senedi fiyatlarını takip etme gibi çeşitli görevleri gerçekleştirebilecek yetkinliğe ulaşabilirsiniz.
Hücre Adres Mantığı
Excel ile yapabileceğiniz şeylerden biri de hücre adresleri eklemektir. Çalışma kitabındaki başka bir sayfaya bağlantı oluşturmak istiyorsanız bunu kullanabilirsiniz. Excel eğitiminin bu bölümünde, Excel'de hücre adreslerini nasıl ekleyeceğinizi göstereceğiz.
Otomatik Toplama ve Diğer İşlemler ile Çalışma
Excel'in basit veri girişinden daha fazla birçok işlevi olduğunu çok az kişi biliyor. Aslında Excel, büyük miktarda veriyi yönetmek ve analiz etmek için güçlü bir araçtır. Bu nedenle birçok işletme, çalışanlarını bu önemli yazılımın doğru kullanımı konusunda eğitmek için Excel kurslarını kullanır.
Excel'in en kullanışlı özelliklerinden biri, çeşitli kaynaklardan otomatik olarak veri toplama ve ardından bunları anlaşılması kolay bir biçimde düzenleme yeteneğidir. Bu, büyük miktarda veriyi izlemesi gereken işletmeler için büyük bir zaman tasarrufu sağlayabilir.
Excel ayrıca, çizelgeler ve grafikler oluşturma, istatistiksel analiz gerçekleştirme ve daha fazlası dahil olmak üzere işletmeler için son derece yararlı olabilecek bir dizi başka özellik sunar. Çalışanlar bir Excel kursu alarak, tüm bu özelliklerden en iyi şekilde nasıl yararlanabileceklerini öğrenebilir ve işlerinde daha üretken ve verimli olmalarını sağlayabilirler.
Matematiksel Fonksiyonlar
Excel'de matematiksel fonksiyonların nasıl oluşturulacağını ve kullanılacağını bu derste ele alacağız. İşlevlerin nasıl yazılacağını, iç içe işlevlerin nasıl oluşturulacağını ve yerleşik matematiksel işlevlerin nasıl kullanılacağını öğreneceksiniz.
TOPLA, MİN, MAK, ÇARPIM Fonksiyonu (SUM, MIN, MAX)
Excel eğitiminin bu bölümünde SUM, MIN ve MAX fonksiyonlarını öğreneceğiz. Bunların her biri, farklı şeyleri hesaplamak için kullanılabilecek matematiksel bir formüldür. SUM işlevi, bir hücre aralığı eklemek için kullanılır. Örneğin, bir sayı sütununuz varsa, hepsini toplamak için SUM işlevini kullanabilirsiniz. Bir sipariş listesi olduğunu düşünün. Alt alta yazılmış siparişlerin, toplam sipariş tutarını öğrenmek için bu işlevi kullanabilirsiniz.
MIN işlevi, bir hücre aralığındaki en düşük değeri bulmak için kullanılır. Bu, bir ürünün en düşük fiyatı veya bir testteki en düşük puan gibi şeyleri bulmak için kullanılır. MAX işlevi, bir hücre aralığındaki en yüksek değeri bulmak için kullanılır. Bu, bir ürünün en yüksek fiyatı veya bir testteki en yüksek puan gibi şeyleri bulmak için kullanılır. Bunlar SUM, MIN ve MAX işlevlerinin yapabileceği şeylerden sadece birkaçı. Bu dersin sonunda bu işlevleri kolaylıkla kullanabileceksiniz.
PRODUCT Fonksiyonu
Excel programının en kullanışlı işlevlerinden biri PRODUCT işlevidir. Bu işlev, bir hücre aralığını çarpar ve sonucu döndürür. Veri kümeleri üzerinde hesaplamalar yapmak veya özet tablolar oluşturmak için kullanılabilir. PRODUCT işlevi, karmaşık hesaplamaları gerçekleştirmek için kullanılabilecek birçok Excel işlevinden yalnızca biridir. Bu bölümde örnekler ve uygulamalarla bu işlevi öğreneceksiniz.
ETOPLA (SUMIF) Fonksiyonu
SUMIF işlevi, en sık kullanılan Excel işlevlerinden biridir. Bir kritere göre bir dizi hücreyi toplamanıza izin verir. Örneğin, 100'den büyük bir aralıktaki tüm hücreleri toplamak için SUMIF kullanabilirsiniz. Bu işlev, belirli bir metin ölçütüne göre hücreleri toplamak için de kullanılır.
Örneğin, "bahçe" kelimesini içeren bir aralıktaki tüm hücreleri toplamak için SUMIF kullanabilirsiniz. Excel'in ayrıca, birden çok ölçüte dayalı olarak bir dizi hücreyi toplamanıza izin veren SUMIFS adlı bir işlevi daha vardır. Excel kursunda SUMIFS fonksiyonunu da öğretiyoruz.
İstatistiksel Fonksiyonlar
Ortalama, mod, medyan, standart sapma ve varyansları hesaplamak için Excel'in yerleşik istatistiksel işlevlerini nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Excel'in veri görselleştirme araçlarını kullanarak temel çizelgeleri ve grafikleri nasıl oluşturacağınızı da öğreneceksiniz.
ORTALAMA (AVERAGE) Fonksiyonu
Excel eğitiminin bu bölümünde, ORTALAMA işlevini nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Bu işlev, bir hücre aralığının ortalama değerini hızlı bir şekilde hesaplamanızı sağlar. Örneğin bir testteki ortalama puanı veya bir ürünün ortalama fiyatını bulmak istiyorsanız bu işlevi kullanmanız gerekir.
ORTALAMA işlevinin diğer Excel işlevleriyle birlikte nasıl kullanılacağını da öğreneceksiniz. Böylece daha karmaşık formüller oluşturabilir ve daha karmaşık analizler gerçekleştirebilirsiniz.
EĞERSAY (COUNTIF) Fonksiyonu
Belirli kriterleri karşılayan hücre sayısını saymak için EĞERSAY işlevini nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. EĞERSAY fonksiyonu, bir şeyin ne sıklıkla meydana geldiğini izlemek veya belirli bir kategoride kaç öğe olduğunu bulmak için kullanılır.
EĞERSAY işlevini daha karmaşık formüller oluşturmak için diğer Excel işlevleriyle birlikte kullanmayı da öğreneceksiniz. Excel derslerinin bu bölümünde, verilerinizle ilgili soruları yanıtlamak için EĞERSAY işlevini kolaylıkla kullanabileceksiniz.
Grafik Oluşturmak ve Düzenlemek
Grafik oluşturma ve düzenleme, Excel'de sahip olunması gereken önemli bir beceridir. Bu kurs size hem statik hem de dinamik grafikleri nasıl oluşturacağınızı ve düzenleyeceğinizi öğretecektir. Görüntüleri nasıl ekleyeceğinizi, yeniden boyutlandırmayı ve ihtiyaçlarınıza göre biçimlendirmeyi öğreneceksiniz. Ayrıca, verileri görsel olarak çekici bir şekilde görüntülemek için çizelgeler ve grafikler oluşturmayı öğreneceksiniz.
Grafik Oluşturma
Grafikler, verileri görselleştirmenin etkili bir yoludur ve Excel, bunları oluşturmak için güçlü bir araçtır. Bu kursta, Excel kullanarak hem temel hem de gelişmiş grafiklerin nasıl oluşturulacağını öğreneceksiniz. Verilerin ve grafik türünün nasıl seçileceğini öğreneceksiniz. Bu ders grafik oluşturmanın temellerini ele alarak başlayacaktır. Ardından, grafikleri biçimlendirme ve etiket ekleme gibi daha gelişmiş konulara geçeceğiz. Bu dersin sonunda hem bilgilendirici hem de görsel olarak harika görünen grafikler oluşturabileceksiniz.
Grafik Tipini Değiştirme
Excel'de verileri görselleştirmenin birçok farklı yolu vardır. Bunu yapmanın en kolay yolu, grafik tipini değiştirmektir. Örneğin, zaman içinde eğilim gösteren veriler için bir çizgi grafik daha uygun olabilirken, doğası gereği kategorik olan veriler için bir çubuk grafik daha uygun olabilir. Bu kursta, verileri görselleştirebilmek için Excel'de grafik tipini nasıl değiştireceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca, grafiklerinizi kolay, anlaşılır ve görsel olarak çekici olacak şekilde nasıl biçimlendireceğinizi de öğreneceksiniz.
Grafik Düzenleme ve Biçimlendirme
Grafikleri nasıl düzenleyeceğinizi ve biçimlendireceğinizi öğreneceksiniz. Grafiğinize dahil etmek istediğiniz verileri ve verilerinize en uygun grafik türünü nasıl seçeceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca, hedef kitlenizin verileri kolayca anlayabilmesi için grafiğinize başlık, açıklama ve etiket eklemeyi öğreneceksiniz. Bu bölümün sonunda, Excel'de güvenle çizelgeler oluşturabilecek ve düzenleyebileceksiniz.
SmartArt Nesneleri Oluşturabilme ve Düzenleme
SmartArt Nesneleri, Excel tablonuza görsellik katmanın harika bir yoludur. Bunları önemli veri noktalarını vurgulamak veya metnin uzun bölümlerini ayırmak için kullanabilirsiniz.
Excel eğitiminin bu bölümünde, Excel'de SmartArt Nesnelerinin nasıl oluşturulacağını ve düzenleneceğini öğreneceksiniz. Verileriniz için doğru nesne türünü nasıl seçeceğinizi ve renkleri nasıl özelleştireceğinizi öğreneceksiniz.
Ayrıca, okunması ve anlaşılması kolay olacak şekilde animasyon ve geçişlerin nasıl ekleneceğini de öğreneceksiniz. Bu dersin sonunda, verilerinizi daha anlaşılır olmasına yardımcı olacak profesyonel görünümlü SmartArt Nesneleri oluşturabileceksiniz.
SUM: Bir hücre aralığındaki değerleri toplar
AVERAGE: Bir aralıktaki sayıların ortalamasını hesaplayın
COUNTIF: Belirli kriterlere sahip hücrelerin sayısını sayın
IFERROR: Bir hatanın oluşup oluşmadığına bağlı olarak farklı sonuçlar döndürür
VLOOKUP: Bir tablo içinde bir değer arayın ve karşılık gelen değeri döndürün
CONCATENATE: Birden fazla dizeyi tek bir dizede birleştirir
SUBTOTAL : Bir veri dizisinden alt toplamları hesaplar
HLOOKUP: Satırlar içinde bir değer arayın ve ilgili sütunun sonucunu döndürün
AND : Tüm ifadeler doğru olduğunda TRUE, aksi halde FALSE döndürür
MAX/MIN : Bir veri kümesindeki en yüksek veya en düşük değeri bulun
ROUND: Bir sayıyı istenen ondalık basamağa yuvarlar
İNDEKS/MATCH: Birden fazla kriterden belirli hücre bilgilerini alın
SUMIFS : Birden fazla kriteri karşılayan değerleri toplar
OFFSET: Kopyalanıp yapıştırıldığında formülle birlikte hareket edecek bir referans aralığı oluşturun
COUNTBLANK: Seçilen bir hücre aralığındaki tüm boş hücreleri sayar
DATEVALUE: Doğru biçimlendirilmişse metni gerçek bir tarihe dönüştürür
SUMSQ: Bir sayı kümesindeki karelerin toplamını hesaplar
AVERAGEIFS : Birden fazla kritere dayalı değerlerin ortalamasını verir
CHOOSE: Konumuna göre bir listeden bir öğe seçer
CONCATENATE IF: Birden fazla dizeyi tek bir dizede birleştirin, ancak yalnızca koşullar karşılandığında
EĞERSAYILAR: Birden fazla ölçüt içeren hücrelerin sayısını sayar
SUMPRODUCT: Verilen dizilerin çarpımlarını tek bir değerde toplar
TEXTJOIN: Metin öğelerinden gelen dizeleri bir sınırlayıcı (örn. virgül) ile birleştirir
IFNA: Bir hatanın oluşup oluşmadığına bağlı olarak farklı sonuçlar verir
LOOKUP: Tek bir satır veya sütun dizisinde belirtilen bir değer için yaklaşık bir eşleşme bulur ve başka bir diziden karşılık gelen sonucu döndürür
ARRAYFORMULA: Bir formülü tüm satır veya sütun boyunca yürütür
COUNTIFS(SUM): Birden fazla kriteri karşılayan değerleri, meydana gelme sayısı ile toplar
TODAY: Geçerli tarihi döndürür
TRIM: Metin dizelerindeki fazladan boşlukları kaldırır
RANK: Listedeki diğer girdilere göre değerine dayanarak bir listedeki konumu bulur
SMALL/LARGE : Bir hücre aralığındaki n. en küçük veya en büyük değeri döndürür
INDIRECT: Diğer hücrelerdeki ve çalışma sayfalarındaki verilere başvurmak için hücre adreslerini kullanır
SUMIF: Bir kriteri karşılayan değerleri toplar
TEXT: Bir sayıyı belirli bir biçimlendirme ile metne dönüştürür
IF: Koşullara bağlı olarak farklı sonuçlar verir
UNIQUE: Bir veri listesinden benzersiz değerleri çıkarır
RIGHT/LEFT : Bir metin dizesinin her iki ucundan belirtilen sayıda karakteri döndürür
MID: Bir metin dizesinin ortasından bir bölüm döndürür
ISERROR: Bir ifadenin hata olup olmadığını kontrol eder ve buna göre TRUE veya FALSE döndürüR
RANK(EQ): Bir listedeki konumu, listedeki diğer girişlere göre değerine dayalı olarak bulur, bağları eşit sıra olarak kabul eder
SEARCH: Daha büyük bir dize içindeki bir metin dizesini bulur ve başlangıç konumunu döndürür
DATE: Verilen bir tarihten itibaren gün, ay veya yılı döndürür
SUBSTITUTE: Bir metin dizesindeki belirli karakterleri başka karakterlerle değiştirir
ADDRESS: Satır ve sütun numaralarına göre metin olarak bir hücre referansı oluşturur
NOW: Geçerli tarih ve saati verir
REPLACE : Belirtilen metin dizelerini farklı metin dizeleri ile değiştirin
HLOOKUP (FALSE): Satırlar içinde değerleri arayın, tam olmayan eşleşmeler kabul edilir, ancak büyük/küçük harfe duyarlı değildir
ROUNDDOWN/ROUNDUP: Sayıyı belirtilen sayının en yakın katına aşağı yuvarlar veya belirtilen sayının en yakın katına yukarı yuvarlar
VLOOKUP: Sütunlar içinde bir değer arayın ve karşılık gelen satırın sonucunu döndürün
CONCATENATE: Metin öğelerinden gelen dizeleri tek bir dizede birleştirir
IFERROR : Bir hata oluşup oluşmadığına göre farklı sonuçlar döndürür
AND(OR): Tüm ifadeler doğru olduğunda TRUE, aksi halde FALSE döndürür; OR herhangi bir ifade doğru olduğunda TRUE, aksi halde FALSE döndürür
SUM/AVERAGE: Seçilen bir hücre aralığındaki tüm değerleri toplar/ortalar
QUERY: Google E-Tablolar'daki tablolardan ve sorgulardan veri çeker
COUNT: Seçilen bir hücre aralığındaki tüm değerleri sayar
ABS: Bir sayının mutlak değerini verir
RAND: 0 ile 1 arasında rastgele sayılar üretir
OFFSET : Başlangıç hücre referansından belirli satır ve sütunlar kadar kaydırılmış bir aralığa referans döndürür
SUBTOTAL: Verilen sayıların alt toplamını ortalama, sayım, toplam gibi farklı şekillerde hesaplar.
NORMdist/NORMSINV: Belirtilen ortalama ve standart sapma ile normal dağılım oluşturun; verilen olasılıkla ters normal dağılım
MAX/MIN: Bir hücre aralığından maksimum veya minimum değeri verir
IMPORTRANGE: Başka bir elektronik tablodan bir hücre aralığını içe aktarır
COUNTBLANK: Bir aralıktaki boş hücrelerin sayısını sayar
LEN: Bir dizenin uzunluğunu (karakter sayısı) verir
ISNUMBER: Bir ifadenin sayısal değer olup olmadığını veya sayısal değer döndürüp döndürmediğini kontrol eder ve buna göre TRUE veya FALSE döndürür
SUMPRODUCT: İki dizideki karşılık gelen değerleri çarpar ve her dizi kombinasyonu için bunları toplar
DATEDIF : Verilen iki tarih arasındaki farkı hesaplar
WEEKDAY : Bir tarih için haftanın gününü temsil eden bir sayı döndürür
HYPERLINK: Web sayfalarını açmak, diğer sayfalara atlamak veya Google E-Tablolar'daki belirli hücrelere gitmek için köprü oluşturur
SPLIT: Metin dizesini sınırlayıcı karaktere göre farklı hücrelere böler
MATCH: Belirtilen bir değerle eşleşen bir aralıktaki öğenin göreli konumunu döndürür
SUMIFS / COUNTIFS : Birden fazla kriteri karşılayan değerleri topla/say
VALUE: Sayısal, tarih, saat, yüzde değeri veya para birimini sayısal eşdeğerine dönüştürür
DATEVALUE : Verilen geçerli bir tarihi sayısal eşdeğerine dönüştürür
ISTEXT: Bir ifadenin metin değeri olup olmadığını veya metin değeri döndürüp döndürmediğini kontrol eder ve buna göre TRUE veya FALSE döndürür
FIXED: Sayıları belirtilen sayıda ondalık sayı ve isteğe bağlı virgül ayırıcı ile para birimi olarak biçimlendirir.
FIND : Bir metin dizesini başka bir metin dizesi içinde arar (büyük/küçük harfe duyarlı) ve bulunan dizedeki ilk karakterin konumunu döndürür
LEFT: Verilen bir metin dizesinin en solundaki karakterleri döndürür
RIGHT: Verilen bir metin dizesinin en sağındaki karakterleri döndürür
ROW/COLUMN: Seçilen hücrenin satır veya sütun numarasını verir
DAY/MONTH/YEAR: Verilen bir tarihten gün, ay ve yılı çıkarır
INDEX: Bir aralık veya dizideki satır ve sütun numaralarının kesişimindeki bir hücrenin değerini döndürür
HLOOKUP/VLOOKUP: Satırlar (HLOOKUP) veya sütunlar (VLOOKUP) içindeki değerleri arar, tam olmayan eşleşmeler tamamdır ancak büyük/küçük harfe duyarlı değildir
CONCATENATE: Metin öğelerinden gelen dizeleri tek bir dizede birleştirir
OFFSET : Başlangıç hücre başvurusundan belirli satır ve sütunlarla kaydırılmış bir aralığa başvuru döndürür.
SUBTOTAL: Verilen sayıların alt toplamını ortalama, sayım, toplam gibi farklı şekillerde hesaplar.
MAX/MIN: Bir hücre aralığından maksimum veya minimum değeri verir
STDEV/STDEVP: Popülasyon standart sapması dahil olmak üzere standart sapmayı hesaplar
CORREL : İki veri seti arasındaki korelasyon katsayısını verir
VAR/VARP: Popülasyon varyansı da dahil olmak üzere varyansı hesaplar
LOGEST : Bağımlı değerler ile bağımsız değerler arasında üstel bir ilişki tahmin eder
SLOPE : Verilen x ve y değerlerine göre bir regresyon doğrusunun eğimini hesaplar
INTERCEPT: Verilen bir dizi noktadan geçen doğrusal bir eğilim çizgisinin kesişimini tahmin eder
TRENDLINE: Google E-Tablolar'daki bir grafiğe doğrusal bir eğilim çizgisi ekler
NORMDIST: Belirli bir ortalama ve standart sapma için normal kümülatif dağılımı verir
POISSON.DIST: Belirtilen bir ortalama için Poisson olasılık yoğunluk fonksiyonunu veya kümülatif dağılım fonksiyonunu verir
CHIDIST : Ki-kare dağılımının tek kuyruklu olasılığını verir
BINOMDIST : Binom dağılımına dayalı olarak, sabit sayıda denemede verilen başarı sayıları için bireysel olasılıkları hesaplar.
PERMUT: Tekrarlara izin verilen bir nesne kümesinden permütasyonların (düzenlemelerin) sayısını hesaplar
GCD: İki veya daha fazla tamsayı arasında en büyük ortak böleni hesaplar.

Hüseyin Bıçakçı turizm işletmeciliği ve işletme yönetimi bölümlerinden mezun olmuştur. Dijital pazarlama, e-ticaret, dropshipping gibi alanlarda deneyimlidir. Raporlama, proje yönetimi, ekip yönetimi konularında uzmanlığı bulunmaktadır. 10 yılı aşkın süredir Excel, Google sheet kullanmasının yanı sıra sektörel anlamda kullanımlarına hakimdir. Enstitü'de Excel ve Microsoft Office eğitimleri vermektedir.

Çalıştığım departmanda excel bizim için çok önemli. Bu eğitimde çok şey öğrendim.

Öncelikle hocamıza çok teşekkür ediyorum. Ders online olmasına rağmen gerçek bir kurs atmosferini, o küçücük ekrandan bize yansıtması gerçekten muhteşem. Ders içeriği yeterli. Biraz bilginiz var ise sizi doğru yönlendiriyor. Ayrıca eksiklerinizi her zaman tamamlayabileceğiniz bir yer olması ayrıca güven veriyor.

Gerçekten excel hakkında çokca şeyler öğrendim bunda hocamında çok faydası var. Herkese tavsiye ederim çok yararlı bir eğitim.
Microsoft Excel, Microsoft bünyesinde yer alan Office programlarından bir tanesi olup, işlenilen veriler hakkında çeşitli işlemler yapılan ve bunların tablo veya grafiğe dökülmesine yarayan yazılım programıdır. Bunun yanı sıra Excel ile isteğinize göre elinizde bulunan verileri filtreleyerek çalışmalarınızı ona göre yürütebildiğiniz gibi girdiğiniz sayısal değerlerle toplama, çıkarma, çarpma, bölme, ortalama alma gibi işlemler yapabilirsiniz. Daha sonra Excel’deki çalışmalarınızı bilgisayarınıza kaydedebilir, kaydettiğiniz proje ve çalışmalarınızı düzenleyebilir, bu belgeleri başkaları ile paylaşabilirsiniz.
Excel programı ayrıca hem Windows hem de Mac OS X platformları için ortaya çıkmıştır. Daha ortaya çıkmadan Odyssey kod adıyla bilinen Excel, bir süre sonra Microsoft Excel olarak yazılım dünyasında ve bilgisayarlarımızda yer almaya başlamıştır. Microsoft Excel, diğer Office programlarından farklı olarak hücre ve sütun yapısına sahiptir. Yeni çıktığı zamanlarda Excel, 65 bin 536 satır ve 256 satıra sahip iken, 2007 sürümü ve günümüze kadar olan sürümlerinde ise 1 milyon 48 bin 576 satıra ve 16 bin 384 sütuna sahiptir.
Excel’in çalışma mantığını etki – tepki olayına benzetebiliriz. Şöyle ki, Excel’de yaptığınız çalışmalarda yazdığınız her bir karakter, Excel’e işlendiği şekilde kâğıda basılıyor. Yani siz satırlar ve sütunlara göre aralık bıraktığınızda, projenize üst ve alt bilgi belirttiğinizde, sayfa kenarları arasındaki boşlukları isteğinize göre ayarladığınızda yaptığınız her şey Excel projenizde yer alıyor. Bu durumda siz verileri işlediğiniz şekilde çıktı alabiliyorsunuz.
Excel programı Microsoft tarafından yaratılan daha çok tablolama işlemleri için kullanılan programdır. Nitekim excel programını açtığınız zaman karşınıza direkt olarak boş bir tablo çıkacaktır. İlk olarak bu boş tabloya baktığımızda pek işe yaramadığını düşünürüz. Eğer program hakkında yeterli bilgimiz yoksa, kesinlikle önemsiz olduğunu düşünmeye başlayabiliriz.
Ancak Microsoft Excel programıyla neler yapılabildiğini öğrendiğimiz zaman ciddi anlamda bu programa saygı göstermeye başlarız. Özellikle çok karmaşık tablolama işlemlerini yapabilmesi sayesinde büyük bir öneme sahiptir. Excel programını öğrenmek ise sandığınız gibi öyle zor değil. Uzaktan olarak sayılan online eğitim sayesinde excel programını tahmin edemeyeceğiniz kadar kısa süre içerisinde öğrenebileceksiniz. Peki, excel programını öğrenmek için ihtiyacınız olan şeyler nelerdir? Ne gibi ekipmanlar online excel eğitimi için gereklidir?
Evet temel seviye eğitimdir. Hücre, satır ve sütunların içlerine sayısal ya da sözel olarak veriler girerek matematiksel ve istatistiksel fonksiyonların yardımıyla işlemler yaptırıyor ve tablo veya grafikle projelerinizi destekliyorsunuz. Böylelikle Microsoft Excel hakkında temel düzeyde işlemler yapabilir hale geliyorsunuz. Temel düzeyde kalmayayım, ileri düzeyde bu işi öğreneyim diyorsanız İleri Düzey Excel Eğitimi ile bilgilerinizin üzerine bilgi katabilir ve biraz daha Excel dünyasının derinliklerine dalabilirsiniz. Excel’i ileri düzeyde öğrendiğinizde iş hayatındaki gerekliliğini daha iyi anlayacak ve çalışmalarınızı seri bir şekilde yapabileceksiniz.
Yeterli olarak katılım sağlanması durumunda verilen eğitimler canlı olarak derslerle verilir. Eksik katılım söz konusu olduğu zaman öğrenciler videolar ile kolayca eksiklerini tamamlayabilirler.
Eğitimin kökeninde yer alan öğrenme isteği üretmenin gerekliliğidir. Eğer siz de öğrenmek ve bunu pratik anlamda kullanmak istiyorsanız excel eğitimi programını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Online excel eğitimi programına katılım serbest olduğundan öğrenmek isteyen arkadaşlarınızı da davet edebilir hep birlikte öğrenmeye başlayabilirsiniz. Online excel öğrenmek size birçok artı değer katar. Bununla da kalmaz günlerce yüz yüze eğitimle uğraşmanıza gerek kalmaz. Yani evinizde sadece gerekli ekipmanlarla kolayca öğrenmeye başlarsınız.
Online excel eğitimi ile;
Excelin tüm biçim ve düzen özellikleri ile tablolarınızı modern bir hale getirebilirsiniz.
Fonksiyonlar ve formüller sayesinde detaylı hesaplamaları kısa sürede doğru bir şekilde yaparsınız.
Raporlarınızın tüm analizlerini grafikler yardımı ile okunması kolay bir hale getirirsiniz.
Verilerin yorumlanmasını kolaylaştıran pivot(özet) tablolara hakim olursunuz.
Proje geliştirme ve raporlama işlemlerinde profesyonelleşebilirsiniz.
İleri Excel’de seri veri girme, liste oluşturma, hücre açıklaması yapma ve grafik serileri aracılığıyla işlemler yapma ile eğitiminize başlangıç yapıyorsunuz. Temel Excel Eğitiminden aşina olduğunuz matematiksel ve istatistiksel fonksiyonlarının yanında mantıksal, metinsel, tarihsel fonksiyonlardan yararlanarak veriler oluşturuyorsunuz. Hyperlinkler sayesinde formüllerin kullanımıyla çoklu sayfalarda çalışmalarınızı yürütüp bunları veri tablolarında nasıl birleştireceğinizi teorik ve pratik bir şekilde uygulamalı olarak öğreniyorsunuz. İleri Excel eğitiminde özet tablo ve grafikler oluşturarak hesap işlemleri yapabiliyor, tablo ve grafiklerinizi istediğiniz şekilde biçimlendirebiliyorsunuz.
Erişim süreniz 1 yıldır. 1 içinde istediğiniz zaman eğitime girebilirsiniz.
Ctrl ve A ile tüm sütunları seçmek,
Gerekli dosyaları seçip Enter tuşuna basarak tüm dosyaları aynı anda açmak,
Ctrl ve Tab ile farklı dosyalar arasında geçiş yapmak,
Ctrl ve Y ile işlemleri tekrarlamak,
Shift ve Space satır seçmek,
Ctrl ve F kelime ve veri bulmak,
Ctrl ve H bulup değiştirmek,
F12 farklı kaydetmek,
Ctrl ve Space sütun seçmek,
Ctrl ve Sol Ok tuşu satır, Ctrl ve Yukarı Ok Tuşu sütun başına gitmek,
Ctrl , Alt ve K tuşlarına aynı anda basarak köprü eklemek,
Ctrl ve Aşağı Ok tuşu sütun, Ctrl ve Sağ Ok tuşu satır sonuna gitmek,
Shift ve F11 ile yeni Sayfa açılır.
Excel günümüzde her iş kolunda kullanılmaktadır. Fakat bazı meslekler için diğerlerine göre daha çok önem taşır. Muhasebeciler ve denetçiler geleneksel muhasebe defterini bir kenara atıp elektronik tablolara geçiş yaptılar. Yönetici asistanları, büro memurları, bilgi personelleri rapor hazırlama, belge düzenleme, kayıt yönetme, randevu planlama gibi işler için Excel’i tercih etmektedir. İşletme, yönetim ve finans analistleri büyük veri grupları ile çalışır. Bu uzmanlar piyasa eğilimleri ve sürdürülebilir karlılık söz konusu olduğunda geçmiş ve mevcut veriler üzerinde araştırma yapmak durumunda kalabilirler. Böyle durumlarda Excel aradıkları kolaylığı sunar.
Pazarlama aslına bakılırsa bir veri bilimidir. Hem yaratıcılık hem analitik düşünceden yararlanan pazar araştırması analistleri ve dijital pazarlamacılar saha verilerini toplama ve yorumlama becerisine sahiptirler. Excel tabloları tüm bu verilerin analiz edilmesinde vazgeçilmez bir araçtır. Piyasada farklı yazılım programları olsa da kısa sürede çeşitli görevleri kolayca yerine getiren Excel proje yöneticileri için bir tercih olabilir. Excel üzerinde geliştirilen yazılımlar ile maliyet yönetimi, bütçe ve zaman ilişkisi kontrol altında tutulur. Excel eğitimciler arasında da oldukça popülerdir. Uzmanlık alanlarında kullanmalarının yanı sıra eğitimcilerin sınıf listeleri, notlandırma, devamsızlık takibi gibi konularda Excel kullandığı görülür.
Excel’in kullanım alanlarını birçok farklı fonksiyonu olması sebebiyle çok geniştir. Başlıca kullanım alanları bilimsel çalışmalar, finans sektörü, muhasebe sektörü, istatistikler, olasılık hesaplamaları, veri analizlerini sayabiliriz. Ancak yanlış bir algıyı da hemen düzeltmek isterim. Excel sadece sayısal hesaplama yapmak için kullanılmaz. Sayısal ya da metin şeklinde her türlü veriyi toplayabileceğiniz bir elektronik tablolama mantığına göre çalışır. Tabloların yanı sıra verileri grafiklerle size sunar. Kullanım alanlarına gelince;
Grafikler, şekiller ve çizimler ile veriler görsel olarak ifade edilir. Ayrıca her tablo farklı renklerde düzenlenerek dikkat çekmesi gereken bölümler öne çıkarılabilir.
Excel için veriler önemlidir. Ancak sadece sizin birebir girdiğiniz veriler olmak zorunda değildir. Farklı veri tabanları üzerinden de Excel ile hesaplamalar yapmak mümkündür.
Excel birden fazla kullanıcının aynı anda kullanabileceği ve veri işleyebileceği bir program olması sebebiyle ortak çalışmalar için ideal bir program. Örneğin bir firmaya bağlı olarak freelance çalışanlar iş takiplerini bir Excel tablo üzerinden yürütebiliyor.
İleri düzey Excel makro kullanımı ile birden fazla işlemi bir arada yapabileceğiniz komutlar oluşturmaktır. Formüller ve makrolar Excel’in her şirketin yapısına ve yapmak istediğiniz işlem ve düzenlemeye göre özelleştirilebilmesi sebebiyle kişiselleştirilebilen bir verimlilik sunar.
Şirketler için envanter, ürün stokları, personel bilgileri, temel muhasebe, raporlar gibi düzenlemeler yapılabilir. Bireysel kullanımlarda aylık harcamalar, gelir gider tabloları, öğrenciler için sınav takvimi ve not bilgilerinden oluşan listeler örnek verilebilir.
Bilimsel çalışmalarda ya da finans alanında yapılan hesaplamalar için de Excel kullanılır.
Excel programı sanıldığı gibi zor değildir. Her ne kadar meşakkatli gibi görünse de uzman eğitmen sayesinde bu karışıklık ortadan kalkacak. Çünkü artık Excel’i öğrenmek daha kolay olacak.
Temel olarak ilk öğreneceğiniz bölme, toplama ve çıkarma işlemleri olan dört işlemdir. Basit uygulamalar için gerekli olan dört işlem ilk etapta öğreneceğiniz başlangıç seviyesi eğitimidir. Daha sonra excel programında grafik çizme, tablolar oluşturma, finansal hesaplamalar ve bağlantılı tablo oluşturma gibi eğitimler alınır. Kısacası bu program ile hayatınızı kolaylaştıracak, iş hayatınızda sizlere artı değer katacak eğitimlerin tamamını alıp, kolayca öğrenmeye başlarsınız.
Bilgisayarınızda bulunan herhangi bir dosyayı elektronik tablolara dönüştürür. Aylık gelirinizi oluşturabilir ya da okul nöbet listesini hazırlayabilirsiniz. Özel hayatta kullanılan Excel, iş yaşamında bilgisayar kullanıcıları tarafından sıklıkla tercih edilen bir yazılımdır. Excel ile oluşturulan tablolar, el ile yaratılanların yerini alır. Bu durum, verimli bir çalışma ortamını da beraberinde getirir. Bu program sayesinde tabloları kısa sürede sonuca ulaştırabilirsiniz. Çünkü Excel, kullanıcılarına bazı formüller sunar.
Excel ile yapılan işlemlere bazı örnekler;
Formüller ile hesaplama,
Formül yaratma,
Bağımsız tablolar oluşturma,
Veritabanı olarak kullanma,
Veritabanları içerisinde arama yapma,
Metin yazma,
Seri oluşturma,
Matematik işlemleri yapma,
Resim ekleme,
Veri yönetimi ve kalitesinin korunması,
Export ve import yapma,
Bulut bilişim entegrasyonu,
Otomatik raporlama ve rapor çağırma,
Veri madenciliği,
Excel to web veri girişi,
Logaritmik işlemler yapma.
Farklı veri serileri arasındaki ilişkilerin kolayca anlaşılması için görsel bir sunum olan grafikler Excel ile kolayca oluşturulabilmektedir. Grafiklerle çalışmak yaptığınız işin ve elinizdeki verilerin karşı tarafa rahatlıkla aktarılmasını sağlar. Basit bir grafik için önce grafikte olması istenen verilerin seçilmesi sonrasında ekle sekmesinden istenilen grafiğin seçilmesi yeterlidir. Excel’de işinize uygun olarak oluşturulabileceğiniz pek çok grafik türü bulunur.
Excel dosyanızda satır ve sütunlarda bulunan veriler yatay eksende kategoriler dikey eksende değerler olacak şekilde sütun grafik ile gösterilebilir. Gösterim şekli bakımından 2B, 3B gibi farklı sütun grafik çeşitleri bulunur.
Verilerinizi yatay eksende kategoriler düşey eksende eşit şekilde dağılmış değerler şeklinde bir çizgi grafik üzerinde gösterebilirsiniz. Bu tür grafikler genellikle mevcut verilerin ay, yıl gibi belli periyotlardaki değişimlerini gösterir.
Pasta grafik ile bir veri setini öğelerin değerlerine göre yuvarlak bir zeminde dilimler halinde sunabilirsiniz. Halka grafik de pasta grafiğine benzer mantıkta kullanılır ve parçaların bütün ile ilişkisini gösterir. Bu iki grafikte önemli olan veri setinde negatif ve sıfır değerlerinin bulunmaması ve fazla sayıda kategorinin olmamasıdır.
Çubuk grafikte dikey eksende bulunan kategoriler ile yatay eksende bulunan değerler kullanılarak farklı öğeler arasındaki karşılaştırmalar sunulur.
Alan grafiği çizgi grafiğine benzer özellikler gösterir. Fakat burada yatay eksende ortaya çıkan dağılımın düşey eksende kapladığı alan belli bir renk ile gösterilir.
XY dağılım grafiği, x ve y olarak genellenmiş iki değerler grubunun belli bir referansa göre kesişimler dağılımını sunar. Kabarcık grafiği de görsel olarak farklılık göstermekle beraber mantık olarak XY dağılım grafiği ile aynı özellikleri taşır.
Hisse senedi grafiği adından da anlaşılacağı gibi hisse senedi fiyatlarındaki dalgalanmaları göstermek için kullanılır.
Yüzey grafiği ikiden fazla veri kümesinin tek bir grafikte gösterilmesine olanak sağlar. 3 boyutlu topografya görüntüsü veren bu grafik türünde renk ve desenler aynı değer aralıklarını ifade eder. Yüzey grafiğinde tüm veri kümelerinin sayısal olması gerekmektedir.
Radar grafikler birçok veri setinin karşılaştırılmalı olarak gösterilmesine olanak sağlar.
Treemap grafiği ve güneş ışığı grafiği yalnızca Excel 2016 ve sonraki sürümlerde bulunur. Her iki grafik türü de az sayıda veri olduğunda ve veriler hiyerarşik olarak düzenlendiğinde karşılaştırılmalı gösterim sağlar.
Excel 2016 ve sonraki sürümlerinde bulunan kutu ve yatay çizgi grafikleri belli bir değer aralığındaki birden çok veri kümesinin bulunduğu durumlarda kullanılır.
Huni grafikleri de 2016 ve sonrası sürümlerde bulunan bir Excel grafik türüdür. Huni grafik ile bir durumun birden fazla aşaması ve o aşamadaki değerleri gösterilir.
2016 ve sonrası sürümlerde bulunan bir diğer grafik çeşidi de birleşik grafiklerdir. İki veya daha fazla grafik türünün birleşmesi ile oluşturulan bu grafiklerde genellikle en az üç bileşen bulunmaktadır.
3B harita ile veri kümenizdeki değerleri coğrafi bölgeler bazında göstermeniz mümkün. İster tüm dünya isterseniz bir köy olsun belli bir renk spektrumu ile dağılım haritaları oluşturmanız çok kolay.
Excel, verileri yönetmenize ve analiz etmenize olanak sağlar. İster iş için isterseniz de kişisel veri tabanı ve harcamalarınızı yönetmek için kullanıyor olun. Excel’in sunduğu birçok avantaj ile tüm ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Excel çoğunlukla veri girişi ve analizi için kullanılsa da raporları daha iyi hale getirmek için kullanılabilecek bazı harika grafik türlerini içeriğinde barındırır. İstatistiksel verileri daha görsel bir şekilde sunmak için farklı iş kolları tarafından kullanılabilecek çok çeşitli grafikler üretme yeteneğine sahiptir. Tablo olarak sunulan listeler ve Excel formülleri ile kolaylıkla grafik oluşturmak zamandan da tasarruf sağlar.
Diğer grafik programlarından farklı olarak Excel çok daha uygun maliyetlidir ve birçok farklı amaç için kullanılabilir. Excel’in varsayılan grafiklerinin yanı sıra, günlük işinize uygun olarak basit formüllerle birçok gelişmiş grafik de oluşturabilirsiniz. Excel'in içeriğinde bulunan güçlü analitik araçlar sayesinde büyük miktarda veriyi analiz etme olanağına sahip olursunuz. Güçlü filtreleme, sıralama ve arama araçlarıyla işinize yardımcı olacak ölçütleri hızlı ve kolay bir şekilde seçebilirsiniz. Yüzlerce veriniz olsa bile bu araçları tablolar, pivot tablolar ve grafiklerle birleştirerek istediğiniz bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Excel'den en iyi şekilde yararlanmak için en son teknolojiye ihtiyaç duyacak olsanız da, düşük güçlü masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızda hem işyerinizde hem de evinizde rahatlıkla kullanılabilirsiniz.
Excel Web App'in ortaya çıkmasıyla artık elektronik tablolarda diğer kullanıcılarla aynı anda çalışabilirsiniz. Birlikte çalışabilme avantajı süreçleri düzene koyma yeteneğinizi geliştirir ve büyük veri kümeleriyle beyin fırtınası yapabileceğiniz oturumlar oluşturmanıza izin verir. Birlikte çalışma araçları Excel'in paylaşım yeteneklerinden en iyi şekilde yararlanmanıza olanak tanır.
Excel mobil uygulamaları ile tüm verileri cebinizde taşımanız mümkün. Tabletin ve akıllı telefonun ortaya çıkışıyla dizüstü bilgisayarınız yanınızda olmasa da üzerinde çalıştığınız projeleri ve dokümanları bir müşteriye veya toplantıya götürmek artık çok kolay. Bu mobil cihazların gücü artık verileri yönetmenize ve e-tablolarınızı güncellemenize ve ardından e-tabloları telefonunuzda veya tabletinizde hemen görüntülemenize olanak sağlar. Excel programlama konusunda da oldukça gelişmiş bir seçenektir. Neredeyse makro oluşturmakta kullanılan tüm programlama dili uygulamalarını destekler. Böylece karmaşık denklemlerin kolayca çözümlenmesini sağlar.
Aktif olarak kullanabileceğiniz internet bağlantısı,
Bilgisayar, tablet veya akıllı telefon, ihtiyaçlarınızı karşılamaya yeterli olacaktır.
Alınacak olan bu sertifika tüm resmi ve özel alanlarda geçerli olup, uluslararası seviyelerde kolayca kullanılabilir. İstediğiniz başvurularda dilediğiniz gibi sertifikayı kullanmakta özgürsünüz.
Excel TOPLA formülü, bir hücre aralığını hızlı bir şekilde toplamanızı sağlayan basit ve çok yönlü bir formüldür. TOPLA formülünü kullanmak için, toplamın görünmesini istediğiniz hücreyi seçerek başlayın. Ardından şu formülü girin: =TOPLA(A1:A10), burada A1 aralıktaki ilk hücre ve A10 aralıktaki son hücredir.
Ayrıca, satır eklediğinizde veya sildiğinizde otomatik olarak ayarlanacak olan =TOPLA(A1:A10) gibi göreli hücre referansları da girebilirsiniz. Formülü girdikten sonra, toplamı hesaplamak için Enter tuşuna basın. TOPLA formülü, her birini manuel olarak hesaplamak zorunda kalmadan büyük hücre aralıklarını hızlı bir şekilde toplamanın harika bir yoludur.
Excel eğitiminde TOPLAMA formülüyle ilgili çok fazla örneği birlikte yapacağız.

EĞERSAY işlevi, belirli bir ölçütü karşılayan hücrelerin sayısını saymak için kullanılabilecek güçlü bir formüldür. Örneğin, belirli bir metin dizesini içeren hücrelerin sayısını veya belirli bir koşulu karşılayan hücrelerin sayısını (örneğin, büyüktür, küçüktür, eşittir) saymak için EĞERSAY kullanabilirsiniz. EĞERSAY'ı kullanmak için, işlevi bir hücreye girmeniz ve ardından sayılacak hücre aralığını ve ölçütü girmeniz yeterlidir. Örneğin, =EĞERSAY(A1:A10; "text") formülü A1 ila A10 aralığında "text" metin dizesini içeren hücrelerin sayısını sayar. Benzer şekilde, =EĞERSAY(A1:A10;">5") formülü, A1 ile A10 aralığındaki 5'ten büyük olan hücrelerin sayısını sayar. Gördüğünüz gibi, EĞERSAY her türlü şeyi saymak için kullanılabilen çok yönlü bir işlevdir. Bir dahaki sefere Excel'de bir şey saymanız gerektiğinde, EĞERSAY'ı deneyin!
Excel eğitiminde EĞERSAY formülüyle ilgili örnekler yapıyoruz ve işinize yarayacak birçok örneği paylaşıyoruz.

Excel'deki ORTALAMA fonksiyonu, bir hücre aralığının ortalama aritmetik ortalamasını hesaplamak için kullanılır. Hücreler sayı, metin ve hatta başka aralıklar olabilir. ORTALAMA işlevi aralıktaki boş hücreleri yok sayar. Bunları hesaplamaya dahil etmek istiyorsanız, bunun yerine ORTALAMAA işlevini kullanabilirsiniz.
ORTALAMA işlevini kullanmak için, sonucun görünmesini istediğiniz hücreyi seçin, ardından =ORTALAMA( yazın ve virgülle ayırarak dahil etmek istediğiniz hücre aralığını yazın. Örneğin, =ORTALAMA(B1:B5), B1 ila B5 hücrelerindeki değerlerin ortalamasını hesaplar. ORTALAMA işlevini kullanırken diğer çalışma sayfalarına veya çalışma kitaplarına da başvurabilirsiniz.
Örneğin, =ORTALAMA(Sayfa1!B1:B5), Sayfa1'deki B1 ila B5 hücrelerindeki değerlerin ortalamasını hesaplar. ORTALAMA işlevinde hücrelere başvururken adlandırılmış aralıkları da kullanabilirsiniz. Örneğin, bir hücre aralığına "ENSTİTÜ" adını verdiyseniz, bu aralıktaki tüm değerlerin ortalamasını hesaplamak için =ORTALAMA(MyRange) kullanabilirsiniz.
Excel kursunda sıfırdan başlıyoruz ve ORTALAMA fonksiyonuyla ilgili örnekler üzerinden gidiyoruz. Derse mutlaka kayıt olun.

Excel çarpma formülü, iki veya daha fazla sayının çarpımını hesaplamanın kolay bir yöntemidir. Formülü kullanmak için, çarpılacak sayıları ayrı hücrelere girin, ardından çarpımın görünmesini istediğiniz hücreyi seçin. "=" yazın ve ardından ilk sayıyı içeren hücreye tıklayın. "+" girin ve ikinci sayıyı içeren hücreye tıklayın. Bu işlemi her ek sayı için tekrarlayın. Son olarak, "*" yazın ve Enter tuşuna basın. Ürün seçilen hücrede görünecektir. Formülü girerken "+" yerine çarpma operatörünü (*) de kullanabileceğinizi unutmayın.
Ayrıca aşağıdaki şekilde de kolay bir yöntemle yapabilirsiniz.

Excel, verileri yönetmek için güçlü bir araçtır ve yapabileceği şeylerden biri de hesaplamalar gerçekleştirmenize yardımcı olmaktır. Çıkarma formülü, Excel'de iki sayıyı çıkarmanın basit bir yoludur.
Çıkarma formülünü kullanmak için, = ve ardından çıkarmak istediğiniz sayıyı, ardından - işaretini ve ardından çıkarmak istediğiniz sayıyı yazın. Örneğin, 10'dan 4'ü çıkarmak istiyorsanız, =10-4 yazarsınız. Çıkarma formülü sayılar yerine hücrelerde de kullanılabilir. Bunu yapmak için, sayı yerine hücre başvurusunu yazmanız yeterlidir.
Örneğin, A1 hücresindeki değeri B1 hücresindeki değerden çıkarmak isterseniz =B1-A1 yazarsınız. Çıkarma formülü, Excel'de matematiksel işlemler gerçekleştirmenin hızlı ve kolay bir yoludur.
Excel'de uzmanlaşmak istiyorsanız dersimize kayıt olun ve hemen başlayın.

Excel'deki BİRLEŞTİR işlevi, birden çok hücredeki metni tek bir hücrede birleştirmek için faydalı bir araçtır. Örneğin, bir kişinin adını ve soyadını tek bir hücrede birleştirmek için Birleştir'i kullanabilirsiniz.
Birleştir formülünü kullanmak için, birleştirilmiş metnin görünmesini istediğiniz hücreyi seçin ve ardından aşağıdaki formülü girin: =BİRLEŞTİR(metin1,metin2,metin3...). Metin1, metin2 ve diğerleri birleştirmek istediğiniz hücreleri temsil eder. Yukarıdaki formül A1, B1 ve C1 hücrelerinin içeriğini tek bir hücrede birleştirir.
Formüle istediğiniz kadar hücre ekleyebilirsiniz, sadece her hücre referansını virgülle ayırdığınızdan emin olun. Birleştir işlevi, birden çok hücredeki metni tek bir hücrede birleştirmenin kolay bir yoludur. Bir dahaki sefere Excel'de metin birleştirmeniz gerektiğinde bunu deneyin!
Daha fazlasını öğrenmek iş hayatında sizin için çok faydalı olacaktır. Hemen eğitimimize kayıt olun ve başlayın.

Excel YUVARLA işlevi, belirli sayıda ondalık basamağa yuvarlanmış bir sayı döndürür. YUVARLA işlevinin sözdizimi şöyledir: =YUVARLA(sayı,num_digits). number bağımsız değişkeni, yuvarlamak istediğiniz sayıdır. num_digits bağımsız değişkeni, sayıyı yuvarlamak istediğiniz basamak sayısıdır. Örneğin, 2,9 sayısını iki ondalık basamağa yuvarlamak istiyorsanız, aşağıdaki formülü kullanırsınız: =YUVARLA(2,9;2). Bu formülün sonucu 2,90 olacaktır.

YUVARLA işlevinin bir sayıyı her zaman yukarı yuvarlayacağını unutmayın. Dolayısıyla, bir sayıyı aşağı yuvarlamak istiyorsanız, AŞAĞIYUVARLA işlevini kullanabilirsiniz.

Yüzde değerleriyle çalışırken, bunları doğru bir şekilde hesaplayabilmek önemlidir. Bir yüzdeyi hesaplamak için temel formül şudur: (parça/bütün) x 100. Bu şu şekilde basitleştirilebilir: (parça/100) x bütün. Örneğin, 500'ün %10'unun ne olacağını hesaplamak isterseniz, aşağıdaki formülü kullanırsınız: (10/100) x 500 = 50.

Aynı formülü, belirli bir sayının bir bütünün yüzde kaçı olduğunu hesaplamak için de kullanabilirsiniz. Örneğin, 500'ün 1.000'in yüzde kaçı olduğunu bilmek istiyorsanız, şu formülü kullanabilirsiniz: (500/1000) x 100 = 50%. Unutmayın, yüzdelerle çalışırken doğru sonuçlar elde etmek için her zaman doğru formülü kullanın.

Microsoft Excel'de tablo oluşturmak, hızlı bir şekilde yapılabilecek kolay ve kullanışlı bir görevdir. Bir tablo oluşturmak için önce Excel elektronik tablonuzu açın ve tabloyu oluşturmak istediğiniz hücre aralığını seçin. Ardından, şeritteki Ekle sekmesine gidin ve Tablolar bölümünün altındaki Tablo'ya tıklayın. Tablo Oluştur iletişim kutusunda, mevcut bir hücre aralığını mı kullanmak istediğinizi yoksa tablonuz için yeni bir aralık mı girmek istediğinizi seçin. Ardından Tamam düğmesine basın.
Tablonuz şimdi sütunlarınızın üstündeki satırda başlıklarla oluşturulmalıdır. Ana Sayfa > Ekle'ye tıklayıp gerektiği şekilde Sayfa Satırları veya Sütunları Ekle'yi seçerek manuel olarak daha fazla sütun veya satır ekleyebilirsiniz. Ayrıca Tablo Araçları altındaki Tasarım sekmesine giderek tablonuzun nasıl görüneceğini özelleştirebilirsiniz. Burada, bantlı satırlar ve sütunlar gibi hücre stillerini değiştirebilir, alternatif satırlara gölgelendirme ekleyebilir, diğer seçeneklerin yanı sıra farklı yazı tipi boyutu ve yazı tipi stili seçebilirsiniz.
Excel çalışma sayfaları içinde tablo oluşturmanın yanı sıra, bunları Access veritabanları veya metin dosyaları gibi harici kaynaklardan da bağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, şerit çubuğundaki Veri sekmesine gidin ve Dış Veri Al > Diğer Kaynaklardan > Microsoft Sorgusundan seçeneğine tıklayın. Bu, diğer dosyalardaki veya sorgulardaki alan adlarına göz atabileceğiniz ve belirli ölçütler için birleştirme cümleleri veya filtreler gibi sorgu sihirbazı seçeneklerini kullanarak bunları Excel çalışma sayfasına bağlayabileceğiniz yeni bir pencere açacaktır.
Son olarak, verileri sıralamak veya tablonuzun belirli bir sütunundaki değerleri hesaplamak için formüller eklemek gibi daha gelişmiş özelliklere ihtiyacınız varsa, şerit çubuğundaki Formüller sekmesinden formülleri kullanabilirsiniz; bu, her bir değeri tablonuzun ayrı hücrelerine ayrı ayrı yazmak zorunda kalmadan hesaplamaları otomatik olarak gerçekleştirmenize olanak tanır. Genel olarak, Excel'de tablo oluşturmak sadece yararlı değil, aynı zamanda Excel ortamında bulunan elektronik tablo araçlarının temel anlayışının ötesinde herhangi bir özel bilgi gerektirmeyen çok sezgisel bir görevdir.