AnasayfaBlogYüksek Lisans Referans Mektubu Örneği Nasıl Olmalı?
Referans Mektubu

Yüksek Lisans Referans Mektubu Örneği Nasıl Olmalı?

04 Aralık 2019
Bir kadın masada oturuyor, etrafı kitaplarla ve bir kara tahtayla çevrili. Beyaz bir gömlek ve siyah bir pantolon giymiştir. Saçlarını geriye doğru topuz yapmış. Önündeki kâğıda odaklanmış, bir elinde kalem tutuyor. Yüzü konsantrasyon içinde kağıda bir şeyler yazıyor. Oturduğu masa açık kahverengi ahşaptan yapılmış ve üzerinde birkaç kitap ve kâğıt var. Arkasındaki kara tahta çeşitli denklemler ve notlarla kaplı.
KonuAçıklamaÖnemli Noktalar
Yüksek Lisans Referans MektubuYüksek lisans başvurusu için üniversiteler tarafından istenen önemli bir belge.Öğrenci kimliği, farklı özellikler ve bölüme uygunluk açısından önemli.
Referans Mektubu İstemeReferans mektubu, üniversite öğretim görevlilerinden veya iş yerindeki üst düzey yöneticilerden talep edilir.Kendinizin yazdığı bir referans mektubunu imzalatmak, belirsiz ifadeler kullanmak ve rastgele herkesten referans istemekten kaçınılmalıdır.
Referans Mektubu İsteme YöntemiReferans mektubu talebinde bulunulurken, resmi bir dil kullanılmalı, öğrencinin kim olduğu açıkça belirtilmeli, yüksek lisans yapılmak istenen okul ve bölüm tanımlanmalıdır.Referans mektubunun ne olduğu, ne içermesi gerektiği ve ne zaman ihtiyaç duyulduğunu belirtmek önemlidir.
Yüksek Lisans Referans Mektubu ÇeşitleriReferans mektubu türü, başvurulan kuruma ve okula bağlı olarak değişir. Çalışan için iş hayatına, öğrenci için eğitim hayatına dayalıdır.Yüksek lisansın yurtdışında yapılması durumunda referans mektubu İngilizce olmalıdır.
Yüksek Lisans Referans Mektubu Nasıl Yazılır?Referans mektubu, talep eden kişinin değerlendirme ve inceleme yoluyla ilgili nitelikleri ve becerileri belirtmelidir.Sıradan bir referans mektubundan daha çok, gerçekten bilgi sahibi olan ve verilen bilgileri doğrulayabilecek bir kişi yazmalıdır.

Referans mektubu, yüksek lisans yapmak için üniversiteler tarafından sizden istenen en önemli belgelerden biridir. Özellikle yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorsanız bu parametreye çok dikkat edildiğini, ince eleyip sık dokunduğunu bilmenizde fayda var.  Yüksek lisans referans mektubu örneği öncelikle sizin nasıl bir öğrenci kimliğiniz olduğunu tanımlamalı, sizi yansıtan farklı özelliklerinizi öne çıkarmalı ve yüksek lisans için başvurduğunuz bölüme uygunluğunuz üzerinde de durulmalıdır.

Yüksek lisans için genellikle sizden iki ya da üç adet referans mektubu isteyebilirler. Eğer yeni mezun iseniz işiniz daha kolay. Çünkü üniversite öğretim görevlileriyle henüz sıcak temas halindesinizdir ve sizinle ilgili bilgileri tazedir. Bu noktada yapmanız gereken doğru bir şekilde referans mektubu talep etmektir. Pek çok öğrenci referans mektuplarını birer formalite olarak görebiliyor. Ancak yüksek lisans referans mektubu örneği bir formalitenin ötesinde onaylanmanız için kilit noktada olan bir belgedir. O zaman öncelikle yapmamanız gerekenlerden bahsedelim:

  • Yüksek lisans referans mektubu örneği için kendiniz bir şeyler yazıp öğretim görevlilerine imzalatmayın.

  • Referans isteyeceğiniz kişiye “ hocam bana referans lazım, yazar mısınız? “ şeklinde bir formaliteymiş gibi belirsiz ifadelerden kaçının.

  • Referans mektubunu yazacak kişinin de sizi temsil edeceğini unutmayın. Bu sebeple düşünmeden herkesten referans istemeyin.

Uzun yıllar iş hayatındaysanız ve artık okulla bağlantınız kalmadıysa bu durumda iş yerinizde sizi tanıyan ve üst düzey yöneticilerinizden referans mektubunu talep etmelisiniz. Eğer açık öğretim fakültesi mezunuysanız ve çalışmıyorsanız bu durumda dürüstçe sizin için referans mektubu yazabilecek bir kişi olmadığını kuruma uygun bir dille bildirmeniz gerekir. Bu noktada hiçbir iş ya da eğitimle ilgili bağlantınız olmayan kişilerden referans mektubu hazırlamak yapabileceğiniz en büyük yanlış olacaktır.

Yüksek Lisans Referans Mektubu Örneği Nasıl İstenmelidir?

Öncelikle ufak bir araştırma yapın. Referans mektubu isteyebileceğiniz kişilerin listesini çıkarın. Daha önce başarılı referans mektubu geçmişleri var mı, size gerçekten fayda sağlar mı? Bir sıralama oluşturun ve ilk 3’ten başlayın.

Referans mektubu talep etme üslubunuz çok önemlidir. Sizin o işi ne kadar ciddiye aldığınızı karşı tarafa iyi iletmeniz gerekir. Eğer bunu e-mail gibi yazışma yoluyla gerçekleştirecekseniz, resmi bir hitap ile başlayıp kendinizi tanıtın. Eğer öğretim görevlisinin dersinde göstermiş olduğunuz öne çıkan bir başarınız varsa bir ödev veya proje gibi, kendinizi bu şekilde hatırlatın. Okulunuzu, bölümünüzü, sınıfınızı hatta başarı notunuzu bile ekleyerek tanıtın. Hangi okulda ve hangi bölüm üzerine yüksek lisans yapacağınızı belirten cümlelerle devam edin. Sizden nasıl bir referans mektubu istendiğini, içeriğinde neler olması gerektiğini genel hatlarıyla talep ettiğiniz kişiye belirtin. Talebinizin sonuna ne kadar zamanınız olduğuna dair süreyi de eklemeyi unutmayın. Ancak burada son teslim tarihinizi değil, teslim tarihinden önceki herhangi bir zamanı belirtmeniz son dakikada çıkabilecek aksiliklere karşı size zaman kazandıracaksınız. Bunun sizin için ne kadar önemli olduğunu belirten bir cümle ve iletişim bilgilerinizle talebinizi sonlandırın.

Böylece karşı taraf için kim olduğunuzu ve ne istediğinizi açıkça belirterek hem dikkat çekecek hem de yazılması gereken içerik hakkında doğru bir yönlendirme yaparak karşı tarafın işini kolaylaştırmış olacaksınız. Sonuç olarak bu da size yüksek ihtimalle olumlu bir cevap olarak dönecektir.

Yüksek Lisans Referans Mektubu Çeşitleri

Yüksek lisans referans mektubu çeşitleri alacağınız kuruma ve başvurduğunuz okulun nerede olduğuna göre değişir. Yukarıda da bahsettiğim gibi yüksek lisans yapmaya karar verdiğinizde iş hayatında da aktif iseniz üst düzey yöneticilerinizden talep edeceğiniz referans mektubu eğitim hayatınızdan ziyade iş hayatınızdaki performansınızdan yola çıkılarak yazılacaktır. Bu anlamda içerik olarak fark gösterir. Üniversiteden alacağınız referans mektubu sizin tamamen eğitim hayatınız üzerine kurulu olacaktır. Ancak her ikisinin de buluştuğu ortak payda bu yüksek lisans için uygunluğunuzdur. Sadece kuruma bağlı olarak içerikte gidilen yol farklıdır.

Eğer yüksek lisansınızı yurtdışında bir üniversitede yapacaksanız bu kez sizden İngilizce bir yüksek lisans referans mektubu istenecektir. Ayrıca yüksek lisans için başvuru yapacağınız bölüm ve okulla ilgili olarak Türkiye’de de İngilizce olarak talep edilen yüksek lisans referans mektubu örneği de vardır. Bu durumda İngilizce yazışmalara ve İngiliz dili gramer yapısına hâkim olan kişileri öncelikli olarak seçmeniz gerekecektir.

Yüksek Lisans Referans Mektubu Nasıl Yazılır?

Öncelikle sıradan bir referans mektubuna sahip olmaktansa hiç yazmamanız daha iyidir. Karşı taraf mutlaka sizin bu kişiyle ilgili gerçekten bilgi sahibi olduğunuzu hissettiğinden ve verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olmalıdır. Yüksek lisans için yazılacak bir referans mektubunda öğrencinin not ortalaması, sınavlarda gösterdiği başarılar esas değildir. Çünkü bu somut veriler zaten transkriptinde mevcut olup karşı tarafın elindedir. Öğrencinin standart başarılarının yanında eğitim hayatında gösterdiği ekstra başarıları var ise mektup içerisinde bunlara değinilmesi gerekir.

Örneğin yüksek bir not ortalaması varsa bu ortalamaya katkı sağlayan ödev ya da projelerinden bahsedilebilir. Derslerdeki performansı, derslere ilgisi, grup çalışmaları, sosyal faaliyetleri ve öne çıkan kişilik özellikleri yansıtılmalıdır. Ayrıca karşı taraf için referans demek, sadece oluşturduğunuz metinden ibaret değildir. Bu yazının altına imza atan kişi olarak asıl referans sizsiniz. Bu sebeple yazının girişinde kendinizi tanıtmanız ve mutlaka bu öğrenci hakkında değerlendirme yapabilecek bir pozisyonunuzun olması da önemlidir. Yazının sonunda ihtiyaç durumunda bilgi vermek için size ulaşabilecekleri iletişim bilgilerinizi de detaylı bir şekilde vermek, hazırladığınız yüksek lisans referans mektubunu tamamlayıcı son aşama olacaktır.

Yüksek lisans başvurularında eğer size başvuru yapılacak okuldan hazır bir evrak verilmemişse, hazırlayacağınız yüksek lisans referans mektubu mutlaka okulunuzun antetli kağıdına yazılmalıdır. Pek çok üniversitenin kendine ait referans mektubu şablonları vardır. Bu şablonlardan faydalanarak içerikte özgün olmak şartıyla yüksek lisans referans mektubu hazırlayabilirsiniz.

Yüksek Lisans İçin Referans Mektubu Taslağı

  • Tarih

  • Hitap edilen kişi

  • Giriş

Mektubu kim ve ne için yazdığınızı belirten bir cümleyle başlayın. Örneğin;

Referans mektubunu okulunuzun ilgili bölümüne yüksek lisans için başvuran Ayşe C.  için yazıyorum.” Kendinizi, okulunuzu ve unvanınızı tanıtın. Ardından öğrencinizi, okulunuzdaki bölümü ve sizinle olan bağlantısından bahsedin. Buradaki amaç, kendisiyle ilgili vereceğiniz bilgiler hakkında ne derece gerçekten bilgi sahibi olduğunuzu belirtmektir.

Gelişme Bölümü: Bu bölümde öğrencinizin okul hayatı boyunca gösterdiği akademik performansı, çalışma disiplini, kişisel gelişimi ve yetenekleri ile ilgili öne çıkan özelliklerini aktarın. Ancak bunu yaparken iyi, çalışkan, başarılı gibi genel ifadelerden mümkün olduğunca uzak durun. Anlatımınız tamamen öğrencinize özel olmalı ve belirttiğiniz bir özelliği destekleyici somut bir örneğe bağlanmalıdır. Örneğin grup halinde yapılan ortak bir projede grup içerisinde iyi bir performans göstermişse bunu örnek vererek grup çalışmalarında pozitif bir tavır sergilediğini belirtebilirsiniz.

Sonuç Bölümü: Bu bölümde tüm yukarıda anlattığınız sebeplere dayandırarak karşı tarafın yüksek lisans programında kendisini değerlendirmelerini, onlara da katkı sağlayacağını belirterek bitirebilirsiniz.

Bitiriş: “ Saygılarımla “ şeklinde iş yazışmaları gereği yazılan ifade ve iletişim bilgilerinizle referans mektubunu sonlandırabilirsiniz.

İlgili eğitim: İş Hayatında Yazışma Teknikleri Eğitimi

yüksek lisans referans mektubu örneği hazırlanırken hem öğrencinin hem de mektubu yazacak akademisyen ya da yöneticinin dürüst, bilgili ve kişiye özel bir içerik oluşturarak sade bir yazım dili kullanması iyi bir örnek oluşturacaktır.

Yüksek Lisans Referans Mektubu, Yüksek lisans başvurusu için üniversiteler tarafından istenen önemli bir belge, Öğrenci kimliği, farklı özellikler ve bölüme uygunluk açısından önemli, Referans Mektubu İsteme, Referans mektubu, üniversite öğretim görevlilerinden veya iş yerindeki üst düzey yöneticilerden talep edilir, Kendinizin yazdığı bir referans mektubunu imzalatmak, belirsiz ifadeler kullanmak ve rastgele herkesten referans istemekten kaçınılmalıdır, Referans Mektubu İsteme Yöntemi, Referans mektubu talebinde bulunulurken, resmi bir dil kullanılmalı, öğrencinin kim olduğu açıkça belirtilmeli, yüksek lisans yapılmak istenen okul ve bölüm tanımlanmalıdır, Referans mektubunun ne olduğu, ne içermesi gerektiği ve ne zaman ihtiyaç duyulduğunu belirtmek önemlidir, Yüksek Lisans Referans Mektubu Çeşitleri, Referans mektubu türü, başvurulan kuruma ve okula bağlı olarak değişir Çalışan için iş hayatına, öğrenci için eğitim hayatına dayalıdır, Yüksek lisansın yurtdışında yapılması durumunda referans mektubu İngilizce olmalıdır, Yüksek Lisans Referans Mektubu Nasıl Yazılır?, Referans mektubu, talep eden kişinin değerlendirme ve inceleme yoluyla ilgili nitelikleri ve becerileri belirtmelidir, Sıradan bir referans mektubundan daha çok, gerçekten bilgi sahibi olan ve verilen bilgileri doğrulayabilecek bir kişi yazmalıdır
referans referans mektubu yüksek lisans yüksek lisans referans mektubu yüksek lisans referans mektubu örneği
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kâğıt üzerine yazı yazan ve kalem tutan bir kişinin ellerine yakın çekim. El kalemi sıkıca kavramış ve sayfa boyunca güçlü bir vuruş yapıyor gibi görünüyor. Kişinin üzerinde beyaz bir gömlek var ve kağıt sarının açık bir tonunda. Kişinin yüzü görünmüyor, ancak konsantrasyonu ve odaklanması net. Arka planda, kitapların ve diğer eşyaların bulunduğu ahşap raflar var. Odadaki aydınlatma parlak ve renkler canlı.
Referans Mektubu

Referans Mektubu Örneği Nasıl Olmalı?

29 Kasım 2019
Bir kalemi sıkıca kavrayan bir elin yakın çekimi. Parmaklar kalemi sıkıca kavramış ve alttaki beyaz kağıtta kalemin izi görülüyor. Kol hafifçe bükülmüş, dirsek yukarı kaldırılmış ve el yazmaya hazırlanıyor. Arka plan bulanık ve ışık kalemden yansıyarak ona parlak bir görünüm veriyor. Kağıt büyük ve düz, yanında da küçük bir taş var. Kalemin ve taşın renkleri beyaz kâğıtta göze çarpıyor.
Referans Mektubu

Referans Mektubu Örnekleri Nedir?

16 Aralık 2019
Bir kişi elinde bir kalem tutuyor ve boş bir kağıdın üzerinde duruyor. Kişi görevine odaklanmış ve niyetli görünüyor, gözleri kağıda sabitlenmiş. El biraz bulanık, ancak kişinin kalemi sıkıca kavradığı açık. Arka planda, birkaç tuşa hafifçe dokunulan bir klavye görülüyor. Kişi bir belge imzalıyor ya da önemli bir şey yazıyor gibi görünüyor. Kalem siyah, kağıt ise beyazdır ve keskin bir kontrast yaratmaktadır. Sahne sakin ve huzurludur, izleyiciyi konsantrasyon anını gözlemlemeye davet eder.
Referans Mektubu

Referans İsterken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

05 Şubat 2019