AnasayfaBlogİşyerinde İşverenler Sizden Ne Bekliyor
İş Hayatı

İşyerinde İşverenler Sizden Ne Bekliyor

09 Mart 2018
Takım elbiseli bir adam bir kadının önünde durmakta ve elindeki bir kâğıt parçasını işaret etmektedir. Adam beyaz bir gömlek ve siyah bir pantolon giymiştir ve yüzünde ciddi bir ifade vardır. Kadın mavi bir elbise giymiştir ve başını hafifçe eğmiş, kâğıda bakmaktadır. Kâğıt beyaz ve siyah çizgilidir ve üzerinde bulanık beyaz bir nesne vardır. Arka planda bir yığın kâğıt vardır ve yakın çekimleri görülebilmektedir.
KonularAçıklamalarSonuçlar
İşyeri Etikİnternet ve elektronik aletlerin kullanımında şirket politika ve prosedürlerini öğrenmek.İzin verilmeyen websitelere girme riskini azaltır, daha etik bir çalışma ortamı oluşturur
İşverenler Ne Bekliyor?Şirketin politikalarını ve prosedürlerini doğru bir biçimde anlamak ve uygulamakŞirket içi uyumu ve verimliliği arttırır, potansiyel sorunları azaltır
Profesyonel DavranışE-posta yanıtlarına hızlı bir şekilde dönmek, iş yerinde kurallara uygun giyinmekİş veriminin artması ve işyerinde olumlu bir izlenim bırakılması
Şirket Politikalarının AnlaşılmasıŞirketin politikalarını ve prosedürlerini öğrenmek ve uyum sağlamakDaha bilinçli ve etik bir çalışan olmak, işe uyum sürecini hızlandırmak
E-posta kullanımıKişisel mesajları şirket e-postasından göndermemek ve e-postaları periyodik olarak kontrol etmekGizliliğin korunması ve şirketin e-posta politikasına uygun bir şekilde hareket etme
Bilgisayar Kullanımıİşyerinde yasak olan sitelere girmemek ve uygunsuz materyal indirmemekBilgisayar güvenliğini sağlama ve işyerindeki uyumlu bir ortam sağlama
Hataların BildirilmesiYanlışlıkla yasaklı bir siteye girerse hemen yöneticiye veya IT departmanına bildirmekPotansiyel güvenlik risklerinin erken tanımlanması ve problemi hızla çözmeye yardımcı olur
Kişisel telefon kullanımıŞirket politikasına göre kişisel telefon kullanımının ne zaman kabul edilebilir olduğunu öğrenmeİşyerinde uyumlu bir atmosfer sağlama ve gereksiz dikkat dağıtıcıları önleme
Proaktif Davranışİşe başladıktan sonra olası problemleri önlemek için gerekli politikaları ve prosedürleri öğrenmeDaha verimli ve etik bir çalışan olmak, işyerinde olumlu bir izlenim bırakmak
Elektronik Cihazların İzlenmesiKişisel teknoloji ve elektronik cihazların izlenebilir olduğunu anlamaGizlilik ihlallerinden kaçınma ve etik çalışma alışkanlıklarını destekleme.

Yeni işe başlayan ya da iş hayatına yeni atılan personeller için iş dünyası hakkında bilmeleri gereken birkaç madde hazırladım.

İşyerinde Etik

İşyeri etiğini tanımlamak artık hiç olmadığı kadar kafa karıştırıcı bir şey. İş hayatında etiğin ne olduğunu biliyoruz, ama teknolojinin bize sunduklarını ve bunların yönetim tarafından nasıl kaba, düşüncesiz ve amatörce görülebileceğini göz önünde bulundurduğumuzda, sınırların nasıl bulanıklaştığını göremeyebiliriz.

Staj yapmaya ilk başladığınızda yapmanız gereken ilk şeylerden biri de konu internet ve elektronik aletlere geldiğinde şirketin politika ve prosedürlerini öğrenmektir. Üniversitenin aksine, birçok şirket internet kullanımını izler ve çalışma saatleri sırasında kullanılan kişisel cihazları uygun görmez. Şirketiniz çalışma saatleri sırasında çalışıyor olmanız gerektiğinden, şirketler sizin internet kullanımınızı ve şirket e-posta adresinizi kontrol etmek için her hakka sahiptir. Öğrenciler izlenmeye alışık olmadığından dolayı, birçoğu işverenlerin çalışma sürecince uyguladığı katı kontrolleri gizliliğin bir ihlali olarak görür.

İşverenler Ne Bekliyor?

İzin verilmeyen websitelere veya programlara girerek şirket politikasını ihlal etmiş olmaktansa en baştan özenli olmanız çok daha iyi olur. Tabii ki, her çalışma ortamı kişisel zaman ve teknoloji kullanımına dair kendi kurallarını koyar. İşe başlamadan önce stajyerlerin ve yeni çalışanların şirket politikalarını bilmesini sağlayan şirketler genelde en az problemlerle karşılaşanlardır ama aslında bu politikaları öğrenmek çalışanın sorumluluğundandır çünkü bu konuyu bir zorunluluk olarak şirket çok önceden yazılı bir biçimde sunmuş olabilir.

Profesyonel Davranış Nedir?

İşte profesyonel olabilmek konu kıyafet yönetmeliği veya işe zamanında gelme olduğunda kolaydır ama bir işe başlamadan önce karşılaşmadığınız yeni kurallarla karşılaştığınızda durum böyle olmayabilir. Birçok öğrenci aslında bir üniversite öğrencisi olarak sahip oldukları özgürlükten dolayı çok şanslı.

İşteyken bütün şirket e-postalarına cevap verirken hızlı olun. Önemli e-postalara cevap vermeniz bir veya iki gün sürerse yöneticiler ne yaptığınızı merak edebilir. Eğer bir e-postaya cevap vermeden önce bir cevap bulmaya çalışıyorsanız, o insana bu konuda dönüş yapmak mantıklı olur yoksa sizin cevap vermediğinizi veya e-postayı almadığınızı düşünecekler.

Bu şirket çalışanlardan ne bekliyor diye düşünüyorsanız şirketin politikalarını ve prosedürlerini öğrenin. Bunu şirketin insan kaynakları ofisi ile konuşabilirsiniz. Size gerekli dokümanları sağlayacaklardır. Eğer insan kaynakları departmanı yardımcı olamazsa, yöneticinize danışın veya şirketin web sayfasına göz atın. Sonradan pişman olacağınız bir davranış sergilemeden önce bunu işe başladığınız ilk günlerde yapın.

E-posta ile gönderdiğiniz herhangi bir bilginin şirket tarafından izlenebileceğinin farkında olun. Hiçbir zaman şirket e-postasından kişisel mesaj atmayın. E-posta geçmişiniz periyodik olarak kontrol ediliyor olabilir ve bu da işinizi etkileyebilir. En iyisi kişisel bir e-posta hesabı kullanın ve iş hesabını sadece şirket mailleri için kullanın.

Bazı şirketlerin çalışanların bilgisayarlarına ne indirdikleri konusunda katı politikaları vardır. İşte internette sörf yapma hatasına düşmeyin çünkü bu sizin işi kaybetmenize sebep olabilir, siz yanlış hiçbir şey yapmamış olsanız bile... Şöyle düşünün, sizin zorla kazandığınız paraları yöneten insanın sürekli olarak olgunlaşmamış ve sorumsuz davranışlar sergilediğini gördüğünüzü hayal edin.

Eğer yanlışlıkla yasak olan bir siteye girerseniz, hemen çıkın ve bunu IT Departmanı veya yöneticiniz gibi birine bildirin.

Şirketin kişisel telefon aramaları ve kişisel telefon kullanımı politikasını öğrenin. Politikalar değişebilir ve kişisel telefon görüşmesinin tamamen yasak olmasından sadece gerekli olduğunda yapılması gibi değişebilir.

Bu ipuçları çok önemli değilmiş gibi gözükebilir ama geçmişte kişisel teknoloji ve elektronik cihazları hiçbir zaman izlenmemiş yeni profesyoneller tarafından gözden kolayca kaçırılabilir.

Bu yazı ilginizi çektiyse Referans Mektubu Yazmaktan Korkmayın başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

İşyeri Etik, İnternet ve elektronik aletlerin kullanımında şirket politika ve prosedürlerini öğrenmek, İzin verilmeyen websitelere girme riskini azaltır, daha etik bir çalışma ortamı oluşturur, İşverenler Ne Bekliyor?, Şirketin politikalarını ve prosedürlerini doğru bir biçimde anlamak ve uygulamak, Şirket içi uyumu ve verimliliği arttırır, potansiyel sorunları azaltır, Profesyonel Davranış, E-posta yanıtlarına hızlı bir şekilde dönmek, iş yerinde kurallara uygun giyinmek, İş veriminin artması ve işyerinde olumlu bir izlenim bırakılması, Şirket Politikalarının Anlaşılması, Şirketin politikalarını ve prosedürlerini öğrenmek ve uyum sağlamak, Daha bilinçli ve etik bir çalışan olmak, işe uyum sürecini hızlandırmak, E-posta kullanımı, Kişisel mesajları şirket e-postasından göndermemek ve e-postaları periyodik olarak kontrol etmek, Gizliliğin korunması ve şirketin e-posta politikasına uygun bir şekilde hareket etme, Bilgisayar Kullanımı, İşyerinde yasak olan sitelere girmemek ve uygunsuz materyal indirmemek, Bilgisayar güvenliğini sağlama ve işyerindeki uyumlu bir ortam sağlama, Hataların Bildirilmesi, Yanlışlıkla yasaklı bir siteye girerse hemen yöneticiye veya IT departmanına bildirmek, Potansiyel güvenlik risklerinin erken tanımlanması ve problemi hızla çözmeye yardımcı olur, Kişisel telefon kullanımı, Şirket politikasına göre kişisel telefon kullanımının ne zaman kabul edilebilir olduğunu öğrenme, İşyerinde uyumlu bir atmosfer sağlama ve gereksiz dikkat dağıtıcıları önleme, Proaktif Davranış, İşe başladıktan sonra olası problemleri önlemek için gerekli politikaları ve prosedürleri öğrenme, Daha verimli ve etik bir çalışan olmak, işyerinde olumlu bir izlenim bırakmak, Elektronik Cihazların İzlenmesi, Kişisel teknoloji ve elektronik cihazların izlenebilir olduğunu anlama, Gizlilik ihlallerinden kaçınma ve etik çalışma alışkanlıklarını destekleme
İşyerinde İşverenler Sizden Ne Bekliyor
Genç bir kadın pencerenin önündeki ahşap masada oturuyor, siyah saçlarını topuz yapmış. Beyaz bir gömlek ve koyu renk bir blazer ceket giymiş, önündeki kitaplara ve kâğıtlara bakıyor. Sol eli derin düşüncelere dalmış gibi masanın üzerinde durmakta, sağ eli ise bir kalem tutmaktadır. Masanın üzerinde birkaç belge, açık bir dizüstü bilgisayar ve bir fincan kahve var. Pencereden içeri süzülen parlak güneş ışığı odayı aydınlatıyor. Yüz ifadesi düşünceli ve ciddi, işine çok konsantre olmuş gibi görünüyor.
Serem Gökler
Sosyolog, Yazar

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezundur. Başarılı bir üniversite süreci geçirmiştir, birçok projede yer almıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Büyük, beyaz dikdörtgen bir tabela duvara yapıştırılmıştır. Düz, mat bir yüzeye sahip olan tabelada görünür bir metin veya resim bulunmamaktadır. Tabela duvarın ortasına yerleştirilmiştir ve yukarıdan bir ışık kaynağıyla aydınlatılmaktadır. Duvarın soluk yeşil bir tonu ve hafif dokulu bir yüzeyi vardır. Tabela duvardan hafifçe yükseltilerek üç boyutlu bir görünüm kazandırılmıştır. Kenarları hafifçe yuvarlatılmış ve tabelanın kendisi uzunluğundan biraz daha geniş. Duvara basit ama zarif bir ektir.
İnsan Kaynakları Yönetimi

En Başarılı İşveren Markası Uygulamaları

25 Aralık 2019
Bir kişi sarı bir arka planın önünde durmakta ve elinde siyah metinli bir tabela tutmaktadır. Tabelada Dur yazıyor ve ortası beyaz olan siyah bir daire ile çevrili. Tabelanın altında yeşil zemin üzerinde beyaz bir harf, üstünde ise beyaz zemin üzerinde siyah bir harf bulunmaktadır. Ayrıca tabelanın daha aşağısında siyah bir yüzey üzerinde beyaz bir harf bulunmaktadır. Görüntü, tabelayı tutan kişinin elinin yakın çekimidir. Köşede siyah beyaz bir harf görüntüsü var.
İnsan Kaynakları

İşveren Markası Nedir? Nasıl Oluşturur?

23 Aralık 2019
Biri erkek biri kadın iki kişi birbirlerine yakın durmakta, birbirlerine bakmakta ve gülümsemektedirler. Adamın üzerinde mavi düğmeli bir gömlek var ve elleri önündeki masanın üzerinde. Kadın saçlarını at kuyruğu yapmış ve beyaz bir gömlek giymiş. Adam sağ elinde bir kalem tutmaktadır. Görüntünün odağı gülümseyen yüzleri ve adamın gömleğinin yakın çekimidir. Mutlu ve rahat bir an yaşıyor gibi görünüyorlar. Görüntünün renkleri parlak ve neşeli. Arka plan bulanık ve ışık doğal.
İnsan Kaynakları Yönetimi

İşveren Markası, İnsan Kaynakları ve Dijitalleşme

10 Ocak 2019