AnasayfaBlogMotivasyon Hayatı Şekillendirir
Motivasyon

Motivasyon Hayatı Şekillendirir

02 Şubat 2019
Vizörlü bir kadın parlak güneşin altında koşuyor. Üzerinde açık renkli bir atlet ve şort var. Saçları arkaya doğru toplanmış ve ayakları kaldırıma vuruyor. Güneş ışınları, koşarken vücudunun ve ellerinin gölgesini düşürüyor. Işıkta silueti görünüyor ve karnı hamile olduğunu gösteriyor. Kararlılıkla ve odaklanarak koşuyor ve çabası yüzündeki kararlılıktan anlaşılıyor. Güneş ışınları siperliğinden yansıyarak gökyüzünde parlak bir ışık yaratıyor. Güneşin sıcaklığında koşuyor ve yakında hedefine ulaşacağını biliyor.
DurumlarDuygularÇözüm Önerileri
Her sabah aynı uyanmakMonotonluk, doyumsuzlukFarklı bir rutin denemek, yeni hedefler belirlemek
Sonsuz bir kısır döngüde yaşamakUmutsuzluk, boğulmuş hissiDüşünce tarzını değiştirmek, yeni deneyimler aramak
Her gün aynı siz olmaktan bıkmakPişmanlık, tatminsizlikKişisel gelişime odaklanmak, kendinizi keşfetmek
9/6 işStres, tükenmişlikİş hayatınızı dengellemek, hobiler edinmek
BorçlarKaygı, finansal stresBütçe yönetimini öğrenmek, finansal danışmanlık almak
Gerçekleştiremediğiniz hayallerHayal kırıklığı, umutsuzlukKüçük hedefler belirlemek, hayallerinizi yeniden tanımlamak
Hayatı kaçırdığınızı hissetmekKeder, olumsuzlukFarkındalığı arttırmak, yaşam koçluğu almak
Her gün aynı rutinlerSıkıntı, monotonlukFarklı aktivitelere başlamak, yeni bir dil öğrenmek
Bitmek bilmeyen günlük koşuşturmalarYorgunluk, tükenmişlikZaman yönetimi tekniklerini uygulamak, meditasyon yapmak
Hayatınızı yeniden şekillendirme ihtiyacı hissetmekUmut, heyecanKendinize bir yol haritası çizmek, hedeflerinizi belirlemek

Gözünüzü açtığınız her sabah bir öncekinin aynısı mı? Her gün aynı rutinle sonsuz bir kısır döngünün içinde sıkışıp kaldığınızı hissediyor musunuz? Bitmek bilmeyen günlük koşuşturmalardan 9/6 işinizden öde öde bitmeyen kredilerinizden ve her gün aynı siz olmaktan sıkılmadınız mı? Peki ya yatağınızın altına silkelediğiniz ve gerçekleştiremediğiniz hayallerinizin hayaletleri size de hayatı kaçırdığınızı hatırlatmıyor mu? Cevabınız evet ise kalkın! Şimdi silkelenip hayatınızı yeniden şekillendirme tam zamanı.

Size Motivasyon Gerekli

Rutin bir çalışma hayatına sahip olan her bireyin hayali kendi işini kurmaktır. Hepimiz bir gün kendi işimizi kurup özgürleşmek ve kendimize daha fazla zaman ayırmak isteriz. Peki nedir bizi bu özgürleşme hayalimizden uzak tutan? Maddiyat dediğinizi duyar gibiyim. Fakat içinizde bir yerlerde konunun sadece maddiyat ile ilgili olmadığını sizde biliyorsunuz. Asıl neden motivasyon eksikliğimiz. 

Motivasyon Nedir?

Motivasyon, insanın düşüncelerini, umutlarını, inançlarını etkinleştirerek, hedeflere ulaşmamız için bizi eyleme geçiren içsel bir güçtür. Motivasyon, bir bireyi bir amaç için harekete geçiren güç ise biz neden kendimizde o gücü bulamıyoruz? Her insan doğar, yaşar ve ölür. Bu hayatın en temel ve yadsınmaz gerçeğidir. 

Fakat bazı insanlar gerçekten hayattan istediklerini alarak ya da bu uğurda çabalayarak yaşarken neden bazı insanlar diğer sayısız benzerleri gibi bu dünyadan bir iz bırakmadan ayrılırlar? Peki siz hangisi olacağınıza karar verdiniz mi? Bu düşünce korkuttu mu sizi? Merak etmeyin yarın ölecek olsanız bile doğru motivasyon ile istedikleriniz uğruna savaşmaya başlamak için henüz geç değil.

Bir Hayaliniz Mi Var?

Hemen şimdi başlayın. Bulunduğunuz yerde ve sahip olduklarınızla. Tüm güvensizliklerinizi kucaklayın ve şu anda bildikleriniz ile başlayın. Emin olun sadece bir yıl sonra kendinize teşekkür edeceksiniz üstelik hayalinize ulaşmış olmasanız bile. Çünkü hayalinize ulaşmak için çıktığınız bu yolda zorluklarla gelişecek ve başladığınız yerdekinden daha güçlü bir siz olacaksınız. Kaç kere düştüğünüz, kaç kere hata yaptığınız ya da kaç kere reddedildiğinizin bir önemi yok bu yolda. 

Denemekten Kaçmayın



Denemeli ve tekrar denemelisiniz. Harvard’a yaptığı başvurusu 10 kez reddedilen ama sonunda Alibaba gibi milyonluk bir şirketin kurucusu olan Jack Ma gibi, kendi kurduğu Apple’dan kovulup ona asıl servetini kazandıran Pixar’ı kurduktan sonra yaptığı başarılı girişimlerle tekrar şirketin başına geçmesi teklif edilen Steve Job gibi, tasarlayacağı arabalardan bahsedince alay konusu olan Ford Otomobilin Kurucusu Henry Ford gibi olmalı ve önüne çıkan her zorlukta yılmadan devam etmelisiniz. Unutmayın ki motivasyon için zorluklara da ihtiyacımız var çünkü zorluklar başarının tadını çıkartmak içindirler.

Evet şimdi tamda şu an!

  • Ne yapmak istiyorsanız daha iyisini yapmak için tam zamanı.

  • Daha iyi yazmak mı istiyorsunuz o zaman daha çok yazın.

  • Daha iyi kodlama mı yapmak istiyorsunuz o zaman daha çok kodlama yapın.

  • Daha iyi bir hayat mı istiyorsunuz o zaman daha fazla çabalayın.

Çalıştığınız ofise kapanıp kalmadan hem çalışıp hem de dünyayı mı gezmek istiyorsunuz o zaman kalkın. Cesaret edin ve istediğiniz hayatı kendiniz inşa edin. Bu yol hiç kolay olamayan zorlu bir maraton olacak sizin için. Daha fazlası için fedakârlık etmeniz gerekecek, daha az uyumanız, daha az dizi izlemeniz veya daha az harcama yapmanız gerekse de istediklerinizi elde ettiğiniz zaman buna değdiğinizi göreceksiniz. Peki hayallerinize ulaşmanızda size yardımcı olacak motivasyonu nasıl sağlayacaksınız?

Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Dünyayı şekillendiren ve iz bırakan insanların hayatlarını araştırın, motivasyon filmleri izleyip sosyal medyada bulunan motivasyon ve kişisel gelişim sayfalarını takip edin. Kendinizi geliştirmek istediğiniz alanlardaki online eğitimlere katılın ve bol bol kitap okuyun. Emin olun tüm bunlar size daha iyisini yapmak için cesaret verecektir. Unutmayın başarılı olmanızı engelleyen sınırlar dışarıda değil, zihninizin içinde ve her an durmadan sizinle mücadele ediyor. Mücadeleyi bırakmamalı ve kendiniz için kendinize rağmen, kendinizi yenmelisiniz.

Yazar: Melek Uzel

Her sabah aynı uyanmak, Monotonluk, doyumsuzluk, Farklı bir rutin denemek, yeni hedefler belirlemek, Sonsuz bir kısır döngüde yaşamak, Umutsuzluk, boğulmuş hissi, Düşünce tarzını değiştirmek, yeni deneyimler aramak, Her gün aynı siz olmaktan bıkmak, Pişmanlık, tatminsizlik, Kişisel gelişime odaklanmak, kendinizi keşfetmek, 9/6 iş, Stres, tükenmişlik, İş hayatınızı dengellemek, hobiler edinmek, Borçlar, Kaygı, finansal stres, Bütçe yönetimini öğrenmek, finansal danışmanlık almak, Gerçekleştiremediğiniz hayaller, Hayal kırıklığı, umutsuzluk, Küçük hedefler belirlemek, hayallerinizi yeniden tanımlamak, Hayatı kaçırdığınızı hissetmek, Keder, olumsuzluk, Farkındalığı arttırmak, yaşam koçluğu almak, Her gün aynı rutinler, Sıkıntı, monotonluk, Farklı aktivitelere başlamak, yeni bir dil öğrenmek, Bitmek bilmeyen günlük koşuşturmalar, Yorgunluk, tükenmişlik, Zaman yönetimi tekniklerini uygulamak, meditasyon yapmak, Hayatınızı yeniden şekillendirme ihtiyacı hissetmek, Umut, heyecan, Kendinize bir yol haritası çizmek, hedeflerinizi belirlemek
denemek düşünce inançmotivasyononline eğitimverimlilikçalışma hayatı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.