AnasayfaBlogBaşarılı Olmayı Sağlayan 5 Temel Etken
Başarı

Başarılı Olmayı Sağlayan 5 Temel Etken

29 Aralık 2020
Parlak güneşin aydınlattığı bir kadın kolunu havaya kaldırmış duruyor. Üzerinde beyaz bir gömlek ve kot pantolon var ve silueti yüksek bir şehir binasının fonunda çerçevelenmiş. Uzakta, arkasında güneşin battığı bir şehir silueti uzanıyor. Parlak ışık yakındaki bir duvarı aydınlatıyor ve bulanık bir şişe görüntüsü beliriyor. Yumruğunu sıkıca sıkmış olan kadın kararlılık ve gururla ayakta durmaktadır. Uzun, siyah saçları geriye doğru toplanmış ve yüz ifadesi kararlı. Etrafı huzurlu bir atmosferle çevrili ve sahne huzurlu ve dingin.
Başarı EtmenleriAçıklamaÖnem Derecesi
Hedef Koyun ve Harekete GeçinÖncelikle hedef belirlemeniz gerekmektedir. Hedeflerinize ulaşmak için harekete geçmelisiniz.Çok Yüksek
Her Aşamayı Planlayın ve Sistemli OlunYapacaklarınızın listesini çıkartmak ve planlı hareket etmek önemlidir.Yüksek
Asla Pes EtmeyinBaşarısız olabileceğiniz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak pes etmemelisiniz.Çok Yüksek
Motivasyonunuzu Yüksek TutunMoralinizi yüksek tutmak ve pozitif insanlarla çevrili olmak başarıya giden yolda sizi motive eder.Yüksek
Bahane Üretmeyin İşinizi Zamanında YapınBahane üretmek yerine işlerinizi zamanında yapmalı ve planlama konusunda dikkatli olmalısınız.Yüksek
Doğru Adım AtınBaşarısızlık elde ettiyseniz, doğru adımı atmamışsınızdır. Her şeyi düşünerek ve plan yaparak adımlarınızı atın.Çok Yüksek
İstekli OlunBaşarmak için istekli olmanız ve bu uğurda çaba sarf etmeniz gerekmektedir.Yüksek
Engellere OdaklanınKarşılaştığınız engellere odaklanın ve onları aşmanın yollarını bulun.Orta
Yapıcı Eleştirilere Açık OlunYapıcı eleştiriler sizin eksik yönlerinizi geliştirmeniz için önemlidir.Yüksek
Enerji Vampirlerinden Uzak DurunSürekli negatif enerji yayarak sizi yıpratan kişilerden uzak durun.Orta

Başarı hayatımızın her alanında yaptığımız işin üstesinden gelmektir. Sonuca ulaşıp istediğimizi elde ettiğimizde, başarmanın gururunu yaşarız. Ancak istediğimizi elde edemediğimizde başarısızlıkla karşı karşıya kalırız.

Başarısız olmaktan birçoğumuz korkarız. Aslında istedikten ve hedef koyduktan sonra başarmamak için bir sebep yoktur. Yeter ki motivasyonunuzu yüksek tutun ve çalışmayı bırakmayın. Başarısızlık elde ettiysen, doğru adımı atmamışsın demektir.

İşte Size Başarılı Olmayı Sağlayan 5 Temel Etken

Hedef koyun ve harekete geçin: Öncelikle hedefinizi belirleyin. Hedefiniz kısa vadeden uzun vadeye doğru olsun. Kısa vadedeki hedefleri gerçekleştirdikçe kendinize uzun vadeli hedef koymak için motivasyonunuz artacaktır. Hedefleriniz için tarih belirleyin. Belirlediğiniz tarihte hedefe ulaşmış olun. Hedefinize ulaşmak için istekli olun. İsteyerek yapılan ve her iş amacına ulaşır. Hedefinize ulaşmak için gerekli her aşamayı titizlikle inceleyin. Önünüze çıkan engelleri tek tek eleyin. Hedefe odaklanın ve bu uğurda kurduğunuz hayallerin gerçekleşmesi için elinizden gelen çabayı gösterin.

Her aşamayı planlayın ve sistemli olun: Başarıya giden yol uzun ve yorucu bir yol olabilir. Hedefe ulaşmak için gideceğiniz yolu adım adım planlayın. Her adımda sistemli hareket edin. Yapacaklarınızın listesini çıkartın. Planınıza sadık kalın, doğru planlama yapın. Planlı ve sistemli olduğunuz zaman başarıya ulaşmanın hiç de zor olmadığını göreceksiniz.

Asla Pes Etmeyin: Başarmak için zorlu yollardan geçmeniz gerekebilir. Hatta öyle anlar yaşayabilirsiniz ki yapamayacağını, olmayacağını düşünebilirsin. Ama unutma bu zorlu yolları aşan ve asla pes etmeyen kişiler mutlaka başarır. Zorlukları tek tek aşarak hedefine ulaşabilirsin.

Motivasyonunuzu yüksek tutun: Kendinizi olumsuzluklara odaklarsanız moraliniz bozulur ve motivasyonunuz düşer. Yapabildiklerinizi düşünerek yaşam enerjinizi yükseltin. Motivasyonunun yüksek olursa yapabilme isteğin artar. Çevrenizde sizi olumsuz etkileyen sürekli negatif konuşan insanlar olacaktır. Bu enerji vampirlerinden uzak durun. Sizi sürekli olumsuz eleştriren insanlardan uzak durun. Tabii ki eleştiri yapılsın fakat yapıcı eleştiriler olsun bunlar. Sizde ki eksik yönlerinizi düzeltmek için yapılsın. Çevrenizde pozitif insan biriktrin. . Motivasyonunuz yüksekse ve pozitif insanlarla birlikteyseniz başarı kaçınılmazdır.

Bahane üretmeyin işinizi zamanında yapın: Kendinize dürüst olun. Bir şeylerden kaçmak için bahanelerin arkasına sığınmayın. İşinizi planladığınız zamanda bitirmeye gayret gösterin. Sürekli planlarınızı erteleyerek başarılı olmanız beklenemez. Planlarınızı başarıya ulaşmak için yaptığınızı unutmayın. Planınıza sadık kalıp, işinizi zamanında yapın.

Başarılı Olmak 

Hayatımızın her alanında başarılı olmak için mücadele veririz. İster iş hayatında,başarılı olmanın yollarını arayın, ister özel yaşamda, isterse eğitim alanında olsun insanoğlu sürekli en iyi olmak, başarılı olmak için didinir durur. Bu döngü yaşam boyunca devam eder. 
Başarı aynı zamanda bireysel mutluluk getirir. Başarısız olduğumuzda mutsuz oluruz.

Çevremizde başarılı insanları gözlemlediğimizde hepsinin ortak özellikleri olduğunu görürüz. Hiçbir çaba göstermeden aylak aylak gezen birinin hayatta başarılı olması beklenemez elbette ki! Başarılı olmanın ölçütü kişiden kişiye farklılık gösterir. Başarılı olmak için genel olarak şunları yapabiliriz:

  • Yaptığın işi severek ve tut kulu bir şekilde yap.

  • Ne iş yaparsan yap, yaptığın işte en iyi ol. 

  • Hedefe ulaşmak için çok çalış.

  • Yaptığın işe odaklan.

  • Zorluklarla baş et. Pes etme!

  • Yeni ve farklı fikirler bul.

  • En iyi olmak için kendin zorla.

  • Hizmette sınır tanıma. 

  • Hedefe ulaşmak için engelleri sırayla aş ve azmet.

Hayatta Başarılı Olmak İçin Neler Yapalım?

Hayat başlı başına zor ve karmaşık bir yoldur. Her şeyi hayat içerisinde yaşayarak ve deneyimleyerek öğreniriz. Bu yolda başarılı olmak için önceden başarmış insanların yaşamlarına ve ne yaptıklarına bakmak gerekir. Başarıyı yakalamak ve kendimize bir yol haritası çıkarmak için şunları yapabiliriz:

Net bir hedefiniz olsun: Gerçekleştirmek istediğiniz net bir hedefiniz olsun. Hedefimizin olması neyi başarmak istediğimizin göstergesidir. Hedefe nasıl ve neler yaparak ulaşacağınızı planlayın. Planınıza sadık kalın.

Sen harekete geçmedikçe hayaller gerçekleşmez: Öncelikle hayallerinizin gerçekleşmesi ve hedefinize ulaşmanız için harekete geçmeniz gerek. Başarıya giden yolda çok çalışmalısınız.Biran evvel yapabileceğin heerşeyi yapmakla işe başla!

Hayatınızdaki dengeyi koruyun: Başarı sadece durmadan çalışmak değildir. Başarıya ulaşmak için aile, iş, özel yaşam ve sosyal çevre dengesini iyi kurmalısınız. Hepsine ölçülü zaman ayırmalısınız. Aynı zamanda öz bakımınıza, uyku düzeninize, beslenmenize, özen göstermeli, kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırmalısınız. Mutlu olan insanlar aynı zamanda başarılı insanlardır. Hayatlarındaki dengeyi iyi kurmuşlardır.

Kendinizle yarışın: Başarıya giden yolda tek rakibiniz kendiniz olun. Başarınıza odaklanın ve kendinizin neleri yapıp yapamayacağını belirleyin. Eksik yönlerinizi geliştirin. Olumlu yönlerinizi öne çıkarın. Kişisel gelişiminize önem verin. Başarılarını kanıtlamış kişilerden ilham alın. 

Öz disiplininizi sağlayın: Sorumluluk sahibi insanlar, planlarına sadık kalan, kendi öz disiplinini sağlamış kişilerdir. Öz disiplinini sağlayan insanlar kendini eğitmiş, davranışlarını ve hafızasını disipline etmiş kişilerdir. Bu özellikleri ile de birçok kişinin önüne geçerler. 

Yerinde konuşun, çok dinleyin: Hayatta başarılı olmak için faydalı insanları dinlemek gerekir. Anlatılanları dinlemek her zaman konuşmaktan daha kıymetlidir. Dinleyerek çok şey öğrenmek mümkündür. Konuşmaktan çok dinleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. 

Asla vazgeçmeyin: Başarıya giden yol engebelerle doludur. Bu yol da ilerlemek ve yolun sonunu görebilmek için asla pes etmemelisiniz. Mücadeleyi bırakıp, zorda kaldığınızda vazgeçerseniz yarı yolda kalırsınız. Yolun sonunu görebilmek için engebelere takılıp düşsen de tekrar ayağa kalk ve koşmaya devem et.

Gerekirse risk alın: Her konuda elinizden geleni sonuna kadar yapın. Bazen güvenli limandan uzaklaşıp risk almanız gerekebilir. Risk almaya değer bir durum karşısında cesur olun. Karşılığında size getirilerini düşünün. Risk almanıza değiyorsa bir an bile düşünmeyin. Diyelim ki başarısız oldunuz. Yılmayın. Tekrar tekrar deneyin. Unutmayın siz bitti demeden hiçbir şey bitmez.

Kendinize yatırım yapın: kendini sürekli geliştiren insanların hayata bakış açıları da oldukça geniştir. i̇nsanoğlunun öğrenme süreci yaşam boyu devam eder. Kişisel gelişim eğitimleri alın, yabancı dil öğrenin, farklı online eğitimler alın, kitap okuyun. Her fırsatta kendinize yatırım yapacak ve sizi güncel tutacak eğitimler alın.

Maceraya atılmaktan korkmayın: Dünyayı gezin. Yeni yerler keşfedin. Hiç bilmediğiniz yerlere gidin. Kendi kararlarınızı kendiniz verin ve yeni maceralara yelken açın. Ufkunuzu genişletin. İnanın hayata bakış açınızın değiştiğini göreceksiniz. Yeni maceralara atılmak, yeni yerler görmek tecrübe edinmeniz sağlayacak.

Hedef Koyun ve Harekete Geçin, Öncelikle hedef belirlemeniz gerekmektedir Hedeflerinize ulaşmak için harekete geçmelisiniz, Çok Yüksek, Her Aşamayı Planlayın ve Sistemli Olun, Yapacaklarınızın listesini çıkartmak ve planlı hareket etmek önemlidir, Yüksek, Asla Pes Etmeyin, Başarısız olabileceğiniz durumlarla karşılaşabilirsiniz Ancak pes etmemelisiniz, Çok Yüksek, Motivasyonunuzu Yüksek Tutun, Moralinizi yüksek tutmak ve pozitif insanlarla çevrili olmak başarıya giden yolda sizi motive eder, Yüksek, Bahane Üretmeyin İşinizi Zamanında Yapın, Bahane üretmek yerine işlerinizi zamanında yapmalı ve planlama konusunda dikkatli olmalısınız, Yüksek, Doğru Adım Atın, Başarısızlık elde ettiyseniz, doğru adımı atmamışsınızdır Her şeyi düşünerek ve plan yaparak adımlarınızı atın, Çok Yüksek, İstekli Olun, Başarmak için istekli olmanız ve bu uğurda çaba sarf etmeniz gerekmektedir, Yüksek, Engellere Odaklanın, Karşılaştığınız engellere odaklanın ve onları aşmanın yollarını bulun, Orta, Yapıcı Eleştirilere Açık Olun, Yapıcı eleştiriler sizin eksik yönlerinizi geliştirmeniz için önemlidir, Yüksek, Enerji Vampirlerinden Uzak Durun, Sürekli negatif enerji yayarak sizi yıpratan kişilerden uzak durun, Orta
başarılı olmayı sağlayan 5 temel etken başarılı olmak hayatta başarılı olmak için neler yapılır başarı
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.