AnasayfaBlogÇalışan Motivasyonu Nasıl Sağlanır?
Motivasyon

Çalışan Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

21 Eylül 2021
Bu yakın çekim görüntüde, bir adam siyah bir takım elbise ve beyaz bir kravat takıyor. Takım elbise pürüzsüz, parlak bir malzemeden yapılmış ve kravat küçük kareler ve birkaç büyük dikdörtgen içeren geometrik bir desene sahip. Takım elbise iki düğmeyle kapatılmış ve kravat Windsor düğümüyle bağlanmış. Arka plan odak dışı ve adamın yüzü görünmüyor. Siyah bir kemer ve siyah deri ayakkabılar giyiyor ve kravatı gömleğinin yakasının altına düzgünce sıkıştırılmış. Görüntü son derece profesyonel bir havaya sahip, bu da onu bir iş veya resmi kıyafetin harika bir temsili haline getiriyor.
Motivasyon YöntemiAçıklamaSonuç
Arkadaşça çalışma ortamıÇalışma ortamının dostane ve pozitif olması çalışanların işe daha motive bir şekilde gelmelerine yardımcı olacaktır.Çalışanların verimliliği artar ve iş yerindeki gerginlik azalır.
Takdir edilmekÇalışanlar yaptıkları işin takdir edilmesini ve saygı görmeyi isterler. Her türden olumlu geri bildirim motivasyonu artıran bir faktördür.Morali yüksek çalışanlar daha fazla çaba sarf eder ve verimlilik artar.
ÖdüllendirmeNakit ya da nakit dışı ödüllendirme sistemleri, çalışanların daha çok çaba göstermelerini ve motivasyonlarını artırmalarını sağlar.Yüksek performanslı bir çalışan grubu elde edilir.
Rekabeti teşvik etmekSağlıklı ve adil bir rekabet ortamı oluşturmak, çalışanların performanslarını artırabilir.Çalışanlar daha yüksek hedeflere yönelir ve genel verimlilik artar.
Kişisel gelişimi desteklemekÇalışanların kişisel gelişimine yatırım yapmak, onların becerilerini geliştirir ve motivasyonlarını artırır.İşletme, daha yetenekli ve verimli bir işgücü elde eder.
Kariyer yollarını açık tutmakÇalışanlara iş yerinde terfi ve yükselme imkanı sunmak onların geleceğe dair olumlu beklentilerini sağlar.Çalışanların işe bağlılıkları artar ve iş yerinden ayrılma oranları düşer.
Takım çalışmasını desteklemekTakım çalışması ve işbirliği, iş yerinde pozitif bir enerji yaratır ve çalışanların motivasyonunu artırır.İş yerinde dayanışma ve işbirliği artar, daha yüksek verimlilik elde edilir.
Tüm fikirlere açık olmakÇalışanların fikirlerine değer vermek ve onları içerme, motivasyonun ve aidiyet hissinin artmasına yardımcı olur.Çalışanların işletmeye bağlılık ve sadakati artar.
Kişisel çalışma alanı sağlamakÇalışanlara kişisel bir çalışma alanı vermek, onların kendilerini değerli ve önemli hissetmelerini sağlar.Çalışan memnuniyeti ve verimlilik artar.
İş süreçlerini gözden geçirmekMotivasyon problemleri durumunda, iş süreçlerinin gözden geçirilmesi ve gerekli iyileştirmelerin yapılması önemlidir.İş süreçlerinin düzeltilmesi ile çalışan memnuniyeti ve verimlilik artar.

Çalışanları motive etmek sanıldığından daha zordur. Çalışan motivasyonu üzerine çok uzun süredir araştırma yapılıyor ve bununla ilgili birçok öneri mevcut. Bu öneriler çoğu zaman sonuca ulaşsa da bazı durumlarda işletmeye özel şeyler yapmak gerekebilir. Yapılması gerekeni tespit etmek için öncelikle sorunu doğru anlamak ve tespit etmek gerekiyor. Çalışanların motivasyonunu arttırmak için öncelikli olarak motivasyonun azalmasına sebep olan şeyi doğru anlamamız gerek.

Motivasyonu azaltan birçok faktör olabilir. Bunların en ilginç olanı ve çözüm yöntemini videoda anlattım. Şimdi size motivasyonu arttırmak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem sıralayacağım.

Çalışan motivasyonunu arttırmak için öneriler

Bu öneriler işletme yapısına ve motivasyon eksikliğine sebep olan soruna göre şekillendirilebilir ya da geliştirilebilir. Eğer bilmediğimiz bir yönteminiz varsa bunu yorum bölümünde aktarmanızı istiyorum.

İlgili eğitim: Motivasyon 3.0 Eğitimi

Arkadaşça çalışma ortamı

Haftanın 5 gününü ofiste geçiriyoruz ve neredeyse günün tamamı işyerinde geçiyor. Ailemizden daha fazla gördüğümüz kişiler belkide iş arkadaşlarımız. Eğer ofiste gerginlik varsa ve çalışanlar birbirinden nefret ediyorsa motivasyon beklemek anlamsız olur. Bu sorun genellikle rekabetin yoğun olduğu pozisyonlarda karşımıza çıkıyor.

Arkadaşça bir çalışma ortamı yarattığınızda insanlar işe dans ederek gelebilir.

İşe dans ederek gitmiyorsanız o işten zengin olamazsınız.

Warren Buffett

Takdir edilmek

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde önemli bir yeriBaşlık 3 var. Takdir edilmek ve saygı görmek hepimizin ihtiyacı. Herkes yaptığı işin takdir edilmesini istiyor. Bir iş başarıyla sonuçlanmış olsun ya da olmasın takdir edilmek ve yapılan işin en azından bir bölümünü takdir etmek daha iyi sonuçların alınmasına ve motivasyonun artmasına katkı sağlayacaktır.

Ödüllendirme

Bu yöntemi birçok işletme uyguluyor. Çalışan motivasyonunu arttırmak için nakdi değeri olan ödüllendirme yöntemini kullanıyorlar. Ama bu her zaman işe yaramayabilir. Çalışan motivasyonunu arttırmak için ona özel bir çalışma alanı vermeniz bazen çift maaş ikramiyeden çok daha fazla anlam taşıyabilir. Parayla satın alınamayacak şeyler üzerine odaklanmanız çok daha büyük değerler yaratabilir. Bunlara önemli günlerde hatırlanma ve bazı hediyeler örnek olarak gösterilebilir.

Dostça rekabet ortamını teşvik etmek.

Yazının başında bundan bahsetmiştim. Eğer rekabeti yoğun olan bir pozisyon söz konusuysa işyerinde arkadaşça bir çalışma ortamı yaratmak zor olacaktır. Aynı zamanda rekabet ortamı güzeldir. Ama bu rekabetin çalışanlar arasında bir gerginliğe yol açmaması gerekir. Çalışan motivasyonu için arkadaşça rekabet koşullarını yaratmanız gerekir.

Kişisel gelişimi destekleyin.

Çalışanların kişisel gelişimine önem verme onların ufkunu genişletir ve işleri daha iyi yapabileceklerine dair umut verir. Onlara daha iyi yapabileceklerini inandırmak istiyorsanız şirket için eğitimler düzenleyin. Eğer bu mümkün değilse şirket dışında katılacakları eğitimlere veya online eğitim programlarına katılınını destekleyin.

Enstitü eğitimlerini inceleyin: Online Eğitimler

Eğitim ücretlerinin bir bölümünü karşılayın. Çalışanların kişisel gelişim faaliyetlerine destek olmak onları yalnızca işletmenizde çalıştığınız süre içinde değil, gelecekte de önemsediğiniz anlamına gelir.

İlgili eğitim kategorisi: Kişisel Gelişim Eğitimleri

Kariyer yollarını açık tutun.

O işyerinde yükseleceğini bilmek aynı zamanda daha iyi paralar kazanabileceği anlamına gelir. Herkesi motive eden şeyler farklıdır. Ama bu madde birden fazla ihtiyacı karşıladığı için çalışanların kariyer yollarının açık olduğunu belirtmelisiniz. Çalışanlar bu işyerinde terfi alabileceğini bilirlerse motivasyonları mutlaka artacaktır. Eğer çalışanlar terfi alamayacağını ve ne yaparsa yapsın pozisyonunun değişmeyeceği fikrine kapılırsa bu durumda motivasyon kayıpları yaşayacaktır.

Takım çalışmasını destekleyin.

21. Yüzyılda iş dünyasına büyük katkı sağlayan birşey varsa o da takım çalışmasıdır. Bireysel çalışma 20. Yüzyılda kaldı. Artık işletmeler takımların ortaya koyduğu başarılarla büyümektedir. İş görüşmesinde takım çalışmasına yatkın mısınız diye sorup takım çalışmasını desteklememek bizim en sık yaptığımız hatalardan biridir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak için takım çalışmasını destekleyin.

Tüm fikirlere açık olun.

Size gelebilecek yaratıcı fikir ve önerilere açık olduğunuzu sesli olarak söyleyin. Süreci geliştirmeyle ilgili herkesin bir fikri mutlaka vardır. Herkes yaptığı işi geliştirmeyi sever. Eğer insanlar motive olabiliyorsa yaptıkları işi geliştirir. İş geliştirme ve çalışan motivasyonu bu sebeple birbiriyle orantılıdır. 

Çalışanları motive edemiyorsanız şirketi değiştirin.

Yukarıdaki videoda bahsettiğim örnek olayın başlığı bu… Eğer tüm çabalarınıza rağmen çalışanlarınızın motivasyonlarını arttıramıyorsanız o zaman iş süreçlerinizde bir hata vardır. İş süreçlerini yeniden gözden geçirin ve nerede hata yaptığınıza göz atın.

Sonuç

Bir işletme için insan kaynağı en önemli şeylerden biridir. İşletmeler varlığını sonsuza dek sürdürmek için kurulur. 5 yıl sonra kepenk kapatacağız hedefiyle hiçbir işletme kurulmamıştır. Eğer sonsuza dek varlığı sürdürebilmek istiyorsanız çalışanlara değer verin. İnsan kaynakları yönetimi çalışan motivasyonunu sağlamakla birinci dereceden görevlidir. İnsan kaynakları uzmanları İK yönetimi eğitimi alarak çalışan motivasyonuyla ilgili önemli bilgiler alabilir ve bu konuda kendilerini geliştirebilir.

Arkadaşça çalışma ortamı, Çalışma ortamının dostane ve pozitif olması çalışanların işe daha motive bir şekilde gelmelerine yardımcı olacaktır, Çalışanların verimliliği artar ve iş yerindeki gerginlik azalır, Takdir edilmek, Çalışanlar yaptıkları işin takdir edilmesini ve saygı görmeyi isterler Her türden olumlu geri bildirim motivasyonu artıran bir faktördür, Morali yüksek çalışanlar daha fazla çaba sarf eder ve verimlilik artar, Ödüllendirme, Nakit ya da nakit dışı ödüllendirme sistemleri, çalışanların daha çok çaba göstermelerini ve motivasyonlarını artırmalarını sağlar, Yüksek performanslı bir çalışan grubu elde edilir, Rekabeti teşvik etmek, Sağlıklı ve adil bir rekabet ortamı oluşturmak, çalışanların performanslarını artırabilir, Çalışanlar daha yüksek hedeflere yönelir ve genel verimlilik artar, Kişisel gelişimi desteklemek, Çalışanların kişisel gelişimine yatırım yapmak, onların becerilerini geliştirir ve motivasyonlarını artırır, İşletme, daha yetenekli ve verimli bir işgücü elde eder, Kariyer yollarını açık tutmak, Çalışanlara iş yerinde terfi ve yükselme imkanı sunmak onların geleceğe dair olumlu beklentilerini sağlar, Çalışanların işe bağlılıkları artar ve iş yerinden ayrılma oranları düşer, Takım çalışmasını desteklemek, Takım çalışması ve işbirliği, iş yerinde pozitif bir enerji yaratır ve çalışanların motivasyonunu artırır, İş yerinde dayanışma ve işbirliği artar, daha yüksek verimlilik elde edilir, Tüm fikirlere açık olmak, Çalışanların fikirlerine değer vermek ve onları içerme, motivasyonun ve aidiyet hissinin artmasına yardımcı olur, Çalışanların işletmeye bağlılık ve sadakati artar, Kişisel çalışma alanı sağlamak, Çalışanlara kişisel bir çalışma alanı vermek, onların kendilerini değerli ve önemli hissetmelerini sağlar, Çalışan memnuniyeti ve verimlilik artar, İş süreçlerini gözden geçirmek, Motivasyon problemleri durumunda, iş süreçlerinin gözden geçirilmesi ve gerekli iyileştirmelerin yapılması önemlidir, İş süreçlerinin düzeltilmesi ile çalışan memnuniyeti ve verimlilik artar
çalışan motivasyonu personel motivasyonu motivasyon nasıl sağlanır personel nasıl motive edilir motivasyon yöntemleri çalışanları motive etmek
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.