AnasayfaBlogKarar Verme Ve Uygulama
Karar Verme

Karar Verme Ve Uygulama

01 Temmuz 2019
Bir kadın, eli çenesinde, etrafı soru işaretleriyle çevrili bir şekilde ayakta duruyor. Sanki önemli bir şey düşünüyormuş gibi derin düşüncelere dalmış görünüyor. İçinde bulunduğu durumu düşünürken gözleri kapalı ve dudakları büzülmüş. İfadesi konsantrasyon ve merak dolu, duruşu ise tetikte ve meraklı. Etrafını saran soru işaretleri kafa karışıklığını ve belirsizliğini gösteriyor. Sade beyaz bir gömlek giymiş ve koyu renk saçlarını geriye doğru at kuyruğu yapmış. Yüzü huzurlu görünüyor, sanki karar verirken kendinden emin hissediyor.
KonuTanımDetaylar
Karar VermeHerhangi bir konuyu onunla ilişkili olan sonuca bağlayabilme yetisiSonsuz olasılıklar dünyasında kişileri en fazla çıkmaza sokan terimlerden biridir.
UygulamaKararların hayata geçirilmesi süreciVerilen kararların uygulama aşamasına geçilmesi önemlidir.
Hayat ve Karar VermeHayatın bizi uykuda olduğumuz anlar dışında sürekli seçim yapmaya zorladığı durumKarar verme, hayatın her alanında karşılaşılan bir durumdur.
Karar Verme ZorluğuDoğru kararı verebilmenin zorluğuSonsuz olasılıklar içerisinden doğru kararı verebilmek karmaşıktır.
OlasılıklarKarar verme sürecinde karşımıza çıkan seçeneklerOlasılıklar, bazen karar verme sürecini zorlaştırır.
Karar Verme SüreciBir sonuca ulaşmak için geçilen aşamalarKarar verme süreci, bir problemin çözümü için gereklidir.
Karar Verme ve KişiKişinin karar verme yeteneğiHer bireyin karar verme biçimi, kişilik özellikleri ve deneyimlerine göre değişir.
Karar Verme ve GelecekKararların gelecek üzerindeki etkisiVerilen her karar, kişinin geleceğini şekillendirir.
Karar Verme ve StresKarar verme sürecinin stresli olmasıKarar verme sürecinde stres, genellikle kaçınılmazdır.
Karar Verme ve ÖğrenmeKarardan sonra öğrenilenlerHer karar, bir sonraki karar verme süreci için yeni bir öğrenme fırsatıdır.

Karar verme herhangi bir konuyu onunla ilişkili olan sonuca bağlayabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Sonsuz olasılıklar dünyasında kişileri en fazla çıkmaza sokan terimlerden biridir. Hayatın bizi uykuda olduğumuz anlar dışında sürekli seçim yapmaya zorladığı yadsınamaz bir gerçektir. 

Uyandığımızda yataktan kalkıp güne başlamak veya olduğumuz yerde kalıp günü yatakta karşılamak şeklinde iki tercihimiz vardır. Farkına varalım ya da varmayalım her işimiz seçimlerimizin sonucu olarak düzenlenir. Bu yönüyle karar verme sonraki süreci tayin eden yol haritamıza açılan kapıdır. 

Karar Verme Sorunu

Karar verme sorunu yaşıyorsanız tıkandığınızı hissediyor çıkmaza girdiğinizi düşünüyor ve ilerleme kaydedemiyorsunuz demektir. Ancak konu her ne olursa olsun bilmeniz gereken şu ki çözüm kendini mutlaka dayatacaktır. Karar verme mekanizması nasıl işler hale getirilebilir? Peki bu hareketsizliğin kasvetinden kurtulmak için sağlıklı karar verme yöntemleri var mıdır? İşte bazı yöntemler.

Durum Analizi Yapmak

Mevcut durumunuzu artı ve eksileriyle masaya yatırmak sağlıklı karar verme skalanızı yükseltecektir. Plan, istek ve hedeflerinizi su yüzüne çıkartarak sizin için en ideal yolu bulmakla işe başlayabilirsiniz. Bunun için kendinize şu soruları sorun;

  • Beni sekteye uğratan sorun nedir?

  • Bu sorunu ne zaman fark ettim?

  • Hayatımı ne ölçüde etkiliyor?

  • Değiştirmek için neler yapabilirim?

  • Süreci nasıl yönetebilirim?

Yaşananları Kağıda Dökmek

Ben zaten biliyorum yazmaya ne gerek var? Yazmak ne işe yarayacak? Yazacağım şey neyi değiştirecek ki? tarzı cümlelere kulak asmayın. Görsel zeka doğduğumuz andan itibaren aktif olarak kullandığımız ve beynimizin en güçlü silahı olarak sayılan faktördür. Karar verme konusunda yardıma ihtiyacınız olduğunu hissettiğiniz an kağıt kaleme sarılın. Sizi çözüm arayışına iten her ne varsa yazın. Unutmayın, doğru ya da yanlış yok. İlk etapta kişisel yorumunuzu katmadan sadece olay örgüsünü anlatıp okuyun. Bu size;

  • Kendinizi ‘dışarıdan bir gözle’ analiz etmeniz için ışık tutacak,

  • Alternatif bakış açıları sunacak,

  • Karar verme inisiyatifi alabilmenize yardımcı olacaktır.

Beklentilerin Farkına Varmak

Beklentiler hayatımızı şekillendiren mihenk taşlarıdır. İçsel tatmin duygumuzu besleyen yegane unsur ümitlerimizin karşılık bulduğunu görebilmektir. Benim hayattan hiç umudum yok diyen birisi beklentisini yüksek tutmaktan kaynaklı hayal kırıklıkları yaşadığının farkında bile değildir. Örneğin bir ilişkiyi sürdürüp sürdürmemeye dair karar verme aşamasındasınız. Bu ilişkinin sizin açınızdan faydaları nelerdir?

Size zarar veriyor mu? Devam ederseniz ne olur? Neden bitirmelisiniz? Bu ve bunun gibi sorularla durumun sizi sürüklediği noktayı gözlemleyebilirsiniz. Bir ilişkiden ne bekliyorum? benzeri kalıpları kendinize uyarlayarak listeler hazırlayabilirsiniz. Göreceksiniz ki karar verme döngüsünde alacağınız her aksiyon kararı hayata geçireceğiniz atılımların öncüsü niteliğinde olacaktır.

Aceleci Değil Gerçekçi Olmak

Durumu süzgeçten geçirdik. Bir yazar edasıyla kurgu iskeletini bedenlendirdik. İçimizde kalan her ne varsa beklentilerimizle birlikte ortaya serdik. Geldik karar verme aşamasına. Buraya kadar her şey yolunda gittiyse kendinizi tebrik edebilirsiniz. Sağlıklı ego gelişimindeki merdivenlerin birçoğunu tırmandınız. Artık elinizdeki verilerden yola çıkarak hangi hükme varacağınızı kestirmek oldukça kolay. 

Kendinizin durumun ve isteklerinizin bilincindesiniz. O halde seçiminizi de yapmış olmalısınız. Ama o da ne? Bir problem mi var? İyi de bu kararı nasıl uygulayacağım dediğinizi duyar gibiyim. İtiraf etmek gerekirse neticeye varmada en karışık süreç kararı almak değil uygulamaktır. 

Korkmayın. Artık biliyorsunuz ki yabancısı olduğunuz topraklarda değil bizzat evinizdesiniz. An be an yaptığınız birşeyi özel olarak seçtiğiniz konuda ve bu defa farkındalıkla yapacaksınız. Nasıl mı?

  • Takınacağınız tavırla ilgili kendinize yönergeler uygulamayın!

  • Harekete geçmek için zaman sınırlaması koymayın!

  • Uygulama fikri paniğe kapılmanıza yol açıyorsa kendinizi oyalayın!

  • İçinizi rahatlatacak olumlama cümleleriyle motivasyon sağlayın!

Ve unutmayın; her bireyin ilk çocuğu kendisidir. Emeklemeden yürünmez!

Karar Verme Nedir?

Karar verme herhangi bir konuyu onunla ilişkili olan sonuca bağlayabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Sonsuz olasılıklar dünyasında kişileri en fazla çıkmaza sokan terimlerden biridir.

durum analizi yapmak karar verme sürecini nasıl etkiler?

Mevcut durumunuzu artı ve eksileriyle masaya yatırmak sağlıklı karar verme skalanızı yükseltecektir. Plan, istek ve hedeflerinizi su yüzüne çıkartarak sizin için en ideal yolu bulmakla işe başlayabilirsiniz. 

Yazmak Karar Aşamasında Neden Gereklidir?

Karar verme konusunda yardıma ihtiyacınız olduğunu hissettiğiniz an kağıt kaleme sarılın. Sizi çözüm arayışına iten her ne varsa yazın. Unutmayın, doğru ya da yanlış yok. İlk etapta kişisel yorumunuzu katmadan sadece olay örgüsünü anlatıp okuyun.

Yazar: Gülşah Onat

Karar Verme, Herhangi bir konuyu onunla ilişkili olan sonuca bağlayabilme yetisi, Sonsuz olasılıklar dünyasında kişileri en fazla çıkmaza sokan terimlerden biridir, Uygulama, Kararların hayata geçirilmesi süreci, Verilen kararların uygulama aşamasına geçilmesi önemlidir, Hayat ve Karar Verme, Hayatın bizi uykuda olduğumuz anlar dışında sürekli seçim yapmaya zorladığı durum, Karar verme, hayatın her alanında karşılaşılan bir durumdur, Karar Verme Zorluğu, Doğru kararı verebilmenin zorluğu, Sonsuz olasılıklar içerisinden doğru kararı verebilmek karmaşıktır, Olasılıklar, Karar verme sürecinde karşımıza çıkan seçenekler, Olasılıklar, bazen karar verme sürecini zorlaştırır, Karar Verme Süreci, Bir sonuca ulaşmak için geçilen aşamalar, Karar verme süreci, bir problemin çözümü için gereklidir, Karar Verme ve Kişi, Kişinin karar verme yeteneği, Her bireyin karar verme biçimi, kişilik özellikleri ve deneyimlerine göre değişir, Karar Verme ve Gelecek, Kararların gelecek üzerindeki etkisi, Verilen her karar, kişinin geleceğini şekillendirir, Karar Verme ve Stres, Karar verme sürecinin stresli olması, Karar verme sürecinde stres, genellikle kaçınılmazdır, Karar Verme ve Öğrenme, Karardan sonra öğrenilenler, Her karar, bir sonraki karar verme süreci için yeni bir öğrenme fırsatıdır
karar verme durum analizi gerçekçi olmak hedefler plan
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu yakın çekimde parlak kırmızı rujlu ve eli çenesinde olan bir kadın görülüyor. Uzun sarı saçları yüzünü çerçevelerken, gözleri kısmen görülebiliyor. Kırmızı beyaz çizgili bir gömlek giyen kadının dudakları koyu renkle belirginleştirilmiş. Burnu hafifçe kalkık ve boynu arka planda görülebiliyor. Resim düşünceli bir anı yakalıyor; kadın düşünceli görünüyor ve eli çenesinde. Dudakları hafifçe ayrılmış ve genel ifade bir sakinlik.
Karar Verme

Karar Verme Yöntemleri Nelerdir?

31 Mayıs 2019
Bir grup insan beyaz ve mavi bir arka plan üzerinde parlak kırmızı bir ok boyunca yürüyor. Ön plan, kırmızı kravatlı beyaz takım elbiseli bir kişi de dahil olmak üzere çeşitli giysiler giyen insanlarla doludur. Sağ üst köşede dijital bir ekranın yakın çekimi ve altta beyaz zemin üzerinde kırmızı bir soru işareti var. Yolun ilerisinde, bir kişi kırmızı okun üzerinde duruyor ve bir grup insan okun üzerinden koşuyor. Ok, üzerinde yürüyen insanlarla birlikte bir ızgara ile çevrelenmiştir.
Karar Verme

Zor Şartlar Altında Karar Alma

05 Temmuz 2019
İki adam büyük beyaz ve siyah bir tabelanın önünde durmaktadır. Adamlardan biri beyaz gömlek ve siyah pantolon giyerken, diğeri siyah bir takım elbise üzerine beyaz bir ceket giymektedir. Aralarında tabela olacak şekilde sırt sırta durmaktadırlar. Resmin ön planında tabeladaki bir kelimenin yakın çekimi var. İki adam, görüntüye derinlik hissi veren birkaç beyaz küpün önünde durmaktadır. Beyaz gömlekli adam hafifçe gülümsüyor gibi görünürken, beyaz ceketli adam uzaklara bakıyor. Her iki adam da tabelanın mesajını anlamaya çalışan düşünceli bir ruh hali içinde görünüyor.
Karar Verme

Karar Verme Ve Özgür İrade

21 Haziran 2019