AnasayfaBlogFotografik Hafıza Teknikleri Nelerdir?
Kişisel Gelişim

Fotografik Hafıza Teknikleri Nelerdir?

13 Aralık 2019
Bu mavi bir gözün yakın çekim görüntüsüdür. Göz uzun, koyu kirpiklerle çerçevelenmiş ve göz kapağı hafifçe aşağıya doğru kıvrılmış. Gözün kendisi parlak bir mavi tonunda ve merkezinde siyah bir gözbebeği var. İris mavinin daha açık bir tonuyla çevrilidir ve güzel bir kontrast oluşturur. Göz kapağı ve gözü çevreleyen alan soluk pembe renktedir. Göz, üzerinde hafifçe kavis yapan koyu bir kaşla çerçevelenmiş. Arka plan yumuşak ve odak dışıdır.
Teknik AdıTeknik AçıklamasıNasıl Kullanılır
Görselleri Akılda Tutma YöntemiBeyin egzersizleri ile görsel hafıza geliştirmeHer gün düzenli bir şekilde bu alandaki egzersizleri yapmak
Birbirine Bağlı Nesneler YöntemiHatırlamanız gereken nesnelerin arasında bağlantılar oluşturarak hafızada tutulmasıNesneleri tuhaf bir hikâye içinde birbirine bağlamak
İsimleri Hatırlama YöntemiYeni tanıştığınız kişilerin isimlerini hatırlamak için uygulanan bir teknikİsimlerle görsel bir imaj yaratma
Yüzleri Akılda Tutma YöntemiBir insanın yüzünü hatırlama tekniğiTanıştığınız kişinin yüzünde size ilginç gelen bir noktayı görsel hafızanıza kaydetme
Mekân YönetimiMekânsal bilgileri hafızada tutmak için uygulana bir teknikGeçilen yollar ya da zaman geçirilen mekanlar ile ilgili detayları hatırlama
Karanlık Oda YöntemiBir şeyi ezberlemek için kullanılan bir yöntemEzberlemek istenen şeyin yazıldığı bir kâğıdı karanlık bir odada okuyarak hafızada tutma
Hafıza Palası YöntemiBir listenin hatırlanması için kullanılan bir yöntemHatırlanacak maddeleri bir hikayeye dönüştürme
İlişkilendirme YöntemiBelli bir bilgiyi bir başka bilgi ile ilişkilendirerek hatırlamaMaddeleri bir hikayeye dönüştürme
İşlem Sırası YöntemiBir işlem sırasının veya adımlarının hafızada tutulmasıBir işlemi adımlar halinde hatırlama
Sistemleştirme YöntemiBir bilgi bütününün sistematik olarak hafızada tutulmasıBir bilgi bütününü belirli bir sisteme göre sıralayarak hatırlama

Fotografik hafıza, sözcüklerin çeşitli görseller halinde kodlanarak akılda tutulduğu hafıza türüdür. Akılda tutulmak istenen kelimeler bir süre sonra hafızadan silinebilir. Bunun önüne geçmek için fotografik hafıza teknikleri kullanılarak kelimelerin akılda kalıcılığı sağlanmaktadır. Somut nesneleri akılda tutmak soyut nesnelere göre daha kolaydır. Somut nesneler insan zihninde belirli bir görsele karşılık gelmektedir. Bu görsel simgelerle, akılda tutulmak istenen kelimeler eşleştirilerek ve bağlantılar oluşturularak akılda kalıcılık arttırılır.

Fotografik hafıza tekniklerinin temelinde de bilgilerin somutlaştırılarak görselleştirilmesi ve bu şekilde görsellerin akılda tutulması vardır. Hafıza tekniği olarak, bilgilerin somut nesnelere dönüştürülmesinin yanında eğer birden fazla nesne akılda tutulacaksa, nesneler ile ilgili akılda kalıcı bir hikâye uydurularak nesnelerin hafızada kalması sağlanabilir. Örneğin, unutmamanız gereken bir alışveriş listesi varsa o listede bulunan nesnelerle anlamlı bir hikaye oluşturarak akılda kalmasını sağlayabilirsiniz. Hikaye ne kadar sıra dışı olursa akılda kalma oranı da o kadar artacaktır.

Fotografik Hafıza Teknikleri Geliştirme 

Fotografik hafızayı güçlendirmek için kullanılan bazı hafıza teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikler yardımıyla soyut nesnelerin akılda tutulmasının kolaylaştırılması ve fotografik hafızayı daha etkili kullanabilmek amaçlanmaktadır.

Görselleri Akılda Tutma Yöntemi: Fotografik hafızayı geliştirmenin en iyi yolu bu konuda beyin egzersizleri yapmaktır. Bu amaca yönelik hazırlanmış beyin egzersizleri bulunmaktadır. İnternet ortamında ya da basılı yayınlar aracılığıyla bu egzersizlere ulaşarak görsel hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Bu etkinlikler genelde size gösterilen görselleri sırasıyla hatırlayarak doğru bir şekilde seçebilmenizi beklemektedir. Görsel hafıza tekniklerinin temelinde akılda görselleri tutmak vardır. Bu nedenle her şeyden önce görselleri akılda tutma yeteneğini geliştirmek gerekir.

Birbirine Bağlı Nesneler Yöntemi: Bir listede bulunan nesneleri hatırlamanız gerekiyorsa o nesneleri aralarında tuhaf bağlantılar oluşturarak birbirlerine bağlayabilirsiniz. Böylece oluşturduğunuz tuhaf hikâyenin içinde yer alan nesneleri daha kolay hatırlayabilirsiniz. Hafıza teknikleri içinde en çok kullanılan yöntemlerden biri olan bağlı nesneler yöntemiyle, ezberlemeniz gereken bağlantılı maddeleri kolayca hatırlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak, Coğrafya dersinde zorlanan bir öğrenci, öğrenmesi gereken bir bölgenin göllerini bu yöntemle aklında tutabilir. Göllerin isimlerine göre tuhaf nesneler belirleyerek o nesnelerle aklında kalacak ilginç bir hikâye meydana getirebilir.

İsimleri Hatırlama Yöntemi: Yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini hatırlamakta zorlanıyorsanız bu hafıza tekniği sizin için faydalı olacaktır. Yeni bir isim öğrendiğinizde o isimle görsel bir imaj yaratarak ismi hatırlayabilirsiniz. Tanıştığınız kişinin dış görünüşünde yer alan bir detay ile ismi arasında bağlantı oluşturursanız, o kişiyi gördüğünüzde ismi de o detay sayesinde aklınıza gelecektir. Bağlantıyı ne kadar fazla abartılı bir şekilde kurarsanız akılda kalıcılık derecesi de o kadar artacaktır.

Yüzleri Akılda Tutma Yöntemi: İlk kez gördüğünüz insanların yüzünü diğer görüşmenizde hatırlayamıyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. İnsan yüzlerini hatırlayamamak genellikle dikkatsizlikten ya da hatırlamak için bir amacınızın olmamasından kaynaklanmaktadır. Bir insanı hatırlayabilmenizi kolaylaştıracak en önemli etken onunla neden ilgilediğinizdir. İlginizin kaynağını belirleyerek o kişiyi hatırlama şansınızı arttırabilirsiniz. Tanıştığınız kişinin yüzüne dikkatlice bakmak ve yüzünde ilginizi çekecek bir nokta bularak onu görsel hafızanıza kaydetmek işinizi kolaylaştırabilir. Detaylar sayesinde hafızanızda kalıcılığı sağlayabilirsiniz.

Mekân Yönetimi: İnsan beyni mekânsal ve görsel bilgileri kuvvetli bir şekilde işleyebilmektedir. Hafıza teknikleri içerisinde mekân yönetimi bu özelliği kullanarak fotografik hafızayı güçlendirmeyi amaçlar. Sıradan şeylerin yerine garip ve ilginç olan şeylerin aklımızda kalma şansı daha yüksektir. Bu nedenle her gün geçtiğimiz yollar ya da zaman geçirdiğimiz mekanlar ile ilgili hafızamızda tutmak istediğimiz detaylarla ilgili tuhaflıklar oluşturursak bu detayların akılda kalıcılığını arttırmış oluruz. Örneğin, büyük ve kalabalık bir otoparkta aracımızı park ettiğimiz yeri hatırlamak için aracımızın etrafındaki nesnelerden birini seçerek ona tuhaf anlamlar yüklersek o nesneyi gördüğümüzde arabamızın orada olduğunu hatırlayabiliriz.

Karanlık Oda Yöntemi: Daha çok psikolojik bir yöntem olarak kullanılan bu teknik için, ışığını kontrol edebildiğiniz bir karanlık oda ve hatırlamak istediğiniz yazıları yazabileceğiniz bir kâğıt gereklidir. Ezberlemek istediğiniz bir paragrafı rahat görünebilecek şekilde bir kâğıda yazdıktan sonra kâğıdı yeterli mesafede göz hizanıza koymalısınız. Odanın ışığını söndürerek gözünüzü oda karanlığına alıştırdıktan sonra paragrafa bakarak ışığı açıp yeniden kapatın. Böylece paragrafın görüntüsü zihninizde görsel bir nesne olarak kalmaya başlayacak. Bu alıştırma bir ay boyunca her gün 15 dakika yapılırsa bir metne baktıktan sonra onu kısa sürede ezberleme yeteneğinin geliştiği söylenmektedir.

Fotografik Hafıza İnsanlara Neler Kazandırır?

Fotografik hafıza, nesneleri hatırlamanızı sağlayarak akılda kalıcılığı arttırmasının yanında insan yaşamına da olumlu katkılar yapmaktadır. Hafıza tekniklerini kullanarak fotografik hafızasını güçlendiren insanların yaratıcı düşünme güçlerinde de önemli bir artış meydana gelmektedir. Daha fazla bilgiyi çeşitli bağlantılar kurarak aklında tutabilen insanlar, bu yaratıcı süreci zamanla hayatlarının diğer alanlarında da kullanabilir duruma geliyorlar.

Gördükleri olayları veya nesneleri, okudukları bilgileri kolay kolay unutmayarak öğrenme sürecini kalıcı hale getirebiliyorlar. Hafızalarına güvenmeyi öğreniyorlar. Bu güven kendilerine olan güvenlerini de arttırarak toplum karşısında konuşma yapma yeteneklerini geliştiriyor. Herhangi bir kâğıda bağlı kalmadan topluluk önünde konuşmalar gerçekleştirebiliyorlar.

Hafıza tekniklerini kullanarak öğrendikleri yeni kelimelerin anlamlarını ve yazım şekillerini kolay kolay unutmadıkları için aynı şeyi defalarca araştırmak zorunda kalmıyorlar. Böylece yaptıkları araştırma çalışmalarında daha hızlı gelişme sağlayabiliyorlar. Hafıza ve beyin arasındaki ilişkiyi güçlendirerek öğrenme süreçlerinde işlerine yarayacak şekilde kullanmayı öğreniyorlar. Bu sayede öğrenme süreçlerini daha verimli hale getirebiliyorlar. Günlük yaşamlarında kendilerine zaman kazandıracak telefon numaraları, hesap numaraları gibi bilgileri kolayca ezberleyerek gerekli zamanlarda kullanabiliyorlar. Not almalarının mümkün olmadığı ortamlarda öğrendikleri önemli bilgileri unutma korkusu yaşamıyorlar.

Hafıza Teknikleri Eğitimi Fırsatı

Hafızayı geliştirmenin faydalarını ve insan hayatına katkılarını açıkladıktan sonra bu gelişimi sağlamak için gerekli olana eğitimden de bahsetmemiz gerekir. Hafıza tekniklerini daha iyi anlayarak hafızanızı geliştirmek için Enstitü tarafından verilen Hafıza Teknikleri kursuna katılabilirsiniz. Doğuştan çok iyi bir hafızanız olmasa da hafızanızı güçlendirebilmeniz mümkündür. Bu eğitime katılarak hafızanızın gücünün farkına vararak hafızanızı nasıl daha verimli ve etkili bir şekilde kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

İlgili eğitim: Hafıza Teknikleri Eğitimi

sınavlarda daha başarılı olmak, yeni bilgileri kolayca öğrenebilmek ve bu bilgileri çabuk unutmamak için yapmanız gerekenleri hafıza tekniklerini öğrenerek gerçekleştirebilirsiniz. eğitimin bir diğer amacı ise kendinize olan güveni arttırarak yaratıcılığınızı ve konsantrasyon gücünüzü geliştirmektir.

İlgili eğitim: Konsantrasyon Eğitimi

Eğitimde göreceğiniz konular, beyin ve hafızaya genel bir bakış sağlayarak beynin bölümlerini ve fonksiyonlarını açıklayarak başlamaktadır. Daha sonra sıra dışı düşünme egzersizleri ve etkili hayal kurma çalışmalarıyla devam etmektedir. Temel hafıza tekniklerini öğreterek bu tekniklerin hangileri olduğunu ve nasıl kullanıldığını görmenizi sağlamaktadır. Ardından bu tekniklere ek olarak ileri hafıza tekniklerine de genel bir bakış sunarak bu konuda kendinizi geliştirmenizin önünü açmaktadır.

Eğer siz de hafızanızı geliştirerek günlük hayattaki başarınızı ve özgüveninizi arttırarak zihinsel etkinliğinizi geliştirmek istiyorsanız hafıza teknikleri eğitimine katılmalısınız. Ayrıca eğitim sonunda yapılan değerlendirme sınavından başarı ile geçmeniz halinde sertifika sahibi olabilirsiniz. Bu sayede hafıza teknikleri alanında kendinizi geliştirdiğinizi ve yetkinliğinizi kanıtlayabilirsiniz.

İlgili sayfa: Sertifika

Görselleri Akılda Tutma Yöntemi, Beyin egzersizleri ile görsel hafıza geliştirme, Her gün düzenli bir şekilde bu alandaki egzersizleri yapmak, Birbirine Bağlı Nesneler Yöntemi, Hatırlamanız gereken nesnelerin arasında bağlantılar oluşturarak hafızada tutulması, Nesneleri tuhaf bir hikâye içinde birbirine bağlamak, İsimleri Hatırlama Yöntemi, Yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini hatırlamak için uygulanan bir teknik, İsimlerle görsel bir imaj yaratma, Yüzleri Akılda Tutma Yöntemi, Bir insanın yüzünü hatırlama tekniği, Tanıştığınız kişinin yüzünde size ilginç gelen bir noktayı görsel hafızanıza kaydetme, Mekân Yönetimi, Mekânsal bilgileri hafızada tutmak için uygulana bir teknik, Geçilen yollar ya da zaman geçirilen mekanlar ile ilgili detayları hatırlama, Karanlık Oda Yöntemi, Bir şeyi ezberlemek için kullanılan bir yöntem, Ezberlemek istenen şeyin yazıldığı bir kâğıdı karanlık bir odada okuyarak hafızada tutma, Hafıza Palası Yöntemi, Bir listenin hatırlanması için kullanılan bir yöntem, Hatırlanacak maddeleri bir hikayeye dönüştürme, İlişkilendirme Yöntemi, Belli bir bilgiyi bir başka bilgi ile ilişkilendirerek hatırlama, Maddeleri bir hikayeye dönüştürme, İşlem Sırası Yöntemi, Bir işlem sırasının veya adımlarının hafızada tutulması, Bir işlemi adımlar halinde hatırlama, Sistemleştirme Yöntemi, Bir bilgi bütününün sistematik olarak hafızada tutulması, Bir bilgi bütününü belirli bir sisteme göre sıralayarak hatırlama
hafıza teknikleri fotografik hafıza hafıza geliştirme hafıza teknikleri eğitimi
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde çeşitli kıyafetler giyen beş kişilik bir grup görülüyor. Ortadaki adam beyaz yakalı bir gömlek ve koyu renk bir pantolon giyiyor. Onun sağında bir adam bej bir ceket ve mavi kot pantolon giyiyor. Solunda başka bir adam koyu renkli bir beyzbol şapkası ve siyah bir kapüşon giyiyor. Grubun arka tarafında siyah gömlekli ve kot pantolonlu bir adam görülüyor. Ön planda, beyaz gömlek ve siyah-beyaz çizgili pantolon giyen uzun, koyu renk saçlı bir kadın görülüyor. Arka planda, beyaz metinli siyah bir arka planın yanı sıra siyah bir arka plan üzerinde birkaç beyaz harf görülebiliyor. Görüntünün sol alt köşesinde bir video oyununun ekran görüntüsü de görülüyor.
Kişisel Gelişim

Akıl Oyunları: Zeka Geliştirme Yolları

22 Ocak 2023
Bir kişinin başının silueti, yüzeyden yayılan soluk mor bir ışıkla siyah bir arka plana karşı görülebilir. Siluet bireyin yüzünün yakın çekimidir ve ışık yüz hatlarını vurgulamaktadır. Kişinin başı hafifçe sağa doğru eğilmiş, gözleri ve burnu gölgelenmiş gibi görünüyor. Çene belirgin ve dudaklar hafifçe ayrılmış. Yüzeyden gelen ışık kişinin yüzüne yumuşak bir parlaklık veriyor.
Kişisel Gelişim

1 Haftada Hafıza Güçlendirme

10 Nisan 2020
Bir grup insan bir odada toplanmış, konuşmakta ve etkileşim halindedir. Gözleri kapalı, derin düşüncelere dalmış gibi görünen bir adam göze çarpıyor. Solunda uzun siyah saçlı, beyaz gömlek ve kot pantolon giymiş bir kadın var. Onun karşısında da uzun saçlı başka bir kadın var. Kulaklık takıyor ve yüzünde düşünceli bir ifade var. Sohbet canlı ve atmosfer rahat. Herkes iyi vakit geçiriyor gibi görünüyor.
Kişisel Gelişim

Hafıza Teknikleri ve NLP

01 Ocak 2021
Bu online eğitim, zihin haritaları konusunda kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Bu eğitim size fikirlerin, kavramların ve görevlerin görsel temsillerini nasıl oluşturacağınızı öğretecektir. Düşüncelerinizi yapılandırmak ve düzenlemek için diyagramları ve grafik öğeleri nasıl kullanacağınızı ve fikirlerinizi hayata geçirmek için renkleri, sembolleri ve görüntüleri nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca verilerinizdeki kalıpları nasıl belirleyeceğinizi ve fikirleriniz arasındaki ilişkileri nasıl tanıyıp kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitimle, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi daha iyi organize etmenize ve iletmenize yardımcı olacak etkili zihin haritaları oluşturma becerilerine sahip olacaksınız. Bu eğitim size zihin haritalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmak ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Dolgun sakallı ve yuvarlak gözlüklü olgun bir adam doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde gri, uzun kollu bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon var. Saçları alnından geriye doğru taranmış ve birkaç tutam alnına düşmüş. Gözleri tetikte ve ağzı düşünceli bir ifadeyle hafifçe kıvrılmış. Adam otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüz hatları belirgin. Sakalı düzgünce kesilmiş ve gözlükleri yüzünü gurur verici bir şekilde çerçeveliyor. Kendinden emin ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Salim Akkök
735464
İş hayatında ve eğitim sürecinde sık karşılaşılan konsantrasyon problemini ortadan kaldırın. Konsantrasyon eğitimi odak seviyenizi arttırmaya yardımcı olur.
5
(82)

Konsantrasyon Eğitimi

6 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1245721