AnasayfaBlogZor Şartlar Altında Karar Alma
Karar Verme

Zor Şartlar Altında Karar Alma

05 Temmuz 2019
Bir grup insan beyaz ve mavi bir arka plan üzerinde parlak kırmızı bir ok boyunca yürüyor. Ön plan, kırmızı kravatlı beyaz takım elbiseli bir kişi de dahil olmak üzere çeşitli giysiler giyen insanlarla doludur. Sağ üst köşede dijital bir ekranın yakın çekimi ve altta beyaz zemin üzerinde kırmızı bir soru işareti var. Yolun ilerisinde, bir kişi kırmızı okun üzerinde duruyor ve bir grup insan okun üzerinden koşuyor. Ok, üzerinde yürüyen insanlarla birlikte bir ızgara ile çevrelenmiştir.
KonuÖnemli BilgiKonunun Etkisi
Zor Şartlar Altında Karar AlmaBiriken tarih bilinci, hükümdarların, kralların, imparatorların iyi karar verme becerilerini gösterir.Şartlar ne olursa olsun, tarih boyunca aldığımız kararlar hayatımızı belirler.
Anlık Karar AlmaDuygusal durumumuzun kararlarımızı ciddi şekilde etkileyebileceği.Anlık ve duygusal kararlar genellikle daha sonra pişmanlık duyulan kararlar olabilir.
Kriz Anında Karar AlmaSoğukkanlılığı koruma, durumu tam anlama ve hızlı düşünme gerekliliği.Hızlı ve doğru bir şekilde karar verildiğinde krizler başarıyla yönetilebilir.
Kararın Arkasında DurmakHer türlü sonucu kabul etme ve alınan kararı savunma yeteneği.Bir kararın doğruluğu veya yanlışlığı çoğunlukla onun arkasında durmaktan geçer.
Bilinçaltı ve Karar AlmaBilinçaltındaki tecrübelerin karar alma sürecinde önemli bir rol oynaması.Çok hızlı karar verme durumunda bile, bilinçaltı deneyimlerimiz bize yardımcı olabilir.
2.Dünya Savaşı ÖrneğiBir radar personelinin içgüdülerine güvenerek doğru kararı verdiği ve bu sayede gemiyi füze saldırısından kurtardığı.Bu örnek, ani ve zorlu durumlarda içgüdülerimizin bize rehberlik edebileceğini göstermektedir.
Karar Alma CesaretiSonuçlardan çok, doğru bir karar almanın önem taşıdığı.Karar verirken gösterdiğimiz cesaret, sonuçlara göre şekillenen yaşamımızı belirler.
Kriz Yönetim KararlarıKriz durumu oluştuğunda, hızlı düşünmek ve bilgi birikimini doğru kullanmak gerekliliği.Zorlu anlarda alınan doğru kararlar kişiyi bir felaketten kurtarabilir.
Karar Alma ve İstikrarAldığımız kararlarda istikrarlı olmanın ve kararın arkasında durmanın gerekliliği.İstikrarlı kararlar, hem bireysel hem toplumsal düzeyde güveni sağlar ve olumlu sonuçlar doğurur.
Karar Vermenin Altın KurallarıKararları doğru bir şekilde yönetmeye yardımcı olacak teknikler ve kurallar bulunmaktadır.Doğru karar verme yöntemleri, hayatın her alanında daha verimli ve başarılı olmamızı sağlar.

Karar alma tarih boyunca devletlerin kuruluş ve yıkılışlarına kadar etkili olmuş. Biriken tarih bilinci bizlere hükümdarların, kralların, imparatorların zeka ve düşünceleri doğrultusunda  iyi karar alma becerilerini gösterir. Genelde zevklerimize, alışkanlıklarımıza ve isteklerimize göre bir yaşam benimseriz. 

Bu yaşam stili hayatımızın her evresinde devamlı olarak farklı seçeneklerle karşımıza çıkar. ve biz bu seçenekler arasından birini tercih eder ve uygularız. Aldığımız her karar yaşamımızı doğrudan veya dolaylı olarak etkiler. Herhangi bir kararın  daha sonra bize pişmanlık yaşatıp yaşatmayacağından emin olmak isteriz. Bu yüzden karar verme ve uygulama sırasında tercihleri doğru değerlendirmek çok önemli. 

Anlık Karar Alma

İnsan devamlı olarak düşünen ve hisseden bir canlı olarak yaşar. Bu durum değişkendir. Bir önceki an hissedilen ile daha sonra hissedilen aynı olmayabilir. Farklı zamanlarda aynı olaylara farklı tepkiler bile verebilir. Bu durum alınan kararın o anki hissedilen his ile ilişkisini görmemiz için önemlidir. Çünkü kızgınken alınan karar ile sakin bir anda alınan karar çoğunlukla aynı olmaz. 

Karar almak istediğimiz konuyu genellikle o an hemen sonuçlanması için değerlendiririz. Bu durum bizleri çoğunlukla yanlış veya istemediğimiz karara itebilir. Atalarımızdan miras bir söz olan ‘Öfke ile kalkan, zarar ile oturur’ atasözü bu yüzden kıymetlidir. Yukarıda bahsettiğimiz biriken tarih bilinci aynı zamanda iyi ve kötü kararların bir toplamıdır.  

Kriz Anında Nasıl Sağlıklı Karar Alabiliriz?

Yaşamımızda bazı zamanlar diğer anlardan çok farklı gelişebilir. Böyle bir zamanda çok ani bir karar alma ve uygulama zorunda kalmak mümkün. Bu kararı düşünmek için vaktimiz bile olmayabilir. Genellikle bu durumlar çalışma hayatında kriz yönetimi adı altında toplanır. Yönetim kelimesi alınan kararı temsil eder. Peki nasıl kriz anında karar alacağız?

Bu gibi zor zamanlarda öncelikle soğukkanlılığımızı korumamız gerek. Gelişen olay ne olursa olsun tam detaylarıyla öğrenmek gerekir. Kısıtlı olan zamanı en iyi şekilde değerlendirmek için hızlı düşünmeli ve birikim doğru kullanılmalı. Bu birikim çalıştığınız işin tüm detayları hakkında az da olsa bilgi sahibi olmayı gerektirebilir. 

Alınan Kararın Arkasında Durmak Neden Gerekli?

İş haricindeki durumlarda ise yaşanılan tecrübeleri göz önüne getirmeli ve en yakın şekliyle karar alma yoluna gidilebilir. Şayet birikimsiz ve bilgisiz alınan karar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ancak birikiminize güveniyor ve karar almak gerektiğinde birleştirebiliyorsanız harika sonuçlar da doğabilir. Bu durum sizi bir felaketten kurtarabilir.

Bununla birlikte kriz anında karar almanın en önemli kurallarından birisi de sağlam durabilmek. Aldığımız kararın arkasında durmayı bilmeli ve her türlü sonucunu kabul edebilmeliyiz. Kararın arkasında durmamak ciddiye alınmamayı beraberinde getirebilir. En doğru kararı bile alsak uygulanmayabilir. Aldığınız kararın siz farkında olmasanız bile arkasında birçok tecrübe yatabilir. Bu bilinçaltımızda yatan birçok hatıranın birleşimi sonucu olabilir. 

Karar Alma Örneği

2. Dünya Savaşı sırasında bir kruvazör gemide radar personeli olarak çalışan bir askere orada bulunan füze ateşleme tuşuyla gemiyi füze saldırısından kurtarması emri verilebilir. Bu durum sonucu kahraman ilan edilen personele bunu nasıl yaptığı sorulduğunda, aslında çok rahatsız olduğunu ve telaşlandığını hatta en sonunda içgüdülerini dinleyerek düğmeye bastığını ifade eder. 

Dönem radar teknolojisi bir füze ile geminin uçağını aynı nokta şeklinde göstermektedir. Personeli kendi uçağımızı havaya uçurabilirdi gerekçesiyle mahkemeye çıkarırlar. Milimetrik bir fark ile füze ve uçak farklı yerlerde konumlanmış.Personel o kadar çok uçak radarı görmüştür ki zihni fark etmese bile bir değişiklik olduğunu algılamış ve ani karar ile düğmeye basmış. Bu deneyim karar alma eyleminin arkasında durmanın önemini anlatır.

Sonuçlara odaklanıp onlardan korkmaktansa karar alma konusunda gösterdiğiniz cesaret için kendinizi tebrik edin. Bu konuda karar verme teknikleri ve Sağlıklı Karar Vermenin Altın Kuralları başlıklı blog yazıları size yardımcı olabilir.

Zor Şartlar Altında Karar Alma, Biriken tarih bilinci, hükümdarların, kralların, imparatorların iyi karar verme becerilerini gösterir, Şartlar ne olursa olsun, tarih boyunca aldığımız kararlar hayatımızı belirler, Anlık Karar Alma, Duygusal durumumuzun kararlarımızı ciddi şekilde etkileyebileceği, Anlık ve duygusal kararlar genellikle daha sonra pişmanlık duyulan kararlar olabilir, Kriz Anında Karar Alma, Soğukkanlılığı koruma, durumu tam anlama ve hızlı düşünme gerekliliği, Hızlı ve doğru bir şekilde karar verildiğinde krizler başarıyla yönetilebilir, Kararın Arkasında Durmak, Her türlü sonucu kabul etme ve alınan kararı savunma yeteneği, Bir kararın doğruluğu veya yanlışlığı çoğunlukla onun arkasında durmaktan geçer, Bilinçaltı ve Karar Alma, Bilinçaltındaki tecrübelerin karar alma sürecinde önemli bir rol oynaması, Çok hızlı karar verme durumunda bile, bilinçaltı deneyimlerimiz bize yardımcı olabilir, 2Dünya Savaşı Örneği, Bir radar personelinin içgüdülerine güvenerek doğru kararı verdiği ve bu sayede gemiyi füze saldırısından kurtardığı, Bu örnek, ani ve zorlu durumlarda içgüdülerimizin bize rehberlik edebileceğini göstermektedir, Karar Alma Cesareti, Sonuçlardan çok, doğru bir karar almanın önem taşıdığı, Karar verirken gösterdiğimiz cesaret, sonuçlara göre şekillenen yaşamımızı belirler, Kriz Yönetim Kararları, Kriz durumu oluştuğunda, hızlı düşünmek ve bilgi birikimini doğru kullanmak gerekliliği, Zorlu anlarda alınan doğru kararlar kişiyi bir felaketten kurtarabilir, Karar Alma ve İstikrar, Aldığımız kararlarda istikrarlı olmanın ve kararın arkasında durmanın gerekliliği, İstikrarlı kararlar, hem bireysel hem toplumsal düzeyde güveni sağlar ve olumlu sonuçlar doğurur, Karar Vermenin Altın Kuralları, Kararları doğru bir şekilde yönetmeye yardımcı olacak teknikler ve kurallar bulunmaktadır, Doğru karar verme yöntemleri, hayatın her alanında daha verimli ve başarılı olmamızı sağlar
karar alma karar ani karar tecrübe kriz yönetimi karar verme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın, eli çenesinde, etrafı soru işaretleriyle çevrili bir şekilde ayakta duruyor. Sanki önemli bir şey düşünüyormuş gibi derin düşüncelere dalmış görünüyor. İçinde bulunduğu durumu düşünürken gözleri kapalı ve dudakları büzülmüş. İfadesi konsantrasyon ve merak dolu, duruşu ise tetikte ve meraklı. Etrafını saran soru işaretleri kafa karışıklığını ve belirsizliğini gösteriyor. Sade beyaz bir gömlek giymiş ve koyu renk saçlarını geriye doğru at kuyruğu yapmış. Yüzü huzurlu görünüyor, sanki karar verirken kendinden emin hissediyor.
Karar Verme

Karar Verme Ve Uygulama

01 Temmuz 2019
Şık takım elbiseli bir adam başı öne eğik, havaya kaldırdığı elinde bir sprey kutusu ile durmaktadır. Mavi kravatının altına beyaz bir gömlek, özel dikim siyah bir blazer ceket ve siyah bir pantolon giymiştir. Saçları düzgünce taranmıştır ve kafasına sprey sıkarken gözleri konsantrasyon içinde kapalıdır. Arka plan basit bir desene sahip nötr bir duvar. Ciddi ifadesine rağmen duruşu kendinden emin ve hareketlerini kontrol ediyor gibi görünüyor.
Karar Verme

Sağlıklı Karar Verme Yöntemleri

28 Haziran 2019