İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Eğitimi
İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Eğitimi
İş dünyasında yöneticiler her zaman işleri ile alakalı karar vermek durumundadır. Doğru kararların alınması işletmelerin dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesini sağlamaktadır. Teknolojinin "Moore Kanunu"na nazire yaparcasına hızlı gelişmesi, rekabetin her alanda kendini hissettirmesi sebebiyle doğru ve zamanında karar almak her zamankinden daha önemli hale gelmiştir.
İşletmelerde, farklı karar alma teknikleri uygulanmaktadır. Sorunun tanımlanmasına göre tekniklerin farklılık sergilemesi normaldir. Karar verme aşamasında algılanan ihtiyaçlar için "maksimum fayda / minumum maliyet" getirecek seçenekler arasında değerlendirme ve ölçüm yapmak gerekecektir.
Bu aşamada subjektif kararlardan kaçınmak, bilinçaltımızda oluşan önyargılardan arınmak için hem nitel hem nicel/sayısal karar verme tekniklerinden yararlanmak gerekmektedir. Farklı seçeneklerin değerlendirilmesi için değişik yöntemler kullanılarak değişkenlerin değerleri optimize edilir.
Değişken optimizasyon sonrası en yüksek fayda ve en düşük maliyeti veren seçenek üzerinde karar verilir. Bu eğitimin amacı rasyonellik ölçütü çerçevesinde gerçek hayatta var olan çok sayıda değişkenlerin olayları nasıl etkilediğini ölçmede, tekniklerin nasıl kullanıldığını vurgulamaktır.
Analize geçmeden önce rasyonel karar verme durumumuzu etkileyen, düşünme hatalarına (bilişsel çarpıtmalar) yol açan faktörler üzerinde duracağız. Daniel Kahneman, Rolf Dobelli, Stuart Sutherland gibi yazarların araştırmaları neticesi beyin virüslerini dezenfekte ettikten sonra karar verme işleminin analitik ve sistematik olması gerektiği yaklaşımıyla önyargısız kalitatif veya kantitatif bir değerlendirme işlemini başlatacağız. Başlayacağımız doğru karar verme yolculuğunda ortamlar değişecek, beklentiler değişecek, kriterler değişecek ve biz bu değişkenlerin çokluğunda en doğru kararı vermeye çalışacağız.
İşletmelerde Karar Alma Teknikleri Eğitimine Kimler Katılmalıdır?
Tüm lisans ve yüksek öğrencileri
Tüm girişimciler
Yönetici olmayı hedefleyen tüm çalışanlar
Yönetici yardımcıları
Karar verme yetkisi olan tüm çalışanlar
Bu alana ilgi duyanlar.