Her gün sonsuz seçenekler arasında farklı kararlar almak zorundayız. Aldığımız bu kararlar belki o anımızı belki de hayatımızı değiştirip şekillendirebilir.
Peki, hayatınızda gerçekten bilinçli kararlar alsaydınız neler olurdu? Pişmanlık duyduğunuz kararlarınızı değiştirme imkanı olsaydı şuan hangi durumda olurdunuz?
Şu an karar verme aşamasında olduğunuz bir durumu düşünün. Sizi mutsuz ediyor ve hayatınızı karartacak duruma geldiyse artık doğru karar verme zamanı gelmiştir.
Karar denilen kavram hayatınızı şekillendirip sevinçlerin ve hüzünlerin kaynadır. Gerçek ve doğru karar verme nasıl gerçekleşir?
Verilecek kararın gerçek olup olmadığı sıfırdan ve yeniden eylemlere geçmenizle belirlenir. Eğer hayatınızda hiçbir eylem yoksa karar verme aşamasına gelmediniz demektir.
Aslında iyi kararlar vermenin yolu çok fazla karar vermekten geçer. İnsanın kaderi verdiği kararlarla değişir. O an doğruluğu yanlışlığı düşünülmez. Sizi en çok ne mutlu ediyorsa o kararı alırsınız.
İş teklifi aldığınızda hemen karar vermeyin. Bu teklifin sizin için uygunluğunu tekrar düşünün ve doğru karar verin.
Bir insanın doğru karar verme durumu zeka ile ilişkili bir durumdur. Hayatta her zaman bir adım sonrasını düşünmek gerekir. Eğer düşünülmezse pişmanlıklar ortaya çıkabilir.
Sağlıklı Karar Vermenin Altın Kuralları vardır. Ne kadar doğru kararlar verilirse mutluluk ve huzur da o kadar artar. Kişisel davranışlarda olumlu sonuçlar doğar ve hayattan zevk alınır.
Anlık mutluluklar için kaderi değiştirmek sizce mantıklı mı? Yaşamınızı yani kader denilen olguyu kontrol eden üç tane karar vardır.
Herkes yaşamının belli dönemlerinde yol ayrımlarına geldiği anları vardır. İnsanların eleştirileri, olumsuz yorumları ve kararlarınızı etkilediği zamanlar olur.
Bazı anlarda düşünüp doğru kararı almak oldukça zordur.
Böyle durumlarda yapılması gereken ilk önemli şey, insanın kendisini dinlemesi ve en önemli kriterleri düşünmesi. Bu kriterlerin en değerlisi ise, kendisine duyduğu saygıdır.
Kişi kendi kriterlerini düşünüp ona göre kararlar alırsa temelleri sağlam atılmış olur.
Tetikleyici, harekete geçme, sınama, karar noktası ve sonuç karar verme stratejisinin beş aşamasıdır. Sizi etkileyen ve kararlarınızı tetikleyen herhangi bir olaydır. Bu olay içten ya da dıştan olabilir.
Harekete geçme, çeşit çeşit fikirler üretilen, bilgi toplanan ve çözümler üretilen işlemdir. Sınama en önemli aşamadır. Bu aşamada karşılaştırmalar yapılır.
Karar verme noktası, uygunluğunun kontrolünün yapıldığı aşamadır. Sonuç ise; alınan karardır.
Karar verdiniz. Peki sonrasında önemli olan şey nedir? Kesinlikle karara bağlılık, sonuç odaklı olmak ve doğru sonuca ulaşmak.
Karardan emin olmadığınızda kirlenmiş bir camın ardından yeşeren doğaya bakmaktan farkı kalmaz. Olanaksız hiçbir şey yoktur. Eninde sonunda herkes hak ettiği hayatı yaşar.
Yaptığı her şeyin sonucu ile karşılaşır. Bir fidan dikip büyümesini izlemek mi güzeldir yoksa, fidanı söküp saksıya dikmek mi güzeldir?
Kendi aldığınız kararlara güvenin. Eğer güvenmezseniz kesinlikle başarılı olamazsınız ve sürekli hayatı sorgulamaya başlarsınız. Bu da mutlu olmanızı engeller.
Alınan her kararın sizde önemli bir nedeni olmalıdır. Yaşamın her anında karar vermek zorunda olunduğunu da bilmek gerek.
Eğer yol ayrımında iseniz, topraklı veya taşlı yolu seçmek istiyorsanız arabadan inip yürüyün. Emin olmak işin sırrıdır.
Karar verme çalışmaları yaparak küçük kararlar alın. Ama mutlaka bir amacınız olsun. Sonuca ulaşmak için çalışın ve çabalayın.
Dış seslere bazen kulaklarınızı kapatın. Bir adım sonrasını düşünün. Bazen karar vermeden önce size gelen işaretler olur. O işaretlere bakın ve düşünün.
Mutlaka kendinize şu soruyu sorun: “Bundan sonra ne yapacağım?” Bu soru hedeflerle alakalıdır. Kaderinizi değiştirir ve dönüm noktasıdır.
Konu ile ilgili mutlaka Karar Verme Teknikleri yazısını okuyun.
Karar Verme Becerisi Nasıl Kazanılır?
Karar verme çalışmaları yaparak küçük kararlar alın. Ama mutlaka bir amacınız olsun. Sonuca ulaşmak için çalışın ve çabalayın. Dış seslere bazen kulaklarınızı kapatın.
Karar Verme Stratejilerinin Aşamaları Nelerdir?
Tetikleyici, harekete geçme, sınama, karar noktası ve sonuç karar verme stratejisinin beş aşamasıdır. Sizi etkileyen ve kararlarınızı tetikleyen herhangi bir olaydır. Bu olay içten ya da dıştan olabilir.
Doğru Karar Verme Nasıl Gerçekleşir?
Aslında iyi kararlar vermenin yolu çok fazla karar vermekten geçer. İnsanın kaderi verdiği kararlarla değişir. O an doğruluğu yanlışlığı düşünülmez. Sizi en çok ne mutlu ediyorsa o kararı alırsınız.
Yazar: Gizem Ahnes Ünal