AnasayfaBlogKarar Verme Yöntemleri Nelerdir?
Karar Verme

Karar Verme Yöntemleri Nelerdir?

31 Mayıs 2019
Bu yakın çekimde parlak kırmızı rujlu ve eli çenesinde olan bir kadın görülüyor. Uzun sarı saçları yüzünü çerçevelerken, gözleri kısmen görülebiliyor. Kırmızı beyaz çizgili bir gömlek giyen kadının dudakları koyu renkle belirginleştirilmiş. Burnu hafifçe kalkık ve boynu arka planda görülebiliyor. Resim düşünceli bir anı yakalıyor; kadın düşünceli görünüyor ve eli çenesinde. Dudakları hafifçe ayrılmış ve genel ifade bir sakinlik.
Karar Verme YöntemiKarar Verme Stratejilerinin AşamalarıKarar Verme Sonrası
Kader KontrolüTetikleyiciKarara Bağlılık
Doğru Karar VermeHarekete geçmeSonuç Odaklı Olmak
Sağlıklı Karar VermeSınamaDoğru Sonuca Ulaşmak
Karar Verme Becerisi KazanmaKarar NoktasıKararın Sonuçlarıyla Karşılaşmak
Karar Verme TeknikleriSonuçKararın Etkileri
Kendi Kriterlerini DüşünmekTetikleyen Olayların AnaliziKararın Sonuçlarını Değerlendirmek
Çalışmalar Yaparak Karar AlmaBilgi Toplama ve Çözüm ÜretimiKararın Hayata Uygulanması
Dış Seslerin FiltrelenmesiKarşılaştırmaların YapılmasıKararın Hayata Etkisi
İşaretlere Göre Karar VermeBaşarı KontrolüKararın Kendi Hayatınıza Katkısı
Hedefe Göre Karar VermeKararın UygulanmasıKararın Genel Yaşamınıza Etkisi

Her gün sonsuz seçenekler arasında farklı kararlar almak zorundayız. Aldığımız bu kararlar belki o anımızı belki de hayatımızı değiştirip şekillendirebilir. 

Peki, hayatınızda gerçekten bilinçli kararlar alsaydınız neler olurdu? Pişmanlık duyduğunuz kararlarınızı değiştirme imkanı olsaydı şuan hangi durumda olurdunuz? 

Şu an karar verme aşamasında olduğunuz bir durumu düşünün. Sizi mutsuz ediyor ve hayatınızı karartacak duruma geldiyse artık doğru karar verme zamanı gelmiştir. 

Doğru Karar Verme

Karar denilen kavram hayatınızı şekillendirip sevinçlerin ve hüzünlerin kaynağıdır. Gerçek ve doğru karar verme nasıl gerçekleşir? 

Verilecek kararın gerçek olup olmadığı sıfırdan ve yeniden eylemlere geçmenizle belirlenir. Eğer hayatınızda hiçbir eylem yoksa karar verme aşamasına gelmediniz demektir. 

Aslında iyi kararlar vermenin yolu çok fazla karar vermekten geçer. İnsanın kaderi verdiği kararlarla değişir. O an doğruluğu yanlışlığı düşünülmez. Sizi en çok ne mutlu ediyorsa o kararı alırsınız. 

İş teklifi aldığınızda hemen karar vermeyin. Bu teklifin sizin için uygunluğunu tekrar düşünün ve doğru karar verin. 

Bir insanın doğru karar verme durumu zeka ile ilişkili bir durumdur. Hayatta her zaman bir adım sonrasını düşünmek gerekir. Eğer düşünülmezse pişmanlıklar ortaya çıkabilir. 

Sağlıklı Karar Vermenin Altın Kuralları vardır. Ne kadar doğru kararlar verilirse mutluluk ve huzur da o kadar artar. Kişisel davranışlarda olumlu sonuçlar doğar ve hayattan zevk alınır.

Kaderi Kontrol Eden Kararlar

Anlık mutluluklar için kaderi değiştirmek sizce mantıklı mı? Yaşamınızı yani kader denilen olguyu kontrol eden üç tane karar vardır. 

  • Hayatınızdaki herhangi bir şeyin sizin için hangi anlamları taşıdığına karar verme

  • Odaklanacağınız şeylere doğru karar verme

  • Doğru sonuca ulaşmak için bu konuda neler yapacağınıza karar verme

Herkes yaşamının belli dönemlerinde yol ayrımlarına geldiği anları vardır. İnsanların eleştirileri, olumsuz yorumları ve kararlarınızı etkilediği zamanlar olur.

Bazı anlarda düşünüp doğru kararı almak oldukça zordur. 

Böyle durumlarda yapılması gereken ilk önemli şey, insanın kendisini dinlemesi ve en önemli kriterleri düşünmesi. Bu kriterlerin en değerlisi ise, kendisine duyduğu saygıdır.

Kişi kendi kriterlerini düşünüp ona göre kararlar alırsa temelleri sağlam atılmış olur.

Karar Verme Stratejilerinin Aşamaları

Tetikleyici, harekete geçme, sınama, karar noktası ve sonuç karar verme stratejisinin beş aşamasıdır. Sizi etkileyen ve kararlarınızı tetikleyen herhangi bir olaydır. Bu olay içten ya da dıştan olabilir. 

Harekete geçme, çeşit çeşit fikirler üretilen, bilgi toplanan ve çözümler üretilen işlemdir. Sınama en önemli aşamadır. Bu aşamada karşılaştırmalar yapılır. 

Karar verme noktası, uygunluğunun kontrolünün yapıldığı aşamadır. Sonuç ise; alınan karardır. 

Karar Verme Sonrası Olaylar

Karar verdiniz. Peki sonrasında önemli olan şey nedir? Kesinlikle karara bağlılık, sonuç odaklı olmak ve doğru sonuca ulaşmak.

Karardan emin olmadığınızda kirlenmiş bir camın ardından yeşeren doğaya bakmaktan farkı kalmaz. Olanaksız hiçbir şey yoktur. Eninde sonunda herkes hak ettiği hayatı yaşar. 

Yaptığı her şeyin sonucu ile karşılaşır. Bir fidan dikip büyümesini izlemek mi güzeldir yoksa, fidanı söküp saksıya dikmek mi güzeldir?

Kendi aldığınız kararlara güvenin. Eğer güvenmezseniz kesinlikle başarılı olamazsınız ve sürekli hayatı sorgulamaya başlarsınız. Bu da mutlu olmanızı engeller. 

Alınan her kararın sizde önemli bir nedeni olmalıdır. Yaşamın her anında karar vermek zorunda olunduğunu da bilmek gerek. 

Eğer yol ayrımında iseniz, topraklı veya taşlı yolu seçmek istiyorsanız arabadan inip yürüyün. Emin olmak işin sırrıdır.

Karar Verme Becerisi Kazanma

Karar verme çalışmaları yaparak küçük kararlar alın. Ama mutlaka bir amacınız olsun. Sonuca ulaşmak için çalışın ve çabalayın. 

Dış seslere bazen kulaklarınızı kapatın. Bir adım sonrasını düşünün. Bazen karar vermeden önce size gelen işaretler olur. O işaretlere bakın ve düşünün. 

Mutlaka kendinize şu soruyu sorun: “Bundan sonra ne yapacağım?” Bu soru hedeflerle alakalıdır. Kaderinizi değiştirir ve dönüm noktasıdır.

Konu ile ilgili mutlaka Karar Verme Teknikleri yazısını okuyun.

Yazar: Gizem Ahnes Ünal

Kader Kontrolü, Tetikleyici, Karara Bağlılık, Doğru Karar Verme, Harekete geçme, Sonuç Odaklı Olmak, Sağlıklı Karar Verme, Sınama, Doğru Sonuca Ulaşmak, Karar Verme Becerisi Kazanma, Karar Noktası, Kararın Sonuçlarıyla Karşılaşmak, Karar Verme Teknikleri, Sonuç, Kararın Etkileri, Kendi Kriterlerini Düşünmek, Tetikleyen Olayların Analizi, Kararın Sonuçlarını Değerlendirmek, Çalışmalar Yaparak Karar Alma, Bilgi Toplama ve Çözüm Üretimi, Kararın Hayata Uygulanması, Dış Seslerin Filtrelenmesi, Karşılaştırmaların Yapılması, Kararın Hayata Etkisi, İşaretlere Göre Karar Verme, Başarı Kontrolü, Kararın Kendi Hayatınıza Katkısı, Hedefe Göre Karar Verme, Kararın Uygulanması, Kararın Genel Yaşamınıza Etkisi
karar verme karar karar verme teknikleri kader doğru karar verme sağlıklı karar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık takım elbiseli bir adam başı öne eğik, havaya kaldırdığı elinde bir sprey kutusu ile durmaktadır. Mavi kravatının altına beyaz bir gömlek, özel dikim siyah bir blazer ceket ve siyah bir pantolon giymiştir. Saçları düzgünce taranmıştır ve kafasına sprey sıkarken gözleri konsantrasyon içinde kapalıdır. Arka plan basit bir desene sahip nötr bir duvar. Ciddi ifadesine rağmen duruşu kendinden emin ve hareketlerini kontrol ediyor gibi görünüyor.
Karar Verme

Sağlıklı Karar Verme Yöntemleri

28 Haziran 2019
Bir adam, oklarla sağ tarafı işaret eden bir tabelanın üzerinde durmaktadır. Kravat takmış ve gömlek giymiştir ve kolları iki yanındadır. İleriye bakmaktadır ve yüz ifadesi ciddidir. Üzerinde durduğu tabelada sağa bakan iki büyük ok var ve üzerinde SAĞA GİT yazıyor. Arka planda arabaların ve otobüslerin geçtiği bir sokak köşesinde duruyor. Gökyüzü mavi, bulutlar var ve uzaktaki ağaçlar pitoresk bir manzara sunuyor. Adam kararlı görünüyor, sanki okların yönüne bakmaya ve bir hamle yapmaya hazır gibi.
Karar Verme

Sayısal Karar Verme Teknikleri

01 Aralık 2020
Bir grup insan, ortasında bulut şeklinde kesilmiş beyaz bir kağıt bulunan ahşap bir masanın etrafında oturmaktadır. Masanın ön tarafındaki kadın başını ellerinin arasına almış, sol taraftaki kişi ise başını eğmiş ve ellerini birbirine kavuşturmuş. Başka bir kişinin başı masanın üzerinde ve elleri başının üzerindedir. Masanın en ucunda başka bir kişi oturmaktadır. Onların sağındaki bir kişi başını bir bankın üzerine koymuş, bir başkası ise ellerini birbirine kavuşturmuştur.
Karar Verme

Yönetsel Karar Verme Teknikleri

02 Aralık 2020
Bir serinin ortasında bir domino taşına hafifçe bastıran bir kişinin elinin yakın çekimi. Domino beyaz ve siyah beneklidir ve el çizgili bir gömlek giymektedir. Domino havada asılı durmaktadır ve el domino taşının devrilmesini ve domino etkisi yaratmasını engellemektedir. Görüntünün odağı kişinin elidir ve arka plan bulanıktır. Ortam tanımlanamıyor ama domino taşının üzerinde durduğu masa görülebiliyor. El çerçeveye hakimdir ve domino çerçevenin ortasına yerleştirilmiştir.
Karar Verme

Stratejik Karar Verme Teknikleri

26 Kasım 2020