AnasayfaBlogSpontane Ne Demek? Spontane Yaşamak Ne Demek?
Ne Demek?

Spontane Ne Demek? Spontane Yaşamak Ne Demek?

18 Ekim 2020
Bu, çatlak toprakta büyüyen sarı bir çiçeğin yakın çekim görüntüsüdür. Çiçek, görüntünün merkezinde, küçük toprak ve taş parçalarıyla çevrili olarak görülüyor. Çiçeğin taç yaprakları parlak sarı renkte ve toprağın donuk grisine karşı göze çarpıyor. Toprakta çiçeğin içinden büyüdüğü küçük çatlaklar var. Arka planda küçük çim parçaları ve diğer bitki örtüsü var. Görüntü, muhtemelen sığ alan derinliği nedeniyle biraz bulanık. Çiçek, bulunduğu ortamın zorlu koşullarına rağmen canlı ve sağlıklı görünüyor.
KelimeAnlamıKullanımı ve Örnekler
SpontaneFransızca kökenli bir sözcük olan spontane, 'anlık' ve 'kendiliğinden' anlamlarına gelir.Spontane kelimesi, sıfat ya da zarf görevi üstlenebilir. Örneğin, 'O spontane bir insan.' şeklinde kullanılabilir.
Spontane yaşamakAnı yaşamak veya hayatını akışına bırakmak şeklinde tanımlanabilir.Spontane yaşayanlar içinde bulundukları duruma kısa sürede adapte olur ve memnun olmayı başarırlar.
Spontane olmakKişinin kendini olduğu gibi gösterebilme yeteneği.Spontane olamamaktaki en büyük problem; olmayan bir şeyleri varmış gibi göstermeye çabalamaktır.
Spontane geliştiKendiliğinden gelişen, aniden ortaya çıkan, plansızca yapılan demektir.Bir kesim insan hayatını 'her şey spontane gelişti.' şeklinde tarif edebilir.
Spontane yaşamak felsefesiHayatını plansızca yaşayan & her gününü akışına bırakılmasını tercih eden kişilerin özgün yaşam anlayışıdır.Spontane yaşamak, kişinin yaşamandaneki stresi azaltır ve onları daha mutlu kılar.
Spontane geliştiAnlık, beklenmedik bir durumun ortaya çıkmasıdır.'Her şey spontane gelişti.' cümlesinde her şeyin kendiliğinden, plansız şekilde geliştiği ifade edilir.
Spontane davranışAnlık ve plansız yapılan eylemlerdir.Bir kişiye 'spontane davranıyorsun' denildiğinde, davranışlarının plansız ve anlık olduğunu ifade eder.
Spontanlığın sosyal etkisiSpontane yaşayan kişiler genellikle daha mutlu, neşeli, ve özgür ruhlu insanlara dönüşürler.Büyük bir grubun içinde spontane davranmak genellikle olumlu bir dikkat çeker.
Spontane yaşam modeliDeğişken bir yaşam tarzıdır; altında plansızlık yatar ama aynı zamanda denge de barındırır.Spontane yaşam modeli bazen organize, disiplinli ve planlı bir yaşam gerektirir.
Zaman yönetimi ve spontanelikZaman yönetimini öğrenmek, spontane yaşamak fikrini günümüz şartlarına uyarlamak zorunda olabilir.Organize olmak ve yine de spontane yaşayabilmek için zaman yönetimine ihtiyaç vardır.

Sosyal medya sayesinde pek bilinmeyen ve günlük akışta sıkça kullanılmayan birçok sözcük, kelime dağarcımızda yerini almakla kalmayıp vazgeçilmez olabiliyor. Spontane kelimesi de onlardan biri. Özellikle gençlerin sanal iletişim mecralarında sıklıkla kullandığı bu terimin anlamı, bu kelime ile yeni karşılaşan bireylerce merak konusu oluyor. Peki, spontane kelimesinin tam olarak Türkçe anlamı nedir?  Spontane kelimesi, Fransızca kökenli bir sözcüktür. TDK bu kelimenin anlamı için “anlık” ve “kendiliğinden” şeklinde iki tanım vermektedir. Zaman zaman spontan, şeklinde kullanımları olsa da TDK bu kelimeyi spontane olarak vermektedir. Yani spontan, kelimesinin TDK içinde karşılığı yoktur. Bu nedenle doğru kullanımı spontane şeklindedir, diyebiliriz. Cümle içindeki anlamına göre spontane kelimesi, sıfat ya da zarf görevi üstlenebilir. Türkçeye geçen spontane kelimesi için günümüzde bazı konuşmaların daha akıcı hale gelmesini sağladığını söyleyebiliriz.

Spontane Nedir?

Spontane kelimesinin “anlık” anlamını karşıladığını artık biliyoruz. Peki, spontane olmak nedir? Spontane olmak; her şeyi boş vermek midir? Hayır. “Spontane olmak, doğal olmaya çalışmak mı?”, diye soracak olursanız, cevap; yine hayır. Zaten spontane olamamaktaki en büyük problem; olmayan bir şeyleri varmış gibi göstermeye çabalamaktır. François de La Rochefoucauld‘a ait şu söz bu durumu ne de güzel özetliyor: ”Doğal görünme isteği kadar doğallığa engel olan bir şey yoktur.” Spontane kelimesi için özgün bir tanım yapacak olursak; kendi fikir ve düşüncelerine göre samimi ve doğal davranabilme yeteneği bile diyebiliriz. Kısaca; spontane olmak, kişinin kendini olduğu gibi gösterebilmesidir.

Spontane Yaşamak Ne Demek?

Spontane kelimesinin TDK karşılığındaki “anlık”, tanımını ele alırsak spontane yaşamak ifadesi; anı yaşamak ifadesi ile eş değer tutulabilir. Yani aslına bakarsanız spontane yaşamak ifadesi, bir kesimin hayat felsefesini tanımlayan bir kalıp haline geldiğini görürsünüz. Bu bireyler hayatını plansızca yaşamayı sever. Her gününü her anını; akışına bırakmak olarak algılayabileceğimiz bir rahatlıkla geçirmeyi tercih ederler. Bence bunu başarabilen insanlar çağımızın vebası olarak nam salan ve mutluluğun önündeki en büyük engellerden biri görülen “stres” faktörünü yenebilen kişilerdir.

Spontane yaşamak istiyorsanız önce bunun sizin için ne anlama geldiğini kafanızda netleştirmelisiniz. Spontane yaşamak; her şeyi boş vermek midir? Ya da gelişi güzel yaşamak mıdır? Değildir. Bence spontane yaşamak, öylesine yaşamak fikrinden uzak ve daha erdemli bir tercihtir. Spontane yaşayanlar içinde bulundukları duruma kısa sürede adapte olur ve memnun olmayı başarırlar. Yarınının ve bir sonraki adımının ne olacağı üzerine olası ihtimallerle ilgilenmezler. Yaşam ne getirirse onu kendilerince yaşamayı denerler. Planlarla kendilerini kasmadıkları için diğer bireylere nazaran daha mutlu, neşeli ve özgür ruhlu insanlara dönüşürler.

Aslında bana göre organize, disiplinli ve planlı bir şekilde de yaşamak zorundayız. Çünkü çağımız bunu gerektiriyor, aksi halde her şey alt üst olabilir. Çünkü günümüzde zaman yönetimi yapamadığımız takdirde hayata yetişemiyoruz. Spontane yaşamak olgusunu tam manasıyla anlamlandırmadan denersek sonuçta hüsran yaşayabiliriz. Spontane yaşamak fikrini günümüz şartlarına uyarlamak zorundasınız. Tüm planları yıkmak çeşitli sorunları da beraberinde getirebilir. Çünkü sadece kendimizden sorumlu olduğumuz bir hayatımız yok. İnsan sosyal bir varlık olduğundan en başta sorumlu olduğu bir ailesi var. Bu yüzden bence huzur getiren spontane yaşam; olması gerekenlerle kişiliğinizin kesiştiği bir dengede yaşayabilmektir. Yani bence spontane yaşam; içinde, plandan ziyade denge barındırır. Buna, size verilen hayatı kendinize uyarlama sanatı da denebilir. Direktifler, mecburiyetler, kurallar içindeyiz. Kalabalık ve taklitçi bir yaşam döngüsünde, kendini bulabilme becerisidir spontane yaşam. Bunlar benim kişisel tanımlamalarım. Siz de huzur verecek spontane yaşam modeli için kendi görüşlerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Spontane Gelişti Ne Demek?

Spontane kelimesi, kendiliğinden gelişen, aniden ortaya çıkan, aniden beliren, plansızca yapılan, anlık gibi anlamları karşılamak için sıklıkla kullanılmaktadır. Bazı zamanlarda hayatımızda hiç beklenmedik olaylar yaşanabilir. Bunlar iş hayatı, kişisel hayat ya da sosyal hayatımız içinde olabilir. Kendimizi aniden karar vererek yeni dönemeçlerde bulabiliriz. Hiç ummadığımız mekanlar keşfedip beklenmedik insanlarla tanışabiliriz. Hayatımızı değiştirecek durumlar yaşayabilir ve bazen bambaşka alanlara yönelebiliriz. Çevremizden bize yöneltilecek olan “Nasıl oldu?”, sorusuna bu durumda verilecek en iyi cevap sözcüklere dönüşür; "Her şey spontane gelişti." Bu cümledeki kullanımında, her şeyin plansız, kendi kendine yani müdahalesiz olarak geliştiği ifade edilmektedir. Kısacası, spontane gelişti cümlesi; karmaşık ya da anlatması güç gibi görünen hayat kesitlerimizi anlamlı bir şekilde özetleyen bir ifadedir. Hele bir de cümlelerle aranız pekiyi değilse durumunuzu net şekilde anlatmak adına; kurtarıcı bir cümle olduğunu bile söyleyebiliriz.

Nasıl Spontane Olunur?

Öncelikle kendi ile barışık olmayan birinin spontane olması mümkün değildir. Öz güven ve öz saygı spontane olabilmek için neredeyse ön koşul kabul edilebilir. Bunlar sadece kendi ile barışık bireylerin sahip olduğu yeterliliklerdir. Spontane hayat; kasıntı planlardan, yalanlardan arınmış bir hayatı tasvir eder. Bunu yapabilmek için öncelikle doğal ve şeffaf bir birey olmak gerekli. Her yönüyle kendini kabullenmiş bir birey olabilmelisiniz. Ayrıca spontane olmak için sezgilerinize güvenmeyi deneyin. Çünkü sezgiler, sizi tanıyan ve hangi seçeneğe daha yakın olduğunuzu bilen en iyi kişinin sesidir; yani kendi iç sesinizdir.

Sezgiler ütopik bir hissiyattan çok daha fazlasıdır. Sizin algılarınızın, bilgilerinizin, deneyimlerinizin birleşimi neticesinde oluşur. Sizi spontane yapacak bir başka adımda konfor alanınızın, her gün içine tıkıldığınız rutininizin dışına çıkmayı denemektir. İnsanların planlara ve alışkanlıklara olan düşkünlüğü, hayatı spontane yaşamasına engel olabiliyor. Çoğumuz güvenli alanımızdan ayrılmak istemiyoruz. Hep planlı olmak hayatımızı hep kontrol altında tutmak istiyoruz. Bu saplantılı hallerimiz ise çoğu kez hayatın doğal akışını kaçırmamıza neden oluyor.

Spontane Olmanın Faydaları Nelerdir?

Spontane olmak sosyal ilişkilerde büyük fayda sağlar. Spontane olan kişiler karşıdaki insanda güven ve akabinde samimiyet duygusunu oluştururlar. Böylece spontane olan kişiler diğer bireylere kıyasla kötü niyet ve dolaylı çatışmalardan uzak arkadaşlıkları yani gerçek arkadaşlıkları daha kolay edinir. Spontane yaşamak planlara olan bağlılığınızı kırdığı için hayatı daha esnek yaşamanıza olanak sağlar. Yani kendinizi dar kalıplara sığdırmak zorunda kalmadan hayatınızı; olabildiğince özgür, tadını çıkararak yaşayabilirsiniz. Ayrıca bu esnekliği kazanmak, daha iyi seçeneklerle tanışmamızı sağlayabileceği gibi çok yönlü düşünme kabiliyetinizi de artıracaktır. Anı yaşamak, değişikliklere kısa sürede ayak uydurma becerinizi geliştirecektir. Çünkü vakit kaybına spontane yaşamda yer yoktur. Daha hızlı kara verebilme becerisi ön plana çıkar. Aslında spontane yaşamanın, yaratıcılığı arttırdığı da söylenebilir. Çünkü kendinizi hayatın akışına kaptırmak, hiç farkına varmadığınız bir şekilde yaratıcılığınızı ön plana çıkararak geliştirir. Böylece zihninizi planlardan ve alışkanlıklardan temizleyerek, yaratıcılığınızı canlandırmayı spontane hayat ile başarabilirsiniz.

Ayrıca spontane yaşam, size mutluluk getirebilir. Seltzer, mutluluğun spontane bir şekilde hayatımıza girdiğini ve planlanabilir bir duygu olmadığını ifade ediyor. Bunun kanıtı olarak ise, bir plan gerçekleşmediğinde kendimizi huzursuz hissetmemizi gösteriyor. Aslında spontane yaşam ile anı yakalamaya çalıştığımızdan mutluluğun farklı yollarla karşımıza çıkma ihtimali de artıyor. Alışkanlıklarımızı ve planlarımızı bir süreliğine kenara bırakmak, mutluluğun; sadece güvenli alanımızda değil, hayatın doğal akışında da karşımıza çıkmasına olanak tanıyabilir. Ve spontane olmak; “Mutluluk nedir?”, sorusuna verilebilecek cevaplardan biri bile olabilir.

Spontane, Fransızca kökenli bir sözcük olan spontane, 'anlık' ve 'kendiliğinden' anlamlarına gelir, Spontane kelimesi, sıfat ya da zarf görevi üstlenebilir Örneğin, 'O spontane bir insan' şeklinde kullanılabilir, Spontane yaşamak, Anı yaşamak veya hayatını akışına bırakmak şeklinde tanımlanabilir, Spontane yaşayanlar içinde bulundukları duruma kısa sürede adapte olur ve memnun olmayı başarırlar, Spontane olmak, Kişinin kendini olduğu gibi gösterebilme yeteneği, Spontane olamamaktaki en büyük problem; olmayan bir şeyleri varmış gibi göstermeye çabalamaktır, Spontane gelişti, Kendiliğinden gelişen, aniden ortaya çıkan, plansızca yapılan demektir, Bir kesim insan hayatını 'her şey spontane gelişti' şeklinde tarif edebilir, Spontane yaşamak felsefesi, Hayatını plansızca yaşayan & her gününü akışına bırakılmasını tercih eden kişilerin özgün yaşam anlayışıdır, Spontane yaşamak, kişinin yaşamandaneki stresi azaltır ve onları daha mutlu kılar, Spontane gelişti, Anlık, beklenmedik bir durumun ortaya çıkmasıdır, 'Her şey spontane gelişti' cümlesinde her şeyin kendiliğinden, plansız şekilde geliştiği ifade edilir, Spontane davranış, Anlık ve plansız yapılan eylemlerdir, Bir kişiye 'spontane davranıyorsun' denildiğinde, davranışlarının plansız ve anlık olduğunu ifade eder, Spontanlığın sosyal etkisi, Spontane yaşayan kişiler genellikle daha mutlu, neşeli, ve özgür ruhlu insanlara dönüşürler, Büyük bir grubun içinde spontane davranmak genellikle olumlu bir dikkat çeker, Spontane yaşam modeli, Değişken bir yaşam tarzıdır; altında plansızlık yatar ama aynı zamanda denge de barındırır, Spontane yaşam modeli bazen organize, disiplinli ve planlı bir yaşam gerektirir, Zaman yönetimi ve spontanelik, Zaman yönetimini öğrenmek, spontane yaşamak fikrini günümüz şartlarına uyarlamak zorunda olabilir, Organize olmak ve yine de spontane yaşayabilmek için zaman yönetimine ihtiyaç vardır
spontane spontane olmak spontane yaşamak spontane gelişti spontan
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde biri parlak turuncu gövdeli ve beyaz konuşma balonlu, diğeri ise parlak mor gövdeli ve bir elini kaldırmış iki figür görülüyor. Ön planda, üzerinde beyaz bir metin bulunan mavi bir daire var. Daireye yakından bakıldığında şekli ve dokusu gibi daha fazla ayrıntı ortaya çıkmaktadır. Bu görsel iki kişi arasındaki bir konuşmayı göstermek için kullanılabilir; daire konuşmanın sözcüklerini içermektedir. Mor figürün havaya kalkmış eli, bir noktaya değindiklerini veya bir soru sorduklarını gösteriyor olabilir.
Etkili İletişim

Etkili ve Güzel Konuşma Teknikleri

04 Şubat 2020
Bir adam bilgisayar ekranının önünde oturuyor, kırmızı bir gömlek giymiş ve elinde bir mikrofon var. Diğer eliyle bir şişe tutmakta ve bakışlarını ekrana yöneltmektedir. Arka planda, bir kişinin başının ve elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Sağda, bir bankta oturan bir kişi ve sandalyede elinde mikrofon tutan bir adam görülmektedir. Daha sağda, bir kasenin yakın çekimi ve solda siyah gömlek giymiş bir kişinin bacağı görülmektedir.
Etkili İletişim

Güzel Konuşma Sanatı

09 Ocak 2020