AnasayfaBlog5 Adımda Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?
Kişisel Gelişim

5 Adımda Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

16 Ağustos 2021
Gözlüklü bir kadın siyah bir tişört giyiyor. Gözleri kapalı ve alnı yeşil ve beyaz bir logoyla süslenmiş. Boynunda bir ben görülebiliyor. Göğsüne yakın çekim yapıldığında beyaz sütyeni görülüyor. Arka planda yeşil ve siyah bir işaretin yanı sıra yeşil zemin üzerine beyaz bir harf ve siyah zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Ağzına yakın çekim yapıldığında dudaklarının hafifçe ayrıldığı görülüyor. Rahat ve huzurlu görünüyor.
AdımlarİçerikÖrnek
Adım 1: Kendinizi TanıyınKendiniz, yeteneklerinizi ve neler yaparak mutlu olduğunuzu belirleyin.Örneğin, eğer matematik ve bilim konularında yetenekliyseniz, bu alanlarda bir meslek seçmek üzerine düşünebilirsiniz.
Adım 2: Alanları ve Meslekleri TanıyınFarklı alanlarda hangi mesleklerin olduğunu ve ne tür işler yaptıklarını öğrenin.Sayısal bölüm meslekleri arasında Mühendislik, Doktorluk, Hemşirelik, Biyoloji, Fizik gibi alanlar vardır.
Adım 3: İlgilendiğiniz Mesleğin Gerekliliklerini ÖğreninSeçtiğiniz mesleğin eğitim, yetenek ve deneyim gereksinimlerini öğrenin.Bir doktor olmak için tıp fakültesini bitirmeniz ve daha sonra uzmanlık alanında bir eğitim almanız gerekmektedir.
Adım 4: İlgilendiğiniz Mesleğin Gelecekteki Durumunu DeğerlendirinSeçtiğiniz mesleğin gelecekte talep görmesi ve iş imkanlarından emin olun.Bilgisayar mühendisliği, teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada genellikle güvenli bir meslek seçeneği olarak kabul edilmektedir.
Adım 5: Kararınızı VerinTüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak, seçim yapabileceğiniz bir meslek bulun.Eğer bilim ve sağlıkla ilgileniyorsanız ve uzun süreli eğitim almakta sorun görmezseniz, doktor olmayı seçebilirsiniz.
Adım 6: Planınızı OluşturunEğitim süreciniz ve kariyer yolculuğunuz için bir plan oluşturun.Doktor olmayı seçtiyseniz, hangi anadal ve yan dalda uzmanlaşmak istediğinizi belirleyin ve eğitim planınızı buna göre oluşturun.
Adım 7: Eğitim ve İş Hayatına Bağlı KalınSeçtiğiniz kariyer için gerekli eğitim ve pratik deneyimleri kazanarak sürekli kendinizi geliştirin.Tıp fakültesini bitirdikten sonra, uzmanlaşmak istediğiniz alanda uzmanlık eğitimi alın.
Adım 8: Mesleki Ağınızı GenişletinMeslektaşlarınızla ve sektörünüzdeki diğer profesyonellerle ilişkiler kurun.Tıp konferanslarına katılarak, alanınızdaki diğer profesyonellerle bağlantı kurabilirsiniz.
Adım 9: Kariyerinizi YönetinKendi kariyerinizi yönetin, kendi hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için planlar yapın.Kariyer hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmanızı sağlayacak adımları belirleyin.
Adım 10: Sürekli Öğrenmeye Devam EdinMesleki bilgi ve becerilerinizi güncel tutmak için sürekli öğrenmeye devam edin.Tıp alanındaki son gelişmeleri takip edin ve yeni tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinmek için seminerlere ve kurslara katılın.

Doğru meslek seçimi zordur. Hayatımızın geri kalanını sevmediğimiz, bizi mutlu etmeyen bir mesleği yapmak zorunda kalmamamız için tam zamanında en doğru kararı vermeliyiz. Kararlarımızda etkin rol oynayan bazı kişiler vardır. Bu kişiler, annemiz, babamız, kardeşlerimiz, dostlarımız ve çeşitli akraba kitlesi gibi bizi yönlendirmeye çalışan kişilerdir. Tabiki de değer verdiğimiz kişilerin düşünceleri bizim için önemlidir fakat önceliğimiz kendimiz olmalı. Bu mesleği o veya bu kişi değil biz yapacağız. Yani son kararı kendi isteklerimiz doğrultusunda almalıyız.

Adım Adım Meslek Seçimi

1- Kendimizi Tanıyalım

Ben kimim? Ne istiyorum? Hangi alanda yeteneklerim var? Neleri yaparak mutlu oluyorum? Gibi soruları her birey kendisine yöneltmeli ve samimi cevaplar vermelidir.

  • Bir işi ne derece iyi yapabileceğimizin farkında olmalıyız.

  • Bir meslekten neler beklediğimizi net olarak ifade edebilmeliyiz.

  • Öncelik sıramızi belirlemeli ve seçeneklerimiz olup olmadığını araştırmalıyız.

  • Bu seçeneklerin bizim beklentilerimizi karşılayabilir nitelikte olup olmadığına ve ekonomik olanaklarla erişebilme olasılığımıza göre değerlendirmeliyiz.

  • Analiz sonrası bize en uygun olan mesleğe yönelmeliyiz.

2 - Alanları ve Meslekleri Tanıyalım

Sınav başvurusu sırasında sözel, sayısal ve eşit ağırlık bölümlerine göre değerlendirme yapıyoruz. Alan seçimleri bu değerlendirmeden sonra yapılıyor. Peki bu sözel, sayısal ve eşit ağırlık bölümleri neler?

Sayısal Bölümler ve Meslekleri



Sözel Bölümler ve Meslekleri

Eşit Ağırlık Bölümleri ve Meslekleri

3 - Üniversite Sınavı

Üniversite sınavı soyut konuları öğrenme gücünü ve okul başarısını ölçmeye yönelik bir sınavdır. Her sene öğrencilerin korkulu rüyası olan üniversite sınavı, hayatımızın en önemli dönüm noktasıdır. Üniversite sınavından önce istediğimizin mesleğin kararını verirsek herşey daha kolay olacaktır.

Hayatımızın haritasını iki sınav gününde belirliyoruz ne acı. Bu aşamada o ikisınav gününde bir aksilik çıkmaması ve hasta olmamak için dua etmekten başka şansımız yok sanırım.

4 - Pes Etmek Yok

Sınav bitti. Sonuçlar açıklandı, ama olmadı, istediğimiz üniversiteye puanımız yetmiyor. Ne yapmalıyız?

  • Sırf birileri mutlu olsun yada "kazanamamış" demesinler diye kesinlikle puanımızın yettiği üniversiteyi tercih etmemeliyiz.

  • "Bir yıl boşa gidecek" gibi bir düşünceyi aklımızdan silmeliyiz. Azimle çalıştığımızda bir sene geçer gider ama sonunda mutlu olacağımız bir mesleği yapmak vaf vazgeçmemeliyiz.

  • Sadece itibar sahibi olmak için meslek seçilmez. Puanımız iyi olsa da ve doktorluk, hakimlik gibi meslek gruplarını seçebilme olanağına sahipsek bile, birileri karşımıza geçtiğinde önünü iliklesin diye istemediğimiz bir mesleği seçmemeliyiz.

  • "Üniversiteye bir gideyim gerisi önemli değil, bol bol gezerim" gibi bir düşünceye sahip olmamalıyız. Üniversite bir dönüm noktasıdır, bir yıl çöp olmasın diye düşünürken 4 yıl sonunda bütün hayatımız çöp olabilir.

İnandığımız şeyler yaptığımız şeylerden farklı olduğunda, gerçek mutluluk mümkün değildir.

Dana Telford

5 - Karar Alalım

Sınav sonuçları, istediğimiz meslek, çevre baskısı karar alma sürecimizde en önemli etmenlerdendir.

Üniversite tercihlerinde çok dikkatli olmalıyız. En çok istediğimiz üniversiteden başlayarak listemizi düzenlemeliyiz, pişman olacağımız bir yeri yazmamalıyız. Mesela, 3. sıradaki tercihimiz olan üniversiteye yerleştik ama biz 5. sıradaki üniversiteyi daha çok istiyorduk pisman oluruz fakat faydası olmaz. Bu ve bunun gibi olumsuzluklar yaşayıp üzülmemek için dikkatli olmalı ve bu konuda bilgili birisinden yardım alarak tercihlerimizi yapmalıyız.

Son olarak,bütün adımları ve üniversite yerleşmelerimizi tamamladıktan sonra geleceğimize doğru en önemli adımlardan birine yani üniversite hayatına geçiş yapmış oluyoruz. Bundan sonra kaliteli bir meslek hayatı için gerekli seminer, kurs,sertifika programlarıyla eğitimimizi desteklemeli kendimizi geliştirmeliyiz. Tercihlerimizin hep bizi mutlu etmesi dileğiyle...

Bundan yirmi yıl sonra yapmadığınız şeylerden dolayı, yaptıklarınızdan daha fazla pişman olacaksınız. Öyleyse demir alın ve güvenli limanlardan çıkın, rüzgarları arkanıza alın, araştırın hayal edin ve keşfedin.

Mark Twaın
Adım 1: Kendinizi Tanıyın, Kendiniz, yeteneklerinizi ve neler yaparak mutlu olduğunuzu belirleyin, Örneğin, eğer matematik ve bilim konularında yetenekliyseniz, bu alanlarda bir meslek seçmek üzerine düşünebilirsiniz, Adım 2: Alanları ve Meslekleri Tanıyın, Farklı alanlarda hangi mesleklerin olduğunu ve ne tür işler yaptıklarını öğrenin, Sayısal bölüm meslekleri arasında Mühendislik, Doktorluk, Hemşirelik, Biyoloji, Fizik gibi alanlar vardır, Adım 3: İlgilendiğiniz Mesleğin Gerekliliklerini Öğrenin, Seçtiğiniz mesleğin eğitim, yetenek ve deneyim gereksinimlerini öğrenin, Bir doktor olmak için tıp fakültesini bitirmeniz ve daha sonra uzmanlık alanında bir eğitim almanız gerekmektedir, Adım 4: İlgilendiğiniz Mesleğin Gelecekteki Durumunu Değerlendirin, Seçtiğiniz mesleğin gelecekte talep görmesi ve iş imkanlarından emin olun, Bilgisayar mühendisliği, teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada genellikle güvenli bir meslek seçeneği olarak kabul edilmektedir, Adım 5: Kararınızı Verin, Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak, seçim yapabileceğiniz bir meslek bulun, Eğer bilim ve sağlıkla ilgileniyorsanız ve uzun süreli eğitim almakta sorun görmezseniz, doktor olmayı seçebilirsiniz, Adım 6: Planınızı Oluşturun, Eğitim süreciniz ve kariyer yolculuğunuz için bir plan oluşturun, Doktor olmayı seçtiyseniz, hangi anadal ve yan dalda uzmanlaşmak istediğinizi belirleyin ve eğitim planınızı buna göre oluşturun, Adım 7: Eğitim ve İş Hayatına Bağlı Kalın, Seçtiğiniz kariyer için gerekli eğitim ve pratik deneyimleri kazanarak sürekli kendinizi geliştirin, Tıp fakültesini bitirdikten sonra, uzmanlaşmak istediğiniz alanda uzmanlık eğitimi alın, Adım 8: Mesleki Ağınızı Genişletin, Meslektaşlarınızla ve sektörünüzdeki diğer profesyonellerle ilişkiler kurun, Tıp konferanslarına katılarak, alanınızdaki diğer profesyonellerle bağlantı kurabilirsiniz, Adım 9: Kariyerinizi Yönetin, Kendi kariyerinizi yönetin, kendi hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için planlar yapın, Kariyer hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmanızı sağlayacak adımları belirleyin, Adım 10: Sürekli Öğrenmeye Devam Edin, Mesleki bilgi ve becerilerinizi güncel tutmak için sürekli öğrenmeye devam edin, Tıp alanındaki son gelişmeleri takip edin ve yeni tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinmek için seminerlere ve kurslara katılın
5 Adımda Meslek Seçimi Nasıl Yapılır 5 Adımda Meslek Seçimi Meslek Seçimi Nasıl Yapılır Adım Adım Meslek Seçimi Sayısal Bölümler ve Meslekleri Sözel Bölümler ve Meslekleri Eşit Ağırlık Bölümleri ve Meslekleri Meslek Seçimi
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın sevinçle gülümsüyor. Yüzünde parlak ve sıcak bir gülümseme var, gözleri sevinçle kırışıyor. Üzerinde beyaz bir tişört var, saçları hafif dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Memnun ve rahat görünüyor, ifadesi mutluluk ve neşe yayıyor. Başı hafifçe yana eğik, yanakları sevinçten pembeleşmiş. Dudakları hafifçe ayrılmış, gülümsemesi samimi ve davetkâr. Kendinden emin ve güzel görünüyor, uzun saçları yüzünü mükemmel bir şekilde çerçeveliyor. Canlı ve hayat dolu görünüyor, yüz hatları yumuşak ve narin. Güzelliği büyüleyici, gülümsemesi bulaşıcı. Seyretmesi mutlak bir zevk.
Sevilay Durcan
İnsan Kaynakları, Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi'nde Maliye bölümünden mezun olmuştur. Gönüllü olarak oyunculuk deneyiminde bulunmuştur. Çalışma hayatının yanında blog yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Farklı bireylerden oluşan bir grup, her biri farklı bir nesne tutarak bir arada durmaktadır. Grubun ortasında elinde bir pano tutan beyaz önlüklü bir adam yer almaktadır. Solunda elinde bir evrak çantası olan takım elbiseli bir adam karikatürü vardır. Sağında elinde yangın hortumu tutan ve kask takan bir itfaiyeci karikatürü var. Yanında bayrak sallayan ve üniforma giyen bir polis karikatürü var. En solda ise turuncu tulum giymiş ve bir bavul taşıyan bir adam karikatürü yer almaktadır. Üst ortada mavi ve turuncu bir küre, yüzeyinde kırmızı çizgiler var. Grup, her biri farklı bir mesleği temsil eden bir daire şeklinde duruyor.
Kariyer

Meslek Seçimi ve Kariyer

31 Ağustos 2018
Gözlüklü bir kadın siyah bir tişört giyiyor. Gözleri kapalı ve alnı yeşil ve beyaz bir logoyla süslenmiş. Boynunda bir ben görülebiliyor. Göğsüne yakın çekim yapıldığında beyaz sütyeni görülüyor. Arka planda yeşil ve siyah bir işaretin yanı sıra yeşil zemin üzerine beyaz bir harf ve siyah zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Ağzına yakın çekim yapıldığında dudaklarının hafifçe ayrıldığı görülüyor. Rahat ve huzurlu görünüyor.
Kişisel Gelişim

5 Adımda Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

16 Ağustos 2021
Bir adam parlak sarı bir kanepede oturmakta, beyaz bir gömlek ve koyu kahverengi bir pantolon giymektedir. Aşağı bakmakta ve sol elinde tuttuğu küçük bir not defterine bir şeyler yazmaktadır. Koltuğun sağ tarafında siyah arka planlı beyaz bir abajur var. Arka planda gri tuğla bir duvar ve bir pencere var. Kanepenin sağında gri bir sandalyenin yakın çekimi ve kahverengi bir ayakkabının yakın çekimi var. Daha sağda, mavi bir yastığın yakın çekimi var. Adam yazısına odaklanmıştır ve sarı kanepe sıcak ve davetkar bir atmosfer sağlamaktadır.
Kariyer Planlama

Meslek Seçimi İçin 5 Püf Nokta

14 Kasım 2019
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
48823011
Bu, blog yazmayla ilgili bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Takım elbiseli bir adam kara tahtanın önünde oturuyor, gözlüklü ve sakallı, bilgi ve otorite izlenimi veriyor. Konuşmacıyı dikkatle dinliyor gibi görünüyor. Tahtanın üzerinde siyah beyaz bir 'B' harfi var, muhtemelen blog yazmaya atıfta bulunuyor. Adamın üzerinde düğmesi yakından çekilmiş bir gömlek ve kolunda bir saat vardır. Gözleri de görülebiliyor, bu da dikkatle dinlediğini gösteriyor. Tüm bu ayrıntılar adamın bir blog kursuna katıldığına işaret ediyor. Bu görüntü sayesinde dijital çağda blog yazmanın önemini görebiliyoruz.
4.5
(87)

Blog Yazarlığı Eğitimi

9 Konu5 Saat
Bir kişinin elinde tuttuğu yeni doğmuş bir bebeğin ayaklarının yakın çekimi. Minik ayaklar yeni doğmuş bir bebeğin narin cildiyle yumuşak ve pürüzsüzdür. Tırnaklar küçük ve sivri, ayak parmakları ve el parmakları mükemmel biçimde şekillenmiş. Kişinin eli bebeğin ayaklarını kucaklarken, arka plan arka planda bir tabelanın göründüğü kapalı bir ortamdır. Görüntü, yeni bir hayatın güzelliğini ve masumiyetini ve bir ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı yakalıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
62013041