AnasayfaBlogİş Bulmadan İşten Ayrılmak
İşten Ayrılma

İş Bulmadan İşten Ayrılmak

16 Mart 2018
Bir grup insan bir daire şeklinde toplanmış, her birinin elinde metal bir pençe var. Pençe, dairenin ortasında yer alan büyük bir vince bağlıdır. Vinç siyah ve mavi renklerden oluşuyor; mavi zemin üzerinde siyah oval bir nesne var. Ayrıca, vincin üzerinde mavi arka planlı siyah bir daire bulunmaktadır. Vincin sağında bir takım elbise ve kravatın yakın çekimi görülüyor. Turnanın altında mavi bir yüzeyin yakın çekimi görülüyor. Grup gülümsüyor ve heyecanlı görünüyor.
KonuÖneri/StratejiAçıklama
Parasal Güvence4-6 ay yetecek para biriktirinYeni bir iş bulmak bu zaman zarfında gerçekleşebilir. Bu süreci maddi açıdan rahat geçirmek önemli
Dinlenme ve PlanlamaRahatlayın ve biraz zaman ayırınYeni iş arayışına enerjik ve odaklanmış bir şekilde başlamak için kısa bir mola verin
İş AramaHarekete geçin ve iş arama sürecine girinÖzgeçmişlerinizi iş arama sitelerine gönderin ve networking etkinliklerine katılın
İş Bulma Sürecinde Aktif OlmaHızınızı koruyunBu süre zarfında becerilerinizi geliştirin ve kendinizi online platformlarda görünür hale getirin
İletişimLinkedIn bağlantılarınızı kullanınİnsanlara iş aradığınızı bildirin ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurun
FırsatlarGönüllü olunYeni beceriler kazanabilir ve kendinizi daha iyi fırsatlar için pozisyon alabilirsiniz
OptimizmPozitif olunİyi şeyler kendilerine inanan insanların başına gelir
Beklenmedik DurumlarGelecek için hazırlıklı olunTüm şanslarınızı deneyin ve istediğiniz işlere başvurun
Online TanıtımOnline Tanıtım YapınKişisel markanızı online platformlarda güçlü bir şekilde tanıtın
Becerilerinizi geliştirmeBecerisetinizi genişletinHayalinizdeki işi bulmak için ihtiyaç duyduğunuz yeterlilikleri oluşturun

Bir işten ayrılmak... Yeni bir iş bulmadan... "Yeni bir iş bulmadan işten ayrılmak!" Bu iş aramanın ve kariyer yönetiminin esaslı kurallarından biridir. Bunu belki ailenizden, öğretmenlerinizden veya kariyer danışmanlarınızdan duydunuz. Bir sebepten dolayı haklılar. Bugünün iş dünyasında çok belirsizlik hakim ve eskisinden ayrıldıktan sonra bir işi güvence altına almak pratik ve akıllıca. Bu sonuçta geleceğinizi güvence altına almakla alakalı. Hayatta her şeyde olduğu gibi, bütün iniş ve çıkışlarıyla vardır. Gerçek her zaman her şeyin eski kurallarını uygulayarak çözebileceği bir şey değildir. Hayat stilindeki ve önceliklerdeki ani değişiklikler kaçınılmaz olarak herkesi planlarını değiştirmeye ve tabii ki basıp gitmeye zorlar. Neyse ki geçiş sürecini daha kolay hale getirebilmek için yapılacak şeyler de vardır.

İşten Ayrılmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çalıştığınız iş yerinden ayrılmadan önce size en azından dört veya altı ay arasında yetecek paranız olduğundan emin olun. Başka bir işi güvence altına almak yani sağlam ve uzun süreli çalışabileceğiniz bir iş bulmak bu kadar uzun sürebilir. Bu yüzden bu sürece yetecek para biriktirin. Her ay aldığınız paradan bir kısmını kenara ayırarak acil durumlarda ihtiyaçlar ortaya çıktığında harcanmak üzere biriktirin. Daha fazla birikim için harcamalarınızda kısıtlama yapın. Part-time bir iş bulmak aynı zamanda çok daha hızlı birikim yapmanızı sağlayabilir.

Rahatlayın ve biraz zaman ayırın

Bunu duyduğunuza şaşırdınız mı? Yeni bir iş bulana kadar çalıştığınız iş yerinden ayrılmamayı yeterince tekrarladıktan sonra bu ipcucu size garip gelebilir ama bir düşünün. Başka bir iş bulmadan işlerini bırakan çalışanlar bunu orada fazla bunaldıkları için yapıyorlar. Diğerleri ise o zehirleyici iş yeri ortamından kaçmak istedikleri için anında bırakıyorlar. Hemen yeni işe başlamak pek de iyi bir fikir değil. İş stresinden biraz kurtulmak için kendinize vakit ayırmalısınız. Aynı şekilde yeni bir işe başlarken iyi durumda olduğunuzdan emin olmalısınız, işte bu yüzden bir mola yapmak size iyi gelecektir. Eğer sizi geçindirecek kadar birikiminiz varsa bu zamanı kendinize odaklanmak için ve kariyer amaçlarınıza odaklanmak için kullanın.

Harekete Nasıl Geçebiliriz?

Bir kere kendinize gelip, enerjinizi yeniledikten sonra yapılacak olan en iyi şey de iş arama sürecine girmektir. Durumunuza bağlı olarak (ailenizle mi yaşıyorsunuz, tek mi, baktığınız bir aile var mı?)  kendinizi toparlayın ve olabildiğince hızlı bir şekilde iş aramaya başlayın. Hemen harekete geçin ve iş arama sitelerine özgeçmişlerinizi göndermeye başlayın ve ayrıca networking etkinliklerine katılın. Neyse ki verdiğiniz ara size kariyerinizi planlamak ve sizin için doğru olan işi bulmanız için yardımcı oldu.

Hızınızı koruyun.

Hayalinizdeki şirketin sizi aramasını beklerken yeterliliklerinizi yaratmaya ve doğru işi bulmadaki şansınızı arttırmaya yardımcı olacak şeyler yaptığınızdan emin olun. Agresif olarak kendinizi online tanıtmaya başlatın. LinkedIn bağlantılarını iş aradığınızı insanlara bildirmek için kullanın. İnterneti avantaj olarak kullanıp, işe alınma şansınızı arttırın. Gönüllü olmak aynı zamanda iş geçişleri arasında zamanınızı harcamak için harika bir yoldur. Sadece siz insanlara iyi bir şeyler yapıyor olmayacaksınız, aynı zamanda kendiniz için daha iyi fırsatlar aramak adına kullanabileceğiniz önemli beceriler ve deneyimler edineceksiniz. Bu tam bir kazan-kazan durumu.

En iyisini umut edip, en kötüsüne hazırlıklı olun.

Son olarak kendinizi her şeye rağmen optimist tutmak bu ani yenilgiyle başa çıkmanın harika bir yoludur. Kendi becerilerinize inanın ve sonsuza kadar işsiz kalmayacağınızı bilin. Hayatta iyi şeyler kendilerine inanan insanların başına gelir, bu yüzden pozitif bir bakışla yaşamaya devam edin. Ama aynı şekilde gelecek için de hazırlıklı olmak önemlidir. O yüzden kendinizi tanıtmada çok iyi olun, bütün şanslarınızı deneyin ve gerçekten istediğiniz işlere başvurun. Bu zaman gevşeme zamanı değil. Umarım bu yazının yardımı olur.

Parasal Güvence, 4-6 ay yetecek para biriktirin, Yeni bir iş bulmak bu zaman zarfında gerçekleşebilir Bu süreci maddi açıdan rahat geçirmek önemli, Dinlenme ve Planlama, Rahatlayın ve biraz zaman ayırın, Yeni iş arayışına enerjik ve odaklanmış bir şekilde başlamak için kısa bir mola verin, İş Arama, Harekete geçin ve iş arama sürecine girin, Özgeçmişlerinizi iş arama sitelerine gönderin ve networking etkinliklerine katılın, İş Bulma Sürecinde Aktif Olma, Hızınızı koruyun, Bu süre zarfında becerilerinizi geliştirin ve kendinizi online platformlarda görünür hale getirin, İletişim, LinkedIn bağlantılarınızı kullanın, İnsanlara iş aradığınızı bildirin ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurun, Fırsatlar, Gönüllü olun, Yeni beceriler kazanabilir ve kendinizi daha iyi fırsatlar için pozisyon alabilirsiniz, Optimizm, Pozitif olun, İyi şeyler kendilerine inanan insanların başına gelir, Beklenmedik Durumlar, Gelecek için hazırlıklı olun, Tüm şanslarınızı deneyin ve istediğiniz işlere başvurun, Online Tanıtım, Online Tanıtım Yapın, Kişisel markanızı online platformlarda güçlü bir şekilde tanıtın, Becerilerinizi geliştirme, Becerisetinizi genişletin, Hayalinizdeki işi bulmak için ihtiyaç duyduğunuz yeterlilikleri oluşturun
İş Bulmadan İşten Ayrılmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.