AnasayfaBlogİşten Ayrılma Nedenleri
İşten Ayrılma

İşten Ayrılma Nedenleri

19 Haziran 2019
Bir sandalyenin yakın çekiminde koltuğunun üzerinde beyaz bir kâğıt görülüyor. Kâğıtta siyah bir metin basılıdır ve arka planda yuvarlak tepeli siyah bir nesne görülmektedir. Görüntünün sağ tarafında, bir masanın üzerinde bir bilgisayar faresi görülüyor. Yüzeyi siyahtır ve köşesinde bulanık bir makas vardır. Resmin siyah arka planında beyaz bir metin ve sandalyenin üzerinde siyah metinli bir işaret var.
İşten Ayrılma NedenleriAçıklamalarSonuçlar
Modern Çağın İstekleriDünya değişiyor ve insanlar da değişiyor. Çalışan insanların beklentisi ve ideali, sadece maddi kazanç değil aynı zamanda manevi tatmin de olabiliyor.Kendini tatmin hissetmeyen, işinin anlamlı olmadığını düşünen çalışanlar işten ayrılıyor.
İş beğenmemeGençlerin içinde bulundukları ekonomik koşullar ve çevresel faktörler, gençlerin işleri hakkında daha seçici olmasına neden oluyor.İşi, onlar için anlamlı olmayan gençler işten ayrılıyorlar.
Özgüven EksikliğiAsosyal yetişen gençlerin, iş yerinde yeterince kendini ifade edememe ve başarılı olma konusunda yetersiz hissetme durumu.Özgüven eksikliği çeken gençler, iş hayatında başarısız olduklarını düşünerek işten ayrılabilirler.
Sofistike NedenlerDerin, kompleks ve genellikle kişiye özgü nedenler. Bunlar genellikle hayatta anlam arama, kişisel doyum ve kişisel gelişim ile ilgili olabiliyor.Sofistike nedenler, genellikle kişinin kendisine özgü durum ve deneyimleri nedeniyle işten ayrılmasına neden olur.
Genel Yaşam koşullarıGeçinme sıkıntısı, yaşam standartları, ekonomik koşullar gibi genel hayat koşulları da işten ayrılma nedenleri arasında yer alıyor.Zorlu yaşam koşulları ve ekonomik sıkıntılar çalışanların işten ayrılmasına neden olabilir.
Asgari kazançİşçi haklarını korumak çerçevesinden çıkarıp işçi haklarını sömürmek direktifine sokarak kullanmaya çalışan büyük şirketlerİşçiler maddi yetersizlikler içinde kalarak işten ayrılmaya zorlanıyor.
BaskılarAile ve toplumun baskıları, çalışanların işten ayrılmasına neden olabilir.Çalışanlar, bu tür baskılar altında kaldıklarında, işten ayrılabilirler.
Kariyer edinme isteğiKendine ait bir iş yapma, kendi işini kurma düşüncesi olan çalışanlar için belirgin bir sebep olarak görülür.Kendi işini kurmak isteyen çalışanlar, mevcut işlerinden ayrılabilirler.
Duygusal tatminsizlikİş yerinde kendini anlamsız, değersiz veya takdir edilmemiş hisseden çalışanlar genellikle işten ayrılırlar.Çalışanların iş yerinde değerli hissetmeme duygusu, işten ayrılmalarına neden olabilir.
Çıkış arayışıİşten ayrılmak isteyenler, çıkış yolları ararlar ve çeşitli bahanelerle işten ayrılırlar.İşten ayrılmak isteyenler, işleriyle ilgili sürekli olumsuz düşünürler ve eninde sonunda işten ayrılırlar.

İşten ayrılma günümüz şartlarında oldukça zor bir karar. İşten ayrılmanın zorlu bir karar olmasının nedeni ise, bu eylem sonucunda kişinin etkilenme biçimleridir. Türkiye'nin şartlarını göz önünde bulundurursak bu kararın zorluğu geçim sıkıntısına düşmemeye çalışmaktan kaynaklanıyor. 

Çalışan kişinin kendi mutluluğu ve huzurunu bir kenara bırakıp varsa ailesinin ihtiyaçlarını veya üzerinde baskı kuran toplumun isteklerini karşılama çabası ise, yaşadığı zor duruma zorluk katıyor. Çok ufak istisnalar haricinde bu durum birçok çalışan için geçerli durumda.

Modern Çağın İstekleri

Başarılı çalışanların işten ayrılma nedenleri arasında farklı durumlar göze çarpar. Dünyanın değişen çağa ayak uydurması, iş alanlarının artışı, yaratıcılık gerektiren ve zihinsel doyuma ulaştıran mecraların değişkenlik göstermesi gibi modern çağ istekleri işten ayrılma nedenlerini başlatıyor. Geçim sıkıntısı yine her bireyin hayatında var ancak artık insanlar daha bilinçli. Yaşadığı hayatı sorgulamaya daha hevesli.

Bundan yaklaşık 30 yıl önce insanlar buldukları işi para için değil duygusal haz ve tatmin için bırakacak deselerdi birçok insan gülerdi. Ancak artık tıpkı cep telefonunun icadı gibi modern çağın getirdikleri de hayal ürünü değil. Hayatlarımızın birer gerçeği olmuş durumda.

Yeni mezun olmuş bir mühendis iş ararken nereden başlamalıyım diye düşünmeyip kendi mecrasını değil de en büyük gelişmelerden biri olan sosyal medya üzerinden para kazanmak istiyor. Kazandığı para kazanabileceğinden çok daha az olmasına rağmen buna devam ediyorsa bunun tek nedeni kişinin duygusal doyuma ulaşma isteğidir. Çünkü günümüzde insanlar maddi kazancın manevi gelişimden daha düşük bir kavram olduğuna inanmaya başlamış.

İş Beğenmeme

Geçmişle kıyaslayacak olursak geçinme derdinin önüne geçen yeni bir kavram var ortada. İş beğenmeme. Günümüz gençlerinin teknoloji ve internetle kaynaşmaları bir yandan olumlu sonuçlar doğururken bir yandan da ciddi olumsuz yan etkilere yol açmakta. 

Bu yan etkilerden biri ise gençlerin zor yolu yapabilmek yerine kolay yola yönelmesidir. İş beğenmemenin bir nedeni de aslında zora gelmemek. Bu yüzden gençler zora gelmemenin en modern bahanesi olarak da iş beğenmemeyi seçiyorlar. işten ayrılmalarının bir diğer nedenini bulurken bile aslında zora gelmiyorlar.

Özgüven Eksikliği

modern çağın getirdiği sorunlardan birisi de asosyal yetişmek. bu durum her kuşak arasında her daim fark yaratmıştır. her kuşak birbirinden farklı ve birbirine zıt olarak yetişmiştir. ancak yaşadığımız çağın işten ayrılmaya etkilerinden biri de asosyallikten başlayarak insanlarda oluşan özgüven eksikliğidir. 

Çocukluğundan itibaren bilgisayar başında hayatını sürdüren zorluk yaşamadan büyüyen ve oynadığı oyunlarda zor bölümü geçmeye çalışırken hile yapan bir nesil olarak modern çağın çocuklarının en büyük sıkıntısı kendine güvenini sağlayacak araçlardan ve donanımlardan eksik büyümeleri.

Sofistike Nedenler

İşten ayrılma yaşadığımız dönemde daha derin nedenlere de sahip olabiliyor. Küçük bir benzetmeye başvuracak olursak daha detaylı düşünülmüş ve sofistike hale getirilmiş bir Oblomov. Ünlü romanın ana karakteri Oblomov gibi hayatın bir kere yaşanacağını düşünen gençler işten ayrılarak ya ilk paragrafta belirttiğim gibi ruhsal doyuma ulaşmaya çalışıyorlar.

Asgari kazançla bu dünyadaki sürelerini mutlu yaşamaya çalışıyorlar. Ancak burada da karşılarına işçi haklarını korumak çerçevesinden çıkarıp işçi haklarını sömürmek çerçevesine sokarak kullanmaya çalışan büyük şirketler çıkıyor. Yine de direnmeye çalışan insanlar ise maddi yetersizlikler içinde yok olmaya mahkum oluyor. Aslında işten ayrılma için insanlar sofistike neden ararken kendilerini bir çıkmazda bulabiliyor.

İşten ayrılma ile ilgili İşten Ayrılmadan Önce Bilmeniz Gerekenler veya İş Bulmadan İşten Ayrılmak yazılarına da göz atabilirsiniz. Kariyer hayatınızda başarılar!

Modern Çağın İstekleri, Dünya değişiyor ve insanlar da değişiyor Çalışan insanların beklentisi ve ideali, sadece maddi kazanç değil aynı zamanda manevi tatmin de olabiliyor, Kendini tatmin hissetmeyen, işinin anlamlı olmadığını düşünen çalışanlar işten ayrılıyor, İş beğenmeme, Gençlerin içinde bulundukları ekonomik koşullar ve çevresel faktörler, gençlerin işleri hakkında daha seçici olmasına neden oluyor, İşi, onlar için anlamlı olmayan gençler işten ayrılıyorlar, Özgüven Eksikliği, Asosyal yetişen gençlerin, iş yerinde yeterince kendini ifade edememe ve başarılı olma konusunda yetersiz hissetme durumu, Özgüven eksikliği çeken gençler, iş hayatında başarısız olduklarını düşünerek işten ayrılabilirler, Sofistike Nedenler, Derin, kompleks ve genellikle kişiye özgü nedenler Bunlar genellikle hayatta anlam arama, kişisel doyum ve kişisel gelişim ile ilgili olabiliyor, Sofistike nedenler, genellikle kişinin kendisine özgü durum ve deneyimleri nedeniyle işten ayrılmasına neden olur, Genel Yaşam koşulları, Geçinme sıkıntısı, yaşam standartları, ekonomik koşullar gibi genel hayat koşulları da işten ayrılma nedenleri arasında yer alıyor, Zorlu yaşam koşulları ve ekonomik sıkıntılar çalışanların işten ayrılmasına neden olabilir, Asgari kazanç, İşçi haklarını korumak çerçevesinden çıkarıp işçi haklarını sömürmek direktifine sokarak kullanmaya çalışan büyük şirketler, İşçiler maddi yetersizlikler içinde kalarak işten ayrılmaya zorlanıyor, Baskılar, Aile ve toplumun baskıları, çalışanların işten ayrılmasına neden olabilir, Çalışanlar, bu tür baskılar altında kaldıklarında, işten ayrılabilirler, Kariyer edinme isteği, Kendine ait bir iş yapma, kendi işini kurma düşüncesi olan çalışanlar için belirgin bir sebep olarak görülür, Kendi işini kurmak isteyen çalışanlar, mevcut işlerinden ayrılabilirler, Duygusal tatminsizlik, İş yerinde kendini anlamsız, değersiz veya takdir edilmemiş hisseden çalışanlar genellikle işten ayrılırlar, Çalışanların iş yerinde değerli hissetmeme duygusu, işten ayrılmalarına neden olabilir, Çıkış arayışı, İşten ayrılmak isteyenler, çıkış yolları ararlar ve çeşitli bahanelerle işten ayrılırlar, İşten ayrılmak isteyenler, işleriyle ilgili sürekli olumsuz düşünürler ve eninde sonunda işten ayrılırlar
işten ayrılma iş beğenmeme işten ayrılma nedenleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.