Stres Yönetimi Eğitimi
Stres Yönetimi Eğitimi
Stresin farklı insanları farklı şekillerde etkilediği bilinmektedir. Bir kişi artan iş yükü karşısında zorlanmadan üstesinden gelebilirken, başka bir kişi aynı durum karşısında zorlanabilir. Bunun nedeni, her insanın maruz kaldığı durumu ve olayı anlamlandırmak için kendi bakış açısına ve kapasitesine sahip olmasıdır.
Aynı olay bir kişide depresyona neden olabilirken, başka bir kişi için önemli olmayabilir ve herhangi bir strese neden olmayabilir.
Stres yönetimi şeklimiz de kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar madde bağımlılığı veya kendine zarar verme gibi kötü şeyler yapabilirken, bazıları daha olumlu bir bakış açısına sahip olabilir ve stres düzeylerini etkili bir şekilde yönetebilir.
Stresle başa çıkmanın doğru ya da yanlış bir yolu olmadığını ve bir kişi için işe yarayan yöntemin bir başkası için işe yaramayabileceğini bilmek gerekir.
Stresin hem zihinsel hem de fiziksel olarak sağlığımıza zarar verebileceği bilinen bir gerçektir. Ancak çoğu zaman farkına varılmayan şey, küçük miktarlardaki stresin bile sağlığımız üzerinde etkili olabileceğidir. Her gün iş yoğunluğundan aile sorumluluklarına kadar çok sayıda potansiyel stres faktörü ile karşı karşıya kalıyoruz. Daha zinde ve motive olmamıza yardımcı olabileceği için bir miktar stres normal ve hatta faydalı olsa da, çok fazla stres sağlığımıza zarar verebilir.
Sürekli alarm durumunda olursak, vücudumuzun kaynakları tükenir ve bu da fiziksel ve zihinsel yorgunluğa yol açar. Bu durum zamanla anksiyete ve depresyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu uzun vadeli etkileri önlemek için stresi nasıl yöneteceğimizi bilmeliyiz. Rahatlama teknikleri veya egzersiz gibi kullanılabilecek birçok farklı teknik var.
Psikolojik açıdan yapılması gereken en önemli şey, stres yaratan olayları değiştirmeye çalışmaktansa, onlara bakış açısını değiştirmek ve algıyı yapılandırmaktır. Stres yönetimini bilmek onunla başa çıkmanıza yardım edecektir.
Stres yönetimi kursu bize nasıl yardımcı olabilir?
Stres Yönetimi online eğitim programı, insanlara aşırı baskının kendileri ve başkaları üzerindeki etkisini tanımasına yardımcı olur ve katılımcıların iş yerinde ve evde stresten arındırılmış bir yaşam sürmelerine ve faaliyetlerinde daha fazla keyif almalarını sağlar. Stres Yönetimi, çalışanlara ve yöneticilere modern işyerinin baskısı ile daha iyi başa çıkmak için tasarlanmıştır.
Stres yönetimi kursu kimler için?
Stres yönetimi eğitimi programına stres altında yaşamını sürdüren (muhtemelen herkes) ve stresini kontrol altında tutmak isteyen herkes katılabilir.

Stres yönetimi sertifikası, iş arama sürecinde çok yararlı olacaktır. Birçok işveren baskı altında sakin kalabilen adaylar aramaktadır ve bu sertifika onların aradığı becerilere sahip olduğunuzun kanıtı niteliğindedir. Ayrıca sertifika, rekabette öne çıkmanıza da yardımcı olabilir. Aynı pozisyonlar için rekabet eden bu kadar çok iş arayan varken, sizi benzersiz kılan her şey size bir avantaj sağlar.
Stres, her insanın farkına varmasa bile az ya da çok hayatının bir bölümümde ya da belirli zamanlarda deneyimlediği bir durumdur. Stres sözcüğü Latince "estrictia"dan gelmektedir. Stres, 17. yüzyılda dert, bela, keder gibi anlamlarda kullanılmıştır. 18. ve 19. yüzyıllarda ise kavramın anlamı değişerek baskı, güç gibi anlamlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde ise stresi tanımlamak için tek bir tanım bulunmamakla birlikte genellikte memnuniyetsizlik ve gerginlikle ilişkilendirilmektedir. Stresin genel bir tanımını yapacak olursak, organizmanın iç ve dış ortamdan kaynaklanan bazı etkenlere fiziksel, emosyonel ve sosyal tepkiler vermesine stres denir.
Selye yaptığı ilk çalışmalarında stresi dörde ayırmıştır. Bunlar;
Eustress: İyi stres
Distress: Kötü stres
Hiperstress: Fazla stres
Hipostress: Yetersiz strestir.
Selye yaptığı çalışmalar sonucunda bireyin hayattaki amacının kötü stresi en düşük seviyeye indirmek, iyi stresi ise en yüksek seviyede tutmak hiperstress ile hipostress arasındaki dengeyi tutturmak olması gerektiğini söylemiştir.
Stres Kaynakları ve Belirtileri Nelerdir?
Hemen hemen her şey stres yaşamamıza neden olabilir. Fakat daha ayrıntılı bakacak olursak stres kaynakları; bireysel stres kaynakları, çevresel stres kaynakları ve örgütsel stres kaynaklarından oluşmaktadır.
Bireysel stres kaynaklarının içerisinde kişilik (fiziki görünümü, yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, düşünce, tutum ve davranışları), aile (ailenin yapısı, ailenin psikolojik ortamı, aile üyelerinin değer yargıları, ailenin ekonomik durumu, statüsü ve saygınlığı vb.) ve yaşam değişimleri (hamilelik, anne ya da babanın ölümü, çocuğun ölümü, eşin ölümü, eş tarafından aldatılma, hapis cezası, evlilik yapma, kaza ya da sakatlık vb.) yer almaktadır.
Çevresel stres kaynaklarında fiziksel çevre şartları (doğal felaketler, iklim, gürültü, ulaşım sorunları vb.), ekonomik sorunlar (işsizlik, hayat pahalılığı, krizler, yüksek enflasyon ve refah seviyesinin düşük olması), toplumsal ve kültürel değişmeler (göç gibi) ve siyasi ve politik belirsizlikler (siyasi istikrarsızlıklar gibi) yer almaktadır.
Son olarak örgütsel stres kaynaklarında ise işin kendisi, iş yükünün fazla olması, olumsuz çalışma koşulları, iş güvenliği, işle ilgili rol belirsizliği, işle ilgili rol çatışmaları, iş ilişkilerinde olumsuzluklar ve kariyer sorunları yer almaktadır.
Bu faktörler sonucunda bireyde birtakım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler fiziksel, psikolojik, zihinsel ve sosyal belirtiler olarak gruplanmaktadır.
Fiziksel belirtiler arasında;
Baş ağrısı,
Sindirim ve mide problemleri,
Bazı kalp rahatsızlıkları,
Astım,
Dermatit,
Egzema,
Sürekli yorgunluk
Devamlı gerilim halinde olma vardır.
Psikolojik belirtilerde;
Hayatın anlamının kaybolması,
Karamsarlık,
Sürekli tedirgin olma,
Parasal endişeler,
Depresyon,
Belirsizlik,
Doyumsuzluk,
Endişe gibi durumlardır.
Zihinsel belirtilerde;
Unutkanlık,
Karar vermede ve konsantrasyonda güçlük,
Mizah anlayışında kayıp,
Aşırı derecede hayal kurma,
İş kalitesinde düşüş,
Hatalarda artış,
Tek bir fikir veya düşünceyle meşgul olma gibi belirtilerdir.
Sosyal belirtilerde ise;
Başkalarını suçlamak,
İnsanlara karşı güvensizlik,
Konuşmamak,
Çoğu insanla küs olmak,
Verdiği sözü tutmamak,
Savunmacı tavırda olmak gibi belirtilerdir.
İş Stresi
Yakın zamanda yapılar araştırmalarda, iş hayatının ve kazanç endişesinin toplumların %75’inin yaşadığı stresin ana kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Ne yazık ki, çoğu şirket iş stresi konusunda yeterli dikkati göstermemektedir. Bununla birlikte, yoğun iş temposu, baskı, yüksek beklentiler, zamansızlık ve düzensiz yaşam nedeni ile çalışanların pek çoğunda strese bağlı kalp krizi, obezite, tansiyon, sindirim sistemi hastalıkları ve depresyon gibi pek çok rahatsızlık baş göstermektedir.
Özellikle kalp krizi riskinin, strese maruz kalan çalışanlarda, diğer kişilere göre 3 kat daha fazla olduğu klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Panik atak ve diğer ruhsal bozuklukların, hatta intiharların da özellikle avukatlık ve doktorluk gibi sorumluluğu ağır olan belli başlı meslek guruplarında daha sık yaşanmakta olduğu araştırmalar sonucu ortaya konmuştur.
Yaşam Tarzı
Son yıllarda hızla gelişen teknoloji hayatı kolaylaştırmanın yanında, olumsuz etkiler de yaratmaktadır. Özellikle cep telefonları ve bilgisayarlar toplumların neredeyse tamamında bireysel bağımlılık yaratmış durumda. Günümüzün salgın hastalığı olan ‘’Affluenza’’, yeni ürünler, güncellemeler ve yazılımlar ile ilgili bireylerde ‘’kimseden geri kalmama’’ takıntısı yaratmaktadır.
Yaşam tarzından kaynaklanan ve aile / çevre ilişkilerden dolayı yaşanan strese bağlı olarak, beynin hafıza depolama bölümü olan hipokampüsteki hücrelerin ölmeye başladığı tıbben kanıtlanmıştır. Stres ve depresyona bağlı zihinsel yetersizlik ve Alzheimer hastalığı da kırklı yaşlarda kendini göstermeye başlamıştır.
Bunun dışında, düzenli olarak kullanılan çeşitli ilaçların da zaman içerisinde kişilerde psikolojik ve ruhsal bozukluklar yaratmakta olduğu yapılan çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Yine yapılan bir başka araştırmada da ortaya konmuştur ki; Bilişsel ve eğitim seviyesi düşük olan insanlar, yüksek olanlara göre strese daha fazla duyarlıdırlar, çünkü hayatlarındaki stres etkenleri üzerinde daha az kontrole sahiptirler.
Psikolojik Stres
Özellikle küçük yaşlarda yaşanan olumsuz çocukluk deneyimleri, hem çocuk yaşlarda üstesinden gelinmesi zor travmatik etkiler yaratmakta, hem de ileriki yaşlarda hayatı zorlaştıran izler bırakmaktadır. Duygusal, fiziksel ve cinsel istismarlar, ihmaller ve ev içerisinde yaşanan sorunlar nedeni ile çocukluk döneminde yaşanan travmalar, ileriki yaşlarda alkolizm, madde bağımlılığı, istenmeyen çocuk vakaları, intiharlar, cinsel bağımlılık, şiddet ve kontrolsüz öfke gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Yetişkinlik döneminde de, benzer travmalar yaşandığında çeşitli fiziksel ve ruhsal bozuklukların yaşandığı bilinmektedir. Örneğin; savaşlar, ölümler, kazalar. Buna Travma Sonrası Stres Bozukluğu denilmektedir.
Bazı araştırmalar psikolojik açıdan stresin şiddetli kurdeşen, sedef, atopik dermatit ve diğer cilt problemlerine neden olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında, Irritable Bowel Syndrome (Hassas Bağışıklık Sistemi) rahatsızlığı da meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlıkta şiddetli karın ağrıları, kramp ve şişkinlikler, ishal ve kabızlık gibi çeşitli semptomlar görülmektedir.
Kilo ile ilgili konuşmalar,
Aile bireylerinin sağlık sorunları,
Genel tüketim maddelerinin fiyatlarının artması,
Ev işlerinin idaresi ve sürdürülmesi,
Yapılmak istenen şeylerin yapılmaması, iş yerinde ki baskı ve memnuniyetsizlik,
Eşyaların yerlerinin unutulması veya eşyaların kaybedilmesi,
Evin dışında yapılması gereken işler,
Yatırımlar, vergiler ve borçların ödenmesi,
Suçluluk halleri,
Fiziksel görünümle ilgili sorunlar.
Bunlarla başa çıkmak için yapabileceklerimiz:
Düzenli egzersiz yapın: Haftada 2 ya da 3 kez yapacağınız 30-45 dakikalık biraz tempolu bir yürüyüş bunun için yeterli gelecektir.
Gevşeme ve nefes egzersizleri tek başınıza deneyebileceğiniz oldukça faydalı yöntemlerdir.
Günlük işlerinizi önceden planlayabilirseniz de aciliyeti olan işlere öncelik vermeniz en iyi planlama şeklidir. Hemen her konuda bir önemlilik sırası takip etmeye çalışın.
Uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğü, iştahsızlık, çaresizlik hissi ve bitkinlik gibi şikayetler ortaya çıktığında bir ruh hekimine başvurmaktan çekinmeyin.
Eşyalarınıza bağlanmayın.
Tartışmaya girmekten kaçının.
Stresi yenmek için kitaplar okuyabilir ve bu eğitime katılabilirsiniz.
Stres yönetimi eğitimi konu başlıkları
Stres yönetimini başarıyla tamamladığınızda,
Stresin asıl nedenlerini ve iş hayatınıza etkisini,
Strese bağlı kendi kendinize konuşma gibi durumların önüne geçme konularını öğreneceksiniz.
Ayrıca, stresi kontrol altında tutabilmenin avantajlarını değerlendirebilecek ve stresin üzerinizdeki etkilerini azaltabileceksiniz.
Konu 1: Stres nedir?
Bu derste stres yönetimi hakkında bilgi edineceğiz. Stres, eylem gerektiren bir duruma verilen fiziksel, zihinsel veya duygusal bir tepkidir. Vücudun strese verdiği tepki "savaş ya da kaç" tepkisidir. Bu tepki, algılanan tehlikeye karşı vücudun verdiği tepkinin normal bir parçasıdır. Vücut tehlike algıladığında, vücudu harekete hazırlayan hormonlar salgılar.
Bu tepki kısa vadeli durumlarda faydalı olabilir, ancak kronikleşirse zararlı olabilir. Kronik stres, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, anksiyete ve depresyon gibi fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Stres yönetimi eğitimi, kronik stresin olumsuz etkilerini azaltmak için insanların stres faktörlerini nasıl belirleyeceklerini ve yöneteceklerini öğrenmelerine yardımcı olmaktadır.
Konu 2: Stresin nedenleri
Bu derste stresin nedenleri konusunu ele alacağız. Stres, iş, ilişkiler ve mali durum gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Stresinizi etkili bir şekilde yönetebilmek için stresinizin kaynağını belirlemek oldukça önemlidir.
Stresinize neyin neden olduğunu öğrendikten sonra, stresi azaltmak veya ortadan kaldırmak için adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Stresle sağlıklı bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilecek birçok stres yönetimi tekniği bulunmaktadır. Stresinizi kendi başınıza yönetmekte zorlandığınızı fark ederseniz, stres yönetimi eğitimi almalısınız.
Bu kursa katılmak, stresinizi etkili bir şekilde yönetmek ve genel sağlığınızı iyileştirmek için ihtiyaç duyduğunuz araçları ve bilgiyi size sağlayacaktır.
Konu 3: Stres belirtileri
Bu derste stresin belirtileri hakkında bilgi edineceğiz. Stres, tehdit algılandığında verilen bir tepkidir ve fiziksel, zihinsel ve duygusal tepkilere neden olabilir.
Stresin sık görülen belirtileri arasında endişeli, sinirli veya bunalmış hissetmek; uyumakta zorluk çekmek; baş ağrısı veya kas gerginliği yaşamak; üzgün veya depresif hissetmek gösterilebilir. Bununla birlikte başka stres belirtileri de bulunmaktadır.
Bu derste hangi durumlarda stres belirtilerinin ortaya çıktığından bahsedeceğiz.
Konu 4: Stresin neden olduğu hastalıklar
Bu derste stresin neden olduğu hastalıkları öğreneceğiz. Stres, duygusal veya fiziksel gerginlik hissidir. Sizi sinirli, öfkeli veya gergin hissettiren herhangi bir olay veya düşünceden kaynaklanabilir. Stres, vücudunuzun bir sorun ya da ihtiyaca verdiği tepkidir.
Bu kursta, farklı stres türlerini ve sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini keşfedeceğiz. Ayrıca hayatınızdaki stresi yönetmenize yardımcı olacak bazı başa çıkma mekanizmalarını da öğreneceğiz. Bu kursun sonunda, sağlıklı kalmak ve hastalıkları önlemek için hayatınızdaki stresi nasıl yöneteceğinizi daha iyi anlayacaksınız.
Konu 5: Stres çeşitleri
Bu derste, sağlığımızı ve mutluluğumuzu etkileyebilecek farklı stres türleri hakkında bilgi edineceğiz.
Akut stres, vücudun kısa vadeli bir tehdit veya zorluğa verdiği doğal tepkidir. Zor durumlarla başa çıkmamıza yardımcı olabileceği için küçük dozlarda sağlıklı kabul edilir.
Epizodik akut stres, tekrarlanan akut stres atakları yaşadığımızda ortaya çıkar. Bu, sürekli olarak stresli ortamlara veya durumlara maruz kaldığımızda meydana gelebilir.
Kronik stres, kontrol edilmediği takdirde sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olabilen daha uzun süreli bir stres durumudur. Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı korumak için stresi nasıl yöneteceğimizi öğrenmemiz gerekir.
Konu 6: Stresin psikolojik yönü
Bu derste stresin psikolojik yönleri hakkında bilgi edineceğiz. Stres, bizi tehdit altında hissettiren veya bir şekilde dengemizi bozan olaylara karşı verilen normal bir fiziksel ve zihinsel tepkidir. Stres tepkisi vücudun bizi koruma yoludur.
Düzgün çalıştığında, odaklanmamıza, enerjik ve uyanık kalmamıza yardımcı olur. Acil durumlarda stres hayatımızı kurtarabilir - bir saldırıyı savuşturmak için bize ekstra güç veya karşıdan gelen bir arabanın önünden kaçmak için çeviklik verir. Stres tepkisi aynı zamanda topluluk önünde konuşma veya iş yerindeki deadline'lar gibi günlük sorunlarla başa çıkmamıza da yardımcı olur.
Ancak stres tepkisi, kronik anksiyete gibi acil olmayan durumlarda sürekli olarak aktive edildiğinde sağlığımıza zarar vermeye başlar. Kronik stres yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite ve diyabete yol açabilir. Ayrıca depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi durumları da kötüleştirebilir. Bu nedenle hayatımızdaki stresi nasıl yöneteceğimizi öğrenmemiz gerekir.
Bunu yapmamıza yardımcı olabilecek birçok farklı teknik var ve bu kursta bunlardan bazılarını öğreneceğiz.
Konu 7: Stresle nasıl baş edebiliriz?
Bu derste stres yönetimi ve stresle nasıl başa çıkabileceğimiz hakkında bilgi edineceğiz. Stres, yaşamın taleplerine verilen normal bir fiziksel ve zihinsel tepkidir. Ancak vücut sürekli stres halinde olduğunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İyi haber şu ki, günlük yaşamımızda stresle başa çıkmamıza yardımcı olabilecek birkaç etkili stres yönetimi tekniği vardır. Bu tekniklerden bazıları egzersiz, rahatlama ve olumlu düşünmedir. Bu teknikleri öğrenerek ve kullanarak stres düzeylerimizi azaltabilir ve genel sağlığımızı ve refahımızı iyileştirebiliriz.
Bu derste stresle nasıl başa çıkabileceğinizi öğreneceksiniz.
Konu 8: Stres yönetimi
Bu derste stres yönetimi hakkında bilgi edineceğiz. Stres günlük uyaranlara karşı normal bir tepkidir, ancak uzun süre devam ederse veya doğası gereği şiddetli olursa bir sorun haline gelebilir. Stresi yönetmenin birçok farklı yolu vardır ve en iyi yaklaşım kişiye göre değişebilir.
Stres yönetiminde yaygın olarak kullanılan bazı teknikler egzersiz, rahatlama ve görselleştirme, günlük tutma ve zaman yönetimidir. Bu farklı yöntemleri öğrenerek, hayatınızdaki stresli durumlarla başa çıkmak için daha donanımlı olacaksınız.
Buna ek olarak, kişisel stres faktörlerinizi nasıl belirleyeceğinizi ve bunlarla başa çıkmak için nasıl bir plan geliştireceğinizi de öğreneceksiniz.
Konu 9: Stresten korunma yolları
Bu derste, günlük yaşamınızda size yardımcı olabilecek stres yönetimi tekniklerini öğreneceğiz. Olumsuz sonuçlardan kaçınmak için stresle nasıl başa çıkılacağını anlamamız gerekir. Stresi yönetmenin birçok farklı yolu var ve bir kişi için işe yarayan şey bir başkası için işe yaramayabilir. Bununla birlikte, herkes için yararlı olabilecek bazı genel teknikler bulunmaktadır.
Örneğin, iyi uyumak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve strese neden olabilecek iş veya diğer faaliyetlere ara vermek oldukça önemlidir. Buna ek olarak, nasıl rahatlayabileceğinizi öğrenmek, düşüncelerinizi ve duygularınızı tanımlamak ve yönetmek de faydalı olacaktır. Bu stres yönetimi tekniklerini öğrenip kullanarak, zor durumlarda sakin ve kontrollü kalmayı başarabilirsiniz.
Konu 10: Gevşeme teknikleri
Bu derste, stresi azaltmaya yardımcı olabilecek gevşeme tekniklerini öğreneceğiz. İlk olarak, stres yönetiminde gevşemenin önemini tartışacağız. Ardından, sandalyede veya ayakta yapılabilecek birkaç basit gevşeme egzersizi öğreneceğiz.
Son olarak, her yerde ve her zaman kullanılabilecek önemli bir gevşeme tekniği olan derin nefes alma alıştırması yapacağız. Bu dersin sonunda, hayatınızdaki stresi azaltmak için gevşeme tekniklerini nasıl kullanacağınızı daha iyi anlayacaksınız.
Konu 11: Kaygılarla başa çıkma
Stres yönetimi eğitiminin bu dersinde kaygı ile nasıl başa çıkacağımızı öğreneceğiz. Anksiyete huzursuzluk, endişe veya korku hissidir. Genellikle terleme, hızlı kalp atışları ve nefes almada zorluk gibi fiziksel belirtilerle birlikte görülür.
Kaygı uyandıran bir durumla karşılaşıldığında, bazı başa çıkma mekanizmalarını kullanmak faydalı olabilir. Örneğin, derin nefes egzersizleri kalp atış hızını yavaşlatmaya ve kaslardaki gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir
Ayrıca, olumlu mantralara veya ifadelere odaklanmak, düşüncelerinizi daha olumlu bir ışık altında yeniden yapılandırmanıza yardımcı olabilir. Bazı basit teknikler kullanarak anksiyeteyi etkili bir şekilde yönetmek ve hayatınız üzerindeki etkisini azaltmak mümkündür.
Konu 12: Benlik saygısı
Benlik saygısı stres yönetiminde önemlidir çünkü yüksek benlik saygısına sahip kişilerin stresle başa çıkma olasılığı daha yüksektir. Kendileri ve zorluklarla başa çıkma yetenekleri hakkında olumlu bir görüşe sahiptirler.
Öte yandan, düşük benlik saygısına sahip kişiler, yanlış giden her şey için kendilerini suçlama eğilimindedir ve başa çıkma yetenekleri hakkında olumsuz görüşlere sahiptir. Ayrıca zorluklarla karşılaştıklarında kolayca pes etme olasılıkları daha yüksektir. Peki benlik saygınızı nasıl geliştirebilirsiniz? Bunun birçok yolu var, ancak bir yolu kendinizi olduğunuz gibi kabul ederek başlamaktır.
Bu, güçlü ve zayıf yönlerinizi kabul etmek anlamına gelir. Bunu yaptıktan sonra, zayıf alanlarınızı geliştirmek için çalışmaya başlayabilirsiniz. Unutmayın, hiç kimse mükemmel değildir! Benlik saygınızı geliştirmenin bir başka yolu da, ne kadar küçük olursa olsun, başarılarınıza odaklanmaktır. Bir başkası için özel bir şey gibi görünmese bile, yaptıklarınız için kendinize kredi verin.
Son olarak, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan insanlarla vakit geçirin! Bunlar sadece başlamanız için bazı fikirler. Benlik saygınızı geliştirmek zaman ve çaba gerektirir, ancak sonunda buna değer. Bu derste bunu nasıl yapacağınızı öğreneceğiz.
Konu 13: Stresle başa çıkmada konsantrasyon
Stres yönetimi eğitiminin bu dersinde stresle başa çıkmada Konsantrasyon konusunu öğreneceğiz. Üç ana konsantrasyon türü vardır: nokta, çizgi ve görsel.
Noktasal konsantrasyon, zihninizin dağılmasına izin vermeden tüm dikkatinizi belirli bir nesneye veya şeye yöneltmeniz anlamına gelir.
Çizgi konsantrasyonu odağınızı düz bir çizgide tutmak anlamına gelirken, görsel konsantrasyon gözlerinizi görüş alanınızdaki belirli bir nesneye odaklamak anlamına gelir. Her üç konsantrasyon türü de stresle başa çıkmada faydalı olabilir. Örneğin, bir iş projesinden bunalmış hissediyorsanız, her seferinde tek bir göreve odaklanmayı ve zihninizin dolaşmasına izin vermemeyi yararlı bulabilirsiniz.
Benzer şekilde, özel hayatınızda stresli bir durumla uğraşıyorsanız, düşünceler ve duygular tarafından boğulmamak için odağınızı düz bir çizgide tutmayı yararlı bulabilirsiniz. Son olarak, yaklaşan bir olay hakkında endişeli hissediyorsanız, endişeler ve kaygılarla dikkatinizin dağılmaması için gözlerinizi odadaki belirli bir nesneye odaklamayı yararlı bulabilirsiniz.
Nasıl konsantre olacağınızı öğrenerek, stresle başa çıkmada kendinize güçlü bir araç verebilirsiniz.
Stres, sağlığımız, işimiz ve özel hayatımız üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilen yaygın bir sorundur.
Doktor ziyaretlerinin %75-90'ının stresle ilgili sorunlar nedeniyle yapıldığı tahmin edilmektedir. Ve bunun nedenini anlamak zor değil. Stres baş ağrısı, mide sorunları ve göğüs ağrısı gibi fiziksel sorunlara neden olabilir. Ayrıca anksiyete ve depresyon gibi duygusal sorunlara da yol açabilir.
Online stres yönetimi eğitim kursumuz, stres seviyelerini azaltmak isteyen herkes için mükemmel bir çözümdür. Kursu takip etmek kolaydır ve video dersleri, ses dosyaları ve çalışma sayfaları içerir. Kursu kendi hızınızda ve kendi zamanınızda tamamlayabilirsiniz.

Girişimci ruhunun fırtınaları ile 2005-2006 yıllarında Manisa’da bir yerel gazete çıkarttı. 2006 yılında sektör değişikliği yaparak iki dershane kurdu. Klasik dershanecilik anlayışının ötesinde projeler ile ilköğretimden üniversite hazırlığa, Açık Öğretimden KPSS hazırlık kursları ile 2012 yılına kadar sektörde yer aldı. Bu dönemler dâhil olmak üzere 10 yılı aşkın zamandır kurumlarda STK ve işletmelerde iletişim, satış ve müşteri ilişkileri alanlarında eğitimler vermektedir.

Hayatımızın neredeyse her alanında karşı karşıya kaldığımız 'stres' konusunda farkındalık yaratan faydalı bir eğitim. Hocama ve enstitüye çok teşekkür ederim.

Stres yönetimiyle ilgili çok faydalı bilgi edindim. Emeğinize teşekkür eder başarılar dilerim.

Hocama burdan da çok teşekkür ederim. Eğlenceli ders anlatımıyla geçen dolu dolu beş gün sayesinde stres yönetimiyle ilgili harika bilgiler edindik. Bir başka eğitimde tekrar görüşmek dileğiyle.
Herkes stresi farklı algılar ve farklı tepkiler verir. Stres tedavisi basit bir seanstan hastane yatışına kadar geniş yelpazede yapılır. Stres konusunda verilen eğitimlerin temelinde, stresten kaçamıyorsan onu yönet prensibi yatar. Stres yönetimi bir kişinin stres düzeyini günlük işleyişi etkilemeyecek şekilde kontrol etmeyi amaçlayan psikoterapi yöntemidir. Stres yönetimi eğitimine katılanlar öncelikle stresi kabul ederler. Bu olumsuz duygunun kendileri ve başkaları üzerindeki etkilerini tanırlar. Yaşamlarını stresten nasıl arındırabileceklerini öğrenirler. Böylece fiziksel ve ruhsal sağlıklarını korurlar. Önle-değiştir-uyum sağla-kabullen prensibiyle kendilerine bir yol haritası çizmeyi öğrenirler. Sonuç itibariyle hayatları daha mutlu ve huzurlu hale gelir. Eğitime stresini kontrol altında tutmak isteyen herkes katılabilir. Konular basit ve uygulanabilir teknikler anlatılır.
Eğitim ve eğitim sonunda aldığınız sertifika tek başına iş kapısı aralamaz. Mevcut işimizde daha huzurlu olmanın ve başarının anahtarını sunar. Özellikle stres faktörünün yüksek olduğu bazı meslek grupları için daha çok katkı sağladığını söylemek mümkün. Yanı sıra kişisel gelişimle ilgilenenler için eğitim sonucunda alacakları sertifika iyi bir referans olacaktır. Yukarıda sıraladığım meslek alanları yanında işsizlik bile tek başına stres nedenidir. Stres süreçlerini kontrol edebilen kişilerle çalışmayı herkes ve her yönetici ister. Nedenine gelirsek: Stressiz kişilerin çalışma temposu artar, iş verimi yükselir. Dolayısıyla kurum verimi artar. İşverenler de panikleyen ve strese giren çalışanlardan ziyade stres sinyallerini okuyup kontrol edebilen çalışanları tercih eder. Özellikle yönetim kadrolarına talip olanlar için bu ve benzeri eğitimler öncelikli tercih nedeni olacaktır. Başarılı yöneticilerin ortak özelliklerinden birisi stres yönetimindeki başarılarıdır.
Stresi tamamen önlemek mümkün değildir. Stres yönetimi kursu sayesinde bireyler yaşadıkları stresi kontrol etmeyi öğrenirler.
Sağlıklı beslenme
Düzenli uyku
Ertelememe
Aile ve arkadaşlara vakit ayırma
Egzersiz
Zaman yönetimi gibi stresi önleyici ve azaltıcı faaliyetleri keşfederler. Bu sayede stresten arındırılmış bir yaşama kavuşurlar. Hayattan daha çok keyif alırlar. Kursu tamamladığınızda:
Stresin nedenlerini analiz edebilir,
Stresin etkilerini gözlemleyebilir,
Stresle baş etme yöntemlerini öğrenir,
Stresle karşılaştığınızda nasıl davranacağınızı anlar,
Gereksiz tepkilerinizi kontrol edebilirsiniz.
Bakış açınızı ve yaşam biçiminizi değiştirirsiniz.
Daha mutlu ve huzurlu bireyler olursunuz.
Öfke kontrolü yöntemlerini keşfedersiniz.
Bu eğitimde stresi nasıl azaltabileceğinize ilişkin uygulamalı örnekler verilmektedir. Kısaca bahsetmek gerekirse aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
Zaman Yönetimi
Zamanımızı daha verimli kullanarak biriken işler ve ertelemeler nedeniyle yaşadığımız stresi azaltabiliriz. Zaman Yönetimi konusuna eğilim gösterebilirsiniz. Bunun için bir ‘yapılması gerekenler listesi’ hazırlayarak, acilden düşük öneme doğru işleri kodlayarak, önce acil olanları tamamlayıp yükümüzü hafifletebilir ve zamanımızı verimli kullanabiliriz. Görevlerimizi bölerek, aralarda molalar vererek ve çevresel koşullarımızı konsantrasyonumuzu bozmayacak şekilde düzenleyerek yerine getirmek, stresimizi azaltmakta bize yardımcı olacaktır. Ya da Zaman Yönetimi Eğitimi alabilirsiniz.
Spor ve Meditasyon
Düzenli spor yaparak vücudumuzda stresten kaynaklanan birikmiş enerjiyi açığa vurabiliriz. Meditasyon ve nefes teknikleri ile zihnimizi boşaltabilir, biriken endişe ve kaygıdan kurtulabiliriz. Ayrıca sosyal ve toplumsal faaliyetlere katılmak da özgüven duygumuzu pekiştirecek ve ruhsal anlamda bizi güçlendirecektir.
Beslenme
Sağlıklı gıdalar tüketmeye, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye çalışarak sindirim sistemimize yardımcı olabiliriz. Alkol, sigara, aşırı kafein ve benzer maddelerle ilgili bağımlılıklarımızı bırakmak için çeşitli çalışmalar yapmak ve destek almak da vücudumuzu stres ile başa çıkabilmesi için kuvvetlendirecektir.
Pozitif Düşünmek
Zor durumlarla karşılaştığımızda, örneğin bir sınav veya sunum öncesi, olumsuz sonuçlara odaklanmak ve yetersizlik duygusuna kapılmak yerine, başarıyı ve olumlu düşünceleri zihnimizde canlandırmaya çalışmak bize stresi azaltma konusunda çok yardımcı olacaktır.
Destek Almak
Öncelikle, ailemiz ve sevdiklerimiz ile yaşadığımız zor durumları paylaşarak yükümüzü hafifletebilir, onlardan manevi destek talep edebiliriz. Bunun yetersiz olduğu yerlerde, çekinmeden bir uzmandan yardım almamız stresle başa çıkma konusunda bize çok fazla yardımcı olacaktır. Uzmanların uyguladıkları Bilişsel-Davranışsal terapiler, Gevşeme Terapileri, Destekleyici Konuşma Terapileri ve Gurup Terapileri bize stres ile başa çıkabilme konusunda destek olacaktır.
Unutmayın! Stresi yok edemezsiniz, ama strese verdiğiniz tepkileri ve stresin yarattığı etkileri kontrol edebilirsiniz. Sorunlarınızı aşılamaz engeller olarak görmek yerine, onları sadece birer zorluk ve tecrübe gibi düşünmek hayatınızı kolaylaştıracaktır.
D (Değiştir), imkan varsa içinde bulunulan olumsuz durumu değiştirmektir. Olumsuz durum değiştirilebilirse, bu durumun sebep olduğu stres tamamen ortadan kaldırılabilir.
K (Kabul et), kontrol edilemeyecek bir durumla karşılaşıldığında bu durumu öfkelenmeden kabul etmeyi ve pozitif yaklaşımı kaybetmemeyi içerir.
B (Boş ver), boş vermek ruhsal, duygusal ve zihinsel açıdan işe yarayan güçlü bir yöntemdir. Değiştirilemeyecek durumlarda bazen boş vermek en iyisidir.
Y (Yaşam tarzını yönet), diyet, egzersiz, duygusal destek ve rahatlama yoluyla gelecekte stres oluşturabilecek durumlarla bu günden başa çıkmayı sağlar.
Sonuç olarak stres hayatımızın bir parçası olmuş durumda ve bir miktar stresin yararlı olabileceği gibi daha çok stresin yıkıcı etkileri olabilmektedir. Bu yüzden stresi yönetebilmek için bedensel ve zihinsel yöntemlerden yararlanabiliriz.
1 - Güvensizlik.
Unutmamamız gerekir ki kimsenin tam bir güvencesi yoktur. Zaman ve tahmin edilemeyen olaylar her zaman olur. Güvensizlikle başa çıkmanın en iyi yolu bir arkadaşa açılmaktır. Queen Üniversitesi araştırmacıları yakın ilişkide olan partnerler arasındaki duygusal yük paylaşımının kanıtını buldular. Çalışmada doktora adayı Jessica Lougheed sevilen biriyle gerçekleşen güçlü bir ilişkinin zor durumlarda stresi azalttığını ortaya koydu. Başka bir öneri de devamlı olarak en kötü senaryolara odaklanmamak gerektiği. Bu sadece duygusal rezervleri kurutur. Ve korktuğunuz şey belki de hiç gerçekleşmeyecek. Sadece bugüne odaklanın, çünkü yarının kendine ait problemleri zaten olacak.
2 - Acımasız Rutin İşler.
Rutininiz trafik, çalışma ve çocuk veya yaşlı bakımı içerebilir. Bunların hiçbiri durdurulamaz. O zaman kaçınmak için ne yapabilirsiniz? Kendinize biraz zaman verin, düzgünce dinlenin, önceliklerinizi belirleyin ve hayatınıza uygulayın. Hayatınızı basitleştirmek sizin maliyetlerinizi azaltacaktır, böylece işte az vakit geçirirsiniz ve ailenizi yönetmeye daha fazla vakit bulursunuz. Bu size huzur ve mutluluk verebilir.
3 - Kişisel Çatışmalar.
Kişisel çatışmalar özellikle iş yerinde olduğunda stresli olabilir. Bir anlaşmazlık çıktığında sakin kalmaya çalışın. Kendinizi diğer insanın yerine koyun ve iki tarafın da durumunu anlayın. Anlayışlı ve affedici olun. Affetmek mutluluk, sağlık ve barış getirir. Stres yönetimi için de mutluluk direksiyonu sabit tutmanızı sağlar.
4 - Travmatik olaylar.
Başımızdan kazalar geçebilir, hastalıklar geçirebiliriz veya evimizi bile kaybedebiliriz. Durum ne olursa olsun bununla başa çıkabiliriz. Bir stres yönetimi uzmanına göre diğerlerine yardım etmek eden ve edilen kişiye iyi şeyler hissettiriyor. Geleceğe dair bir umut aynı zamanda pozitif tavrı korumakla birlikte stresle başa çıkmak için harika bir yoldur. Belki de yeni bir dil öğrenmek, bir enstrüman çalmayı öğrenmek veya ellerimizle bir şeyler yaratmak gibi hobiler deneyebiliriz. Bu önerilerin hepsi ruh için ilaç gibidir. Stres yönetimi sizi çöküntüye uğratacak her olaydan uzak tutmalıdır. Yukarıdaki önerileri uygulamak size stresle dolu olan dünyada stresle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.
Stresin temelde kötü bir durum olmadığı halde kontrolden çıkmasıyla kişinin hayatını olumsuz etkileyeceğinden söz ettik. Peki bu olumsuzlukları kabul edip hiçbir şey yapmadan bekleyecek miyiz? Tabii ki de hayır. Stres de yaşasak, bu stres hayatımızı kötü de etkilese bununla mücadele etmek mümkün. Stresi hayatımızdan çıkarmamız mümkün değilse de bununla baş etmeyi öğrenmemiz ve stresin etkilerini en aza indirmemiz gerek. Stresli bir yaşam geçiriyor olsak da etkileri hafifletmek ve kontrolü ele almak için yapabileceğimiz birkaç şey var.
Stresle baş etmek için yapılabilecek basit ama etkili yöntemleri birkaç maddede sıralamak daha açıklayıcı olacaktır. Stres anında her şeyden önce yapılması gereken kendimizi sakinleştirmektir. Nefes egzersizleri ile stresin yaratacağı etkiyi en aza indirmek mümkün olacaktır.
Yaşantımızı olumsuz etkileyen bir stresin varlığını anladığımız anda baş etmek için öncelikle yapmamız gereken stresin neden olduğunu keşfetmektir. Stresin kaynağı öğrenildikten sonra bununla ilgili çözüm yöntemleri bulmak daha kolay hale gelecektir.
Birçok insan günlük hayatta işlerini planlarken zaman sıkıntısı yaşabilir. Bu durumun da stresi beraberinde getirmesi kaçınılmazdır. Günlük hayatımızda işlerimizin yolunda gitmesi ve stres yaşamamak için zaman yönetimi konusuna dikkat etmeliyiz. Buna dikkat ederken sadece işlerimizi değil, stresin ortaya çıkmasını önlemek için uyku düzeni, eğlence, dinlenme ve sosyal etkinlikleri de göz önünde bulundurmalıyız. Günlük rutinler dışında yapılacak farklı etkinlikler kişinin zihninin dinlenmesine ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Stres altında olan kişiler genellikle olumlu düşünmekten kaçınırlar. Hayatlarında her şeyin olumsuz ilerlediğine ve bu şekilde devam edeceğine inanırlar. Çözüm üretmekten kaçınır ve sonrasında kendilerini çaresiz hissederler. Bu durumu ortadan kaldırmak için yaşanılan tek bir olay üzerinden genelleme yapmaktan kaçınılmalıdır. Bu tarz olumsuz düşüncelerin sürekli hale gelmesi sonucunda yerini olumlu düşüncelere bırakması pek kolay olmamaktadır.
Stres yaşamanın sebebi bir başka kişiyle olan iletişim sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir. Böyle durumlarda konuşmaktan kaçınmak yerine tartışmak çözüm yolunda atılacak önemli bir adımdır. Bu tartışmalar sırasında karşı tarafı suçlayıcı ifadeler kullanmaktan kaçınmak da son derece önemlidir. ”Sen beni anlamak istemiyorsun” yerine “kendimi yeterince anlatamadığımı düşünüyorum” demek sorunun çözümü açısından daha yapıcı bir yaklaşım olacaktır.
Kişilerin stres yaşamasına sebep olan düzensiz beslenme konusuna dikkat edilmesi de çok önemlidir. Aşırı tüketildiğinde strese sebep olabilecek; çay, kahve, çikolata ve kafeinli içeceklerin tüketilmesinde ölçülü davranılmalıdır. Çoğu zaman kendimizi dinç hissetmek ve uyanık kalmak için miktarına dikkat etmeden içtiğimiz kahve sağlığımıza zarar verebilir ve stresimizi arttırmaya sebep olabilir. Bunun yerine sakinleşmemize faydası olacak adaçayı, ıhlamur gibi bitki çaylarını tüketmemiz daha iyi olacaktır.
Stresle baş etmek için olumsuz düşüncelerden uzak durmak gerekmektedir. Kişiyi rahatlatacak bir anı, bir ortamı düşünmek stresin yarattığı olumsuz duyguların uzaklaşmasına yardımcı olacaktır.
Stresin ortaya çıkması pek çok sebebe bağlı olabilir. Genel olarak stres nedeni olabilecek durumlar olduğu gibi bazı kişiler için önemsiz, bazı kişiler için ise çok önemli görülen olaylar da olabilir. Bu gibi durumlarda aynı olay bir kişiyi içinden çıkılamaz bir stres haline sokabileceği gibi, diğer bir kişi üzerinde bir etki göstermeyebilir. Buradan da anlaşılacağı üzere stresin nedenleri kişiye göre farklılık göstermektedir.
Stresin nedenlerinin farklılık göstermesi, kişinin yaşı, cinsiyeti ve kişilik özelliklerine bağlı olabilir.
Stresin nedenleri kişiden kişiye değişebiliyor olsa da genel olarak stres nedeni sayılabilecek durumlar da söz konusudur. Kişinin karşılaştığı takdirde strese neden olabilecek durumlar aşağıdaki gibi maddelere ayrılabilir:
Kişinin haksızlığa uğraması
Sevilen birinin ölümü
Evlenme ve boşanma gibi kişinin hayatında büyük değişikliklere sebep olacak durumlar
Yeni bir eve taşınma
Şehir değişikliği
Hamilelik ve doğum dönemleri
Eğitim hayatındaki sınav süreçleri
İş hayatındaki mülakat süreçleri
Maddi sıkıntılar yaşanması
Kişide travmatik etki yaratabilecek; doğal afet, tecavüz, şiddet, hırsızlık, kaza gibi olaylar
Uyuşturucu madde bağımlılığı
Kişinin kendinde veya bir yakınında görülen sağlık problemleri
Yeni bir işe girme veya işten ayrılma süreci
Irkçılığa maruz kalmak
Aile veya çevre baskılarına maruz kalmak
Yaşam koşullarının kötü olması
Kişinin hayatında önemli olan konularda belirsizlikler yaşaması
Olaylar karşısında kararsız kalma
Aşırı iş yükünün varlığı
Savaş içerisinde olma
Kişinin mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olması ve kendinden çok fazla şey beklemesi
Ergenlik döneminden kaynaklanan değişiklikler
Kötü beslenme
Uyku durumunda düzensizlik olması
Yukarıda sıralamış olduğumuz nedenler her insan için eşit miktarda strese neden olmamakla birlikte büyük oranda stres yaşanmasına sebep olmaktadır.
Stres durumunda vücut üç aşamadan geçer: Alarm aşaması, direnç aşaması ve yorulma aşaması.
Alarm aşaması, stres durumuna karşı verilen ilk tepkidir ve savaş-kaç tepkisinin tetiklenmesiyle belirlenir; buna karşılık savaş-kaç tepkisi fizyolojik uyarılmaya sebep olur. Savaş-kaç tepkileri gelip geçici olduğu için alarm aşamasında psikosomatik tepkiler geliştirmeyiz. Fakat bu durum uzun süreli olarak devam ederse vücudumuz direnç aşamasına geçer.
Direnç aşaması, vücudun sürekli devam eden stres durumunda verdiği tepkidir. Bu sırada fizyolojik tepkilerin çoğunluğu normal seviyelere geri döner ancak vücut büyük miktarda enerji deposunu tüketir.
Yorulma aşaması ise vücudun uzun süreli stres durumunda verdiği tepkidir. Bu aşama kendini iç organların bozulması veya enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sisteminin zayıflaması şeklinde belli eder.
Bu üç aşamayı şu şekilde bir örnekle daha rahat anlayabiliriz. Örneğin uykusuzluk çekiyorsunuz ve yapmanız gereken birçok iş var. Vaktinizin az olmasından dolayı endişeleniyor ve bu durumu sağlığınız için tehdit edici olarak değerlendiriyorsunuz, bu yüzden de vücudunuz alarm aşamasına giriyor. Bu dönemin sonuna doğru endişeniz devam ediyor ise sürekli bir savaş-kaç tepkisi oluşturuyorsunuz ve bu da vücudunuzun direnç aşamasına geçmesine neden oluyor. Bu aşama esnasında vücudunuz sürekli bir savaş-kaç durumunda olduğu için önemli hormon, mineral ve glikoz(kan şekeri) kaynaklarını tüketir. Eğer gerginliğiniz devam ediyor ise vücudunuz yorulma aşamasına girecektir ve pek çok kötü semptoma maruz kalacaktır (mide bulantısı, kas ağrısı, alerjiler vb.)
Stres yaşamanın ilk adımı zarar/kayıp, tehdit veya meydan okuma şeklinde olabilen birincil değerlendirmedir. Zarar/kayıp ve tehdit değerlendirmeleri olumsuz duygular uyandırmakta ve bu duygular stres seviyesini artırmaktadır. Meydan okuma değerlendirmesi ise olumlu duygular uyandırmakta ve bu duygular da stres seviyesini azaltmaktadır. Değerlendirmeyi yaptıktan sonra özellikle de bir tehdit veya zarar/kayıp değerlendirmesi yaptıktan sonra vücudumuz bu durumla başa çıkabilmek için sakin bir durumdan fiziksel olarak uyarılmış bir duruma geçer.
Stres, düşük seviyede ve kontrollü olduğu sürece insanı motive eden, harekete geçiren bir duygudur. Ancak gerek fiziksel gerek ruhsal olarak bizi iyiden iyiye yormaya başladığında kalıcı hasarlara yol açacak kadar zararlar görebiliriz.
Stresliyken gereğinden fazla gergin, mutsuz ve tatminsiz hissederiz. Stresin yarattığı olumsuz düşünceler davranışlarımıza da yansır. İnsanlarla olan ilişkilerimiz de bu durumdan olumsuz etkilenir. İnsanlara karşı tahammülsüzleşme, bir konuda uyarırken yumuşak bir üslup yerine sert ve kırıcı oluruz. Bu da insan ilişkilerimizi zedeler.
Sık sık fiziksel ağrılar çektiğiniz dönemler oldu mu? Doktor doktor gezdiğiniz halde hala çaresini bulan olmadı mı? Belki de sorun psikolojiktir. Stres altındayken fiziksel ağrı ve sızılar günlük yaşam kalitemizi olumsuz etkiler. Stres Yönetimi eğitimi ile bu gibi şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.
Stres altında olduğumuzda günlük yaşamımız olumsuz anlamda etkilenir. Peki gerçekten stresli olduğumu nasıl anlarım? Başlıca belirtiler; yemek düzeninin bozulması, yeme içmede isteksizlik veya aşırı istek duyma, motivasyonsuzluk ve yapılan işlerdeki istikrarsızlık, kolay sinirlenme, baskı altında hissetme, yüksek kaygı, baş ağrısı nöbetleri, uyku düzeninde bozulmalar bunlardan birkaçı.
Uzun süreli stres; ruh sağlığında bozulmalar, kaygılarda çoğalma, olumsuz düşüncelerde artış, konsantrasyon sağlayamama gibi sorunlara yol açar. Bunların sonucunda da psikolojik sorunlar yaşamaya başlarız. Stres Yönetimi bu gibi olumsuzlukların da önüne geçmemize yardımcı olur.