AnasayfaBlogÖzgüvenli Olmak İçin 3 Basit Adım
Özgüven

Özgüvenli Olmak İçin 3 Basit Adım

17 Kasım 2021
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın mavi beyaz bir tabelanın önünde duruyor. Gözleri odaklanmış bir şekilde dümdüz karşıya bakıyor. Gözlükleri ince siyah çerçevelidir ve gömleğinin ön tarafında birkaç düğme vardır. Arkasındaki tabelada Hoş geldiniz yazan beyaz bir metin var. Solunda mavi beyaz girdaplı bir desen ve mavi beyaz logolu kavisli bir nesne var. Saçları hafif dağınık ve duruşu rahat. Odaklanmış ve düşünceli görünüyor.
AdımlarAçıklamaYararları
Kim Olduğunuzu Bilin ve Kabul EdinÖzgüven kazanmanın ilk adımı, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmektir. Kendinizi keşfedin ve güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin.Kendinizi bilirseniz, istekleriniz ve ihtiyaçlarınız konusunda daha net olacaksınız ve bu bilinçli yaşam standartınızı iyileştirir.
Duygu Ve Düşüncelerinizi Nasıl İfade Edeceğinizi ÖğreninSözcükleriniz ve beden dilinizi kullanarak düşüncelerinizi ve duygularınızı doğru bir şekilde ifade edin.Duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmek, iç dengeyi bulmanızı sağlar ve insanlarla etkili iletişim kurmanızı kolaylaştırır.
GörselleştirinÖzgüvenli olduğunuzu hayal edin ve zihinsel bir imaj yaratın.Görselleştirmedek, beyninize özgüveni içselleştirmeniz için yardımcı olur ve özgüveninizi arttırır.
Etkili İletişim Becerilerini GeliştirinSözlü ve sözsüz iletişim becerilerini geliştirmek özgüveninizi arttırabilir.İyi iletişim becerilerine sahip olmak, kendinizi ifade etmeyi kolaylaştırır ve başkalarıyla etkili ilişkiler kurmanızı sağlar.
Kendinize Vakit AyırınKendinizi tanımanın bir yolu da neyin mutlu ettiğini anlamaktır.Kendinize zaman ayırmak, stresi azaltmaya yardımcı olur ve genel yaşam kalitenizi arttırır.
Endişeleri Kenara BırakınÖzgüven kazanmak için endişeleri ve korkuları kabul etmeli ve bunları aşmayı öğrenmelisiniz.Stresi azaltır ve özgüvenin artmasını sağlar.
Zayıflıkları Kabul EdinKusurlarınızı bilmek ve kabul etmek, özgüveni arttırabilir.Kendini kabul etmek, özsaygıyı arttırır ve özgüveninizi güçlendirir.
Özgüveni KoşullandırınÖzgüvenli bir insan olduğunuzu zihninizde canlandırın ve bu şekilde davranın.Pozitif bir bakış açısı kazandırabilir ve daha özgüvenli hissetmenizi sağlar.
Pozitif Beden Dili KullanınKonuşma sırasında el hareketlerinden, duruş ve yüz ifadelerine kadar beden dilinizi kontrol edin.Kendinizi daha özgüvenli hissetmenizi sağlar ve başkalarının sizi daha olumlu algılamasına yardımcı olabilir.
Özgüvenden YararlanınKendinize güvendiğinizde, başarı, kariyer ve sağlık dahil olmak üzere yaşamınızdaki birçok alan iyileşecektir.Kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha yüksek yaşam standartlarına ulaşmanızı sağlar.

Günümüzde karşımıza sıklıkla çıkan özgüvenle ilgili farklı bigiler bunaltıcı ve karmaşık gelebilir. Çünkü bu konuda herkes bir şey söylüyor. Bu kaynaklara baktığımızda; refah düzeyinizi iyileştirecek ve her zaman olmanız gereken kişiyi olmaya çalışırken yapmanız gereken tüm olasılıklara ayak uydurmak, çok fazla enerjiye harcamanıza sebep olabilir. Bunun gibi çok sayıda blog, makale olabilir ama hayatınızı nasıl iyi bir hale getireceğiniz konusundaki pratik bilgilere kimse değinmiyor. İşte bu içerikte size 3 basit ve pratik adımı söyleyeceğiz.

Özgüvenli Olmak İçin 3 Adım

Bir ton bilgiyi kenara bırakın ve bu konuyla ilgili bilgi edinmek için saatlerce vakit harcamayın. Aslında tüm bu blog yazısını okumak 5 dakikanızı alacak ve adımlar da oldukça basit. Gelin bu adımlara geçelim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim: Hayatınızı iyileştirmek ve daha iyi bir yaşam standardı yakalamak için güven şart. Kendinize daha çok güvendiğinizde hayatınızdaki her şey daha iyiye doğru yönelecek. Bu değişiklik sadece başkalarının sizi nasıl algıladığını değiştirmekle kalmayacak aynı zamanda sizin de kendinizle ilgili bakış açınız değişecek. Sadece daha mutlu ve rahat, özgüvenli hissedeceksiniz. Yapmak istediklerinizle ilgili motivasyonu yakalayacaksınız. Özgüveniniz arttığında da başkalarıyla ilişkileriniz, başarı durumunuz, kariyeriniz ve hatta sağlığınız da daha iyiye gidecek. Bunu unutmayın.

Elbette özgüvenli olmak öyle çok hızlı bir şekilde olmuyor. Kişiliğinizi tamamen değiştirmek öyle birkaç gün içerisinde olacak şey değildir. Ama mutlaka bir yol haritasına ihtiyacınız var. Bu da mümkün olduğunca sonuca yönelikse ne mutlu! Kısa bir giriş yaptıktan sonra adımlara geçebiliriz;

1 - Kim Olduğunuzu Bilin ve Kabul Edin

Kendine güveni kazanmanın ve yeni bir hayata ilk adımın yolu elbette ilk olarak kim olduğunuzu kabullenmekle başlıyor. Bunu söylediğimde temel değerinizin ne olduğunu veya kendinizi nasıl gördüğünüzü anlamak için terapi veya meditasyon yapmanız gerektiğini elbette kastetmiyorum. Bu noktada önerdiğim şey kendinize biraz vakit ayırmanız ve sizi neyin mutlu ettiğini düşünmeye zaman harcamak.

Hayatınızdaki optimum dengeyi bulabilmek için aklınıza gelen her şeyi düşünün. Hem iyi şeyleri hem de kötü şeyleri ele alın. İşte iyisiyle ve kötüsüyle kendinizi kabullenmiş olmanız gerektiği burada önemli. Özellikle kötü alışkanlıkları düşünürken farkındalığınızı arttırın, endişelenmeyi kenara bırakın. Bu adımın amacı güçlü ve zayıf yönlerinizi yargılamadan kabul etmeniz. Kendinize karşı daha açık olmanız.

2 - Duygu Ve Düşüncelerinizi Nasıl İfade Edeceğinizi Öğrenin



Özgüveninizi geliştirmenin ikinci ve önemli adımı ise düşüncelerinizi ve duygularınızı nasıl ifade edeceğinizi öğrenmektir. Mesela düşünün. Çok zeki ve ilgi çekici bir insan olabilirsin ama her şeyi kendine saklarsan kimse ne olduğunu ve ne hissettiğini bilmeyecek. Kendinizi daha iyi hissedebilmek için paylaşmalısınız. Agresif ve kibirli olmayın. Düşüncelerinizi başkalarıyla paylaşmak için doğru yeri ve zamanı bilirseniz içinize kapanmanın ya da kibirli olmanın bir anlamı olmadığını göreceksiniz.

Hem sözlü hem de sözsüz iletişiminizi geliştirin. Bununla ilgili eğitimlere de katılabilirsiniz. Doğru ve Etkili Konuşmanın Temelleri, Diksiyon Eğitimi, Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili tam da bu konularla ilgili hedef eğitimler.

Sözsüz iletişiminiz el hareketleri, yüz ifadeleri, göz temasından oluşuyor. Tüm bunlar tamamen alakasız gözükse de aslında ruh halinizle ilgili çok şey anlatıyor. İnsanlar sizi konuşmadan önce duruşunuzla yargılıyor. Bu konuda kendinizi geliştirirseniz daha iyi hissedeceksiniz. 

Bu blog yazısının konusu değil ama size birkaç sözsüz iletişim örneği paylaşacağım. Gerçekten konuşmadan nasıl iletişim kurabileceğiniz konusunda daha fazla fikir edinmenizi istiyorum;

mesela göz teması kurarken bir konuşma sırasında sürekli gözlerinizi kaçırırsanız ilgi eksiliği ya da güvensizlik olarak anlaşılıyor. doğru frekansı yakalamak için aşırıya kaçmamaya özen gösterin. bununla ilgili bilgiyi etkili iletişim stratejileri ve beden dili eğitiminde öğrenebilirsiniz.

Örneğin yüz ifadeleri hakkında gülümsemek, ruh halinizi göstermenin en açık yolu. Pozitif algılanmanızı sağlar. Ancak aşırıya kaçmamaya da özen gösterin. Ciddiye almayan biriymiş gibi de gözükebilirsiniz.

El hareketleri ile ilgili örneğe geldiğimizde de kendinizi gergin hissediyorsanız ellerinizle oynarsınız bu da karşı taraftan fark edilebilir bir şey. Rahat ve açık fikirli gözükmeniz için yaptığınız hareketlerin farkındalığını kazanmanız çok önemli. 

3 - Görselleştirin

Evet özgüvenli olmak için 3. adım ise görselleştirmedir. Yani kendi bedeninizde özgüvenli biri olduğunu hayal etmektir. Tamamen beyni koşullandırmakla ilgili bir şeydir bu. Nasıl görüneceğinizi, ne yapacağınızı, kimlerle nasıl konuşacağınızı görselleştirebilirseniz zihinsel bir imaj oluşturabilirsiniz. Etrafınızdaki insanların gerçek ya da hayali olması önemli değil, burada hayal etmek değil bunu görselleştirmekle ilgili bir konu. 

Bu adım çok garip bir şey gibi gözükebilir. Ama görselleştirme gerçekten hayatınızda büyük bir fark yaratacak. Her gün 20-30 dakika pratik yaparsanız özgüveninizin geliştiğini gördüğünüzde çok şaşıracaksınız ve alışkanlık haline gelecek. 

İşte genel çerçevede 3 adım bunlardan ibaret. Bu yazı birçok yerde okuduğunuz gibi teknik bilgileri içermiyor. Bu sadece bir rehber. Bu rehber ile hareket ederseniz mümkün olan en basit şekilde ve istikrarlı bir şekilde özgüveninizi inşa edebileceksiniz. Bunun yanı sıra kendinizi geliştirmekle ilgili nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ve özgüvenle bağlantılı olan hayallerinize kavuşmak için kendinizi geliştirmek istiyorsanız Kendini Geliştirme Eğitimi'ne katılabilirsiniz. Aradığınız motivasyonu bulmanın yanı sıra başarıdan sonra gelen özgüveni taze tutmak için de bu adımları takip etmeye devam edin.

Başka bir içerikte görüşmek dileğiyle, hoşça kalın!

Kim Olduğunuzu Bilin ve Kabul Edin, Özgüven kazanmanın ilk adımı, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmektir Kendinizi keşfedin ve güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin, Kendinizi bilirseniz, istekleriniz ve ihtiyaçlarınız konusunda daha net olacaksınız ve bu bilinçli yaşam standartınızı iyileştirir, Duygu Ve Düşüncelerinizi Nasıl İfade Edeceğinizi Öğrenin, Sözcükleriniz ve beden dilinizi kullanarak düşüncelerinizi ve duygularınızı doğru bir şekilde ifade edin, Duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmek, iç dengeyi bulmanızı sağlar ve insanlarla etkili iletişim kurmanızı kolaylaştırır, Görselleştirin, Özgüvenli olduğunuzu hayal edin ve zihinsel bir imaj yaratın, Görselleştirmedek, beyninize özgüveni içselleştirmeniz için yardımcı olur ve özgüveninizi arttırır, Etkili İletişim Becerilerini Geliştirin, Sözlü ve sözsüz iletişim becerilerini geliştirmek özgüveninizi arttırabilir, İyi iletişim becerilerine sahip olmak, kendinizi ifade etmeyi kolaylaştırır ve başkalarıyla etkili ilişkiler kurmanızı sağlar, Kendinize Vakit Ayırın, Kendinizi tanımanın bir yolu da neyin mutlu ettiğini anlamaktır, Kendinize zaman ayırmak, stresi azaltmaya yardımcı olur ve genel yaşam kalitenizi arttırır, Endişeleri Kenara Bırakın, Özgüven kazanmak için endişeleri ve korkuları kabul etmeli ve bunları aşmayı öğrenmelisiniz, Stresi azaltır ve özgüvenin artmasını sağlar, Zayıflıkları Kabul Edin, Kusurlarınızı bilmek ve kabul etmek, özgüveni arttırabilir, Kendini kabul etmek, özsaygıyı arttırır ve özgüveninizi güçlendirir, Özgüveni Koşullandırın, Özgüvenli bir insan olduğunuzu zihninizde canlandırın ve bu şekilde davranın, Pozitif bir bakış açısı kazandırabilir ve daha özgüvenli hissetmenizi sağlar, Pozitif Beden Dili Kullanın, Konuşma sırasında el hareketlerinden, duruş ve yüz ifadelerine kadar beden dilinizi kontrol edin, Kendinizi daha özgüvenli hissetmenizi sağlar ve başkalarının sizi daha olumlu algılamasına yardımcı olabilir, Özgüvenden Yararlanın, Kendinize güvendiğinizde, başarı, kariyer ve sağlık dahil olmak üzere yaşamınızdaki birçok alan iyileşecektir, Kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha yüksek yaşam standartlarına ulaşmanızı sağlar
özgüvenli olmak özgüvenli olmak için 3 adım kendini geliştirme eğitimi
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.