AnasayfaBlogMühendislerin İzlemesi Gereken 6 Film
Kişisel Gelişim

Mühendislerin İzlemesi Gereken 6 Film

01 Ağustos 2021
Bir grup adam karmaşık bir makinenin etrafında durmaktadır. Öndeki adam mavi bir ceket giyerken, arkadaki adam uzun bir palto giymektedir. Makine karmaşık bir şekilde detaylandırılmıştır ve çeşitli bileşenlere sahiptir. Takım elbiseli bir adam bir elinde bir kap tutmakta ve diğer eliyle bir şeyi işaret etmektedir. Başka bir adam kollarını kavuşturmuş durmakta ve bakmaktadır. Son adam bir şeye dikkatle bakıyor ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Tüm adamlar makinenin etrafında durmuş, dikkatle onu incelemektedir.
Film AdıYapım Yılı ve TürüIMDB Puanı ve Genel Bilgi
3 Idiots2009, Komedi8.4 - Hindistan'ın en önemli mühendislik okulunda geçen, eğlendirirken düşündüren bir film
Devrim Arabaları2008, Dram8.0 - Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin hikayesini anlatan, 23 mühendisin emek verdiği bir proje
Demir Adam2008, Aksiyon/Bilimkurgu7.9 - Mühendislik dâhisi ve enteresan bir karakter olan Tony Stark'ın hikayesini anlatan bir aksiyon filmi
Film 4TextText
Film 5TextText
Film 6TextText
Film 7TextText
Film 8TextText
Film 9TextText
Film 10TextText

Mühendislik günümüzde oldukça popüler ve önemli meslek gruplarındandır. Tabi mühendisliğin de çeşitleri vardır. Örneğin; bilgisayar mühendisi, yazılım mühendisi, kimya mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, inşaat mühendisi, uzay mühendisliği bölümü gibi… Mühendisliğin genel tanımına gelelim. Mühendis, matematiksel ve sosyal verileri kullanarak yeni sistemler üretir. Mevcut sistemleri de geliştirebilir. Karmaşık sistemleri analiz eder, geliştirir ve değerlendirir. Mühendisliğin hangi türü ile ilgileniyorsanız kendinizi o alanda geliştirebilirsiniz.

Kişinin kendini geliştirmesi tabi ki her meslek dalı için önemlidir. Kitap okuyarak, dizi ve film seyrederek de kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun yanında mesleğinize veya ilgi alanlarınıza uygun eğitimler de alabilirsiniz. Eğitim almak için Enstitüye bakmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Oldukça çeşitli ve kaliteli online eğitimler mevcut. Üstelik sınavı geçerseniz sertifika belgesi de alabilirsiniz. Kendini geliştirme konusuna geri dönelim. Bakış açısını değiştirmek veya geliştirmek de size katkı sağlar. Normalde bir olaya farklı bir gözle bakıyorsunuzdur. Ancak bir filmden etkilenip bambaşka bir bakış açısı edinebilirsiniz. Yazının devamında tavsiye edilen filmler mühendislerin ufkunu açacak. Kâh güldürecek kâh ağlatacak ama kesinlikle etkileyecek. Filmlerden en az birinin sizi çok etkileyeceğine eminim.

Mühendislerin İzlemesi Gereken Filmler

Tabi bu filmleri izlemek içim mühendis olmanıza gerek yok. Sadece mühendisleri etkileyecek detayları daha çok. Ancak her şekilde bakış açınızın gelişmesine yardımcı olacak. İmkânsız ve zorlu durumlarda başkalarının olaylara bakış açılarını görebileceksiniz.

3 Idiots

3 Idiots yani 3 Aptal 2009 yapımı bir komedi filmi. Muhtemelen herkes bu filmi en az bir kez duymuştur. O derece meşhur olmuş bir film. Okullarda öğrencilere bile izletilmesi tavsiye ediliyor. Mühendislikten bahsedip bu filmi anlatmamak olmaz. Film 2 saat 50 dakika sürmektedir. Uzun da olsa geçen vakte değecek. IMDB puanı 10 üzerinden 8.4’tür. Filmin konusuna geçelim. Hindistan’ın en önemli mühendislik okulunda geçiyor. Rancho, Farhan ve Raju okulun yurdunda oda arkadaşları. Raju’nun amacı ailesini fakirlikten kurtarmak. Bu yüzden omuzlarında büyük bir baskı hissetmektedir. Farhan, ailesinin isteği üzerine bu okula gelir. Aslında bu okulda olmayı hiç istemiyordur. İstediği meslek bile çok başkadır. Rancho ise makinelere karşı büyük bir tutku duyar. Bu okulda olmak onun hayalidir. Aralarından mühendislik okumaktan memnun olan tek kişidir. Bir de okulda herkesin ününü bildiği Profesör Viru var. Çok sert, disiplinli ve zor biridir. Bu üçlü ve profesör arasında geçenler ise filmin konusu. Hem güldüren hem düşündüren bir film. İzlerken çok eğleneceğiniz kesinlikle garanti. Başrollerinde Aamir Khan, Madhavan ve Kareena Kapoor bulunmaktadır. Aamir Khan zaten dünyaca ünlü bir oyuncu. Ayrıca büyük de bir hayırsever.  

Devrim Arabaları

Devrim Arabaları

Devrim Arabaları 2008 yapımı bir dram filmidir. 2 saat sürmektedir. IMDB puanı ise 8’dir. Film 1960 yılında geçiyor. 27 Mayıs darbesi ile göreve gelen General Cemal Gürsel’in hikayesinden yola çıkılmış. Cemal Gürses bir gün yerli otomobil yapılmasını emreder. Bu görevin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları işletmesine verildiğini bildirir. 23 mühendis bu istek için hemen işe koyulur. Ne bir tereddüt ne de bir endişe sergilerler. Çalışmanın yapılacağı yer olarak Devlet Demiryolları’nın Eskişehir’deki Cer Atölyesi seçilir. Otomobili yapmaları için yalnıza 130 günleri vardır. Yani zamanları çok dardır. Türkiye’nin ilk yerli otomobili olacak bu esere Devrim adı verilir. 23 mühendis hep birlikte canla başla çalışırlar. Birçok engelle baş etmek zorunda kalırlar. Filmin başrollerinde çok fazla tanıdığımız oyuncu var. Haluk Bilginer, Selçuk Yöntem, Taner Birsel, Ali Düşenkalkar ve Vahide Gördüm. Bunlar tabi ki başrollerin tamamı değil. 



Demir Adam

Demir Adam yani namı diğer Tony Stark. Kendisinin tanımları çok fazla. Bir mühendislik dâhisi ve çok ünlü bir çapkın. Son teknoloji füzeler ve silahlar üreten bir adam. Bir gün Afganistan’a yeni bir füzeyi tanıtmaya gidiyor. Burada esir alınıyor ve yaralanıyor. Onu kaçıran kişiler kendileri için bir füze yapmasını istiyorlar. Tony de bunu yapacağını söylüyor. Ancak bu süre içerisinde kendisine zırhlı bir giysi yapıyor. Bu sayede oradan kurtulacağını düşünüyor. Zırhı yapıyor ve kurtuluyor. Ancak sonrasında hayatı çok fazla değişiyor. Tüm dünyada farklı biri olarak tanınıyor. Kendisinin Demir Adam olduğunu açıklıyor. Her şey tam da burada karmaşık hale geliyor. Tony’nin hayatı bir daha asla eskisi gibi olmayacak. Demir Adam yani Iron Man filmi 2008 yapımıdır. 2 saat 6 dakika sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.9’dur. Aksiyon ve bilimkurgu filmidir. Başrollerinde ise Robert Downey Jr., Terrence Howard ve Gwyneth Paltrow bulunmaktadır. Robert Downey Jr için dönüm noktası diyebileceğimiz bir film serisi olmuştur. Daha sonrasında Yenilmezler serisi gibi başka filmlerle de ünü artmıştır.

Her Şeyin Teorisi

Her Şeyin Teorisi

Her Şeyin Teorisi filmi 2015 yapımıdır. IMDB puanı 10 üzerinden 7.7’dir. Biyografik ve dram olan bu film yaklaşık 2 saat sürmektedir. Film çoğu kişinin adını duymuş olduğu Stephen Hawking hakkındadır. Stephen Hawking İngiliz fizikçi ve teorisyendir. Modern bilim ve teknoloji tarihini değiştirmiştir. Filmde onun ve karısının ilişkisi de ele alınmıştır. 1965 ile 1991 yılları arasında evli kalmışlardır. Stephen Hawking’e 21 yaşında kötü bir hastalık teşhisi konulmuştur. Bu onun ve karısının hayatını çok değiştirmiştir. Her şeye meydan okuyarak çift evlenmiş ve çocuk sahibi olmuştur. Yıllar geçtikçe hastalık daha çok şiddetlenmiştir. En sonunda da ilişkilerinin sınırlarını zorlayan bir hal alır. Bu film ile Stephen Hawking’in zorlu hayatını görebilirsiniz. Filmin başrollerinde Eddie Redmayne, Felicity Jones ve Tom Prior bulunmaktadır.

Hugo

2011 yapımı olan Hugo filmi, yaklaşık 2 saat sürmektedir. Macera, dram ve aile filmidir. IMDB puanı 10 üzerinde 7.5’tir. Filmin konusundan bahsedelim. Hugo Cabret, kimsesiz bir çocuktur. Paris tren istasyonunun içerisinde gizlice yaşamaktadır. Saat ustası olan babasını bir müze yangınında kaybetmiştir. Ondan yadigâr kalan “automaton”u tamir etmek istemektedir. Bunu da yakalanmadan, saklanarak yapması gerekmektedir. Paris tren istasyonundaki güvenliklerden sürekli saklanmaktadır. Tamir etmesi için gerekli parçalar vardır. Bunları da oyuncak dükkânı sahibi Bay Georges’dan gizlice almaktadır. Bir gün Bay Georges’un manevi kızı Isabella ile tanışır. Bu tanışma Hugo’nun dünyasında yepyeni kapılar açacaktır. Filmin başrollerinde Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz ve Ben Kingsley bulunmaktadır.

Marslı

Marslı

Bilimkurgu filmi olan Marslı 2 saat 24 dakika sürmektedir. 2015 yapımıdır ve IMDB puanı 10 üzerinden 8’dir. Film bir astronot hakkındadır. Mark Watney, bir görev için Mars gezegenine gönderilmiştir. Şiddetli bir fırtına olur ve Mark’ın olduğu zannedilir. Bunun üzerine ekibi onu bırakıp gider. Fakat Mark ölmemiştir ve Mars’ta yapayalnız kalmıştır. Elinde çok sınırlı imkanlar vardır. Zekasını ve dayanıklılığını kullanır. Bir umut yardım gelir diye hayatta kalmaya çalışır. Dünyaya yaşadığına dair sinyal göndermek için de çok uğraşır. Milyonlarca mil uzakta NASA ve bilim insanları vardır. Namı diğer Marslı’nın eve gelmesi için uğraşmaktadırlar. Bu sırada ekip arkadaşları da tehlikeli bir karar vermek üzeredirler. Filmin başrollerinde Matt Damon, Jessica Chastain ve  Kristen Wiig bulunmaktadır.

3 Idiots, 2009, Komedi, 84 - Hindistan'ın en önemli mühendislik okulunda geçen, eğlendirirken düşündüren bir film, Devrim Arabaları, 2008, Dram, 80 - Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin hikayesini anlatan, 23 mühendisin emek verdiği bir proje, Demir Adam, 2008, Aksiyon/Bilimkurgu, 79 - Mühendislik dâhisi ve enteresan bir karakter olan Tony Stark'ın hikayesini anlatan bir aksiyon filmi, Film 4, Text, Text, Film 5, Text, Text, Film 6, Text, Text, Film 7, Text, Text, Film 8, Text, Text, Film 9, Text, Text, Film 10, Text, Text
mühendislerin izlemesi gereken filmler mühendislerin izlemesi gereken 6 film film sinema kişisel gelişim
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.