AnasayfaBlogÖzgüven Nedir? Nasıl Kazanılır?
Özgüven

Özgüven Nedir? Nasıl Kazanılır?

16 Eylül 2019
Bu görsel turuncu desenli uzun bir pelerin giyen bir kişiyi göstermektedir. Pelerin hafif, nefes alabilen bir malzemeden yapılmış olup yüksek yakalı ve uzun kolludur. Kişinin üzerinde siyah bir takım elbise ve altında beyaz bir gömlek var. Kişinin yüzü görünmüyor ama koyu renk saçları görünüyor. Pelerin kişinin etrafında dalgalanarak dramatik bir etki yaratmaktadır. Arka planda bir top ya da oyuncak olabilecek turuncu bir nesne de var. Yakın plandadır ve bir ışık kaynağı tarafından aydınlatılmış gibi görünmektedir.
Özgüven TanımıÖzgüvenin FaydalarıÖzgüvenin Geliştirilmesi
Kişinin kendine ve yeteneklerine olan inancı, güvencidir.Kararları daha cesur ve sağlam almayı sağlar, hedeflere ulaşmada yardımcı olur.Kendini ve potansiyelini tanımak, kişisel gelişim eğitimleri almak.
Başaracağına inanma durumudur.Başarının önünü açar, kendisini daha fazla motive eder.Kendine inanmayı öğrenmek, olumlu düşünceler oluşturmak.
Bireyin kendi yetenek ve becerileri hakkında olumlu düşüncesi.Olumlu sonuçlar almayı destekler, başkalarının düşüncelerinden etkilenmeden hareket etmeye olanak sağlar.Kişisel gelişim eğitimleri, öz-analiz ve durumu değerlendirebilme.
Kişinin kendini değerli ve güçlü hissetmesi durumu.Daha iyi insan ilişkileri kurmayı sağlar, iç huzur ve mutluluğu destekler. Hedeflerini yüksek tutmayı sağlar.Kusurlarını ve hatasını kabul etmek, kendine sevgi ve saygı duymak.
Kendini olduğu gibi kabullenme ve değişime açık olma hali.Hatalara rağmen başarıyı yakalamaya yardımcı olur, beraberinde mutluluk getirir.Kendinizi geliştirmeye açık olmak, kendinizi doğru ve derinlemesine tanımak.
Kişinin kendi güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olması.Doğru iletişim kurmayı, kendini kabul etmeyi ve mükemmeli aramamayı sağlar. Daha iyi bir yaşam kalitesi sağlar.Güçlü ve zayıf yönleriyle yüzleşmekten kaçınmamak, kendinizi farkındalıkla geliştirmek.
Tüm benliğinizi, hoşlanmadığınız noktalarınız dahil olmak üzere sevme hali.Olumlu duyguları daha sık hissetmeyi sağlar, kendinizi daha fazla sevmenizi sağlar.Kendini sevme ve kabullenme eğitimleri almak, olumlu düşünme egzersizleri yapmak.
Başarısız olan durumlar sonrası bile kendine yeniden inanma durumu.Başarılı olma olasılığınızı arttırır, kendinizi daha başarılı hissetmenizi sağlar.Hatalardan ders çıkarmayı öğrenmek, başarısızlık sonrası hemen ayağa kalkabilmek.
İçinde bulunulan durumu objektif değerlendirebilme yetisi, kendine hak ettiği değeri verebilme.İç huzurunu ve farkındalığını arttırır.Olayları objektif bir bakış açısıyla değerlendirme eğitimleri almak, kendine gereken değeri vermeyi öğrenmek.
Kendinize olan inancınızı ve güveninizi bir başkasının düşüncelerinden etkilenmeden sağlayabilme.Başkalarının düşüncelerinden etkilenmeden kendi kararlarınızı verebilir, özgün bir yaşam stili oluşturabilirsiniz.Hak edilen değeri vermeyi öğrenmek ve bunu uygulayabilmek.

Özgüven, kendine inandığında ve güvendiğinde hissettiğin duygudur. Bir şeylere adım atabilmek, onu sürdürebilmek ya da farklı alanlarda kendine duyduğun güvendir. Başaracağına inanmaktır. Bunların tümü de kendini analiz etmekten ve tanımaktan geçer. Potansiyelinizi fark etmek ve bunun üzerine yaşamak, özgüveni açığa çıkarmanın en güzel yöntemidir. Bu yüzden özgüven, başarıya giden yolda en önemli yol arkadaşınızdır. 

Güven Duygusu

Kişinin kendine duyduğu bu güven duygusu onun verdiği kararlar ve yaptığı seçimlerde kendinden daha emin durumda olduğundan amacına ulaşma ihtimalini fazlasıyla arttıracaktır. Kendine güveni düşük olan bireyler ise kaygıyla, “yapamam” korkusuyla hedeflerine ulaşmakta fazladan zorlanacaklardır.

Özgüvenimin seviyesini nereden bileceğim diyorsanız, kendinize sorun. Hiç “Ben bunu yapamam.”, “Ben bu işin altından kalkamam.”, “Ben başarısızım.” “Yapamazsam diğerleri ne düşünür?” benzeri kendi kendinize kurdunuz mu? Eğer cevabınız evetse özgüven düşüklüğü problemi yaşıyor olmanız çok olasıdır.

Özgüven Bireylere Ne Katar?

Özgüven sahibi insanlar ne istediğini bilen, dengeli, huzurlu, güçlü ve zayıf yönlerini bilen bu yönlerinden utanmayan, hatalarını kabul ederek onları çözmeye çalışan, hedeflerini yükselterek amaçlarına ulaşan, mutluluk sahibi insanlardır. Bu sebeple kimseye bağımlı hissetmez, varlıklarını anlamlandırır, insan ilişkilerini daha yapıcı, daha sağlam temeller üzerine kurarlar. Aynı zamanda bireylerin negatif bir sonuç alması halinde bu sonucu kendi değerlendirmesi olarak görmeyip onu bir ders olarak almasını sağlar.

Örneğin iki futbolcunun kaleyi hedefleyerek topa vurduğunu düşünün. Özgüveni eksik futbolcu beceremediğinde “Ben beceriksizim, elimden gelen bu.” şeklinde durumu değerlendirirken öz güveni sağlam futbolcu durumu “Daha iyisini yapabilirim, bu seferki olmadı ama bir daha ki vuruşum daha hedefli olmalı” şeklinde değerlendirir. Bu öz güveni yüksek olan futbolcunun bir daha ki vuruşta topu kaleye göndererek hedefine ulaşma ihtimalini arttırır. Özgüven gelişimi için kişisel gelişim eğitimleri almanın büyük faydası olur.

Özgüven Ne Demek?

Özgüven, zihinsel gelişimden insanların iş hedeflerine ulaşmalarına ve daha fazlasına yardımcı olan birçok bağlamda ortaya çıkan bir terimdir. Özgüven, bir kelimeden daha fazlasıdır. Akıl sağlığı, refah ve hayatta olmanın, yaşamanın olumlu bir yolu ile bağlantılı gerçek bir kavramdır. Kendine güven hem hissetmeyi hem de harekete geçmeyi içerir. Özgüven, yalnızca bir terim ya da başkalarının düşüncelerinden ibaret değildir. Bizi biz yapan düşünce ve eylemlerin tümüdür. Özgüven, iç dünyamız ve çevremizdeki dış dünya için de geçerlidir.



Susanna McMahon, The Portable Therapist (1992) adlı kitabında kendine güveni, “dünyada kendinizi tanımanıza ve kendinize bakmanıza izin veren bir olmanın yolu” şeklinde yanımlıyor. Anneli Rufus (2014), kendine güvenin kendine saygı ve kim olduğunuzu, neyi sevdiğinizi ve neye inandığınızla ilgili gerçeği söyleme cesaretini içerdiğini ileri sürer. O halde özgüven, kendini tanıma, kendine inanma ve inançlarına göre hareket etme cesaretidir.

Özgüvenin tanımı hem kendine hem de dünyaya dair, kendinize saygı duygusundan doğarak çeşitli eylemlere cesaretle yol açan olumlu bir duygudur. Özgüven, yaptığınız hatalara, yanlışlara rağmen kendinize değer vermektir. Başarısız olduğunuz durumlarda kendinizi suçlamak yerine çözüm arayışında olmak ve kendinize yeniden inanmaktır. Kusurlarınıza rağmen kendinizi sevmektir. Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmek ancak değişim ve yeniliklere de açık olmaktır.

Kendinize hak ettiğiniz değeri vermektir. Bunun için de kendinizi daima geliştirebilme, kişisel gelişim eğitimleri ile bireysel kimliğinizi oluşturabilme cesaretidir. Güçlü ve zayıf yönleriniz ile yüzleşmekten ve bunları öğrenip kabul etmekten kaçınmamaktır. Birinin kendine güven duyması ve özgüven sahibi olması neden önemlidir? Temel konu yaşam kalitesi ile alakalıdır. Kendine güvenmek, yaşam kalitemizi doğrudan etkileyen bir durumdur. Buna karşılık yüksek özgüven sahibi olmak, hayatımızda olumlu etkiler yaratır:

  • güçlü yönler, sınırlamalar ve hayatınızı her ikisiyle de nasıl yaşayacağınız konusunda farkındalık sahibi olma

  • Hatalarınızı kabul etmek

  • Mükemmel olmanın mümkün olmadığını bilmek ve bunu kabullenmek

  • Farkındalık sahibi olma

  • Doğru iletişim konusunda başarılı olma

  • Tam olma hissi

  • İç huzura erme ve bu duyguyu sıklıkla deneyimleme

  • Kişinin güçlü ve zayıf yönleri arasındaki denge deneyimi

  • Mutluluk yaratma ve deneyimleme yeteneği gibi olumlu etkiler bırakır.

Özgüven, hatalarınızı ve korkularınızı kabul ederken kendiniz hakkında gerçekten olumlu duygular hissetmektir. Kendine güvenmek, kendinizle ilgili bazı şeyleri sevmediğinizde ya da hoşlanmadığınız noktalarda bile, tüm benliğinizi sevdiğiniz anlamına gelir.

Özgüven Nasıl Kazanılır?

Özgüven, başarıya giden yolda en iyi yol arkadaşınızdır. Özgüven kazanmanın çeşitli yolları vardır. Bunun için kendinizi gelişime ve değişime açık hale getirmeniz gerekir. Örneğin Enstitü tarafından çeşitli alanlarda verilen online eğitimler aracılığı ile yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Eğitimler sonunda alacağınız başarınızın belgesi olan sertifika, kendinize yaptığınız güzel bir yatırım olarak iyi hissettirecektir. Bununla birlikte aşama aşama gidecek olursak, özgüven kazanma için ilk olarak, rahatlayın ve kendiniz üzerinde kurduğunuz baskıyı hafifletin. Kendine güvenmek; yaşamdaki başarılarınızı elde etmek kadar, hata yapmaktan, kusurlu olmaktan da önemli ölçüde faydalanır.. Kusurlarınızın ne kadar farkında olur ve kabullenirseniz, özgüveniniz o kadar artacaktır.

Özgüvenin en büyük kaynağı, kendini kabullenmedir. Kendini kabul etmek ve kendine güveni arttırmak hem düşünceleri hem de davranışları içeren bir süreçtir. Mükemmeliyetçiliğin baskısını ve beklentisini hissetmek kaygıyı arttırır. Bu da özgüveni azaltan bir etkendir. Mükemmellik arayışı kişinin bireysel beklentisini hatasız ister. Bu da hata yapmaktan korkarak başarı yollarını azaltır ve kişinin kendine güvenini yok eder.

Özgüven, kim olduğunuzu bir insan olarak, tüm güçlü ve zayıf yönlerinizi kabul etmekten gelir. Kendinizi kabul etmenin ve özgüveninizi artırmanın çeşitli yolları vardır. Bu yollar neler, özgüven nasıl kazanılabilir?

  • Kendi kendinize gerçekleştirdiğiniz güven bozan ya da modunuzu düşüren düşüncelerinize dikkat edin. Onlara bir de şöyle bakın: Ne kadar doğrular? Bu olumsuz düşünceler neden yanlış ve sizi bunları düşünmeye sevk eden nedir? Bu düşünceleri içinizde bir sonuca bağlayın ve kafanızı yeniden meşgul etmelerine müsaade etmeyin.

  • Eleştirel düşünceleri daha gerçekçi ve olumlu düşüncelerle değiştirin. Siz inanana kadar bunu yapmaya devam edin (bu zaman alır, bu yüzden kendinize karşı sabırlı olun).

  • Büyük ve küçük hedeflerinizi açıkça tanımlayın. Ne istediğinizi bilmek başarılı olmanın ilk adımıdır. Bunun için nasıl başarılı olabilirsiniz? Nasıl bir planlama yapmanız gerekiyor açıkça belirleyin.

  • Hedeflerinize ulaşmak için adımlara karar verin. Ulaştığınız her adım, kendinize güveni artıracak bir başarıdır.

  • Başkalarıyla olumlu ilişkiler kurun. İnsanlarla gerek günlük gerekse iş hayatında başarıyı yakalamak için başarılı bağlantılar edinin.

  • Atılgan ve girişken olun. 

  • Geçmişinizden veya günümüzden rol modelleri bulun. Kime güveniyor ve hayran kalıyorsunuz? Nasıl ilham alabilirsiniz?

  • Hata yapmanıza izin verin ve onlar için kendinizi sevin, yeniden şans verin.

  • Belirlediğiniz hedefler doğrultusunda sık sık uygulama yapın. İçinize dönün ve kendinizi tanımaya çalışın. Kendinizle, insanlarla iletişiminizi ve insan ilişkilerini güçlendirin.  Çünkü kendine güveni arttırmak bir olaydan ziyade bir süreçtir.

Hedefler oluşturma, düşüncelerinize katılma, olumlu deneyimler için başkalarıyla bağlantı kurma, rol modelleri öngörme, kendinizi tam olarak kabul etme ve bunları sabırlı bir şekilde sürdürme özgüvenini artıracaktır. Bu başarıları artıracak, bu da kendine güveni daha da artıracaktır. Özgüven, herkesin gelişmeye ve artmaya devam edebileceği bir şeydir ve beraberinde gelişmiş bir yaşam kalitesi gelir.

Özgüven Kazanma Yolları Nelerdir?

Çoğu birey özgüvenin doğuştan kazanıldığını düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özgüven, diğer becerilerimiz gibi sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir. Sizde kendinizi bu konu hakkında yetersiz hissediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazıyı okuyarak özgüven kazanma yolları nelerdir onları öğreneceksiniz?

Özgüveni yüksek olan bireyler bulundukları ortamda her zaman bir adım öne çıkmayı ve takdir edilmeyi başarırlar. Özgüven, başarının anahtar kelimesi olarak tanımlanır. Bu özelliğe sahip olan kişiler, korkularıyla yüz yüze gelmeyi ve konfor alanlarından çıkmayı başaran kişilerdir. Olumsuz durumlarda bile bardağın dolu tarafını görebilen ve olumlu yönlerin etkisiyle yaşadığı zorlukların üstesinden gelebilen kişilerdir. Bu sebeplerden dolayı özgüven herkesin sahip olmak istediği bir özellik olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda herkesin bu özelliği kazanabileceğine inanması gerekir.

Özgüven, bireyin kendine güvenme duygusu olarak tanımlanır. Bireyin kendisine ve sahip olduğu yeteneklerine olan inancıdır. Burada önemli olan nokta inancın ölçüsü noktasıdır. Bazı durumlarda bu nokta oldukça kendinden emin bazen daha az emin hissetmek oldukça normaldir. Özgüven, bireyin kendisini ve yeteneklerini düşünme şeklinden gelmektedir. Bu sayede bireyi daha başarılı ve mutlu kılar. Özgüven bireylere güç verir ve enerjisini arttırır. Aynı zamanda bireyi daha fazla çaba göstermeye yönlendirir. Başarı sağlamak için de bir ilham kaynağıdır. Elde edilen başarılarla gurur duyulmasını sağlar ve bireyi hazza ulaştırır.

Birey için oldukça önemli bir kişisel özelliktir. Bireyin yaşamla mücadele etmesini sağlar. Aynı zamanda sorunlarla mücadele etmeyi ve zorluklara karşı bir duvar örmeyi de sağlamaktadır. Özgüven kavramı bireyin kendi yaklaşımından ziyade çevresel faktörlere göre de şekillenir. Başka bireyler ya da gelişen olaylar bireyin özgüvenini azaltabilir veya yükseltebilir. Hayatı özgüvenli bir şekilde yaşamak ve bu durumu sürdürmek oldukça önemlidir. Bu kavramın dozunu çok fazla arttırmadan etrafınızdakileri tedirgin etmeden sürdürmek oldukça önemlidir.

Bir birey ortama girdiği zaman kendini savunmasız ve güçsüz hissediyorsa o kişi özgüvensiz olarak tanımlanır. İçinde olan potansiyeli ortaya çıkarmayı öğrenmeli ve geliştirmesi gerekir. Çünkü özgüvensiz birinin işleri yapabilme yeteneği de oldukça düşüktür. Özgüvensiz kişiler daha önce yapmadığı bir işle karşılaştığı zaman oldukça endişeli görünürler. Aynı zamanda özgüvensiz kişi karar verme gibi birçok konuda rahatsız olur. Önemli olan nokta olması gerektiği ölçüde özgüvene sahip olmaktır. Bu sayede en iyisi için çaba gösterebilir ve kabul edilebilir bir sonuç ortaya koyabilirsiniz. Bir işi yapamadığınız da endişelenmek veya mazeret üretmek yerine o işi yapmak için yeniden denersiniz. Yapılan hataları dert etmek yerine hatalardan ders almasını becerebilirsiniz.

Özgüvensiz olma durumundan kurtularak hedeflerinizin peşinden daha güçlü gidebilirsiniz. Aynı zamanda elde ettiğiniz başarılarla doyum ve rahatlık hissetmeye başlarsınız. Özgüveninizin güçlü ve yerinde olması durumunda başarının anahtarı doğru bir şekilde gelir. Peki, özgüvensiz olma durumundan nasıl kurtulabilirsiniz? Ünlü bir yazarın dediği gibi “özgüvensiz olma, ömür boyu hapis cezası değildir. Bireyin kendisine güvenmesi diğer tüm beceriler gibi öğrenilebilir, uygulanabilir ve geliştirilebilirdir. Bu durumda bir kere ustalaştığınızda hayatınızda her şey daha iyi olacaktır.

Bu durumu aşmak ve özgüven sahibi olmak için çalışmak ve bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Özgüven kazanma yolları ile bu sorunun üstesinden gelebilir ve yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Aşağıda belirtilen maddeleri okumadan önce bu işi başaracağınıza inanın. Ardından belirtilen maddeleri günlük pratiklerle yaşamınıza entegre edin. Okuduğunuz maddeleri tozlu raflara kaldırmayın. Her gün tekrarının yapın ve belirli bir rutin oluşturun. Yılmadan özgüven kazanma yolları pratiklerine devam edin. Özgüveninizi bir günde kazanamayacağınızın farkında olun. Biraz zamana ve yapacağınız pratiklere inanın. Şimdi özgüven kazanma yolları nelerdir inceleyelim.

  • Olumsuz Durumlardan Uzak Durmak: Sosyal yaşamınızı ve sosyal çevrenizi bir süzgeçten geçirmeyi deneyin. Arkadaşlarınızı hatta ailenizdeki üyeleri bile süzgeçten geçirin. Onları değerlendirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Bunu yapmak oldukça zordur. Ancak sizi olumsuz yönde etkileyen, aşağıya çeken ve güveninizi sarsan kişilerden uzaklaşmalısınız. Bir davranışla, sözle moralinizi alt üst edecek kişilerden uzaklaşmak size iyi gelecektir. Başkalarıyla olan iletişiminize olumlu hava katın. Yaşadığınız olumsuz durumlara odaklanmak yerine bu durumlarla nasıl mücadele edeceğinizi ve yeneceğinizi düşünün. Konsantrasyon ve hevesinizi olumlu değişiklikler yapma üzerine çevirin.

  • Başarısızlığı Kabul Etmemek: Özgüven kazanma yolları arasında başarısızlığı kabul etmemek yer alır. Kafanızda oluşan o olumsuz seslerin sizi yemesine izin vermeyin. Asla pes etmeyin ve başarısızlığın sizi etkilemesini izin vermemeye çalışın. Hayatta her sorunun bir çaresi bulunurken hemen havlu atmayı aklınızdan geçirmeyin. Stres ve stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenin. Sıkıntıların, sorunların vb. üstesinden gelmek büyük ölçüde özgüveninizi arttıracaktır.

  • Güvensizliğinizi Tanımlamaya Çalışmak: Zihninizden sizi özgüvensiz olarak tanımlayan sese kulak verin. Bu sesten kendinize neden güveninizin olmadığını öğrenmeye çalışın. Sizi rahatsız eden durumları ve pişmanlık duyduğunuz durumları öğrenin. Kendinizin sahip olduğunu düşündüğünüz eksik ve zayıf yönlerinize odaklanın.

  • Duruşunuzu Düzeltmek: Hareket etme şeklimiz bireylere birçok şey anlatır. Bu yüzden bireylere ve çevrenizdeki kişilere özgüvenli ve her şeye hakim olduğunuzun mesajını verin. Omurganızı ve omuzlarınızı dik tutun ve çenenizi kaldırın. Otururken dik oturmaya özen gösterin. Dışarıya özgüveni yüksek biri olarak görünürseniz onlarda size öyle yaklaşacaklardır. Yapılan araştırmalara göre vücudunuzun duruş şeklinin sizlerin belirli bir şekilde hissetmesine neden olmaktadır. Vücut dili, jest ve mimikler vb. olması sizin daha az stres yaşamanıza neden olacaktır.

  • Spor Yapmak: Özgüven kazanma yolları arasında spor yapmak da yer alır. Aynaya baktığınız zaman vücudunuzda gördüğünüz değişimler, spor yaparken yeni tanıştığınız kişiler ve harcadığınız enerji size çok iyi gelecektir. Spor yapma bedeninizi yenilerken aynı zamanda zihninizi de yenileyecektir. Bu sayede daha mutlu ve kendine güvenen birisi olacaksınız.

  • Hazırlıklı Olmaya Çalışmak: Bireyin bazı durumlarda yüksek bazı durumlarda düşük özgüveni olduğunu yazı başlarında belirtmiştim. Bu durumu dikkate alarak, düşük özgüven için olası durumları ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Etkili sunum yapma, çalışma alanınınız, uzmanlık alanınız vb. Bunlar hakkında bilmeniz gereken önemli nokta her şeyi bilmeniz gerektiğidir. Mesela çalışma alanınızda her şeyi biliyorsanız cephanenize güveniyorsunuz demektir. Alanınıza güveniyorsanız ve hazırlandıysanız özgüveninizde aynı şekilde bir artış gösterecektir.

  • Zor Zamanlara Karşı Dik Durmak: Her yaşanılan güzel şeye rağmen hayat zorluklarla doludur. Özgüveni korumanında zor olduğu zamanlar vardır. Bu yüzden iki şey hakkında liste hazırlamalısınız. Birincisi şükrettiğiniz şeyler, ikincisi ise başarmaktan gurur duyduğunuz şeylerden oluşmalıdır. Bu listeleri oluşturduktan sonra her zaman görebileceğiniz bir yere asmalısınız. Kendinize olan güven duygunuz azaldığında, listelere bakın ve size ilham olmalarını sağlayın. Bunları yapmak sadece kişinin özgüvenini arttırmaz aynı zamanda başarı ve mutluluk da getirir.

Özgüven Gereğinden Fazla Olursa Ne Olur?

Ego, gurur veya kibir olarak isimlendirilebilecek bu hissiyat bireyin öz güveninin gereğinden fazla olmasıdır. Bu durumda kişi öz güveni eksik biriyle paralel sıkıntılar yaşamaya başlar. Yetersiz özgüven durumunda toplumdan uzaklaşan, soyutlaşan birey aynı problemleri çok yüksek seviyede özgüvene sahipse de yaşar. “Ben yaptım, diğerleri değil.” “Ben başarabilirim, onlar değil.” Benzeri düşüncelere kendi başarısını gölgeleyerek kendi başarısından çok diğer insanların başarısızlığına odaklanmaya başlar. Bu düşünceler hem bireyi hem toplumu rahatsız ettiğinden bu birey için ayrı problemlere yol açar. 

Özgüven Gereğinden Az Olursa Ne Olur? 

Gereğinden az özgüven bireylerin yaşanan kriz anlarını çözmesini zorlaştırır. İnsanların kendi değerini düşük görmesine kendi değerini başka insanlara bağlamasına, sürekli olarak hayal kırıkları ve umutsuzluk yaşamasına, bireysel ilişkilerini güvensizlik sebebiyle aşağılık duygusuyla sürdürmesi gibi pek çok şeye sebebiyet verir. Unutulmaması gerek ki insan sosyal bir canlı türüdür bu sebeple sosyal yaşamını devam ettirebilmek adına özgüvenini korumalıdır.

Özgüven Nasıl Sağlanır? 

Aslında hayatın pek çok kısmını etkileyen belirleyen bir his olmasına rağmen yükseltilmesi ve sağlamlaştırılması çok da zor değildir. Örneğin bol bol okumak, bireyin kendi fikirlerini keşfetmesine, fikir alışverişinde bulunabilmesine, kriz anlarını nasıl hangi duygularla yöneteceğini bilmesini sağlar. Bu bilgi birikiminin getirdiği “ben varım” hissiyatı bireyin kendine güvenini yükselterek onun kişiliğini daha da sağlamlaştıracaktır.

Kaliteli film izlemek, kaliteli müzik dinlemek, kaliteli hobiler edinmek kişinin güven, varlık duygularını daha da sağlamlaştıracaktır. Kısaca genel kültür, özgüveni fazlasıyla yükseltebilecek bir unsurdur. Ancak unutulmaması gerekiyor ki birey kendini geliştirirken kendinden uzaklaşmamalıdır, bireysel kişiliğini korumalı, bu kişiliği bilgi, düşünce birikimiyle sağlamlaştırmalıdır. Her şeyden önce kendinizi olduğunuz gibi sevmek önemlidir, benliğinizden utanmayın. 

Özgüven İçin Öneriler Nelerdir?

Özgüven kazanma yolları yanı sıra özgüven için öneriler de size ilham kaynağı olacaktır. Özgüven için öneriler;

  • Güçlü olduğunuz yanlarınızı tanıyın ve bu yanlarınızı çevrenize vurgulamaktan çekinmeyin. Yaptığınız çabalar ve oluşturduğunuz günlük rutin sayesinde kendinizi ödüllendirin.

  • Özgüven için öneriler arasında kendinize nazik olmakta yer alır. Bir engele rastladığınız zaman başarısızlıklarınızın üzerinde çok fazla durmayın.

  • Ulaşabileceğiniz, gerçekçi hedefler belirleyin. Özgüven için öneriler arasında en önemlisi mükemmeli beklemeyin.

  • Özgüven için öneriler arasında duygu iniş ve çıkışlarında yavaşlamak gerektiğini bilmek yer alır. Bu da durum hakkında sizin daha mantıklı düşünmenizi sağlar.

  • Özgüven için öneriler arasında mantıksız isteklere hayır demeyi öğrenmek yer alır. Hayır diyebilmenin faydalarını gördükçe neden daha önce yapmadığınızı sorgulayacaksınız.

  • Kendiniz, bireyler ve durumlar hakkında varsayımlar yapmayı artık bırakın. Özgüven için öneriler arasında oldukça önemlidir.

  • Yaşadığınız olumsuz değişimlerin tüm yaşamınızı etkilemesine izin vermeyin. Unutmayın ki yarın yeni bir gün.

Özgüven için öneriler genel itibariyle bu maddeleri kapsamaktadır. Özgüven kazanma yolları ile yukarıda verilen önerileri dikkate alarak bu alanda başarılı olabilirsiniz. Hedeflere ve amaçlarınıza ulaşabilmek için verilen önerileri günlük yaşamınızda uygulamaya çalışın. Kısa bir süre içerisinde büyük umutlara kapılmayın. Özgüvenin oluşması için biraz zaman gerektiğinin farkında olun.

Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven eksikliği, kişinin kendine olan güvenini yitirmesi ya da sağlayamamasıdır. Özgüven, hayatımızı olumlu etkilerken, özgüven eksikliği de hayatımız üzerinde büyük ölçüde olumsuz etkiler bırakıyor. Bu olumsuz etkiler nelerdir?

  • Düşük özgüven sahibi olmak,

  • Kendinden kuşku duyma

  • Değersizlik

  • Başkalarına göre aşağılık hissetme

  • Çevreye ve kendine ilgisizlik

  • Hayattan zevk alma kaybı

  • Kaygı, depresyon ve diğer akıl sağlığı sorunları gibi olumsuzluklar yaratabilir.

Özgüven Eksikliğine Karşı Çözüm Yolları Nelerdir?

Özgüven eksikliğine karşı çözüm yolları bulunmaktadır. Belirtilen bu yollarla birey kendini tanımaya ve aşmaya çalışacaktır. Özgüvensiz olan birey karar almada zorlanır, sürekli birilerine danışır, düşüncelerini ifade etmekten çekinir, olumsuz düşüncelere sahip olur, kendini ve çevresindekileri sevmeme gibi duyguları taşır. Belirtilen bu özellikler bireyin hayatta başarılı olamamasının nedenlerini de bize göstermektedir. Başarısızlığın yanında mutsuz bir yaşamda sürdüğünü gösterir. Bu gibi nedenlerden dolayı ortaya bazı çözüm yollarının konulması şart olmuştur. Özgüven eksikliğine karşı çözüm yolları ile belirtilen sorunların üstesinden gelinebilir. Peki, özgüven eksikliğine karşı çözüm yolları nelerdir?

  • Bireyin sürekli kendinden şikayet etmesini bırakıp kendini sevmeye başlaması özgüven eksikliğine karşı çözüm yolları arasında yer alır.

  • Negatif düşünceleri ortadan yok edip onun yerine olumlu düşüncelerle hareket etmeyi öğrenmek diğer bir yoldur.

  • Dış görünüşünüze, duruşunuza yani imaj ve algı yönetimi konusuna dikkat edilmelidir.

  • Bireyin kendine hedefler koyması ve bu hedeflere ulaştığı zaman kendinle övünmesi özgüven eksikliğine karşı çözüm yolları arasında yer alır.

  • Bireyleri ikna etme yeteneğinin gelişmesi de çözüm yolları arasındadır.

  • Sizi her anlamda olumsuz etkileyen bireylerden uzaklaşmanız özgüven eksikliğine karşı çözüm yolları arasındadır. Yapmanız gereken oldukça basit, onlardan uzaklaşmak, arkadaşlıktan çıkarmak, takipten çıkarmak veya engellemek.

  • İnandığınız düşünceleri savunmaktan kendinizi alıkoymamak özgüven eksikliğine karşı çözüm yolları arasındadır.

  • Son olarak seçimlerinizin arkasında durmak da etkili bir yoldur.

Özgüven Testi Ne Demek?

Özgüven testi, kendinize olan güveninizi bir nebze olsun ölçmeye yarayan testlerdir. Başlıca sorular şu şekildedir:

  • Bir televizyon oyunu şovunda görünmeyi düşünür müsünüz?

  • En iyi arkadaşınızın düğününde uzun bir konuşma yapmak sizi tamamen utandırır mı?

  • Olumlu bir insan olduğunuzu düşünüyor musunuz?

  • Çoğu zaman insanların sizin hakkınızda dedikodu yaptığını düşünür müsünüz?

  • Aynaya ne sıklıkla bakarsınız?

  • Genel fiziksel duruşunuz dik midir kambur mu?

  • Topluluk önünde kendinizi rahatça ifade edebilir misiniz? 

Özgüven, kişinin kendini tanıması, kendine güvenmesi, kendine saygı duymasıdır. Özgüven sahibi insanlar kendi potansiyelinin farkında olan, kendini geliştirmeye açık, zayıf yönlerine sahip çıkan ve bunu geliştirmeye çalışan kişilerdir. Çünkü zayıf ve güçlü yönleri arasında bir denge kurmaya odaklanır. 

Özgüvenli insanlar günlük hayatta ya da iş hayatında yaşadıkları problemlerden çok, çözüme odaklanırlar. Yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu bilir, üzerinde olumsuz senaryolar geliştirmeden harekete geçer.

Özgüvenli Olmak Neden Önemli?

Özgüven, her şeyden önce kişisel iç huzur ve mutluluğumuz için önemli. Özgüven sahibi olmak, yaşamınızda da kariyerinizde de sizi içten içe motive edici bir unsurdur. Özgüveni düşük insanlar daha çekingen olur ve hata yapmaktan korkar. Bu da insan ilişkilerimizden iş yerimizdeki patronumuz ile olan ilişkimize varana kadar bizi olumsuz etkiler. 

Özgüvenimi Geliştirmek İçin Neler Yapabilirim?

Öncelikle hiç kimsenin mükemmel olmadığı gibi sizin de bazı eksik yönlerinizin olacağını bilmeniz ve bunu kabul etmeniz gerekir. Zayıf yönleriniz için gereken desteği almaktan gocunmamanız gerekir. Sonuçta her şey iyiliğiniz için. 

Geçmişteki hatalardan ders alarak daha bilinçli ve farkındalıklı bir hayat sürmek için çaba gösterebilirsiniz. Hata yapmak insana özgü bir davranıştır. Hata yapmak kadar hataları düzeltme girişiminde bulunmanız da önemlidir. 

En yakınlarınızı bir düşünün. Bunların içinde ya da çevrenizde sizi negatif ruh haline sokan, her şeyden şikayette bulunan, motivasyonunuzu düşüren insanlardan koşarak uzaklaşın. Bu enerji kaçağı insanlar, sizin yaşama sevincinize gölge düşüreceği gibi, hayallerinize de yapmak istediklerinize de destek değil köstek olurlar. Çünkü Jim Rohn’un mükemmel bir tespit niteliğindeki sözü boşuna değil: “En çok vakit geçirdiğin 5 kişinin ortalaması bir hayata sahipsin.” 

Özgüven gelişimi için kişisel gelişimine de odaklanman gerektiğini unutma. Kendine zaman ayırıp öz muhasebeni yapmak için her zaman bir fırsat vardır. Mesela ne gibi yeteneklere sahipsin? Ya da hangi becerileri kazanmak isterdin? Sahip olduğun iyi yönlerini görmek ve bu yönlerini geliştirmek sana büyük katkı sağlar. Yeni şeyler öğrenmek ruh haline de pozitif yansır ve gereken motivasyonu içinde keşfedersin. 

Özgüvenimi Geliştirmek İçin Ne Gibi Eğitimler Alabilirim?

i̇letişim, günlük yaşamın vazgeçilmezidir. i̇letişim kurmada iyi olmak, beden dilini etkin kullanabilmek de güçlü bir özgüven işaretidir. etkili i̇letişim stratejileri ve beden dili eğitimi ile kendini daha iyi ifade edebilirsin. topluluk önünde konuşma, sunum yapma gibi özgüven gerektiren durumlarda kendine daha çok güvenirsin. i̇letişim becerilerini geliştirerek insanlar ile olan ilişkilerinde daha başarılı olursun. 

Kişinin kendine ve yeteneklerine olan inancı, güvencidir, Kararları daha cesur ve sağlam almayı sağlar, hedeflere ulaşmada yardımcı olur, Kendini ve potansiyelini tanımak, kişisel gelişim eğitimleri almak, Başaracağına inanma durumudur, Başarının önünü açar, kendisini daha fazla motive eder, Kendine inanmayı öğrenmek, olumlu düşünceler oluşturmak, Bireyin kendi yetenek ve becerileri hakkında olumlu düşüncesi, Olumlu sonuçlar almayı destekler, başkalarının düşüncelerinden etkilenmeden hareket etmeye olanak sağlar, Kişisel gelişim eğitimleri, öz-analiz ve durumu değerlendirebilme, Kişinin kendini değerli ve güçlü hissetmesi durumu, Daha iyi insan ilişkileri kurmayı sağlar, iç huzur ve mutluluğu destekler Hedeflerini yüksek tutmayı sağlar, Kusurlarını ve hatasını kabul etmek, kendine sevgi ve saygı duymak, Kendini olduğu gibi kabullenme ve değişime açık olma hali, Hatalara rağmen başarıyı yakalamaya yardımcı olur, beraberinde mutluluk getirir, Kendinizi geliştirmeye açık olmak, kendinizi doğru ve derinlemesine tanımak, Kişinin kendi güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olması, Doğru iletişim kurmayı, kendini kabul etmeyi ve mükemmeli aramamayı sağlar Daha iyi bir yaşam kalitesi sağlar, Güçlü ve zayıf yönleriyle yüzleşmekten kaçınmamak, kendinizi farkındalıkla geliştirmek, Tüm benliğinizi, hoşlanmadığınız noktalarınız dahil olmak üzere sevme hali, Olumlu duyguları daha sık hissetmeyi sağlar, kendinizi daha fazla sevmenizi sağlar, Kendini sevme ve kabullenme eğitimleri almak, olumlu düşünme egzersizleri yapmak, Başarısız olan durumlar sonrası bile kendine yeniden inanma durumu, Başarılı olma olasılığınızı arttırır, kendinizi daha başarılı hissetmenizi sağlar, Hatalardan ders çıkarmayı öğrenmek, başarısızlık sonrası hemen ayağa kalkabilmek, İçinde bulunulan durumu objektif değerlendirebilme yetisi, kendine hak ettiği değeri verebilme, İç huzurunu ve farkındalığını arttırır, Olayları objektif bir bakış açısıyla değerlendirme eğitimleri almak, kendine gereken değeri vermeyi öğrenmek, Kendinize olan inancınızı ve güveninizi bir başkasının düşüncelerinden etkilenmeden sağlayabilme, Başkalarının düşüncelerinden etkilenmeden kendi kararlarınızı verebilir, özgün bir yaşam stili oluşturabilirsiniz, Hak edilen değeri vermeyi öğrenmek ve bunu uygulayabilmek
özgüven özgüven kazanma yolları özgüvensiz özgüven için öneriler özgüven eksikliğine karşı çözüm yolları özgüven kişisel gelişim kendine güvenmek özgüven nasıl yükseltilir özgüven nasıl sağlanır özgüven nasıl kazanılır özgüven eksikliği için ne yapılır özgüven geliştirmek için eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.