Zayıf Yönleriniz Nelerdir Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?

İş mülakatlarında, işe alım yöneticileri sizin iş için kalifiye olup olmadığınıza karar vermek amacıyla zayıf yönlerinizi soracaktır. Zayıf yönleriniz hakkındaki sorular aynı zamanda mülakatçının kendinizi ne kadar iyi tanıdığınızı öğrenmesine de yardımcı olacaktır. İş görüşmelerinde zayıf yönlerinizi paylaşırken çok dikkatli olun. Çünkü işe alım uzmanının sizin iş için yeterli olmadığınızı düşünmesinden dolayı işi kaybedebilirsiniz.
Cevabınızın olabildiğince pozitif ve de dürüst olması gerekir. Dürüst olmayan cevaplar genellikle kolayca anlaşılır. İş görüşmesinde zayıf yönleriniz nedir sorusunu cevaplarken zayıf yönlerinizi geliştirmek için attığınız adımlara odaklanın ve bu yönleri geliştirmek için çaba sarfettiğinizden bahsedin.
Sakın bunu yapmayın!
İş için önemli olan becerilerde bir zayıf yönünüz varsa bunu bahsetmekten kaçının. Örneğin; bilgisayar kullanma becerisi isteyen bir pozisyona başvurduğunuzda zayıf yönlerinizi bilgisayar kullanmak olarak söylemeyin. Mülakatına girdiğiniz işe bağlı olarak hangi zayıf yönleri vermeniz gerektiğine dair aşağıdaki ipuçlarını inceleyebilirsiniz.
Zayıf Yönleriniz Hakkındaki Sorulara Cevap Vermek İçin İpuçları
Bir mülakatta zayıf yönlerden bahsetmeniz gerektiğinde, mülakatını yaptığınız işin gerekliliklerinin merkezinde olmayan yetkinliklere odaklanmalısınız. Örneğin, eğer muhasebede bir pozisyon için başvuruyorsanız, zayıf yönünüzün matematik olduğunuz söylememelisiniz. (Zaten eğer matematiğiniz zayıfsa muhasebecilik yapmayın. Kendinize başka bir iş bulun.)
Aynı zamanda pozitif kalmaya da çalışın. Bu konu zayıf yönler olduğunda mümkün gözükmüyor olabilir ve bunu basit bir şekilde ‘’zayıf’’ veya ‘’başarısız’’ gibi negatif sözler söylemekten kaçınarak başarabilirsiniz. Aynı zamanda zayıf yönlerinizin aslında nasıl o işte pozitif görülebileceğinden de bahsedebilirsiniz. Örneğin, eğer detay odaklı olduğunuzu söylerseniz, bunun aslında bir editör asistanı olarak iş için nasıl pozitif olduğundan bahsedebilirsiniz.
Aynı zamanda zayıf yönlerinizi nasıl geliştirmeye ve onu güçlü hale getirmeye çalıştığınızı da mülakat sırasında açıklayabilirsiniz. Zayıf yönünüz eğer kolaylıkla öğrenilebilen bir teknik beceri ya da bilgisayarda kullanılan bir program olduğunda işinize çok yarayabilir. Örneğin excel bilme şartını ortaya koyan bir şirkete “ileri excel” kursuna gittiğinizi söyleyin. Örneğin, eğer bir şirket içi yazılım hakkında çok fazla bilgi sahibi değilseniz, paketi öğrenmek için online kurs aldığınızdan bahsedebilirsiniz.
Cevabınıza “Üzerinde çalıştığım bir konu olan” diye de başlayabilirsiniz. Son olarak, pozitif kalmaya çalışırken, aynı zaman da dürüst olmalısınız. “Hiçbir kusurum yok” gibi cevaplar samimi gelmeyecektir. İnsanlar otomobil alırken bile bu cevaplara inanmıyor. “Bir çizik bile yok” demek gibi birşeydir. Eğer iş hakkında önceden dikkatli bir düşünürseniz ve cevaplarınızı hazırlarsanız, dürüst olurken aynı zamanda pozitif de kalabilirsiniz.
Zayıf yönleriniz sorusuna örnek cevap
Bir iş görüşmesine çağrıldınız. Ancak işe alım uzmanı size beklenmedik birsoru sorar: Zayıf yönleriniz nelerdir?
Hepimizin bildiği gibi çok eski bir soru ve bu soruyu duymaktan bıktığınızı biliyorum.Daha önce katıldığınız iş görüşmelerinde bu soruyu duydunuz. Belki de bununla ilgili kabus bile gördünüz. Ancak, o görüşmede başarılı olmak istiyorsanız, işe alınma şansınızı kaçırmadan soruyu en iyi yanıtlamalısınız.
Kendiniz hakkında olumsuz bir şey söylemeyin veya çok fazla açıklama yaparak bunu bir zayıflığa dönüştürmeyin.
Ayrıca bilmeniz gereken üç adımlı bir formül var. Zayıf yönlerinizi iyileştirmek için ne yaptığınızı söyleyin, bunu tekrarlayın ve ardından bunun başvurduğunuz işi nasıl etkileyeceği hakkında bir soru sorun.
Bu kadar basit bir cevap gibi gözüküyor değil mi? Evet öyle gözüküyor ama istatistikler öyle demiyor. Zayıf yönler sorusu sorulduğunda motive edebilecek bazı istatistiklere bir göz atalım. Çünkü bu, birinin hayallerindeki işe girme şansına mal olabilir.
New York City bölgesinde bir yönetim danışmanlığı firması olan Global Performance Enhancement'ın kurucusu Scott Taylor, bu konuyla ilgili özel olarak yayınlanmış bir çalışma olmadığını söyledi.
Ancak basit bir gerçeği destekleyen çok sayıda veri var: Hemen hemen herkes güçlü yönleri olduğunu iddia ediyor, ancak kimse zayıf yönleri olduğunu kabul etmiyor.
Taylor, "Size bu soruyu soruyorlarsa, bunun sizin dürüstlüğünüzü görmek istiyorlar" dedi. "Öz farkındalığı ve gelişme arzusunu arıyorlar."
Başka bir deyişle, toplum mükemmelliği sahip olunması gereken bir nitelik olarak resmederken, neden biri onu işe alsın? The Essentials Of Business Etiquette kitabının yazarı Barbara Pachter'e göre, "Birçok insan, iş için mükemmel olduklarını görmek istedikleri için zayıf yönleri konusunda %100 dürüst olmaya isteksizdir" dedi.
Peki bu soruya en iyi yanıtı nasıl verirsiniz? İşte kariyer uzmanlarından bazı ipuçları:
Sadece zayıf yönünüzü geliştirdiğinizi söylemeyin. Ayrıca geliştirmek için ne yaptığınızı söyleyin… ama aşırıya kaçmayın. Taylor, ne yaptığınızı veya bir zayıf noktanızı nasıl düzelttiğinizi söylerken, bunun tüm yanıtınız olmadığından emin olun, aksi takdirde gereksiz bilgiler olur.
Bu iyileştirme planı neleri içermelidir? Nasıl geliştirilir kısmı, teknik bir beceri geliştirmek, ders almak veya online eğitim almak gibi stratejiler olabilir.
Ama geliştirmek için ne yaptığınıza çok fazla odaklanmayın. Hayatınızın her dakikasının bu zayıf yönünüze ve bunun nasıl ortadan kalktığına adandığı izlenimini vermeyin.
Özür dilemeyin ve asla "Üzgünüm" demeyin. Pachter, eleştiri yapmadan önce "tamamen dürüst olmak" gibi ifadeler kullanmak, yalnızca ağzınızdan çıkan her şeyin doğru olmadığını düşündüğünüz gibi görünmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sorumluluğu kendinizden alıp başkalarına yükler, diyor.
Aynı şey "üzgünüm" demek için de geçerli - üzülecek bir şeyiniz yok. Bir hata yaptığınızda veya yanlış bir şey yaptığınızda özür dilemelisiniz. Kendinden emin görün ve devam et.
Zayıflığınızı güce dönüştürmeye çalışmayın. Bu zor bir şey çünkü birçok insan neredeyse her türlü olumsuz şeyi harika bir şeye dönüştürmekte gerçekten oldukça iyi olduğunu iddia ediyor. Ama gerçekten öyle olsa bu sorunlar zaten hiç konuşulmuyor olurdu :)
Mizah konusunda dikkatli olun. Gerginliği dağıtmak için işe yarayabilir, ama dozunda mizah faydalıdır. Dozunu kaçırmayın :) Ayrıca, şaka yapmak istiyorsanız, önce işe alım uzmanının rahat ve iyi bir ruh halinde olduğundan emin olun.
Çok ayrıntılı veya teknik bilgiden kaçınmaya çalışın. İşe alım müdürünün neler olup bittiğinin anlaması için yeterli bilgi verin. Çok fazla ayrıntı verirseniz, bu bir açıklama yerine bir bahane gibi görünecektir. Ayrıca performansınız için bahaneler uyduruyormuş gibi görüneceksiniz.
Bazı insanlar, kendinizi ne kadar güvende ve hazırlıklı hissederseniz hissedin, bu soruyu asla "evet" ile yanıtlamamanızı tavsiye eder. "Hayır" derseniz, kendinizi şimdi veya daha sonra geliştirmek umurunuzda değilmiş gibi geldiğini söylüyor. "Evet" demek, hiçbir sonuç yokmuş gibi görünmesini sağlar.
Zayıf Yönleriniz İçin Örnekler
Zayıf yönleriniz hakkında mülakat sorularına cevap verirken bahsedebileceğiniz zayıf yönleriniz listesini aşağıya ekledim. Bununla birlikte, bu listeden körü körüne de seçim yapmayın. İş için hayati olmayan zayıf yönlerinizi seçtiğinizden emin olun ve bu zayıf yönü geliştirebilmenin yollarını bulun. Aşağıdaki zayıf yönler örnek listesinden herhangi birisi başvurduğunuz pozisyon için hayati önem taşıyorsa zayıf yönleriniz örneğini sakın almayın.
İleri matematik
Yazılım gibi herhangi bir bilgi alanı
Meydan okuma
Çalışma arkadaşları yerine çalışma
Gelişimci yazarlık
Yaratıcılık
Bitirilmeyen bir projeden ayrılmakta rahatsızlık
İş arkadaşlarından çok şey bekleme
Beklenenden daha düşük performans gösteren iş arkadaşlarına karşı
Hayal kırıklığı gösterme
Detaylara çok fazla odaklanma
Mizah
Sabırsızlık
Müşterilerin problemlerini benimseme
Deneyim eksikliği
Yabancı dillerde ustalaşma
Övgü almayı ihmal etme
Görev atamada becerikli olamama
Spontaneden ziyade hazırlıklı olmayı tercih etme
Düzen
Mükemmelliyetçilik
Büyük gruplara sunum yapma
Vakit öldürme
Yapıcı eleştiri sağlama
Raporlarda çok fazla detay verme
Halka açık hitap
Duyarlı
Bir projeden diğerine geçme
İmla
Bir kerede birden çok projede yer alma
Çok sorumluluk alma
Çok risk alma
Diğer insanların çalışması hakkında eleştiri yapmak
Çok fazla detay odaklı olmak
Çok yardımcı olmak
Çok dürüst olmak
Fazla süreli çalışmak

Hacettepe Üniversitesi'nde Aile ve Tüketici Bilimleri bölümünden mezun oldum. Blog Yazarlığı ve İnsan Kaynakları Yönetimi sertifikalarım bulunmaktadır.