AnasayfaBlogZihninizi Renkli Oyunlarla Güçlendirmeye Var Mısınız?
Video

Zihninizi Renkli Oyunlarla Güçlendirmeye Var Mısınız?

17 Haziran 2021
Bu resim gözlük takan bir grup adamı gösteriyor. İlk adamın büyük, gür bir sakalı var ve bir çift siyah çerçeveli gözlük takıyor. İkinci adam gümüş çerçeveli bir gözlük takıyor ve kısa, koyu renk saçları var. Üçüncü adam yuvarlak, ince çerçeveli bir gözlük takıyor ve kel bir kafaya sahip. Dördüncü adamın sakalı vardır ve bir çift havacı tarzı güneş gözlüğü takmaktadır. Beşinci adamın kısa, ince sakalları vardır ve şeffaf çerçeveli bir gözlük takmaktadır. Arka planda, siyah beyaz puantiyeli gömlek giyen uzun, siyah saçlı bir kadın var. Ön planda, bir çift gözlükle çerçevelenmiş bir adamın yüzünün yakın çekimi var.
KonuAçıklamaDetaylar
Salim AkkökZihin haritaları eğitmeni10 yıllık eğitmenlik, koçluk ve öğretmenlik deneyimi olan Salim Akkök, kişilerin beyin potansiyelini maksimuma çıkarabilmeleri için rehberlik eder.
Zihin HaritasıBeynin iki tarafını kullanma tekniğiZihin haritası, sağ ve sol beyin işlevlerinin birlikte kullanılmasını hedefleyen, unutmayı azaltan, hayal gücünü arttıran ve büyük resmi görmeyi sağlayan bir yöntemdir.
FaydalarıZihin haritasının etkileriZihin haritaları, unutkanlığı azaltır, problem çözme becerilerini arttırır, konuları bütünsel olarak görüş sağlar ve planlama ve programlama gibi işlevleri vardır.
Hafızanın İşleyişiAcıların unutulmamasıBeyin, hayatımıza derin etkisi olan olayları unutmaz, dolayısıyla acıları daha çok hatırlarız. Ancak zihin haritaları, bu acıları zihinden silmek ve etkisini azaltmak için kullanılabilir.
Örneklendiği kişilerZihin haritaları kullanılan ünlülerLeonardo da Vinci, Isaac Newton ve Oğuz Saygın gibi ünlüler zihin haritaları kullanmışlardır.
Zihin Haritası OluşturulmasıZihin haritası nasıl oluşturulur?Zihin haritası oluşturulurken merkeze konu yazılır, konuyla ilgili görseller çizilir ve saat yönünde düşünceler belirlenir. Bunun için renkli kalemler ve bir defter gereklidir.
Kavram HaritalarıKavram haritaları ve zihin haritaları arasındaki farkKavram haritaları beynin sol tarafını çalıştırırken, zihin haritaları hem sol, hem sağ beyni çalıştırır. Bu nedenle her ikisi aynı şey değildir.
Önerilen KitaplarZihin haritaları ile ilgili önerilen literatürTony Buzan’ın “Zihin Haritaları” kitabı zihin haritaları ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlatmağız şekilde bir çalışmadır.
Zihin GüçlendirmeZihin haritalarının beyni güçlendirme kapasitesiZihin haritalarının beyni güçlendirdiği, hafıza ve dikkat yeteneklerini arttırdığı düşünülür.
Zihin Haritaları EğitimiEğitimden elde edilecek bilgi ve becerilerZihin haritası eğitimi katılımcılarının, mesleki ve eğitim durumlarına göre değişen ihtiyaçlarına yanıt verir. Planlama, öğrenme, motivasyon sorunlarına çözümler sunar.

Zihin Haritaları eğitmeni Salim Akkök ile beynin tüm potansiyelini açığa çıkarmayı sağlayan zihin haritalarını konuştuk. Beynin sonsuz derinliklerine özgürce dolaşma fırsatına yardımcı olacak bilgiler aldık.

Salim Akkök kimdir?

Enstitüde zihin haritaları eğitimi veriyorum. Öncesinde 10 yıllık öğretmenlik, eğitmenlik ve koçluk süreçlerim oldu. Farklı alanlarda da çalıştım. Çalışma alanım hep konuşmak, anlatmak üzerine oldu. Konuşarak anlatarak insanlara dokunduğum için çok mutluyum. 

Zihin haritası nedir ve hangi amaçla yapılıyor?

Beyni kontrol edebilirsek zihin biz olabiliriz. Zihin haritaları nedir? Beynin iki ana tarafı var. Sağ taraf ve sol taraf. Sağ ve sol tarafın farklı işlevleri var. Zihin haritası yaparak bu iki farklı görevi ve işlevi bir arada kullanıp maksimum seviyeye çıkarma çalışmasıdır zihin haritaları. Kağıt kalem alıp, fikir ortaya çıkarıp beynin her iki tarafını da kullanmaya çalışarak yaptığımız basit eğlenceli ve keyifli bir yöntemdir. 

Zihin haritasının faydaları nelerdir?

Zihin haritasının birçok farklı işlevi var. Unutmayı azaltan bir basamak. Hayal gücünü geliştiren muhteşem bir araç. Büyük resmi görmemizi sağlayan bir büyüteç. Gözlerimiz, zihnimizi, hayal gücümüzü güçlendiriyor.

,Sorunlara daha kolay çözüm bulmamızı sağlıyor. Konuyu bütünsel ve parçaları ayırmış şekilde görmemizi salıyor. Birçok işlevi var. Manav tezgahına benzetebiliriz. Planlama ve programlama gibi birçok işlevi var. Amaca yönelik kendine renk bulabiliyor.

Beynimiz bu planları unutuyor ancak acıları neden unutmuyor?

Acılar hayatımızda çok çok derin izler bıraktığı için, yaşamımıza etkisi çok olduğu için unutmuyoruz. Acılar değil sadece mutluluklarımız da öyle. Zihin haritası ile geçmişteki travmalarımızı ve atmak istediklerimiz zihin haritasına döküp etkisini azaltabiliriz. Örnekleri var. 

Zihin haritaları yöntemleriyle başarı sağlayan popüler isimlerden bahsedebilir misiniz? 

Leonardo da Vinci var. Sanat eserlerini taslak olarak zihin haritalarına dökmüş. Isaac Newton var. Oğuz Saygın var. Başka isimler de var en çok bilinenler bunlar. Örneklerini derste de anlatıyoruz.

Zihin haritası nasıl yapılıyor?

Gereken iki şey var; resim defteri ve renkli kalemler. Bunlarla çizmeye başladığımızda zihnimiz bizi yönlendiriyor. Olmazsa olmaz kağıt kalem. “Kalem aklın dilidir.” diyor Cervantes. Kalem kullandığımızda zihnimiz işe adapte oluyor. 

Zihin haritası kişiye özgüdür. Benim yaptığım çalışmaları çevremdekiler bir şey anlamıyor. Merkeze konuyu yazacak. Onunla ilgili bir görsel çizecek ve saat bir yönünden başlayarak alt kısımları çizecek. 

Kavram haritaları ile zihin haritaları aynı şey mi?

Kavram haritaları için bilgisayarda kullanılan uygulamalar zihin haritası için kullanılamaz. Şöyle bir fark var; kavram haritası yaparken beynin tek tarafını kullanıyoruz. Zihin haritası yaparken renklendirme görsel ekleyerek hayal gücü katarak beynin sağ tarafını da kullanıyoruz. Aradaki farklardan biri yapma tarzı. Kavram haritası ve zihin haritası aynı şey diyemeyiz. Kavram haritası beynini sol tarafını, zihin haritası ise iki tarafını da çalıştırır.

Zihin haritaları ile önerebileceğiz kitap var mı?

Tony Buzan’ın “Zihin Haritaları” kitabı var. O kitabı aldığınızda çok güzel örnekler göreceksiniz. 

Zihin haritaları beyni güçlendirmede işe yarar mı?

Zihin haritası uygulaması süreklilik gösterdiğinde antrenman haline dönüşür. Yaşlanmanın ve unutkanlığın önüne geçer demek çok haddim değil, tıpın alanı. Unutkanlığa karşı bir antrenman olduğu için bir nebze etkisi vardır. 

Zihin haritaları eğitime katıldıklarında neler öğrenecekler?

Eğitime katılanların mesleki durumu ve eğitim durumu değişen oluyor. KPSS’ye çalışanların, dil çalışanların, toplantı yapanların, alışveriş listesi yapanların zihin haritaları var. Derse katılma amcacına yönelik birçok etkisi var. Planlama, öğrenme gibi. Hangi amaçla katılıyorsa o mamaca yönelik katkı sağlayacaktır. Ders çalışma, öğrenme, motivasyon problemleriyle ilgili yaptığı çalışmalar eğitimin işe yaradığının göstergesi. Katılımcı yorumlarından bunu görüyorum. 

Zihin haritası yapmak için kullanılabilecek online programlar ve site var mı?

Var, birçok uygulama ve site var. Zihin haritasının olmazsa olmazlarından ikisi kağıt ve kalem. Zihin haritası sitelerinde yaptığımız hiçbir şey zihin haritası olmaz. Zihin haritası görseli olur sadece. Kağıda kaleme döktüğümüz planlar, hayaller dersler zihnimizi fazla işliyor. 

Zihin haritalarında kullanılan renklerin etkisi var mı?

Zihin haritası oluştururken renk seçiminde tümüyle özgürler. En çok sevdiği reni en çok istediği maddeye koyabilir. 

Zihin haritaları eğitiminde yaş grubu fark ediyor mu?

Enstitüdeki eğitim yetişkinlere hitap ediyor pratiklerine baktığımızda eğitim alan arkadaşlar çocuklarıyla yaptığında daha verimli olduğunu gördük. Öğrendiklerini çocuklarıyla uyguluyorlar. 
Zihin haritası uygulamalarında skala çok geniş. Amaca yönelik her konuda zihin haritası yapılabilir, yapılmalı. Yapıldığında faydasını göreceğiz. Uyguladığımızda yaşamımızı kolaylaştırdığını görüyoruz. Herkesi enstitüdeki eğitime bekliyorum. 

Zihin haritaları nedir? 

Beynin iki farklı görevini ve işlevini bir arada kullanıp maksimum seviyeye çıkarma çalışmasıdır zihin haritaları. Kağıt kalem alıp, fikir ortaya çıkarıp beynin her iki tarafını da kullanmaya çalışarak yaptığımız basit eğlenceli ve keyifli bir yöntemdir.

Zihin haritasının faydaları nelerdir?

Zihin haritasının birçok farklı işlevi var. Unutmayı azaltan bir basamak. Hayal gücünü geliştiren muhteşem bir araç. Büyük resmi görmemizi sağlayan bir büyüteç. Sorunlara daha kolay çözüm bulmamızı sağlıyor.

Zihin haritası nasıl yapılıyor?

Gereken iki şey var; resim defteri ve renkli kalemler. Bunlarla çizmeye başladığımızda zihnimiz bizi yönlendiriyor. Merkeze konuyu yazacak. Onunla ilgili bir görsel çizecek ve devam edecek.

Salim Akkök, Zihin haritaları eğitmeni, 10 yıllık eğitmenlik, koçluk ve öğretmenlik deneyimi olan Salim Akkök, kişilerin beyin potansiyelini maksimuma çıkarabilmeleri için rehberlik eder, Zihin Haritası, Beynin iki tarafını kullanma tekniği, Zihin haritası, sağ ve sol beyin işlevlerinin birlikte kullanılmasını hedefleyen, unutmayı azaltan, hayal gücünü arttıran ve büyük resmi görmeyi sağlayan bir yöntemdir, Faydaları, Zihin haritasının etkileri, Zihin haritaları, unutkanlığı azaltır, problem çözme becerilerini arttırır, konuları bütünsel olarak görüş sağlar ve planlama ve programlama gibi işlevleri vardır , Hafızanın İşleyişi, Acıların unutulmaması, Beyin, hayatımıza derin etkisi olan olayları unutmaz, dolayısıyla acıları daha çok hatırlarız Ancak zihin haritaları, bu acıları zihinden silmek ve etkisini azaltmak için kullanılabilir, Örneklendiği kişiler, Zihin haritaları kullanılan ünlüler, Leonardo da Vinci, Isaac Newton ve Oğuz Saygın gibi ünlüler zihin haritaları kullanmışlardır, Zihin Haritası Oluşturulması, Zihin haritası nasıl oluşturulur?, Zihin haritası oluşturulurken merkeze konu yazılır, konuyla ilgili görseller çizilir ve saat yönünde düşünceler belirlenir Bunun için renkli kalemler ve bir defter gereklidir, Kavram Haritaları, Kavram haritaları ve zihin haritaları arasındaki fark, Kavram haritaları beynin sol tarafını çalıştırırken, zihin haritaları hem sol, hem sağ beyni çalıştırır Bu nedenle her ikisi aynı şey değildir, Önerilen Kitaplar, Zihin haritaları ile ilgili önerilen literatür, Tony Buzan’ın “Zihin Haritaları” kitabı zihin haritaları ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlatmağız şekilde bir çalışmadır, Zihin Güçlendirme, Zihin haritalarının beyni güçlendirme kapasitesi, Zihin haritalarının beyni güçlendirdiği, hafıza ve dikkat yeteneklerini arttırdığı düşünülür, Zihin Haritaları Eğitimi, Eğitimden elde edilecek bilgi ve beceriler, Zihin haritası eğitimi katılımcılarının, mesleki ve eğitim durumlarına göre değişen ihtiyaçlarına yanıt verir Planlama, öğrenme, motivasyon sorunlarına çözümler sunar
zihin haritaları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam, etrafına çeşitli taşlar serpiştirilmiş bir satranç tahtasıyla çevrili bir masada oturmaktadır. Bir sigara içmektedir ve yanında bir maymun vardır. Maymun da sigara içmektedir ve yanlarında bir bardak kırmızı şarap vardır. Masanın üzerinde üzerinde haç olan altın bir taç vardır. Adam bir satranç taşının yakın çekimine bakmaktadır ve maymun da sigaranın yakın çekimine bakmaktadır.
Kişisel Gelişim

Satranç Taşlarının Hareketleri

23 Aralık 2019
Bir kadın rahat bir ortamda bir kitap yığınının üzerinde oturuyor. Beyaz bir bluz ve mavi bir kot pantolon giymiş ve saçlarını düzgün bir şekilde topuz yapmış. Kitap yığınından bir kitap okurken yüzünde konsantrasyon ve odaklanma ifadesi var. Kitap yığını ahşap bir masanın üzerindedir ve yığına yakından bakıldığında kitapların çeşitli kapaklara ve renklere sahip olduğu görülür. Altındaki ahşap zeminin yakın çekimi, zeminin oldukça yıpranmış olduğunu gösteriyor. Elinde bir pençe var ve pençeye yakından bakıldığında tüylü olduğu ve keskin pençeleri olduğu görülüyor. Odanın aydınlatması sıcak ve davetkâr.
Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Egzersizleri

03 Şubat 2021
Bu görüntü, merkezinden parlak sarı bir ışıltı yayılan, kafa şeklinde bir ampulü göstermektedir. Ön planda koyu yeşil renkli bitki şeklinde bir nesne ve etrafına dağılmış birkaç yaprak görülüyor. Arka planda ise beyaz bulutların sürüklendiği parlak mavi bir gökyüzü var. Ampul keskin bir şekilde odaklanmış ve tasarımının karmaşık detaylarıyla çerçeveyi dolduran yakın bir görünümden görülüyor. Tabanı parlak beyaz renkte ve üzerinde birkaç kablo çıkıntısı var. Ampul yanıyor ve parlak bir şekilde parlıyor, sıcak ve davetkâr bir ışık yayıyor.
Kişisel Gelişim

Farkındalık Ne Değildir?

27 Mayıs 2021
Uzun kahverengi saçlı genç bir kadın baş parmağını kaldırıyor. Üzerinde beyaz bir atlet, mavi bir kot pantolon ve beyaz bir çift ayakkabı var. Yüzünde parlak bir gülümseme var. Kollarını iki yana açmış ve sağ elini başparmağı yukarı bakacak şekilde uzatmış. Gözleri olumlu ve coşkulu bir jestle kapalı. Duruşu kendinden emin ve gururludur. Arka plan parlak sarı bir duvar ve arka planda birkaç soyut şekil var. Kadın, pencereden içeri giren doğal ışıkla güneşli bir odada duruyor gibi görünüyor. Görüntü genel olarak mutluluk ve pozitiflik mesajı veriyor.
Başarı

Mutluluk Avantajı Nedir?

11 Ekim 2018