AnasayfaBlogSözsüz İletişim Becerileri
Beden Dili

Sözsüz İletişim Becerileri

09 Mart 2018
Beyaz gömlekli bir adam kameranın önünde duruyor. Gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmıştır ve yüzü hafifçe bulanıktır. Vücudu hafifçe yana doğru eğilmiş, kolları ve elleri yanlarındadır. Sırtı belirgin ve gömleğinin kumaşı görülebiliyor. Elinin yakın çekimi cildinin dokusunu ve parmaklarındaki kırışıklıkları ortaya çıkarıyor. Bacağı da hafifçe görülebiliyor ve yüzünün bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Başı hafifçe eğiktir ve başının bulanık bir görüntüsü de görülebilir. Saçları koyu renk ve yüz hatları bulanık. Arka plan odak dışıdır ve yumuşak bir görünüm yaratır.
Sözsüz İletişim BecerileriÖnemiUygulama
Kambur durmaktan kaçınmakProfesyonel ve özgüven sahibi bir duruş sergilemek içinMülakatlarda ve toplantılarda dik ve küçük bir duruş sergileyin.
Dinamik bir duruş sergilemekAktif ve enerjik görünmek içinNet jestler ve yüz ifadeleri kullanın.
Sürekli göz teması kurmakEigenin dikkatini, ilgisini ve inancını göstermek için önemlidirMülakatçılarla göz temasını devam ettirin, ama rahatsız etmeden.
Telefon, içecek vb. ve dikkat dağıtıcı unsurları getirmemekMülakat veya toplantı boyunca dikkatinizi dağıtmamak içinTüm dikkat dağıtıcı unsurları masanızdan çekin.
Etkili bir tokalaşmaİlk izlenimler genellikle kalıcıdırSıkı ama rahatsız etmeyen bir tokalaşmayla kendinizi tanıtın.
Samimi gülümseme sergilemekPozitif ve katılımcı bir karakter göstermekİyi bir ruh hali ve açık bir yüz ifadesi sergileyin.
Kolları açık tutmakAçık ve dostça bir tavır sergilemek içinMülakat sırasında kapalı olmayan bir duruş sergileyin.
Dikkatlice dinlemekSaygı ve ilgi göstermek içinMülakatçının söylediklerine karşı reaktif olun.
Heyecan veya önemli noktaları belirtmek için ses tonunu değiştirmekDinleyicinin dikkatini belirli noktalara çekmek içinKonuşma sırasında ton ve hızda varyasyonlar yapın.
Espriye karşılık olarak zorunlu kahkahadan kaçınmakEtkin ve doğal bir tepki göstermek içinGülüş ve gülme anını ayarlayın.

Bir iş için mülakat yaparken, vücut diliniz de verdiğiniz cevaplar kadar önemlidir. İşverenler ne söylediğiniz kadar ne yaptığınızı da değerlendirirler ve siz en iyi izlenimi bırakmak için sözsüz iletişim becerilerinizi kullanabilirsiniz.

Sözsüz İletişimin Önemi Nedir?

Birçok aday mülakatlarda ne söyleyeceklerini dikkatli bir şekilde önceden hazırlarlar. Ancak mesajların nasıl verildiğine verilen dikkat genel olarak daha azdır.

Mülakat başarınız aslında insanların sizin ne söylediğinize nasıl cevap verdikleri ile belirlenir.

İş Mülakatlarında İletişim

Sözsüz iletişim konuşmanızın tonunu destekleyebilir ya da mülakatçının sizde lafın çok icraatın hiç olmadığını düşünmesine sebep olabilir. Mesajlarınızla eşleşen sözsüz davranışlar sergilemek işverenleri işle ilgilendiğiniz ve iş için uygun olduğunuz konusunda ikna etmenize yardımcı olabilir.

Genel olarak, önemli olan pozitif ve katılımcı olmaktır. Eğer işi yapma konusunda kendinize güveniyorsanız ve işvereniniz için kıymetli bir varlık olacağınızı biliyorsanız, bunu kelimeleriniz bir yana eylemlerinizle de gösterin.

İş Yerinde İletişim Kurmak

İşe alım kararı yapmak bir yana, işverenler aynı zamanda sizin müşterilerle, iş arkadaşlarınızla ve iş ilişkileriyle etkin bir iletişim kurup kuramayacağınıza karar vermek için sözsüz iletişimin becerilerinizi de değerlendiriyor olacak.

Birçok durumda, güvenilirlik verebilme yeteneği önemli bir başarı faktörüdür. Pozitif sözsüz davranış sizin samimiyetinizi ve katılımcı kişiliğinizi göstermenize yardımcı olacaktır.

Sözsüz İletişim Becerileri Örnekleri Neler?

Becerilerinizi yenilemek mi istiyorsunuz? Sözsüz beceriler listesini gözden geçirin ve gelişim gösterebileceğiniz beceriler üzerine çalışın.

  1. Kambur durmaktan kaçınmak,

  2. Mesajlar ciddi olduğunda gülümsemekten veya gülmekten kaçınmak,

  3. Dinamik bir duruş sergilemek için ellerle ve yüz mimikleriyle hareket katmak,

  4. Mülakata veya toplantıya telefonunuzu, herhangi bir içeceği veya dikkatinizi dağıtabilecek bir şeyi getirmeyin,

  5. Mülakatçınızı bölmeyin,

  6. Kıpırdamayın, bacak veya kollarınızı titretmeyin,

  7. Mülakatçılarla devamlı değil ama güçlü göz teması kurmak,

  8. Konuşmaya odaklanmak,

  9. Bir gülümseme veya sıkı bir tokalaşmayla kendinizi tanıtma,

  10. Yüzünüzden ve saçınızdan ellerinizi uzak tutmak,

  11. İlginizi belirtmek için hafif öne eğilmek,

  12. Dikkatli bir şekilde dinlemek,

  13. Kolları açık tutmak, kolları kapalı tutmak ilgisizlik gösterebilir,

  14. heyecan veya önemli noktaları belirtmek için ses tonunu değiştirmek,

  15. Anladığınızı göstermek için kafa sallamak,

  16. Söylemlerinize diğerlerinin gösterdiği tepkiyi gözlemlemek,

  17. Diğerlerinin sözsüz kelimelerini okumak,

  18. Espriye karşılık olarak zorunlu kahkahadan kaçınmak,

  19. Saate, telefona bakmaktan kaçınmak ve ilgisizlik belirtisi olabilecek şeyleri yapmamak,

  20. İletişim partnerleri tarafından tercih edilen kişisel alana saygı duymak,

  21. Grup mülakatında söz alan kişilerle dönüşümlü göz teması kurmak,

  22. Fazla güç uygulamadan sıkıca tokalaşmak,

  23. Mülakatçının size anlattığı şeyde ilgili olduğunuzu göstermek,

  24. İletişimden memnun olduğunuzu göstermek için gülümsemek,

  25. Sinirli olduğunu da sakin kalmak,

  26. Cevap vermek için kişinin konuşmasını bitirmesini beklemek.

Pratik Yaparsanız Mülakatınız Harika Olabilir

Arkadaşlarınız aracılığıyla mesajlarınızı önceden pratik yapmak sözsüz iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Pratik yapmak yeterli düzeyde olduğunuzdan emin olmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda mülakat öncesi hazırlanırsanız mülakattayken de kendinizi daha rahat hissedersiniz. Ne kadar sakin olursanız o kadar iyi iletişim kurarsınız, hem sözlü hem de sözsüz olarak.

Kambur durmaktan kaçınmak, Profesyonel ve özgüven sahibi bir duruş sergilemek için, Mülakatlarda ve toplantılarda dik ve küçük bir duruş sergileyin, Dinamik bir duruş sergilemek, Aktif ve enerjik görünmek için, Net jestler ve yüz ifadeleri kullanın, Sürekli göz teması kurmak, Eigenin dikkatini, ilgisini ve inancını göstermek için önemlidir, Mülakatçılarla göz temasını devam ettirin, ama rahatsız etmeden, Telefon, içecek vb ve dikkat dağıtıcı unsurları getirmemek, Mülakat veya toplantı boyunca dikkatinizi dağıtmamak için, Tüm dikkat dağıtıcı unsurları masanızdan çekin, Etkili bir tokalaşma, İlk izlenimler genellikle kalıcıdır, Sıkı ama rahatsız etmeyen bir tokalaşmayla kendinizi tanıtın, Samimi gülümseme sergilemek, Pozitif ve katılımcı bir karakter göstermek, İyi bir ruh hali ve açık bir yüz ifadesi sergileyin, Kolları açık tutmak, Açık ve dostça bir tavır sergilemek için, Mülakat sırasında kapalı olmayan bir duruş sergileyin, Dikkatlice dinlemek, Saygı ve ilgi göstermek için, Mülakatçının söylediklerine karşı reaktif olun, Heyecan veya önemli noktaları belirtmek için ses tonunu değiştirmek, Dinleyicinin dikkatini belirli noktalara çekmek için, Konuşma sırasında ton ve hızda varyasyonlar yapın, Espriye karşılık olarak zorunlu kahkahadan kaçınmak, Etkin ve doğal bir tepki göstermek için, Gülüş ve gülme anını ayarlayın
sözsüz iletişim ne demek sözsüz iletişim nedir sözsüz iletişim ve beden dili sözsüz iletişim ögeleri sözsüz iletişim
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mavi gömlekli, gözlüklü bir kadın beyaz bir fonun önünde duruyor. Bakışları odaklanmış ve saçları arkaya toplanmış bir şekilde dümdüz karşıya bakıyor. Gözlüklerinin çerçeveleri nettir ve gömleğinin mavisi ten rengiyle tezat oluşturmaktadır. Kollarını iki yana açmış ve ellerini birbirine kenetlemiş. Yüz ifadesi sakin ve gözleri doğrudan bir bakışa kilitlenmiş. Küçük, narin bir burnu ve dolgun yanakları vardır. Ağzı hafifçe açık ve dudakları nötr bir ifadeye sahip. Güçlü bir çene hattına sahiptir ve çenesi hafifçe yukarı doğru eğiktir. Boynu incedir ve köprücük kemikleri görülebilir.
İletişim

İletişim Türleri Nelerdir?

03 Aralık 2019
Resimde bir grup ahşap figür görülüyor. Kolları ve bacakları olan kırmızı bir kukla, bir eli dışarıda mavi bir robot ve sarı ve yeşil bir baloncuk var. Ön planda bir el ve bir eldivenin yakın çekimi var. Ayrıca yeşil ve beyaz bir daire ve beyaz metinli kırmızı bir baloncuk var. Kuklanın beyaz desenli parlak kırmızı giysileri vardır ve robot gri desenli mavidir. Sarı ve yeşil baloncuk dairesel, yeşil ve beyaz daire ise yuvarlaktır. Kırmızı baloncuğun üzerindeki beyaz metin okunaklıdır. Bu sahne, benzersiz ve ilginç bir görüntü oluşturan çeşitli unsurlardan oluşmaktadır.
İletişim

İletişim Becerileri Nelerdir?

06 Aralık 2019
Resimde pembe gömlekli ve gözlüklü bir kadın görülüyor. Yüzünde bir gülümseme var ve saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Görüntünün arka planı bir bilgisayar ekranıdır ve sol üst köşesinde siyah ve kırmızı bir çizgi içeren beyaz bir kare vardır. Resmin ortasında kadının mücevherlerini sergileyen boynunun yakın çekimi yer alıyor. Resimde ayrıca siyah ve mor renkte bir metin yer alıyor. Kadının pembe gömleği resmin ana odağını oluşturuyor ve kadın doğrudan izleyiciye bakıyor gibi görünüyor. Genel olarak, bu kendine güvenen ve şık bir kadının resmi.
İletişim

Dilsiz Konuşma Yöntemi

23 Eylül 2021