AnasayfaBlogBeden Dili Hakkında Her Şey
Beden Dili

Beden Dili Hakkında Her Şey

18 Haziran 2019
Bu görselde takım elbiseli bir adamın kolajı yer almaktadır. Kıyafeti lacivert bir takım elbise ceketi ve açık mavi kravattan oluşuyor, altında lacivert pantolon ve beyaz elbise gömleği var. Adamın elleri sağ alt köşede, kucağında dinlenirken görülüyor. Resmin sol üst köşesinde, adamın lacivert ve beyaz çizgili desenli kravatının yakın çekimi görülüyor. Resmin ortasında, adamın yüzünün yakın çekimi ciddi bir ifadeyi ortaya çıkarıyor. Takım elbisesi düzgünce ütülenmiş ve kravatı sıkıca düğümlenmiştir. Genel olarak, kolajdaki adam profesyonel bir görünüme sahip ve bir iş ortamı için uygun.
KonuAçıklamaÖnem
Beden Dili Nedir?İletişim sırasında jest,mimik ve duruşumuzla ilgili alıcıya birtakım mesajlar gönderen hareketler bütünü.İletişimin kelimelerden daha büyük bir bölümünü oluşturur.
Beden Dili İletişimde Neden Önemli?Beden dili iletişim sırasında alıcıya mesajlar yolladığı için hareketlerin uyumu önemlidir.Sözcüklerden daha etkili olduğu ve ortamın hakimiyetine yardımcı olur.
Beden Dili Bize Ne Anlatır?Beden dili içinde bulunduğumuz ruh halini ve muhtemel düşüncelerimizi ifade eder.İçsel düşüncelerimiz ve duygularımız hakkında bizlere bilgi verir.
Beden Dili Nerede Kullanılır?Beden dili, evde, iş yerinde, okulda ve sunduğumuz durumlarda kullanılır.Beden dili aidiyet, güvenlik ve saygı hissi verir.
Sağlık Ve Estetik DuruşSağlıklı ve bakımlı olan insanlar beden dilini daha etkili kullanır. Bazıları estetik operasyonlarla beden dillerini güçlendirir.Güzel görünüm ve sağlıklı duruş, etkili beden dili kullanımını destekler.
Satışta Beden Dilinin ÖnemiSatışta beden dili; güven kurmada, etkileme ve iknada önemlidir.İletişimin %60'ını beden dili oluşturur ve satışın başarısına büyük etkisi vardır.
Aynalamanın GücüMüşterinin jest ve mimiklerini aynalamak onlara 'sizinle aynıyım' mesajı verir.Ikna düzeyini yükseltir ve müşteri etkileme yeteneğini güçlendirir.
Amaçlı ve Enerji İle Yürümenin GücüHızlı ve amaçlı yürüyen kişilerin fikirleri daha hızlı kabul görür.Fikirlerin kabulünü hızlandırır ve etkili görüşme yöntemlerinde önemli rol oynar.
Göz Kontağının GücüGözler, dinlediğinizi ve değer verdiğinizi gösterir.Güçlü göz kontağı, etkili iletişimi sağlar ve güvenilirliği arttırır.

Beden dili iletişim için en önemli unsurlardan biridir. İletişim sırasında jest, mimik ve duruşumuzla ilgili alıcıya birtakım mesajlar gönderen hareketler bütününe beden dili diyoruz. Başka bir deyişle sözlerimizle hareketlerimizin uyumudur.

beden dilinin, iletişimin kelimelerden daha büyük bir bölümünü oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. bu da başarılı bir iletişim için bedenimizin gönderdiği mesajın daha fazla farkında olmamız gerektiği anlamına gelir. çoğu zaman bilinçsiz olsa da, beden dilimiz içsel düşüncelerimiz ve duygularımız hakkında çok şey açığa çıkarabilir.

Cazibe veya iticilik, ilgi veya ilgisizlik, rahatlık veya rahatsızlık iletebilir. Başkalarının yanı sıra kendi beden dilimize de dikkat etmek, iletilen mesajları daha iyi anlamamıza ve buna göre yanıt vermemize yardımcı olabilir.

Beden Dili İletişimde Neden Önemli?

Beden dili iletişim sırasında alıcıya mesajlar yolladığı için hareketlerin uyumu önemlidir. Bu uyum ne kadar iyi olursa dinleyiciyi o kadar etki altına almak mümkündür. Beden dilinin yapılan araştırmalara göre sözcüklerden daha etkili olduğu ortaya konulmuştur.

Bu nedenle beden dili doğru kullanıldığında ortamın hakimi siz olabilir ve istediğiniz mesajı doğru bir şekilde alıcıya aktararak istediğiniz sonuçları alabilirsiniz.

Beden Dili Bize Ne Anlatır?

Beden dili hemen hemen her şeyi söyler. Özellikle içinde bulunduğumuz ruh halini çok iyi özetler. Örneğin, kolları göğüs hizasında iliştirmek iletişime kapalılık, kendini korumaya (savunmaya) ihtiyaç duyduğumuz anlarda bilinçli yada bilinçsiz en sık yaptığımız hareketlerden biridir. Başka bir örnekle konuşma esnasında gözleri kısmak.

Bu eylem karşımızdakinin dediğini daha iyi anlayabilmek için zamana ihtiyaç duyduğumuzu gösterir. Ya da bir konuyu dinlerken etrafı izlemek o konuyu dinlememek istediğimizin en iyi göstergesidir.

Beden Dili Nerede Kullanılır?

Beden dili, çeşitli ortamlarda kullanılabilen bir sözsüz iletişim biçimidir. Evde, beden dili duyguları ifade etmek, bağ kurmak ve sınırlar oluşturmak için kullanılabilir. İş yerinde beden dili güven, yetkinlik ve otorite ifade edebilir. Ve okulda, beden dili katılım ve ilgiyi işaret edebilir. Beden dili, sokaklar ve toplu taşıma araçları gibi kamusal alanlarda da sıklıkla kullanılır.

Bu bağlamlarda beden dili aidiyet, güvenlik ve saygı hissi verebilir. Nihayetinde, beden dilinin kullanımı başkalarıyla bağlantı kurmakla ilgilidir. İster evde, ister işte, ister okulda ya da dışarıda olun, beden dilinize dikkat etmeniz çevrenizdekilerle olumlu ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir.

Sağlık Ve Estetik Duruş

Sağlıklı bir vücuda sahip insanların beden dilini daha etkili kullandığı gözlemlenmiştir. Özellikle bakımlı ve güzel kadınların iş görüşmelerinde daha başarılı olduğu gizlenmeyen bir gerçektir. Bu durum erkekler için de geçerli. Hatta bazı insanların beden dilini daha etkili kullanabilmek için estetik cerrahi operasyonlar yaptırdığı özellikle ünlülerde duymaya alışık olduğumuz bir durumdur.

Magazin programlarında kadın ünlülerin yağ aldırma operasyonu, botoks, silikon, dudak estetiği ve dolgu yaptırdığını ve erkek ünlülerin de burun estetiği, saç ekimi, cilt bakımı hatta lazer epilasyon yaptırdığını sık sık duyarız. Tüm bu estetik cerrahi operasyonlar ünlüler için güzel görünmekten daha fazlasını ifade eder. Çünkü ünlüler sürekli sahnede ve göz önünde olduğu için beden dillerini kusursuz kullanmaya çalışırlar.

Satışta Beden Dilinin Önemi

Satış danışmanı ve iletişim becerisi çok önemli bir konudur. Satışta en temel şey satış danışmanı ile alıcı arasında öncelikle güven kurulmasıdır. Bu güvenin kurulmasında en önemli etkenlerden biri kuşkusuz beden dili. Araştırmalarla elde edilen bilgilere göre 20 dakikalık bir iletişimde sözcüklerin %10, sesin %30, beden dilinin ise %60 etkili olduğu ortaya koyulmuştur. Dolayısıyla beden dili satış ile uğraşanların muhakkak kontrol etmesi gereken en temel etkendir. Eğer bir pazarlamacı beden dilini etkili ve doğru şekilde kullandığında işini daha kolaylaştırır ve satacağı ürün konusunda alıcıyı daha iyi ikna edebilir.

Satışta Beden Dili Teknikleri

Aynalamanın Gücü: Satıcıların ikna etmek istedikleri kişinin belirli aralıklarla jest ve mimiklerini taklit etmeleri potansiyel müşterilere verilen sizinle aynıyım mesajıdır. Jest ve mimikleri dikkatlice ama abartmadan aynalamak ikna sürecinde atıcılara ciddi avantajlar ağlayacaktır.

Amaçlı ve Enerji İle Yürümenin Gücü: Bir amacı varmış gibi hızlı ve büyük adımlarla yürüyen insanların diğerlerine göre daha hızlı kabul gördüğü birçok farklı araştırma ile ortaya koyulmuştur. Bu araştırmalardan yola çıkarak özellikle potansiyel müşterilerimize doğru giderken ve onların yanında yürüyüşe dikkat etmek bizim fikirlerimizin daha hızlı kabul edilmesi için bir araç olacaktır.

Göz Kontağının Gücü: Her şey gözlerde başlıyor ve bitiyor. Gözler bizim ruh halimiz ile ilgili her şeyi açıkça ortaya koyar. İşte bu noktada potansiyel müşterimize değer verdiğimizi, onu dinlediğimizi ve onu önemsediğimizi belirtmenin en kolay yolu da göz kontağı. Özellikle satış görüşmesi sırasında göz kontağının sağlanması ve devam etmesi müşteriyi ikna aşamasına getirmenin en basit yollarından birisi. Leil Lowndes etkin bir ikna süreci için satıcının müşterisi ile arasında sıcak, görünmez bir şeker bağlantısı olduğunu hayal etmenin göz kontağını etkin hale getirmek için en basit yol olduğunu söylüyor. Bir başka kolay yol ise, doğrudan müşterinin gözüne bakmak yerine göz-burun-göz hayali üçgeninin içerisine bakmak olabilir.

Ellerinizin Gücü: Beden dili öğelerinin bir görüşme sırasında en etkin kullanılanı el hareketleridir. Bir görüşme sırasında ellerinizi muhakkak kullanın. Bazı satıcılar ellerini gizlemeyi, cebine koymayı, masa altında tutmayı tercih ederler ama yapılan bir araştırmada ellerini gizleyen kişilerin bir şeyler gizlediğine dair bir intiba bıraktığını ispatladı.

Her türlü görüşme, mülakat ve iletişim sürecinde mesajlarınızı güçlü bir şekilde iletmek ve avantaj kazanmak istiyorsanız beden dili denilen bu kavramı çok etkin kullanmanız gerekiyor. Konu hakkında daha çok şey öğrenmek için online eğitimler alabilirsiniz. Ücretsiz alabileceğiniz Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili eğitiminin size büyük faydası olur.

Beden Dili Nedir?, İletişim sırasında jest,mimik ve duruşumuzla ilgili alıcıya birtakım mesajlar gönderen hareketler bütünü, İletişimin kelimelerden daha büyük bir bölümünü oluşturur, Beden Dili İletişimde Neden Önemli?, Beden dili iletişim sırasında alıcıya mesajlar yolladığı için hareketlerin uyumu önemlidir, Sözcüklerden daha etkili olduğu ve ortamın hakimiyetine yardımcı olur, Beden Dili Bize Ne Anlatır?, Beden dili içinde bulunduğumuz ruh halini ve muhtemel düşüncelerimizi ifade eder, İçsel düşüncelerimiz ve duygularımız hakkında bizlere bilgi verir, Beden Dili Nerede Kullanılır?, Beden dili, evde, iş yerinde, okulda ve sunduğumuz durumlarda kullanılır, Beden dili aidiyet, güvenlik ve saygı hissi verir, Sağlık Ve Estetik Duruş, Sağlıklı ve bakımlı olan insanlar beden dilini daha etkili kullanır Bazıları estetik operasyonlarla beden dillerini güçlendirir, Güzel görünüm ve sağlıklı duruş, etkili beden dili kullanımını destekler, Satışta Beden Dilinin Önemi, Satışta beden dili; güven kurmada, etkileme ve iknada önemlidir, İletişimin %60'ını beden dili oluşturur ve satışın başarısına büyük etkisi vardır, Aynalamanın Gücü, Müşterinin jest ve mimiklerini aynalamak onlara 'sizinle aynıyım' mesajı verir, Ikna düzeyini yükseltir ve müşteri etkileme yeteneğini güçlendirir, Amaçlı ve Enerji İle Yürümenin Gücü, Hızlı ve amaçlı yürüyen kişilerin fikirleri daha hızlı kabul görür, Fikirlerin kabulünü hızlandırır ve etkili görüşme yöntemlerinde önemli rol oynar, Göz Kontağının Gücü, Gözler, dinlediğinizi ve değer verdiğinizi gösterir, Güçlü göz kontağı, etkili iletişimi sağlar ve güvenilirliği arttırır
beden dili iletişim beden estetik sağlık online eğitimler göz kontağı etkili iletişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.