AnasayfaBlogZaman Yönetimi İçin Planlama
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi İçin Planlama

03 Eylül 2019
Mavi gömleği pantolonunun grisini tamamlayan bir adam saatin yanında durmaktadır. Sağ elini saate doğru kaldırmış, sol elini ise cebine sokmuş. Saat, iki siyah ibresi olan beyaz bir yüz ve arkasında karmaşık bir dişliler ağından oluşuyor. Resmin sağ alt köşesinde bir kupanın yakın çekimi görülmektedir. Adamın yüzü kameraya dönüktür ve sadece başının arkası görünmektedir. Saat, adam ve kupa açık gri duvarlı bir odada durmaktadır.
Zaman Yönetimi İpuçlarıAçıklamaEk Bilgiler
Öncelik Planınızı BelirleyinÖnceliklerinizi belirlemek ve günlük programınızı bu önceliklere göre oluşturun.Bu size enerjiyi daha verimli kullanma imkanı sunar.
Gününüzü PlanlayınGün içinde beklenmeyen işler için yedek zaman dilimleri ekleyin.Bu sayede planınızın dışına çıkmak zorunda kalmadan ek işler yapabilirsiniz.
Planınızı Kontrol EdinGöz önünde bulundurarak yeni planınızı ona göre yapın.Böylece işlerinizi daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.
Arkadaşlarınızı Sorun Olarak GörmeyinArkadaşlarınızla olan etkinliklerinizi de planlayın.Bu, zaman yönetiminde gerekli esnekliği sağlar.
Yolculukta Geçen Süreler Felaket DeğildirYolculuk süresini verimli bir şekilde kullanın.Bu sayede zaman yönetimine daha büyük bir önem verirsiniz.
Boşa Geçen Zamanları Hafife AlmayınKüçük zaman dilimlerini fark edin ve verimli kullanın.Kısa zamanlar birleşerek büyük bir zaman kazandırabilir.
Başarılı OlunBaşarılı insanların zaman yönetimini iyi kullanma becerisi vardır.Zamanı etkili bir şekilde kullanarak başarınıza başarı katabilirsiniz.
Kendinizi Sıkıntıya SokmayınHayatınızı stresli değil, rahat ve planlı bir şekilde yaşayın.Planlı bir hayat yaşama ve stresten kaçınma, genel bir yaşam kalitesini artırmaktadır.
Etkin Zaman Yönetimiİş hayatında etkin zaman yönetimi, başarılı bir hayatın göstergesidir.Hedeflere ulaşmak için etkili zaman yönetimi esastır.
Online EğitimlerZaman Yönetimi Eğitimi kursuna katılın.İstanbul İşletme Enstitüsü gibi yerler, uzaktan eğitim kursları aracılığıyla zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Zamanınızın yetmediğinden yakınıyor musunuz? “Onun da günde 24 saati var, benim de. O çok fazla şey yaparken ben neredeyse hiçbir işimi yetiştiremiyorum.” mu diyorsunuz? O halde zaman yönetimi sayesinde bir gününüzü nasıl daha verimli geçirebileceğinizi anlatalım.

Öncelik Planınızı Belirleyin

Zaman yönetimi için öncelik planı çok önemlidir. Her şeyi bir anda yapamazsınız. Öncelikle bu durumu kabullenmelisiniz. Her şeyi bir anda yapmak istemeniz o gün içinde neredeyse hiçbir şey yapamamanıza sebep olur. Ama zamanı yönetmek sizin elinizde bunu unutmayın. Gün içinde yapacaklarınızı önem sırasına göre listeleyiniz ve günlük programınızı ona göre yapınız.

Böylece önemli olan işlerinize erkenden başlayacağınız için enerjinizi daha verimli kullanmış olursunuz ve işlerinizi daha rahat yaparsınız. Zamana dair yapılabilecek tek şey ondan en iyi biçimde faydalanmak. Zamanı doğru kullanın. Zaman yönetimi planı yaparken önceliklerimizi sevdiğimiz, hızlı bitecek, bizi yormayacak ve kolay olan işlere göre belirlemek de bizi başarısız yapar.

Gününüzü Planlayın

Planınızın çok sıkışık olmamasına dikkat etmelisiniz. Zaman yönetimi için bu çok önemlidir. Sıkışık bir program sizi yorar, daraltır ve işlerinizi yetiştiremediğiniz için moralinizi bozup motivasyonunuzu azaltır. Sıkışık bir plan yerine daha rahat bir plan tasarlamalısınız. Gün içinde her an çıkabilecek işler için 2-3 saatinizi boş bırakmalısınız. Böylece beklenmedik işler çıktığında stres altına girmemiş olursunuz. Gün içinde planda olmayan işleriniz çıkmazsa o vakitleri de verimli geçirerek planladığınız çalışma saatinden 2-3 saat fazla çalışmış olursunuz. Bu da kendinizi iyi hissetmenizi ve motivasyonunuzun artmasını sağlar. 

Planınızı Kontrol Edin

Zaman yönetimi konusunda diğer bir önemli noktaysa plan kontrolüdür. Eğer bir gün önce yaptığınız planda eksikleriniz olduysa, işlerinizi yetiştiremediyseniz ya da işlerinizi beklediğinizden daha kısa sürede tamamladıysanız bunu göz önüne alarak yeni planınızı ona göre yapmanız gerekir. 

Zaman yönetiminde plansızlık işinizi yetiştirememeniz sizi strese sokabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle bir program hazırlayın. İşleriniz erken biterse planınızı değiştirin. Daha yoğun bir plan hazırlayabilirsiniz. 

Arkadaşlarınızı Sorun Olarak Görmeyin

Arkadaşlarınızla geçireceğiniz vakitleri de planınız dahilinde yapın. Bir arkadaşınız hiç planda yokken o gün sizinle vakit geçirmek için buluşmak istediyse bu daveti kibarca reddetmelisiniz. “Üzgünüm, bugün müsait değilim. Yapacak işlerim var ama eğer sen de müsait olursan şu gün şu saatte buluşabiliriz.” demeniz arkadaşlarınızı hiç kırmayacaktır. 

Bununla birlikte sizin planlı biri olduğunuzu fark edip saygı duyacaklardır ve bundan sonra buluşma isteklerini size önceden haber vereceklerdir. Üstelik arkadaşlarınız arasında zaman konusunda sıkıntı yaşadığını düşünenler de sizden zaman yönetimi ile ilgili bilgi isteyeceklerdir. 

Yolculukta Geçen Süreler Felaket Değildir

Yolculuk süreniz uzun sürüyorsa bunu krizden fırsata çevirmeyi öğrenmeniz lazım. Yolculuk esnasında kitap okuyabilir, kitap okuyamıyorsanız ilgi alanınıza göre video izleyebilir ya da ilgilendiğiniz konu hakkındaki konuşmaları dinleyerek gelişimize katkı sağlayabilirsiniz. Bunu yaparsanız bir süre sonra yolculuk esnasında ne kadar çok şey öğrendiğinizi görünce hayrete düşebilirsiniz ve zaman yönetimi konusuna daha çok önem verebilirsiniz. 

Boşa Geçen Zamanları Hafife Almayın

Gün içinde 5-10 dakika ya da daha fazla beklediğiniz zaman dilimleri var. Örneğin, otobüs, metro, hastane… Zaman yönetimi sizin bu süreyi fark etmenizi ve verimli geçirmenizi sağlıyor. Parça parça olduğu için genelde bu sürenin farkında olmuyorsunuz ama buralarda beklerken geçirdiğiniz süreyi toplayınca gün içinde çok fazla zaman kaybettiğinizi görebilirsiniz. Yolculuk esnasında önerdiklerimizi burada da öneriyoruz ve buralarda geçen süreyi küçümsememenizi tavsiye ediyoruz.

unutmayın; başarılı insanlar zaman yönetimi sayesinde yani zamanlarını iyi değerlendirerek o başarıya sahip olmuşlardır. bunları yaparak, aslında daha önceden farkında olmadığınız zamanları fark etmiş ve bu zamanları verimli bir şekilde kullanmış olacaksınız. yani bir günde yine 24 saat olacak ama siz 24 saatin aslında ne kadar çok olduğunu zaman yönetimi sayesinde anlamış olacaksınız. Kendinizi sıkıntıya sokmayın.

Hayatınızı stresli değil, rahat ve planlı bir şekilde yaşayın. İş hayatında etkin zaman yönetimi başarılı bir hayatın göstergesi olacaktır. Belki de bunların bütününü kapsayan bir eğitim programına katılmak çok doğru olabilir. İstanbul İşletme Enstitüsü online eğitimler kategorisinde yer alan Zaman Yönetimi Eğitimi bu alanda size yardımcı olacaktır.

Yazar: Betül Kevset Tuğla

Öncelik Planınızı Belirleyin, Önceliklerinizi belirlemek ve günlük programınızı bu önceliklere göre oluşturun, Bu size enerjiyi daha verimli kullanma imkanı sunar, Gününüzü Planlayın, Gün içinde beklenmeyen işler için yedek zaman dilimleri ekleyin, Bu sayede planınızın dışına çıkmak zorunda kalmadan ek işler yapabilirsiniz, Planınızı Kontrol Edin, Göz önünde bulundurarak yeni planınızı ona göre yapın, Böylece işlerinizi daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz, Arkadaşlarınızı Sorun Olarak Görmeyin, Arkadaşlarınızla olan etkinliklerinizi de planlayın, Bu, zaman yönetiminde gerekli esnekliği sağlar, Yolculukta Geçen Süreler Felaket Değildir, Yolculuk süresini verimli bir şekilde kullanın, Bu sayede zaman yönetimine daha büyük bir önem verirsiniz, Boşa Geçen Zamanları Hafife Almayın, Küçük zaman dilimlerini fark edin ve verimli kullanın, Kısa zamanlar birleşerek büyük bir zaman kazandırabilir, Başarılı Olun, Başarılı insanların zaman yönetimini iyi kullanma becerisi vardır, Zamanı etkili bir şekilde kullanarak başarınıza başarı katabilirsiniz, Kendinizi Sıkıntıya Sokmayın, Hayatınızı stresli değil, rahat ve planlı bir şekilde yaşayın, Planlı bir hayat yaşama ve stresten kaçınma, genel bir yaşam kalitesini artırmaktadır, Etkin Zaman Yönetimi, İş hayatında etkin zaman yönetimi, başarılı bir hayatın göstergesidir, Hedeflere ulaşmak için etkili zaman yönetimi esastır, Online Eğitimler, Zaman Yönetimi Eğitimi kursuna katılın, İstanbul İşletme Enstitüsü gibi yerler, uzaktan eğitim kursları aracılığıyla zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir
zaman yönetimi zaman plan başarılı insanlar online eğitimler zaman yönetimi eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.