AnasayfaBlogKonuşma Becerilerinizi Hemen Geliştirin: 5 Diksiyon Taktiği
Kişisel Gelişim

Konuşma Becerilerinizi Hemen Geliştirin: 5 Diksiyon Taktiği

22 Kasım 2021
Gözlüklü bir kadın siyah v yakalı bir tişört giymektedir. Doğrudan kameraya bakıyor, gözlük camlarından gözleri görünüyor. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış, çenesi hafifçe yukarı doğru eğilmiş. Sol eli köprücük kemiğinin üzerinde duruyor, sağ kolu hafifçe uzatılmış. Arka planda gri zemin üzerinde beyaz bir sayı ve siyah zemin üzerinde beyaz bir Z harfi var. Resmin sağ üst köşesine yakın bir yerde de siyah zemin üzerinde beyaz bir harf var.
Diksiyon TaktiğiÖnemiNasıl Yapılır
Kitap OkumakKelime dağarcığını genişletir ve ifade becerilerini geliştirir.Günlük olarak kitap okuyarak ve okuduğunuz metinleri sesli bir şekilde yorumlayarak pratik yapın.
Pratik YapmakKonuşma becerilerinin geliştirilmesinde en etkili yöntemdir.Yorumlamalar yapın, sesli bir şekilde durumları değerlendirin ve sohbet edin.
Dudak Egzersizleri YapmakSesleri doğru çıkartabilmeyi sağlar ve dudak kaslarının gelişimine yardımcı olur.Sesli bir şekilde sesler çıkararak, yavaş, belirgin ve anlaşılır bir şekilde konuşmayı çalışın.
Diksiyon Tekerlemeleri SöylemekDudak tembelliği sorununu ortadan kaldırır ve konuşma becerilerinin eğlenceli bir şekilde geliştirilmesini sağlar.Çeşitli diksiyon tekerlemelerini düzenli olarak pratik edin.
Diksiyon Çalışması YapmakEtkili ve anlaşılır bir konuşma için hayati öneme sahiptir.Her gün belli bir süre dilbilgisi, sözcük telaffuzu ve dilbilgisi kuralları üzerinde çalışmalısınız.
Tonlama ve vurgu egzersizleriKonuşmanın daha anlaşılır ve etkileyici olmasını sağlar.Cümlelerde vurgunun nerede yapılacağını tespit ederek bu bölümleri belirginleştirin.
Sohbet EtmekDil becerilerini canlı tutar ve pratik yapmayı sağlar.Her fırsatta farklı konular üzerine sohbet edin.
Gözlem YapmakDiğer iyi konuşmacıların tekniklerini öğrenmeyi sağlar.İyi konuşan insanları dinleyin ve onların tekniklerinden faydalanın.
Ses Kayıtları DinlemekKendi sesinizi objektif bir şekilde değerlendirmenizi sağlar.Konuşmalarınızı kaydedin ve dinleyerek hatalarınızı bulmaya çalışın.
Bol Bol KonuşmakKonuşma becerilerinizi geliştirmenin en pratik yolu.Her fırsatta konuşun, konuşma becerilerinizi kullanın ve geliştirin.

Kişinin kendini ifade edebilmesinin en kolay ve etkili yolu konuşma eylemidir. Konuşma eylemi tıpkı akıl da olduğu gibi insanı diğer canlılardan ayıran spesifik bir özelliktir. Kişi ne kadar etkili ve anlaşılır bir konuşma eylemi sergilerse ifadeleri de o derece etkili, anlaşılır ve karşı tarafta değer bulan bir hal kazanır. Konuşma becerileri geliştirme ile bireylerin ifadelerinin daha etkili ve anlaşılır olması amaçlanır. Bu da sosyal çevre içerisinde bireyin karşı taraf nezdinde değer görmesini sağlar. Aynı zamanda bireyin özgüven duygusunu tatmin etme olanağı da sağlamaktadır.

Bireylerin düşündüklerini etkili bir şekilde aktarabilmek iletişim kurulan kişilerde etki oluşmasını sağlamaktadır. Özellikle topluluk önünde konuşma yaparken etkili ve karşı tarafın daha rahat anlayacağı bir konuşma yapabilmek herkesin en büyük hali. Belirtilenleri gerçekleştirmek aslında hiç zor değil. Nasıl mı diye sorduğunuzu duyar gibi oldum. Sosyal çevrenizde, günlük yaşantınızda, iş yaşamınızda, topluluk önünde güçlü konuşmalar yapabilmeniz çok kolay. Konuşma becerileri geliştirme ilk önce kişinin kendi isteğini içermektedir. Ardından size vereceğim 5 diksiyon taktiği konuşma becerileri geliştirme eylemini gerçekleştirebilirsiniz.

Yapacağınız bir iş görüşmesi, okulda yapacağınız bir sunum, sosyal çevrede düzgün, doğru ve anlaşılır bir iletişim kurma hayliniz ve daha fazlasını gerçekleştirmek için konuşma becerileri geliştirme davranışlarını edinmelisiniz. Çünkü diksiyon kişinin kendini tanıtma kartvizitidir. Gelin, hep birlikte 5 diksiyon taktiği hakkında bilgi sahibi olalım.

5 Diksiyon Taktiği

İletişim, duygu ve düşüncelerimizi paylaşmamızı sağlama biçimi olarak tanımlanır. Bu paylaşımlarımızın daha anlamlı ve etkili olması için olarak anlaşılması için de söylemlerimizin etkili olması gerekir. Bu yönüyle etkili iletişimin ön şartı sayılabilecek konuşma becerileri geliştirme kendiliğinden değil bazı teknik ve taktiklerin kullanılmasıyla gelişmektedir. Burada devreye 5 diksiyon taktiği girmektedir.

Yaşamımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz güzel ve etkili konuşma sanatı yapabilmek için konuşma becerileri geliştirme yapmak gerekiyor. Kolay bir şekilde uygulanabilen bu 5 diksiyon taktiği ile iyi bir konuşmacı olmak gayet mümkün.

Her insan duygu ve düşüncelerini bir şekilde karşısındakilere kolayca söyleyebilir. Burada önemli olan duygu ve düşünceleri herkesi etkileyebilecek şekilde ifade edebilmektir. İşte birazdan bahsedeceğim 5 diksiyon taktiği sizlere bu konu hakkında yardımcı olacaktır. Şimdi de konuşma becerileri geliştirme için işinize yarayacak 5 diksiyon taktiği hakkında bilgi vererek konuya devam edelim.

Kitap Okumak

Etkili bir konuşma yapıyorum demek düşündüklerimi en iyi şekilde aktarıyorum demektir. Bunu yapabilmek için kullandığınız cümlelerde doğru kelimeleri tercih etmek ve doğru bir şekilde kullanmanız gerekir. Kelime dağarcığınızı genişletip uygun sözcükleri anlaşılır ve akıcı bir şekilde cümle içinde kullanmanız da konuşma becerilerinizin gelişmesine yardımcı olacaktır. Belirtilenlerin gerçekleşmesini sağlayacak asıl unsur kitap okumaktır.

Kitap okuma alışkanlığı kazanarak kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda kitap okumak doğru kelime vurgusu ve cümle tonlaması yapmanızı sağlamaya yardımcı olacaktır. Kelime vurgusu alanında bir sorunu olduğunu düşünenlere ufak bir ipucu vermek isterim. Okuduğunuz kitapları sesli bir şekilde, sanki seslendiriyormuş gibi okumalısınız.

Pratik Yapmak

Güze ve etkili konuşma yapabilmek için pratik yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Yorumlamalar yapmaya çalışın. Çevrenizde gördüğünüz bir olay, internette okuduğunuz herhangi bir durum hakkında sesli bir şekilde yorumlama yapın. Yorumlama yapınca kendi ifadelerinizde eksik ve iyi yönleri görebilirsiniz. Konuşma becerileri geliştirme için sohbet edin. Sohbet etmek konuşmanızı geliştirmek için çok iyi gelir ve teorik anlamda öğrendiğiniz bilgileri pratik olarak yapma fırsatı verir.

Dudak Egzersizleri Yapmak

Konuşma esnasında sesleri doğru çıkartabilmek için dudak egzersizleri yapmak gerekir. Dudak egzersizleri yaparken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Sesleri çıkartırken sesli bir şekilde çıkartmak oldukça önemlidir. Sesli bir şekilde sesler çıkarılırken yavaş yavaş saymak gerekmektedir.

Ardından ses çıkartırken her bir ses için dudağımızı iyice kasarak ağzımıza şekil vermek iyi bir diksiyon taktiği olarak bilinir. Bu egzersiz yaklaşık 2 dakika sürmelidir. Acele etmeden harflerin seslendirilmesi ve ağza şekil verilmesi önemlidir. Günde birkaç defa bu egzersiz tekrar edilmelidir.

Diksiyon Tekerlemeleri Söylemek

Konuşma becerileri geliştirme için en iyi diksiyon taktiği belki de diksiyon tekerlemeleri söylemektir. Diksiyon tekerlemeleri en başta dudak tembelliği sorununu ortadan kaldırır. Aynı zamanda eğlenceli bir şekilde konuşma becerilerinizi geliştirmenizde yardımcı olur.

Düzgün, anlaşılır ve akıcı konuşmayı sağlayan etkili bir diksiyon taktiği olarak bilinir. Diksiyon denildiğinde bireylerin aklına ilk başta tekerlemeler gelir. Diksiyon alanında kendini geliştirmek ve dudak tembelliğinden kurtulmak isteyenlerin ilk başvurması gereken yöntemlerden birisidir.

Diksiyon Eğitimi Almak

Diksiyon eğitimi konuşma becerilerini geliştirmek isteyen kişilerin alması gereken bir eğitimdir. Diksiyon eğitimi ses tonunuz ve konuşmanızla karşınızdaki bireyleri etkilemenizi sağlayacak ve bu alanda sizi geliştirmek için çalışmalar yaptıran bir eğitimdir. Diksiyon eğitimi yaptığınız konuşma ile insanları etkilemeyi başarmanızı sağlamanın yanında kendinize olan özgüveninizi de yenilemenizi sağlayacak bir eğitimdir. Diksiyon eğitimi karşınızdaki kişileri etkilerken size güvenmelerini sağlayacağınız bir eğitimdir.

Çünkü etkili bir ses tonu karşı tarafa güven vermede en önemli faktörlerdendir. Diksiyon eğitimi sesinizi nasıl kullanabileceğinizi öğreten ve iletişim kabiliyetlerinizi geliştiren bir eğitimdir. Diksiyon eğitimi ile karşınızdakileri etkilemeyi, sesinizi doğru kullanmayı ve iletişim becerilerini geliştirmeyi öğreten bir eğitimdir. Bunun yanında diksiyon eğitimi doğru telaffuzu, vurgulamaları ve insanların sizi daha iyi anlamasını sağlayan çalışmaları içeren bir eğitimdir.

Konuşurken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Konuşurken yapılan hatalar belirtildiğinde bu hataları göz önünde bulundurmalısınız. Konuşurken yapılan hatalar sizlerin farkındalığını arttırmak için oldukça işe yarayacaktır. Aynı zamanda konuşurken yapılan hatalar sizin ders çıkarmanıza neden olarak konuşma içinde bu hataları ortadan kaldırmanıza neden olacaktır. Peki, konuşurken yapılan hatalar nelerdir?

  • Hızlı konuşmak konuşurken yapılan hatalar arasında yer alır. Karşınızdaki kişi sezin hızlı konuşmandan dolayı hiçbir şey anlamadıysa ve konuşmanızdan etkilenmediyse sizin hızlı konuşmanız bir hata olarak ortaya çıkar. Konuşurken küçük aralar vermek, durmak ve gülümsemek bu sorunun azaltılması için uygulanabilir taktiklerdendir.

  • konuşma esnasında çok fazla soru sormak konuşurken yapılan hatalar arasında yer alır. Karşınızdaki kişiyi sorguya çeker gibi çok fazla soru yöneltmek karşınızdaki kişide olumsuz izlenim bırakmayı sağlar. Karşınızdaki kişi hangi soruya cevap vereceğini bilemez duruma düşer. Bunu aşmak için genel bir soru sorup gelecek cevabı beklemelisiniz. Bu cevaba göre soru sorulması gerekiyorsa her bir sorudan cevap gelene kadar beklenmelidir.

  • Konuşma esnasında karşı tarafı dinlememek konuşurken yapılan hatalar arasında yer alır. Karşınızdaki kişinin konuşmasını size sıra gelsin diye beklemek dinlemek değildir. Karşınızdaki kişileri gerçekten duymaya çalışmalısınız. Karşınızdaki kişiye evet veya hayır gibi kısa cevaplar vermek yerine daha derinlemesine cevaplar vererek onu dinlediğinizi belirten ifadeler kullanmalısınız.

Kitap Okumak, Kelime dağarcığını genişletir ve ifade becerilerini geliştirir, Günlük olarak kitap okuyarak ve okuduğunuz metinleri sesli bir şekilde yorumlayarak pratik yapın, Pratik Yapmak, Konuşma becerilerinin geliştirilmesinde en etkili yöntemdir, Yorumlamalar yapın, sesli bir şekilde durumları değerlendirin ve sohbet edin, Dudak Egzersizleri Yapmak, Sesleri doğru çıkartabilmeyi sağlar ve dudak kaslarının gelişimine yardımcı olur, Sesli bir şekilde sesler çıkararak, yavaş, belirgin ve anlaşılır bir şekilde konuşmayı çalışın, Diksiyon Tekerlemeleri Söylemek, Dudak tembelliği sorununu ortadan kaldırır ve konuşma becerilerinin eğlenceli bir şekilde geliştirilmesini sağlar, Çeşitli diksiyon tekerlemelerini düzenli olarak pratik edin, Diksiyon Çalışması Yapmak, Etkili ve anlaşılır bir konuşma için hayati öneme sahiptir, Her gün belli bir süre dilbilgisi, sözcük telaffuzu ve dilbilgisi kuralları üzerinde çalışmalısınız, Tonlama ve vurgu egzersizleri, Konuşmanın daha anlaşılır ve etkileyici olmasını sağlar, Cümlelerde vurgunun nerede yapılacağını tespit ederek bu bölümleri belirginleştirin, Sohbet Etmek, Dil becerilerini canlı tutar ve pratik yapmayı sağlar, Her fırsatta farklı konular üzerine sohbet edin, Gözlem Yapmak, Diğer iyi konuşmacıların tekniklerini öğrenmeyi sağlar, İyi konuşan insanları dinleyin ve onların tekniklerinden faydalanın, Ses Kayıtları Dinlemek, Kendi sesinizi objektif bir şekilde değerlendirmenizi sağlar, Konuşmalarınızı kaydedin ve dinleyerek hatalarınızı bulmaya çalışın, Bol Bol Konuşmak, Konuşma becerilerinizi geliştirmenin en pratik yolu, Her fırsatta konuşun, konuşma becerilerinizi kullanın ve geliştirin
diksiyon eğitimi diksiyon geliştirme Konuşma Becerilerinizi Hemen Geliştirin: 5 Diksiyon Taktiği konuşma becerileri geliştirme
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
masa başında dizüstü bilgisayarıyla kulaklık takan kadın, Endonezya sanatı tarzında, animasyonlu gifler, nul grubu, enformalizm, Osmanlı sanatı, göz kırpan detay, dil tabanlı
Kişisel Gelişim

Evde Nasıl Diksiyon Çalışılır?

02 Mayıs 2020
Bir erkek ve kadın bir odada sohbet etmektedir. Adam koyu renk bir takım elbise giymiş ve ön planda durmaktadır; kadın ise adamın solundadır ve doğrudan kameraya bakmaktadır. Her iki kişi de otuzlu yaşlarında görünmektedir ve kadının omuz hizasında kahverengi saçları vardır. Adam gülümserken, kadının yüzünde ciddi bir ifade var. Derin bir tartışmaya dalmış gibi görünüyorlar ve odanın arka planı seçilemiyor. Genel atmosfer rahat ve dostça.
İletişim

Diksiyon Geliştirme Teknikleri 

17 Kasım 2020