AnasayfaBlog30 Yaşından Önce Okumanız Gereken 10 Felsefe Kitabı
Kişisel Gelişim

30 Yaşından Önce Okumanız Gereken 10 Felsefe Kitabı

29 Mart 2021
Bu, elinde kitap olan bir adamı tasvir eden bir heykelin yakın çekimidir. Adam dik durmakta, sol eli başının üzerinde ve sağ eliyle kitabı tutmaktadır. Kitabın kapağı beyaz ve siyahtır ve üzerinde bir insan çizimi bulunmaktadır. Kapakta beyaz zemin üzerine kırmızı bir yazı vardır. Adamın yüzü düşünceli bir ifadeyle aşağıya bakmaktadır. Arka planda, yakın çekim bir göz çizimiyle birlikte bir kalem görülüyor. Heykel tek ayağı üzerinde dururken, benzer bir pozda bir kişiyi tasvir eden bir kitap kapağı vardır. Heykel, gizemli bir atmosfere sahip boş bir alanla çevrilidir.
Kitap AdıYazarKonu
DevletPlatonİdeal devlet ve toplum yapısını tanımlar. Her sınıf için bir erdem olduğunu ve kadın-erkek eşitliğini savunur.
Nikomakhos’a EtikAristotelesIyi ve iyinin amacının mutluluk olduğunu, ahlaki kavramları ve erdemleri tartışır.
MeditasyonlarRene DescartesDüşünme ve varoluş üzerine kavramları ele alır. 'Düşünüyorum o halde varım!' ifadesi ile ünlüdür.
Varlık ve HiçlikJean-Paul SartreVaroluşçuluğun temel metinlerinden biridir. İnsanın özgür iradesini ve yaşam anlamı üzerine düşüncelerini aktarır.
Düşüncenin AşkıBaruch SpinozaDüşünce özgürlüğünü ve doğanın birliğini savunur.
İtiraflarAugustinusKişisel yaşam hikayesini anlatırken, inanç ve ahlak konularında düşüncelerini tartışır.
GörüşmelerEpiktetosStoacı felsefenin temel ilkelerini aktarır. İnsanın kendine, yaşamına ve dünyaya karşı tavrını konu alır.
SavunmaSokratesSokrates'in felsefe ve ahlaki duruşunu kendi ağzından anlatır.
Zaman ve VarlıkMartin HeideggerVaroluşçuluk ve zaman kavramları üzerine düşüncelerini aktarır.
Bilim ve Bilgi KuramıKarl PopperBilim, bilgi ve gerçeğin doğası üzerine spekülatif düşünceleri konu alır.

Günlük hayatımız sürekli bir koşuşturma ve çalışma içerisinde geçiyor. Düşünen ve sorgulayan varlıklar olarak sürekli bilginin, sevginin, ahlakın ve güzelliklerin peşinden koşuyoruz. Felsefe ise daima sorgulama ve bilginin peşinden koşan, hayatta merak ettiğimiz soruların cevabı olabilecek bir disiplin, düşünme sanatıdır. Birçok konuda merak ettiğimiz cevapları felsefede bulabiliriz.Henüz bu eserlerle tanışmadıysanız bir an önce başlamalısınız.

Okunmanız Gereken Felsefe Kitapları

İşte sizin için derlediğimiz 10 Felsefe kitabı:

Devlet- Platon (Eflatun)

Sokrates’in öğrencisi olan Platon, öğrencisi ve hocası ile birlikte Batı felsefesinin temellerini atmıştır. Bu eserinde ise bize ideal devletin nasıl olacağını tanımlıyor. Platon’a göre adalet ‘’en büyük ‘’ erdemdir. Kitabında mutlu bir toplum hayatı için gerekli olan devlet modeli anlatılıyor. Bu toplumda her sınıf için bir erdem vardır. İşçi sınıfı ‘’kanaatkâr’’, bekçiler cesur, yöneticiler bilgedir. Ayırca bu toplumda kadın-erkek eşitliği de mevcuttur.

Nikomakhos’a Etik-Aristoteles

Tüm çağların en büyük filozoflarından olan Aristoteles, bu eserinde okuyucuya iyiyi ve iyinin amacı olan mutluluğu ve mutluluğun ne olduğunu, karakter ve düşünce erdemlerinden bahsediyor. Atinalı bir yurttaş için ahlaki bir yol çizmiştir.

Meditasyonlar- Rene Descartes

Felsefe ile ilgileyenmeyenlerin bile mutlaka bir yerden bu cümleyi hatırlıyordur: ‘’Düşünüyorum o halde varım!(Cogito ergo sum)
Meditasyonlar kitabı ise Descrates’in bu önermesini temellendirdiği eseridir.



Etika-Spinoza

Etika, aslında Latince olarak yazılmış bir eserdir. Spinoza öldükten sonra basılmıştır ve onun en ünlü eseridir. Bu kitabında Spinoza, Tanrı, doğa, gerçeklik, özgürlük, insan, tutkular ve zihin gibi konulardaki düşüncelerini okuyucuya aktarır. Spinoza’ya göre herşey Tanrı’nın isteğiyle gerçekleşir, bu yüzden insan geleceği dert etmemelidir.

İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme-John Locke 

John locke’ın bu eseri Batı felsefesinin baş yapıtlarından biri olarak sayılıyor. Locke’a göre inzan zihni doğuştan boş bir levhadır(Tabula rasa) Bu boş levha ise daha sonra insanın ileride edindiği bilgiler ile dolar.

Toplum Sözleşmesi-Jean-Jacques Rousseau

Bu eserinde yazar, siyasi bir sistemin kurulabilmesi için en önemli olan şeyin ‘’toplumsal sözleşme’’ olduğunu anlatmıştır. Yazar kitabı neden kaleme aldığını şu şekilde dile getirmiştir; “Eğer dedikleri gibi, yasa koyucu ya hükümdar olsaydım, ne yapmak gerektiği hakkında yazı yazmakla oyalanmaz; ya yapılması gerekeni yapar, ya da susarım”

Böyle Buyurdu Zerdüşt-Fredrich Nietzsche

Psikolojinin babası olarak görülen Nietzsche bu eserini 1883’te yayınlamıştır. Nietzsche’nin en temel düşüncelerinden biri olan ‘’bengi dönüş’’ üzerine kurulmuştur. Bu kavram, her insanın, hayatının baştan sona belirlenmiş bir bütün olduğunu anlatıyor. Hayatımızdaki tüm olayların bu döngüsellikte sonsuza dek yinelendiğini, bu yüzden bu durumu kabullenip büyük bir özgürlük kazanacağımızı ileri sürmüştür Nietzsche. Bu noktaya ulaşan insan ise ‘’üstinsan’’ olarak nitelemiş yazar.

Karl Marx- Fredrich Engels-Komünist Manifesto

1848’de yayımlanmış bu kitap komünizmin ilk bildirgesi olarak kabul edilir. Komünist Manifesto’da sınıfsız bir toplum düzeni savunulmuştur. Marks’ın dediğine göre ‘Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf mücadelesi tarihidir. Ezenler ve ezilenler sürekli birbirleriyle çatışmıştır.’

Varlık ve Hiçlik-Jean-Paul Sartre

Varoluşculuk felsefesinin en önemli eserlerinden birisi olan bu kitap Sartre’nin başyapıtıdır. Sartre bu eserinde insanı özgürlüğe ‘’mahkum’’ etmiştir. Kendisine başarılarından dolayı Nobel ödülü verilmek istenmiş, eserleri ve siyasi konumuna bir zarar verebileceğini düşündüğünden reddetmiştir.

Kelimeler ve Şeyler-Michel Foucault

1966’da yayımlanan bu eser, karşılaştırmalı bir ekonomi, doğa ve dil bilimleri çalışmasıdır. Foucault’un dünyaca ünlenmesini bu eseri sağlamıştır. Bu eser için ‘’insan bilimleri arkeolojisi’’ denmiştir.

Devlet, Platon, İdeal devlet ve toplum yapısını tanımlar Her sınıf için bir erdem olduğunu ve kadın-erkek eşitliğini savunur, Nikomakhos’a Etik, Aristoteles, Iyi ve iyinin amacının mutluluk olduğunu, ahlaki kavramları ve erdemleri tartışır, Meditasyonlar, Rene Descartes, Düşünme ve varoluş üzerine kavramları ele alır 'Düşünüyorum o halde varım!' ifadesi ile ünlüdür, Varlık ve Hiçlik, Jean-Paul Sartre, Varoluşçuluğun temel metinlerinden biridir İnsanın özgür iradesini ve yaşam anlamı üzerine düşüncelerini aktarır, Düşüncenin Aşkı, Baruch Spinoza, Düşünce özgürlüğünü ve doğanın birliğini savunur, İtiraflar, Augustinus, Kişisel yaşam hikayesini anlatırken, inanç ve ahlak konularında düşüncelerini tartışır, Görüşmeler, Epiktetos, Stoacı felsefenin temel ilkelerini aktarır İnsanın kendine, yaşamına ve dünyaya karşı tavrını konu alır, Savunma, Sokrates, Sokrates'in felsefe ve ahlaki duruşunu kendi ağzından anlatır, Zaman ve Varlık, Martin Heidegger, Varoluşçuluk ve zaman kavramları üzerine düşüncelerini aktarır, Bilim ve Bilgi Kuramı, Karl Popper, Bilim, bilgi ve gerçeğin doğası üzerine spekülatif düşünceleri konu alır
felsefe
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.