Kurum kültürü, bir şirket çalışanlarının ve yönetiminin dışarıdaki ticari işlemlerle nasıl etkileşime girdiğini ve bunları nasıl ele aldığını belirleyen inanç ve davranışları ifade eder. Çoğu zaman şirket kültürü, ima edilir, açıkça tanımlanmaz ve şirketin işe aldığı kişilerin kümülatif özelliklerinden zamanla organik olarak gelişir. Bir kurumun kültürü kıyafet kurallarına, çalışma saatlerine, ofis kurulumuna, çalışanlara sağlanan faydalara, ciroya, işe alma kararlarına, müşteri muamelesine, müşteri memnuniyetine ve operasyonların diğer tüm yönlerine yansıtılır. Kurumsal kimlik, kurumsal imaj, kurum kültürü ile doğrudan ilişkilidir.
Bunlar da bir bütün olarak marka değeri oluşturur. Kurum kültürü, bir şirketin çalışanları ve yönetiminin nasıl etkileşime girdiğini belirleyen inanç ve davranışları ifade eder. Aynı zamanda ulusal kültür ve gelenekler, ekonomik eğilimler, uluslararası ticaret, şirket büyüklüğü ve ürünlerden de etkilenir. Kurumlar kurum kültürü analizi ile gerçek bir değerlendirme yapabilirler.
Google'ın ebeveyni olan Alphabet, çalışan dostu kurum kültürüyle tanınır. Kendisini açıkça alışılmadık olarak tanımlar ve uzaktan çalışma, esnek çalışma süresi, öğrenim ücretinin iadesi, ücretsiz çalışan öğle yemekleri ve tesis doktorları gibi avantajlar sunar. Bu sayede güçlü bir marka değeri yaratmayı başarmıştır. Şirket, Mountain View, California'daki şirket merkezinde yağ değişimi, araba yıkama, masaj, fitness dersleri ve saç stilisti gibi yerinde hizmetler sunmaktadır. Kurum kültürü, Fortune dergisinin Çalışmak için En İyi 100 Şirket listesinde sürekli olarak yüksek bir sıralama elde etmesine yardımcı oldu.
Kurum kültürü, bir örgütün üyelerini karakterize eden ve doğasını tanımlayan paylaşılan değerleri, tutumları, standartları ve inançları ifade eder. Kurum kültürü, bir kuruluşun emeğe, müşterilere, yatırımcılara ve topluma yönelik daha büyük hedefleri, stratejileri, yapısı ve yaklaşımlarına dayanır. Bu nedenle, herhangi bir işletmenin marka değeri ve nihai başarısında veya başarısızlığında önemli bir bileşendir. Kurumsal imaj bu kültürün oluşturulmasından olumlu ya da olumsuz etkilenir. Şirket sayısı kadar çok kurum kültürü vardır. Bazıları iyi çalışan performansı ortamları yaratırken, bazıları çalışanlarının ve şirketlerinin gerçek potansiyellerine ulaşma becerilerini boğmalarına neden olmaktadır. Etkili kurum kültürü analizi ile kurumsal kültür geliştirilebilir ve iyileştirilebilir.
Kurum kültürü, yönetimin ve tüm çalışanların bildiği ve altında çalıştığı doğrudan veya dolaylı olarak iletişim kurduğu, yazılı olmayan bir değer kümesidir. Bir örgüt içinde marka değeri, fikir birliği veya çalışan sadakati yaratan temel ruh ve yol gösterici güçtür. Başarılı bir kurum kültürü, çalışan memnuniyetini, müşteri sadakatini ve karlılığını en üst düzeyde tutmanın çevresel temelidir.
Bu nedenle, şirket kültürünüzün gençleştirilmesi, marka değeri oluşturulması gerekiyorsa, başarılı bir kültür oluşturmak için kurum kültürü analizi de yaparak, aşağıdaki yedi adımı göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.
Enstitü bünyesinde sunulan online eğitimler sayesinde kişisel gelişim, girişimcilik gibi pek çok harika eğitim kaynağına ulaşabilirsiniz. İşletme Yönetimi Eğitimi ile pazarlama, yönetim, halkla ilişkiler, bilgi sistemleri ve karar teknikleri gibi girişimcilerin ihtiyaç duyacağı bir çok konuya hakim olabilirsiniz.
Kurum kültürü, küçük işletmeler için özellikle önemli bir husus olabilir. Sağlıklı bir kurum kültürü, çalışanların bağlılığını artırabilirken, sağlıksız bir kültür bir şirketin büyümesini engelleyebilir ve hatta iş başarısızlığına katkıda bulunabilir. Bu noktada kurum kültürü analizi ve iyileştirmesi çalışmaları yapılmalıdır. Marka değeri oluşturma açısından da büyük bir fırsattır. Birçok girişimci, yeni bir işe ilk başladığında, doğal olarak büyük sorumluluk üstlenme eğilimindedir. Ancak şirket büyüdükçe ve çalışanlar ekledikçe, işletme sahibinin çok küçük bir şirkette başarıyla kullandığı otoriter yönetim tarzı zararlı olabilir. Küçük işletme sahibi, işin tüm yönleri üzerinde kontrol sahibi olmaya çalışmak yerine, kuruluştaki diğer herkesin, işletme sahibinin yaptığı işi yapabilmeleri için ortam oluşturmalıdır. Kurum kültürü analizi yapılmış ve sağlıklı bir şekilde geliştirilmiş bir kültürde, çalışanlar kendilerini bir ekibin parçası olarak görür. Şirketin geneline yardımcı olmaktan memnuniyet duyarlar. Çalışanlar başarılı bir grup çalışmasına katkıda bulunduklarını düşündüklerinde, taahhüt ve verimlilik düzeyleri ve dolayısıyla şirketin ürün veya hizmetlerinin kalitesi artacaktır. Buna karşılık, sağlıksız bir kültürdeki çalışanlar kendilerini şirketten farklı bireyler olarak görme ve kendi ihtiyaçlarına odaklanma eğilimindedir. Sadece işlerinin en temel gereksinimlerini yerine getirirler. Ana ve belki de tek motivasyonları maaş çekleri olacaktır.
Küçük işletme sahipleri kendi davranışlarının ve tutumlarının tüm işgücü için standart ve marka değeri oluşturmak için bir başlangıç noktası oluşturduğunun farkında olmalıdır. Yaşam tarzı, kaliteye adanmışlık, kişisel ya da iş ahlakı gibi alanlarda ve müşteriler, satıcılar ve çalışanlar ile ilişkilerde kötü örnekler sergileyen küçük işletme sahipleri, şirketlerini bu tür özelliklerle tanımlanmış halde bulacaklardır.
Kurumsal imaj ya da itibar, bir şirketin, faaliyetlerinin ve ürün ya da hizmetlerinin halk tarafından nasıl algılandığını tanımlar. Nitelikli kurum kültürü analizi ile oluşturulmuş kurum kültürü ile paralel olarak çalışır. Rekabetçi bir iş ortamında, birçok işletme müşterileri, hissedarları, finans topluluğu ve genel halk için olumlu bir imaj oluşturmak ve onlarla iletişim kurmak için aktif olarak çalışır. İmajını yanlış yöneten veya görmezden gelen bir şirketin çeşitli sorunlarla karşılaşması muhtemeldir. İtibar sorunları bir bahçedeki yabani otlar gibi büyür. Doğrudan ve dolaylı maliyetler geometrik olarak artar.
Bir işletmenin imaj sorunu yaşayabileceğine dair bazı uyarı işaretleri arasında, yüksek çalışan devir hızı, büyük müşterilerin ortadan kaybolması, hisse senedi değerinde bir düşüş ve satıcılar veya hükümet yetkilileri ile zayıf ilişkiler bulunmaktadır. Bir işletmenin, kurumsal imaj problemi ile ilgilenmemesi, ürün geliştirme, satış desteği, çalışan ücretleri ve hissedar temettü maliyetleri de dahil olmak üzere, iş yapma maliyetlerinin çoğunu önemli ölçüde artırabilir. Buna ek olarak, tüketicilerin çoğunluğunun satın alma kararları kısmen de olsa güvene dayandığından, mevcut ve gelecekteki satış seviyelerinin de etkilenmesi muhtemeldir.
Her büyüklükteki işletmede, yöneticilerin güçlü bir kurumsal imaj yaratmanın ve sürdürmenin önemini bilmesi ve çalışanların da bu konuda farkındalık sahibi olmaları hayati önem taşımaktadır. Kurumsal imaj, Kurum kültürü analizi bağlamında bir şirketin yöneticilerinin ofislerinde başlar. Kötü şirket politikalarının neden olduğu zararı kontrol etmek yerine iyi şirket politikalarının geliştirilmesine dayanmalıdır. İşletme sahiplerinin ve yöneticilerinin kurumsal imaj geliştirmek ve iyileştirmek için aşağıdaki adımları atmaları faydalı olacaktır.
Kurum kültürü türleri nelerdir?
4 kurum kültürü türü vardır. Dostane ve işbirlikçi insanların oluşturduğu klan kültürü. Çalışanların şans almaya istekli, yöneticilerin de risk almaya gönüllü olduğu yenilikçi esaslı Adhokrasi kültürü. Amazon gibi mümkün olduğu kadar fazla kar elde etmek ve pazar payını yakalamaya odaklı pazar kültürü. Devlet kurumları, örneğin sağlık ve havacılık gibi güvenliğin birincil endişe kaynağı olduğu kuruluşların örnek verilebileceği hiyerarşi kültürü.
Kurum kültürü ve örgüt kültürü aynı mıdır?
Çoğu durumda örgüt kültürü ve kurum kültürü eş anlamlı olarak kullanılır. Kurum kültürü amacı kar elde etmek olmayan kuruluşlara odaklanır. Örgüt kültürü ise düşük ölçekli işletmeler, özel şirketler ve amacı kar etmek olmayan kuruluşları da kapsayacak şekilde her türlü organizasyona uzanır.
Kurum kültürünün örnekleri nelerdir?
Şirket kültürü, çalışma ortamı, şirket misyonu, değer, etik, beklentiler ve hedefler gibi çeşitli unsurları içerir. Örneğin, bazı şirketler tüm seviyelerde çalışanların katılımıyla ekip tabanlı bir kültüre sahipken, diğerleri daha geleneksel ve resmi bir yönetim tarzına sahiptir.