AnasayfaBlogMarka Nedir? Marka Tescili Nedir?
Markalaşma

Marka Nedir? Marka Tescili Nedir?

06 Ocak 2020
Bu görüntü, içinde bir fincan kahve bulunan beyaz bir kupanın yakın çekimini göstermektedir. Kupanın yanına bir pipet yerleştirilmiştir. Kupanın üzerinde uzun saçlı bir kadın logosu basılıdır. Arka planda bir fincanın bulanık görüntüsü görülüyor. Kupa görüntünün ortasında yer almakta ve açık renkli bir arka planla çevrelenmektedir. Görüntü iyi aydınlatılmış ve renkler parlak ve canlı. Kupa parlak bir yüzeye sahip gibi görünüyor. Kupadaki kahvenin dumanı tütüyor gibi görünüyor ve pipet canlı bir sarı renkte.
KavramTanımÖnemi
MarkaFirmanın mal ve hizmetlerini rakip firmaların mal ve hizmetlerinden ayırır, işletmelerin birbirinden bağımsız olan kimliklerini yansıtır.Ürün ve hizmetlerin kalitesini simgeler, işletmeyi pazarlama dünyasında tanıtır ve işletmenin kişilik kazanmasına yardımcı olur.
Marka Tesciliİşletmenin markasını koruma altına alan, tescilli markalar ürün ya da hizmet gibi kiralanabilir, satılabilir ya da miras olarak kuşaklara aktarılabilirler.Marka üzerindeki hakları korur, izinsiz kullanımı engeller ve marka ihlâlleri karşısında hukuki koruma sağlar.
Marka Ne DemekAlgıları şekillendirme gücüne sahip, işletmenin kişiliğini ve kalitesini temsil eden ayırt edici simge veya isim.Müşteri algılarını yönlendirir, farklılaşmayı sağlar ve ürün kalitesinin fark edilebilirliğini arttırır.
Marka PusulasıMarkanın yönünü ve hedefini gösteren, amaç, vizyon, misyon, değerler ve stratejik hedeflerden oluşan araç.Markanın hedeflerini belirler, istikrarını sağlar, marka değerini ve imajını güçlendirir.
Marka Logosuİşletme strateji ve konumlandırmasını görsel olarak yansıtan ve markaların kendilerine özgü ürün damgaları.Markanın dışarıya dönük tüm özelliklerini içerir ve yansıtır.
Marka MimarisiMarkayı tanımlayan ad, renk, sembol ve görsel anlam sistemlerinin bütünlüğü.Markanın kimliğini ve konumunu belirler, farklılaşmayı sağlar.
Marka İsminin AnlamıMarka ismi, hem anlamlı hem etin kullanıma hizmet eder nitelikte olmalıdır.Diğer dillere çevrildiğinde anlamsız ya da olumsuz bir anlama gelmeyecek derecede dikkatli seçilmesi gereken bir faktördür.
Marka Ön AraştırmasıTescilini almak istediğiniz markanın tescil edilebilirliği ile ilgili ön araştırma süreci.Daha sonra çıkabilecek sorunları engelleme ve tescil sürecinin sorunsuz ilerlemesini sağlama amacı taşır.
Marka İzleme SistemleriMarka tescil işlemi sonrasında, aynı markanın kullanımını izleyen sistemler.Benzer marka tescil başvurularına hızlı tepki verme ve müdahale etme olanağı sağlar.
com.tr Uzantılı Alan AdıŞirketin www.alanadi.com.tr şeklinde olan internet adresi.Firma marka tescili sayesinde, com.tr uzantılı alan adı alabilir duruma gelir.

Marka, bir şirketin kişiliğini temsil eder. Firmanın mal ve hizmetlerini rakip firmaların mal ve hizmetlerinden ayırır. Marka, satıcı konumdaki firmanın tüm varlıklarının özeti niteliğindedir. Müşterilerin; işletmelerin ürünlerini, benzer olan ürünler arasında fark etmesini sağlayan ayırt edici bir simge olarak kabul edilebilir. Markanın ana mantığında benzer olanlardan farklılaşma amacı vardır.

Marka, işletmelerin birbirinden bağımsız olan kimliklerini yansıtır ve karıştırılmasının önüne geçer. Müşterilere ürün ve hizmetlerin kaynağını gösterirken ürün ve hizmetlerin kalitesini de simgeler. Firmaların, kurum ve hizmetlerini tanıtma amacı güderek kullandığı markalar, her işletme için olmazsa olmazdır.

Markalar; her türlü sözcük, şekil, renk, harf, sayı, ambalaj gibi unsurlardan oluşabilir. Ya da bunlar kullanılarak elde edilen kombin sembollerden de oluşabilir. İşletmeye özgü ve tek olan bu oluşum, baskı yoluyla basılıp çoğaltılabilir özelliktedir. Marka, işletmeyi pazarlama dünyasında tanıtır ve işletmenin kişilik kazanmasına yardımcı olur.

Marka Ne Demek?

Marka, algıları şekillendirme gücüne sahiptir. Algılar insanı bir marka seçmeye yönlendirmektedir. Olumlu algılanan marka, insanlar için doğru markayı temsil eder. Markalar oluşum bakımından çok fazla unsuru içinde barındırır. Bunlar; marka pusulası, şirket kültürü, isim anlamı, logo tasarımı ve marka mimarisi gibi… Marka pusulası, markanızın yönünü ve hedefini göstermektedir. Marka pusulası; amaç, vizyon, misyon, değerler ve stratejik hedefleri içerir.

Şirket kültürü, markanızı güdüleyen ve ilham veren ortak amaçları kapsar. Bir markanın temeldeki değerlerine ve dünya pazarlamasındaki hedeflerine dayanır. Marka mimarisi, markayı tanımlayan ad, renk, sembol ve görsel anlam sistemlerinin bütünüdür. Marka mimarisi yaratım aşaması son derece kasıtlı ve sezgisel anlamlar barındıran bir süreçtir. Marka ismi hem anlamlı hem etin kullanıma hizmet eder nitelikte olmalıdır.

İlgili yazı: Marka Kimliği Nasıl Tasarlanır?

Başka ülke dillerinde kötü anlamların karşılığı olmadığına dikkat edilmesi dünya pazarlaması açısından önemlidir. Marka logosu, işletme strateji ve konumlandırmasında ortaya çıkan değerlerin görsel olarak yansıması şeklinde açıklanabilir. Markanızın dışarıya dönük tüm özelliklerini içerir ve yansıtır. Logo markaların pazarlama alanında kendilerine özgü ürün damgaları şeklinde lanse edilebilir. Markaların estetik sembolünden çok daha fazlasıdır.

Marka Kısaca Nedir?

Kısaca marka, içerdiği tüm unsurlarıyla işletmenin özünü yansıtmayı hedefler. İşletmeyi tanıtma ve kalitesini yansıtma güdüsüyle hazırlanır. Sezgisel çağrışımlarıyla müşteri algısını yöneterek ürün kalitesinin fark edilebilirliğini arttırır. Ayrıca markalar alıcı ve satıcı arasında stratejik öneme sahip bir köprü görevi görmektedir. Bu nedenle marka seçim süreci oldukça dikkate alınması gereken bir dönemeci ifade eder.

İlgili yazı: Marka Yaratmak İçin Atacağınız 10 Etkili Adım

Marka Tescili Nedir?

İşletmenin markası, tescil edildiği andan itibaren koruma altına girer. Tescilli markalar ürün ya da hizmet gibi kiralanabilir, satılabilir ya da miras olarak kuşaklara aktarılabilirler. Tescilli marka sahibinin marka üzerindeki kullanım, lisans verme, rehin verme gibi hakları bulunmaktadır. Başkalarının markayı şirketten izinsiz kullanamaması marka tesciliyle sağlanır. Kısaca, marka tescili şirket markanızı koruma altına almak demektir. Marka ön araştırması yapılması marka tescili öncesinde önem arz eder. Peki, nedir bu marka ön araştırması? Tescilini almak istediğiniz markanın tescil edilebilirliği ile ilgili ön araştırma demektir. Tescili istenen marka için daha önce talep oluşturulup oluşturulmadığı ya da şuan kullanımdaki markalardan biri olup olmadığına bakılır. Daha sonra çıkabilecek sorunları ön görüp engellemek adına başvuru yapılmadan önce ön araştırma tavsiye edilmektedir.

Ayrıca marka tescil işlemi sonrasında, marka izleme sistemleriyle aynı markanın kullanımı engellenir. Bu gibi işlere ise patent ve marka vekillik büroları bakmaktadır. Tescil ilanlarındaki markalar, marka vekilince izlenerek şirketiniz ile benzeşen marka tescil başvurularına hemen itiraz ederek engellemede bulunur. Yolun başında gerçekleştirilen tescil engellemeleri sayesinde büyümeden sorunların önüne geçilebilmektedir. Marka tescili zorunlu değildir ancak önemli avantajları vardır. Marka tescili, işletmenin marka üzerindeki haklarını ispatlayan ve marka ihlalinin önüne geçen en önemli araç olarak gösterilebilir. Bu sebeple tüm ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir. Marka tescili; isim patenti, isim tescili, isim patenti şeklinde de ifade edilebilmektedir.

İlgili yazı: Markanın Yasal Hakları Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Marka tescilinin, işletmeye sağlayacağı başlıca avantajlar ise şunlardır;

  • Firma kendisi adına com.tr uzantılı alan adı alabilir duruma gelir.

  • Firma marka tescili sayesinde, bazı devlet teşviklerinden yararlanabilir.

  • Marka tescili, marka ürünlerini hukuki olarak genel kapsamlı koruma sağlar.

  • Firma, marka tescil başvurusu yaparak ya da tescil işlemi sonrasında kalite belgesi alınmak için başvurabilir.

  • Firma marka tescili ile taklitlerinin ithalat ve ihracatının engellenmesi için gümrüklere kolayca başvurabilir.

  • Marka tescili, İşletmenin rekabet gücü ve itibarını yükseltir.

Markalaşma Nedir?

markalaşma, tüm firmalar için dünya pazarında yer sahibi olma ve ticaret hacmini arttırma bakımından çok önemlidir. yüksek giderleri göz önüne alarak firmalar reklamlar ile markalaşma süreçlerini hızlandırmaya çalışmaktadır. markalaşma, ürün ya da hizmeti özellikle dijital medya ile potansiyel müşterilerin hafızasına yerleştirme sürecini temsil eder. markalaşmanın firma için yadsınamaz faydaları vardır.

İlgili yazı: Marka Olmadan Önce Markalaşmanın Yol Haritası

Akılda kalıcılığı arttırır. İnsanlar zihinlerinde yer etmiş markalarla olumlu deneyimler sağladığında tekrar o markaya eğilim gösterirler. Burada bahsedilen şey marka sadakati oluşumudur. İnsanlar kötü sonuçlar yaşamamak adına bilinen markalara yönelirler. Markalaşma sayesinde risk almayı sevmeyen tüketici grubun ilk tercihi olursunuz. Etkili markalaşma firmaların büyümesine olanak sağlamaktadır.

Başarılı markalaşma aynı zamanda seçkin bir firma imajını temsil etmektedir. Bu konuda daha çok bilgilenmek isterseniz Enstitü bünyesinde bulunan markalaşma konulu blog yazılarına göz atabilirsiniz. Bu sayede bilgilenir ve yapmanız gerekenleri kafanızda netleştirme imkanına sahip olursunuz.

Markalaşma sürecinin arkasında marka stratejisi yatmaktadır. Etkili bir marka stratejisi dijital pazarlama uzmanlarınca uygulandığında marka değeriniz yükselişe geçer. Bu süreç birbiri ile bağlantılı aşamaları barındırır. Marka değeri yükseldikçe olumlu marka imajı müşterilerin zihnine yerleşir. Müşteri sadakati de eş güdümlü artacaktır.

Müşteri sadakati ise sadece belirli kişilerin markayı seçmesiyle sınırlı kalmayacak markanın, tavsiye edilme oranını da yükseltecektir. Güçlü bir markalaşma rakip firmalar arasında size bağımsız bir fiyatlama yapma imkanı sağlayacaktır. Ki bu kar oranında artış demektir. Markalaşmanın en güçlü silahının dijital dünya olduğu göz ardı edilmemelidir. Sürdürülebilir rekabete dahil olmak ve pazar payından büyük bir dilim almak isteyen firmalar yatırımlarını doğru yönde yapmalıdır.

Markanın Firmaya Sağladığı Yararlar

  • Güçlü oluşturulmuş bir marka tüketicilerin firmaya bağlılık göstermesini sağlar.

  • Markalar, geniş kitlelere ulaşma isteyen firmalar için Pazar bölümleme imkanı oluşturur.

  • Firma, tescil ettiği markası sayesinde rakiplerince taklit edilmekten ürünlerini ve hizmetlerini koruyarak tek olur.

  • Başarılı bir marka oluşumu sağlayan firmalar, ürün hattını kolayca genişletme fırsatına sahip olur.

  • Güçlü markalar, işletmelerin sürdürülebilir bir rekabet içinde olmasını kolaylaştırır.

  • Markalar, işletme için müşteri sadakati potansiyelini arttırır.

  • Markalar; istihdam, ihracat ve inovasyonu destekler.

  • Başarılı bir marka sayesinde firmalar rakiplerinden farklı bir fiyat stratejisi izleme hakkına sahip olur. Tüketiciler aynı kalitedeki iki üründen başarılı olan markaya daha fazla ücret ödemeyi kabul ederler.

  • Güçlü markalar, aracıların ürünlerine piyasa fiyatı dışında farklı fiyat koyulmasını engeller. Güçlü marka tüm aracılara kendi etiket fiyatını uygulatacak yaptırım gücüne de sahip olur.

  • Aracılar ve tedarikçiler arasında pozitif iletişim kurulmasını sağlar.

  • Markalar tüketiciler için seçim yapmayı kolaylaştırır ve risk azaltıcı görevi görür.

Marka, Firmanın mal ve hizmetlerini rakip firmaların mal ve hizmetlerinden ayırır, işletmelerin birbirinden bağımsız olan kimliklerini yansıtır, Ürün ve hizmetlerin kalitesini simgeler, işletmeyi pazarlama dünyasında tanıtır ve işletmenin kişilik kazanmasına yardımcı olur, Marka Tescili, İşletmenin markasını koruma altına alan, tescilli markalar ürün ya da hizmet gibi kiralanabilir, satılabilir ya da miras olarak kuşaklara aktarılabilirler, Marka üzerindeki hakları korur, izinsiz kullanımı engeller ve marka ihlâlleri karşısında hukuki koruma sağlar, Marka Ne Demek, Algıları şekillendirme gücüne sahip, işletmenin kişiliğini ve kalitesini temsil eden ayırt edici simge veya isim, Müşteri algılarını yönlendirir, farklılaşmayı sağlar ve ürün kalitesinin fark edilebilirliğini arttırır, Marka Pusulası, Markanın yönünü ve hedefini gösteren, amaç, vizyon, misyon, değerler ve stratejik hedeflerden oluşan araç, Markanın hedeflerini belirler, istikrarını sağlar, marka değerini ve imajını güçlendirir, Marka Logosu, İşletme strateji ve konumlandırmasını görsel olarak yansıtan ve markaların kendilerine özgü ürün damgaları, Markanın dışarıya dönük tüm özelliklerini içerir ve yansıtır, Marka Mimarisi, Markayı tanımlayan ad, renk, sembol ve görsel anlam sistemlerinin bütünlüğü, Markanın kimliğini ve konumunu belirler, farklılaşmayı sağlar, Marka İsminin Anlamı, Marka ismi, hem anlamlı hem etin kullanıma hizmet eder nitelikte olmalıdır, Diğer dillere çevrildiğinde anlamsız ya da olumsuz bir anlama gelmeyecek derecede dikkatli seçilmesi gereken bir faktördür, Marka Ön Araştırması, Tescilini almak istediğiniz markanın tescil edilebilirliği ile ilgili ön araştırma süreci, Daha sonra çıkabilecek sorunları engelleme ve tescil sürecinin sorunsuz ilerlemesini sağlama amacı taşır, Marka İzleme Sistemleri, Marka tescil işlemi sonrasında, aynı markanın kullanımını izleyen sistemler, Benzer marka tescil başvurularına hızlı tepki verme ve müdahale etme olanağı sağlar, comtr Uzantılı Alan Adı, Şirketin wwwalanadicomtr şeklinde olan internet adresi, Firma marka tescili sayesinde, comtr uzantılı alan adı alabilir duruma gelir
marka marka tescili markalaşma marka patenti marka imajı
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir duvarın üzerinde dairesel bir şekle sahip beyaz bir sembol görülüyor. Sembolün net, belirgin bir dış çizgisi vardır ve açık gri bir arka planla çevrilidir. Beyaz sembol, tasarımın bir parçası olabilecek birkaç küçük ayrıntıyla birlikte bir tür logo veya amblem gibi görünüyor. Sembol duvarda ortalanmış ve görüntünün ana odağını oluşturuyor. Açık gri arka plan logoyu duvarın geri kalanından ayırarak öne çıkmasını sağlıyor. Logo oldukça büyük görünüyor, neredeyse tüm duvarı kaplıyor. Sembolün beyaz rengi temiz ve modern bir görünüm sağlıyor.
Nasıl Yapılır?

Marka Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?

04 Nisan 2019
Bu görüntü, siyah zemin üzerinde bir telif hakkı sembolünün yakın çekimini göstermektedir. Sembol beyaz renklidir ve köşelerinde kavisler bulunan dikdörtgen bir şekle sahiptir. Sembolün içinde, biri diğerinin üzerinde olmak üzere iki adet c şeklinde çizgi bulunmaktadır. Arka planda beyaz çizgilerle mavi bir arka plan var ve sembolün kenarları hafifçe bulanık. Sembol görüntünün ortasına yerleştirilmiştir ve sembolün genişliği 361 piksel ve yüksekliği 397 pikseldir. Genel görüntü genişliği 1145 piksel ve yüksekliği 572 pikseldir.
Marka Yönetimi

Marka Yönetimi İçin 5 Strateji

29 Mayıs 2020
Bu görüntü, üzerinde bir diyagram bulunan bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Diyagramın ortasında, bir duvar saati gibi görünen dairesel kadranlı dairesel bir nesne yer almaktadır. Karmaşık bir tasarıma sahip olan saatin beyaz yüzünde siyah ibreler bulunmaktadır. Bunun solunda karo döşemenin üzerinde duran yeşil bir direk, sağında ise kırmızı ve beyaz bir sütun yer almaktadır. Bu nesnelerin arkasındaki duvarda da yeşil ve sarı tonlarında bir tür çizim veya duvar resmi var. Sağ alt köşede bir tür oyuncak ya da karaktere benzeyen renkli bir çizim daha bulunurken, sol üst köşede nokta ve çizgilerden oluşan siyah beyaz ağaca benzer ilginç bir şekil var. Son olarak, bu resmin orta alt kısmına yakın bir yerde, süs eşyası ya da dekorasyona benzeyen bir şeyin yakından görüntüsünü görebiliyoruz - mavi, pembe, turuncu ve sarı gibi parlak renkler tek bir parça halinde bir araya getirilmiş.
Meslekler

TM Meslekleri Nelerdir?

30 Nisan 2021