Liderlik Eğitimi - Postmodern Liderlik
Liderlik Eğitimi - Postmodern Liderlik
Gerek iş hayatında gerek özel hayatta aranan ve parmakla gösterilen lider olmayı kim istemez ki? Çevrenize etkin bir rol model olmak, iş ya da organizasyonların lideri olmak için Liderlik Eğitimi alarak kişisel ve profesyonel iş yaşamınızda kendinize değer katabilirsiniz.
Liderlik eğitimi iş hayatında yer alan herkese yönelik olarak tasarlanmıştır. Liderlik, iş hayatının olmazsa olmaz bir parçasıdır. Organizasyonlar, örgütler ve şirketler işlerin yürümesi için liderlere ihtiyaç duyarlar. Günümüzde, eski tip liderlik anlayışı artık örgütleri ilerletmek ve motive etmek için tek başına yetmemektedir. Eski tip liderlik anlayışı işlerin yürüyor ve hedeflerin gerçekleşiyor olmasını bir başarı ölçüsü olarak görürken, postmodern liderlik anlayışında artık işlerin sürdürülebilir, verimli, etkin yürüyor olması bir başarı ölçüsüdür. Bu tip liderlik, sadece iş ortamında değil, aile ve özel yaşamda da içinde bulunan ortamların etkili insanlarını yaratan yeni bir modeldir. Yani etkili yönetici anlayışı, “etkili insan” anlayışına dönüşmüştür. Bu yüzden, iyi yöneticiler ve liderler arasında kesin ve kalın bir çizgi oluşmuştur.
Liderlik, kişisel değerlerle uyumlu, katılımcı bir karşılıklı saygı ortamında, uzun vadeli yapıcı hedeflere hakim olma konusunda kendi kendine motive oldukları standartlar oluşturma ve yaratıcı bir iklimi yönetme yeteneğidir.
Dünyada liderlik üzerine yazdığı kitaplar ve verdiği eğitimlerle binlerce lider yetiştiren Amerikalı yazar John C. Maxwell liderlik için: "Bir lider, yolu bilen, giden ve yol gösteren kişidir." demiştir.
Lider, vizyon sahibi olandır. Hedefleri doğrultusunda çalışırken kararlıdır. Vizyonunu ve tecrübelerini birlikte çalıştığı insanlarla paylaşma konusunda istekli ve özverilidir. İşlerin sürdürülebilir yürümesi ve etkin olması, başarı için önemli bir kıstastır.
Hedefleri ve amaçlarını gerçekleştirmek için farklı yöntemler ve bilgiler sunar. Dönemsel olarak doğan farklılıkları kontrollü bir biçimde koordine etme ve denge kurma konusunda yeteneklidir. Liderlik becerisi, eğitim gerektirir.
Kriz anlarında soğukkanlı olmayı bilir. Mantıksal bir çerçeve içerisinde düşüncelerini kontrol eder. Ani kararlar vermekten ve onları uygulamaktan kaçınır. Zor anlarda nasıl hareket edilmesi ve nasıl kararlar verilmesi gerektiğini bilir.
Lider, güven verir. Kendine ve işine olan inancı gereği dik durur. Bu duruş çevresindeki insanların da çalışma motivasyonunu sağlar. Çevresine ilham olur bir nevi. Aldıkları cesur kararlar, risk almaya açık olmaları çevresine de güven aşılar.
Lider, katkı sağlar. Gerek çalıştığı insanlara gerekse aralarına yeni katılan bir üyeye daima yeni şeyler katar. Fikir alışverişlerini önemser.
Liderlerin muhakkak anlatacakları başarı hikayeleri vardır. Hangi şartlardan bugünlere geldiklerini, nelerle mücadele ettiklerini anlatırlar.
Kimse başarıya giden yollardan kolaylıkla geçmez. Başarısızlık içinden doğan nice başarılar vardır. Lider, başarısızlık hikayelerine de sahiptir. Bu başarısızlık öykülerinden dahi ilham alırsınız.
İyi liderler cesur, kararlı, korkusuz ve alçakgönüllüdür. Hatalarını kabul eder ve eleştirileri kişisel gelişimleri açısından olumlu yönetirler.
Liderler ekip çalışmalarını ve çalışma gruplarını yönetmeyi iyi bilir. Gerçek bir liderlik, başarı ve hedeflere ulaşmak için takımda çalışmaktır. İyi bir takım çalışması da son derece önemli. İnsanı yönetmek, göründüğü kadar kolay bir şey değildir. Ekip farkındalığına sahip liderler, hatalı yapılan işlerde de sorumluluğu üstlenir. İyi yapılan şeylerde ise ekibini ödüllendirir.
Liderler, iş yaşamında da özel yaşamında da dengeye sahip olmalıdır. İş hayatında başarının yolu mutlu olmaktan geçer. Yaptığı işte mutlu olmayan birinin ne derece etkili bir lider olabileceğini düşünürüz ki? Gereken motivasyonu sağlama ve verimli çalışabilme için işini sevmek, mutlu olmak önemli.
Lider, diğer kişilerin almaktan kaçındığı riskleri almaktan sorumlu bireylerdir. Vermeleri gereken kararlarda kendilerinden eminlerdir. Lider bir hata yaparsa, ekibini suçlamaz, cesaretli olur. Çünkü aldığı risklerden o sorumludur. Onu lider yapan da göze aldığı risklerdir. İyi lider, zamanın ötesine geçmeyi bilir. Diğerlerinin göremediği fırsatları görüyorlar ve bu fırsatların nasıl gerçekleştirileceğine yönelik nasıl harekete geçileceğini biliyorlar.
İş hayatında başarılı olmak her çalışanın hayalidir. Ancak iş başarısı hayatta mutlu olunacağı anlamını taşımaz. İş dışındaki hayatında mutlu olamayan kişiler başarılı liderlik yapamazlar. Bu yüzden lider olmak isteyen kişilerin iş yaşamında da özel yaşamında da "denge" de olması gerekir. Liderlik en öncelikle "kendinin efendisi" olabilmektir. Tüm bu tespitlerin ışığında rahatça söyleyebiliriz ki, liderlik yeni çağda bir karizmayı değil bir tercihi ifade eder. Liderlik bir seçimdir.
Liderlik eğitimi, postmodern dönemde geçerli olan liderlik felsefesini ve sanatını anlatabilmek amacıyla özel olarak tasarlanmış ve online forma getirilerek yapılandırılmış bir eğitimdir. Eğitim içeriğinde katılımcılar, yukarıda yer alan tüm bu değişim süreçleri ile alakalı kendilerini geliştirebilirler. Liderlik kavramı ile alakalı püf noktaları öğrenebilirler. Yeni çağda liderlik tipleri ile alakalı “Nasıl?” sorularının tamamına cevap bulacakları konu başlıklarında kendi uygulayabilecekleri yöntem ve yaklaşımları öğrenebilirler.
Liderlik Eğitimine Kimler Katılmalıdır?
İş hayatında hızlı ve kalıcı yükselme hedefi olanlar,
Yönetici adayları veya yöneticiler,
Liderlik ve yönetim konularına ilgili olanlar,
Yeni mezunlar,
İş arama aşamasında olanlar,
Sektör veya iş değiştirme hedefi olanlar,
Kendi gelişimine önem veren kişiler,
Üniversite öğrencileri.
Liderlik eğitiminin hedefi
Liderin performansındaki verimliliğin arttırılması,
Ne yapmalı sorusuna cevap aranarak katılımcıların bilgi artışı,
Nasıl yapılmalı sorusuna cevap ile iş başında doğru liderlik davranışları göstermek,
Ast üst dengesini korumak ve iyi ilişkiler kurmayı sağlamak,
Çalışanların problem çözme konusunda cesaretlendirmek,
Etki alanına odaklamak,
Geri bildirim kullanımı,
Grup üyelerinin motivasyonu ve organizasyonunu sağlamak,
Katılımcıların kişisel gelişimlerini sağlamak,
Güçlü ve zayıf yan değerlendirmesi yapmak,
Liderlik becerilerini aktif kullanımını sağlamak.
Liderlik eğitimine katılarak yeni dönemde liderlik anlayışını ve standart bir yöneticiden etkili bir lidere nasıl dönüşebileceğinizin tüm aşama ve püf noktalarını öğreneceksiniz.
Liderlik eğitimi Konu başlıkları
Günümüz iş dünyasında liderlerin uygun şekilde eğitilmesi her zamankinden daha önemli. Postmodern çağın gelişiyle birlikte, iş ve çalışan ilişkilerine dair eski anlayışlar artık geçerli değildir. Liderler etkili olabilmek için uyum sağlayabilmeli ve yeni koşulları kavrayabilmelidir. Ayrıca, elindeki araçları doğru bir şekilde kullanabilmelidir. 4 adımlı liderlik modeli, yeni çağda başarılı bir liderlik için kanıtlanmış bir yöntemdir.
Yeni iş ortamında liderlerin ve yöneticilerin işlevlerini anlamakla başlar. Ardından, liderler kendilerine özgü güçlü ve zayıf yönlerini belirlemelidir. Bu öz farkındalıkla, başarı için kendi 4 adımlı planlarını oluşturmaya başlayabilirler. Son olarak, liderler içgüdülerine güvenmeyi öğrenmeli ve popüler ya da politik olarak uygun olandan ziyade doğru olduğuna inandıkları şeylere dayanarak karar vermelidir. Liderler bu adımları izleyerek postmodern iş dünyasında başarı için kendilerini konumlandırabilirler.
Liderlik kursunda aşağıdaki konuları ele alacağız.
Konu 1: Postmodern dünyada iş ve çalışan anlayışı
Son yıllarda işlerin yapılış biçiminde bir değişim yaşanmaktadır. Küreselleşmenin yükselişi ve ekonominin sürekli değişen yapısı ile işletmeler yeni koşullara uyum sağlamak zorunda kaldı. Bu da işlerin organizasyon ve yürütülme biçiminde değişikliklere yol açmıştır. Özellikle, geleneksel hiyerarşik yapılardan uzaklaşılmış ve daha yatay organizasyonlara doğru bir geçiş olmuştur. Bu yeni çalışma modeli, çalışanların uyum kabiliyetlerinin daha yüksek olmasını ve işletmeyi bir bütün olarak daha iyi anlamalarını gerektirmektedir. Bu derste, bu yeni koşulları inceleyecek ve liderlerin bu yeni düzende çalışanlarını en iyi şekilde nasıl yönetebileceklerini araştıracağız. Ayrıca çalışanların bu yeni dünyada başarılı olmak için ihtiyaç duydukları becerilere de bakacağız.
Hızla değişen bir iş ortamında nasıl liderlik yapabileceğinizi öğrenin
İş ve çalışan ilişkilerinin yeni dinamiklerini anlayın
Modern iş yerlerinde başarı için gerekli olan becerileri kazanın
Daha uyumlu bir işgücü oluşturmak için strateji geliştirmeyi öğrenin.
Konu 2: Yeni dönemde lider ve yöneticilerin fonksiyonları
Yeni dönemde yönetici ve liderler şirketin başarısında önemli bir rol oynuyor. Liderler şirketin vizyonunu ve kültürünü belirlemekten, yöneticiler ise vizyonu uygulamak ve sonuç almaktan sorumludur. Başarılı olabilmek için liderlerin ekiplerine ilham verip onları motive edebilmelerinin yanı sıra şirketin hedeflerini net bir şekilde anlamış olmaları gerekir. Yöneticilerin ise liderin vizyonunu ekiplerine etkili bir şekilde aktarabilmeleri ve ekip üyelerini sonuçlardan sorumlu tutabilmeleri gerekir. Yeni dönemde, şirketin hedeflerine ulaşması için liderlerin ve yöneticilerin birlikte çalışması şarttır. Tüm bunlar için hangi fonksiyonların gerektiğini ve neler yapılması gerektiğini birlikte öğreneceğiz.
Yeni dönemde başarılı olmak için liderlerin ve yöneticilerin işlevlerini öğrenin
Şirket hedeflerine ulaşmak için ekiplere nasıl ilham verileceğini ve motive edileceğini anlayın
Liderin vizyonunu ekip üyelerine nasıl iletebileceğinizi öğrenin
Ekip üyelerini sonuçlar için sorumlu tutmayı nasıl yapacağınızı öğrenin.
Konu 3: 4 basamaklı liderlik modeli
Liderlik kursunun bu dersinde 4 basamaklı liderlik modelini öğreneceğiz. Bu model, gerektiğinde bir lider olarak faaliyetlerinize rehber olabilecek basit bir çerçevedir. Dört basamak şunlardır: hedef belirleme, planlama, yürütme ve değerlendirme. Bu derste bu adımların her biri üzerinde duracağız, böylece bunları liderlik yolculuğunuzda nasıl kullanacağınızı anlayabileceksiniz. Bu dersin sonunda, 4 adımlı liderlik modelini ve bunu nasıl kullanabileceğinizi net bir şekilde anlamış olacaksınız.
Basit ama etkili bir liderlik modeli öğrenin
Lider olarak hedefleri nasıl belirleyeceğinizi, işinizi nasıl planlayacağınızı, yürüteceğinizi ve değerlendireceğinizi öğrenin
Liderlik yolculuğunuzda rehberlik alın
Konu 4: Liderlik basamakları
Liderlik kursunun bu dersinde aşağıdaki konuyu inceleyeceğiz: Liderlik basamakları. Bir önceki derste öğrendiğimiz gibi, lider başkalarının takip etmesi için yön belirleyen kişidir. Bir lider aynı zamanda ortak bir hedefe ulaşmak için diğerlerini motive eden ve onlara ilham veren biri de olabilir. Ancak, tüm liderler eşit yaratılmamıştır. Bazı liderler daha etkilidir ve bazılarının liderlik ettikleri kişilerin davranışlarını etkileme kapasitesi daha yüksektir. Bu derste liderlik basamaklarını ve hedeflere ulaşmak için bunları nasıl kullanılabileceğinizi öğreneceğiz. Ayrıca liderlik tarzlarını ve diğer insanların davranışlarını etkilemek için bunların nasıl kullanılabileceğini de öğreneceğiz. Bu dersin sonunda, liderlik basamaklarını iyi bir şekilde anlamış olacaksınız.
Liderliğin farklı basamaklarını ve bunların nasıl etkili bir şekilde kullanılacağını öğrenin
Çeşitli liderlik tarzlarını ve bunların nasıl uygulanacağını anlayın
Büyük bir lideri lider yapanın ne olduğu ve sizin nasıl lider olabileceğiniz hakkında bilgi edinin
Liderlik ettiğiniz kişilerle iletişim kurarken nasıl daha etkili olabileceğinize dair ipuçları alın
Konu 5: Etkili insan kavramı
Bu derste "etkili insan" kavramını inceleyeceğiz. Etkili insanın tanımına bakıp bir insanı etkili kılan nitelikleri tartışarak başlayacağız. Daha sonra bu niteliklerin yaşamın çeşitli alanlarında başarıya ulaşmak için nasıl kullanılabileceğini keşfedeceğiz. Daha sonra da herkesin bu nitelikleri nasıl geliştirebileceğini ve nasıl daha etkili olabileceğini tartışacağız. Bu dersin sonunda, etkili insan olmak için neler gerektiğini ve bu nitelikleri kendi yaşamınızda başarıya ulaşmak için nasıl kullanabileceğinizi öğreneceksiniz.
Etkili bir insan olmayı ve hayatınızın her alanında başarıya ulaşmayı öğrenin
Bir kişiyi etkili kılan nitelikleri keşfedin ve bunları kendiniz nasıl geliştirebileceğinizi öğrenin
Seçtiğiniz herhangi bir alanda başarıya ulaşmak için bu nitelikleri nasıl kullanacağınıza dair fikir edinin
Başarılı olmak için nelerin gerekli olduğunu daha iyi anlayın ve bu dersleri kendi hayatınıza uygulayın
Konu 6: Liderlikte güven
Bu derste liderlikte güven kavramının önemini öğreneceğiz. Güven liderler için çok önemlidir çünkü takipçileriyle güçlü ilişkiler kurmalarını, olumlu bir çalışma ortamı yaratmalarını ve çalışanları motive etmelerini sağlar. Güven eksik olduğunda, liderler çalışanların vizyonlarını benimsemelerini veya direktiflerini takip etmelerini sağlamakta zorlanabilir. Ayrıca, güvensizlik bir kurum içinde çatışma ve uyumsuzluğa yol açabilir. Bu derste göreceğimiz gibi, güven etkili liderlik için hayati bir bileşendir.
Liderlikte güvenin önemini öğrenin
Güvenin liderlerin takipçileriyle ilişki kurmasına nasıl yardımcı olabileceğini anlayın
Güvenin nasıl olumlu bir çalışma ortamı yaratabileceğini ve çalışanları nasıl motive edebileceğini keşfedin
Güvensizliğin tehlikeleri ve şirketler üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi edinin

İşletme ana bilim dalında lisans, Eğitim Bilimleri ana bilim dalında yüksek lisans eğitimi aldı. Romanya’ da sinerji iletişimi ve takım çalışması, Almanya’ da kariyer ve yetenek yönetimi konularında araştırmalarda bulundu. İki adet AB projesinde kolaylaştırıcı olarak görev aldı. Türkiye Etik Değerler Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi. Bu kapsamda çeşitli üniversitelerde etik üzerine konferanslar verdi. Firmalarda ve iş profesyonellerinde etik bilincinin arttırılmasına yönelik uygulama ve seminerler geliştirdi. Çeşitli eğitim ve danışmanlık firmalarında Proje Müdürü olarak, İstanbul’ da iki adet vakıf üniversitesinde Kariyer Uzmanı olarak görev aldı. Kendisi halen İndigo Dergisi’nde Yönetim Meselesi adlı köşesinde yazmaktadır. Motivasyon, Markalama, Liderlik, Etik, Satışta Bütünlük Sistemleri eğitimleri veriyor. Kısaca, yönetim sanatına gönül vermiş bir konuşmacı, danışman ve yazar.

Çok keyifli ve anlaşılır bir eğitim oldu. Gerek sosyal hayatta gerek iş hayatında faydalı olacak bilgiler edindim.

Hocamızın keyifli anlatımıyla dolu dolu bir 4 ders geçiriyorsunuz. Liderlik eğitimine katılarak liderlik anlayışını ve etkili bir liderin özellikleri detaylı bir şekilde öğreniyorsunuz.

Liderlik eğitimi içerik ve işleniş açısından beklediğimden çok daha iyiydi. Eğitmen ilgili ve enerjisi de çok güzeldi. Katılan herkes faydasını görecektir. Kendi adıma emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
İş yaşantısı geleneksel yönetim yerine artık yerini yeni yönetim şekillerine bırakmıştır. Bu değişim özellikle küreselleşmenin getirisi olan hayatın her alanındaki sınırların ortadan kalkmasıdır. Sosyal, ekonomik ve kültürel yoğunlaşma farklı yönetsel ihtiyaçları doğurmuştur. Çalışanların bir amaca ve vizyona sahip kişilerin liderliğini zorunlu hale getirmiştir.
Yapılan araştırmalar liderlik beceri ve yetkinliklerinin büyük bir kısmının eğitim yolu ile öğrenilebileceğini göstermiştir. Bazı kişiler doğuştan gelen liderlik özelliklerini barındırırlar. Bu nedenle bulundukları toplumda da bu özellikleri ile ön plana çıkarlar. Ancak liderlik becerileri üzerine yapılan çalışmalar gösteriyor ki bu kalıtsal özellikler de eğitimler ile edinilebilmektedir.
Bir amaç için bir araya gelmiş örgütler, hedeflerine ulaşmasını sağlayan yöneticilik becerilerinin zamanın ihtiyaçlarına karşılık verememesinden dolayı yeni dinamiklere ihtiyaç duymuştur. Bu değişim çalışanların yönetilmekten ziyade yönetimde aktif rol alıp, motivasyon ihtiyaçlarını karşılama gereğini beraberinde getirmiştir. Çalışanların ihtiyaçlarına karşılık vermek, değişimi yönlendirmek ve insan kaynakları alanını idare edebilecek liderlik vasıflarına sahip yöneticilerin varlığını gerektirmiştir. Liderlik eğitimi tüm bu değişimin getirisi olan sorunlarla baş edebilme ve kritik zamanları yönetebilme becerilerini kazandırır. Liderlik eğitimi sırasında bireylerin kişisel özellikleri, davranış ve becerileri tahlil edilmesi ile yönetim tekniklerinin uygulanmasıdır. Eğitim sırasında psikolojik ölçüm ve yapıcı geri dönüş ile besleme yapılır. Bireylerin böylece daha verimli ve etkin birer lider olması sağlanır.
Öncelikle liderlik eğitimi almak isteyen kişilerin liderlik kelimesinin her türlü sözlük amacını sorgulamasını ve kendi bakış açı ve cümleleri ile tanımlaması gerekir. Daha sonra eğitim sürecinde alacağı eğitimleri yine kendi bakış açısı ile değerlendirmeli ve kendi kural ve yönetmeniklerini çıkarmalıdır.
Bu işlem kişinin hem kendi kişisel gelişimi için hem de liderlik yapacağı kesim için faydalı bir adım olacaktır. Her anlamda kaliteli bir eğitim almak için sizler de bir iienstitü noktalarına başvurabilir, ayrıca internet sitesinden de verilen eğitimler ile ilgili daha derin bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kurs içerisinde liderlik nedir ve liderlik eğitimi neden verilir, bu eğitimi kimler alabilir, kurs sonrası verilen sertifikanın iş hayatına ne gibi bir katkısı vardır, liderlik eğitimi için gerekli olan kişisel özellikler nelerdir, bir insanın çözüm ortaklığı yaptığı kurum ve kuruluşta lider yetkisi nedir, bir lider yönetimini yaptığı birimi nasıl daha üst noktalara taşıyabilir gibi pek çok farklı konuda alanında uzman eğitmenler tarafından bilgilendirme ve eğitimler en ince ayrıntısına kadar anlatılır.
Liderlik eğitiminin başarısı her zaman nasıl yapıldığına bağlıdır. İş yerinizde, çalışanlarınızı iş ve takım hedeflerine ulaşmaları için güçlendirmek ve etkilemek için etkili liderlerinizin olması önemlidir. Doğru ve tutarlı liderlik, çalışanlarınızın verimliliğini artırabilir. İlk aşamada liderlik, halkınızı duygusal olarak anlamakla ilgilidir. Duygusal zeka bir liderin başarısı için kritik öneme sahiptir. Duygusal zeka, duygular konusunda akıllı olmayı ve çalışanların güçlendirilmesi ve ilgisini çekmek için empati kullanmayı sağlar.
Gönüllü olarak iş bırakan birçok insan işini bırakmıyor, patronlarını bırakıyor. Liderlik eğitimine yatırım yaparak, çalışanlarınızı koruyabilir ve işe alım masraflarını azaltabilirsiniz. Gelecekteki liderleri geliştirmek ve beslemek konusunda stratejik olmanız gerekir. Strateji olmadan, baskın kişilikleri olan en ileri adaylara liderlik rolleri verilir. Kalite liderliği, doğru niteliklerin ve doğru eğitimin bir birleşimidir.
Bu eğitim internet üzerinden yapılmaktadır. İstediğiniz yerden eğitime kayıt olabilirsiniz. Uzaktan eğitim sistemimize girebilmek için bir bilgisayar veya akıllı telefon ve internetiniz olması gerekir. Dilediğiniz yerden katılma özgürlüğüyle eğitime kaydolun.
Bir topluluğa veya organizasyona yarar sağlayan, değişim ve yenilikleri yöneten, organizasyonun en üst aşamasında olup etrafındakileri hedefe doğru yönlendiren kişidir.
Yönetici adayları, girişimciler, üst düzey veya kariyer koçluğu hedefi olanlar, yeni girişimci adayları.
Araştırmalar sonucunda liderlik beceri ve yetkinliklerinin büyük bir kısmının sürekli eğitim metodları ile öğrenilebileceğini göstermiştir. Bazı insanlar doğuştan gelen liderlik özelliklerini barındırırlar. Bu nedenle varoldukları toplumda da bu özellikleri ile ön plana çıkarlar. Fakat liderlik becerileri üzerine yapılan çalışmalar gösteriyor ki bu kalıtsal özellikler de örgün eğitimler ve online eğitimler ile edinilebilmektedir.
Kamu ve özel sektörün rekabet piyasasında gittikçe daha fazla önemini algıladıkları liderlik eğitimi, birçok insan tarafından uzaktan eğitim programında büyük ilgi görmektedir. Bir amaç için bir araya gelmiş topluluklar,dernekler ve pek çok kurum hedeflerine ulaşmasını sağlayan yöneticilik becerilerinin zamanın ihtiyaçlarına karşılık verememesinden dolayı yeni yetkinlik ve becerilerin güncellenmesine ihtiyaç duymuştur. Bu değişim çalışanların yönetilmekten çok yönetimde aktif rol alıp, motivasyon ihtiyaçlarını karşılama gereğini beraberinde getirmiştir.
Çalışanların ihtiyaçlarına hızlı cevap vermek, değişimi yönlendirmek ve ekip ve grup çalışma alanını idare edebilecek liderlik yetkinliklerine sahip yöneticilerin varlığını gerektirmiştir. Liderlik eğitimi tüm bu değişimin getirisi olan sorunlarla baş edebilme ve kritik zamanları yönetebilme becerilerini kazandırır. Liderlik eğitimi sırasında bireylerin kişisel özellikleri, davranış ve becerileri analiz edilmesi ile yönetim tekniklerinin uygulanmasıdır. Eğitim sırasında psikolojik ölçümler ve yapıcı geri dönüşler ile besleme yapılır. Katılımcıların böylelikle daha verimli ve etkin birer lider olması yönünde fayda sağlanır.
Türk Tarihinde günümüze kadar gelmiş liderlerden beş kişi örnek olarak gösterilmiş ve özellikleri teorik olarak incelenmiştir. Otokratik, demokrat, (babacan) ve liberal liderlik yönleri ile göz önünde bulundurularak araştırma yapılmıştır. “Tarihte Öne Çıkan Türk Liderler” başlığı altında ise Asya Hun Devleti hükümdarı Metehan, Avrupa Hun Devleti hükümdarı Attila, Büyük Selçuklu Devleti ikinci hükümdarı Alparslan, Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmet ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik özelliklerine kısaca yer verilmiştir.
Liderlik, bir süreçtir. Yani bir grubun bir kişi önderliğinde bir amacı gerçekleştirme faaliyetini gerçekleştirmeyi ifade eder. Bireyler tarafından oluşturulmuş ve ortak bir vizyona yönelmiş olarak bir araya gelip, belirlenen hedefi istekli bir şekilde benimsemek ve birlikte oluşturdukları görev bilinci ile güçlerini birleştirip sürece katkı sağlamaktır.
Heyecan Yaratıcı
Liderlik enerjik bir süreçtir. Bu nedenle liderin en önemli özelliği heyecan yaratmak ve ikna etmektir. Grubun merkezinde, bir lider ve bu liderin heyecanı diri tutan mesajı vardır. Lider bu mesajı, grup üyeleri ise lideri izler. Liderlik geleceği temsil eder. Kurumun, grubun ve amacın ayakta kalmasını, hedefin değerlerini, işlerin yapılma şeklini, vizyonunu ve vizyonun özümsenmesini sağlar.
Etkileme
Liderliğin temeli çevreyi etkilemektir. Lider grup üyeleri arasından doğar. Grup üyelerinden kimin lider olduğu hedefe yöneltme konusunda istekli ve diğer grup üyeleri üzerinde etkili olanın bulunması ile belirlenir.
Aktiftir
Lider yönetmez yönlendirir. Bu nedenle bireyleri harekete geçirir. Öğütleyici değil uygulayıcıdır. Aktif rol oynar ve örnek olur. Bireylerin becerilerini ortaya koymasına zemin hazırlar.
Motive edici
Lider gelecek olan olayları tahmin eder, tanı koyar ve bir rapor hazırlar. İnsan odaklı olduğundan sezgi ve duygularına kararlarında yer verir. Moralin otoritenin kaynağına inanır. Grubun diğer üyelerini motive eder ve hırslandırır.
Strateji belirler
Lider rakiplerini iyi tanır. Amacının engeli olan her duruma karşı rakiplerinin güçlü ve zayıf yanlarına karşı her zaman hazırlıklıdır. Olası tüm riskleri göz önüne alarak bir strateji belirler.
Vizyon sahibi
Kurum kültürü liderler sayesinde oluşur ve gelişir. Lider şirketler için vizyon oluşturan kişidir. Varoluşun sınırlarını belirler ve benimsetir.
Hedef Koyucu
Lider grubun sağlığı açısından hep bir adım ötesini düşünerek hareket eder. Hedefin sonucunu görene her adım bir hedeftir. Her birey ayrı ayrı görevlendirmeler ile hedefe ulaşacak rotada etkin rol oynar. Ulaşılmak istenen yer için görevinin öneminin bilincindedir. Karmaşık durumları basitleştirir ve coşku kazandırır.
Sorgulayıcıdır
Lider daima misyonunu ve hedefini sorgular. Organizasyonun oluşum sebebini, buradaki yerini, performans ve gidişatı sorgular.
Sezgiselliği Güçlü-Gelecek Odaklı
Liderin sezgiselliği, geleceği görüşü, durum değerlendirmesi ve sonradan olacakları tahmin edişi lideri lider yapan özelliktir. Lider hedefin başındayken süreci ve sonucu görebilendir.
Kritik Zaman Kurtarıcısı
Liderler konunun uzmanı ve zeki olduklarından kritik zamanlarda şaşırılacak manevralarla sıyrılırlar. Durum analizleri ve gelecek görüşleri ile kritik zamanlarda doğru karar alma yeteneğine sahiptirler.
Pratik-Hızlı Karar
Radikal kararlar beklenmedik zamanlarda ve süreç içerisinde verilir. Bu nedenle hedefin zamanından çalmayan ve işlerliği kolaylaştıran hızlı kararlar alırlar.
Sonuç Odaklı
Lider olan birey iş odaklıdır. İnsanların işi nasıl yaptığıyla ilgilenmez. Lider sonuca odaklıdır. Yapıp yapmadığı ile ilgilenir.
İnsancıl
Sosyal ortamlarda aktif ve etkili olduklarından sosyal insanlarıdır. Etkileşimi ve kaynaşmayı sever. Bu özellikleri de insanlar üzerindeki tesir güçlerini artırır.
Liderler grubun her bir ferdini ayrı ayrı düşünen çok yönlü ve objektif yapıya sahiptirler. Her fikre değer verir. Kurum kültürü oluşturmak için grubun birbirini tüm yönleri ile benimsemesi gerekir. Etkili bir liderin en önemli özelliklerinden bir diğeri ise farklı fikirleri kaynaştırıcı ve birleştirici olmasıdır. Birbiri ile bütünleşmiş bir grup zıt fikirleri mantık zemininde tartışma fırsatından istifade eder. Liderin hazırladığı ve yönettiği bir beyin fırtınası ile yaratıcı çözüm önerileri geliştirilir. Liderin soğukkanlılığı ve öngörüsü ise sürecin başarı ile sonuçlanması sağlanır.
Kurum kültürü liderler sayesinde oluşur ve gelişir. Lider şirketler için vizyon oluşturan kişidir. Varoluşun sınırlarını belirler ve benimsetir.
Duygusal zekaya sahip liderleri daha sempatik hale getirebilecek 10 kilit nokta:
1 - Kişisel Bağlar Oluştururlar.
Kalabalık yerlerde bile mükemmel liderler herkesle bire bir konuşuyormuş havası yaratır, sanki odada önemli olan insan sadece o kişiymiş gibi. Sempatik liderler çok kişisel ve duygusal seviyede iletişim kurarlar. Hiçbir zaman karşısındakinin etten kemikten oluşan bir insan olduğunu unutmazlar.
2 - Ulaşılabilirlerdir.
Mükemmel liderler herkesin, yetenek ve seviye gözetmeksizin, onların zamanına ve dikkatine değdiğine inanırlar. Herkesi değerli hissettirirler çünkü onlar herkesin değerli olduğuna inanır.
3 - Alçakgönüllüdürler.
Mükemmel liderler sizden daha iyilermiş gibi davranmazlar çünkü sizin onlardan iyi olduğunuzu düşünmezler. Bir prestij kaynağı olmaktansa kendi liderlik pozisyonlarını onu takip edenlere hizmet etmek amaçlı ek bir sorumluluk olarak görürler.
4 - Pozitiflerdir.
Mükemmel liderler her zaman pozitif bir duruş edinirler bu onların bir şeyleri tanımlama yoludur. Yönetim kuruluna bir sunum vermek zorunda değillerdir, yönetim kurulu ile vizyon ve düşüncelerini paylaşmaktadırlar. Bir tesis turuna gitmezler, şirketin ürünlerini üretenleri tanımaya ve onları ziyaret etmeye giderler. İnkar edilemez şekilde negatif durumlarda bile mükemmel liderler gelecek için hevesli bir umut, bir özgüven edinirler ki yarını bugünden daha iyi geçirebilmelerine yardımcı olsun.
5 - Dengelilerdir.
Söz konusu başarıları ve başarısızlıkları olduğunda mükemmel liderler uzun adımlar atarlar. Ne kendilerini överler ne de beceremediklerinde sinirlenirler. Başarılarının tadını akıllarını baştan almayacak şekilde çıkarırlar ve başarısızlıklarını o başarısızlığa gömülmeden istekli bir şekilde kabullenirler. İkisinden de öğrenir ve yollarına devam ederler.
6 - Cömerttirler.
Hepimiz bir şeyleri geride tutan birisi ile çalışmışızdır. Mükemmel liderler daima erişebildikleri biri, bildikleri bir şey veya kaynak olsun cömert davranırlar. Sizin her şeyden çok iyi yapmanızı isterler çünkü bunun bir lider olarak yapılması gereken şey olduğunu bilirler çünkü sizin başarınızın onları kötü gösterebileceğinden endişelenmemek için yeterince özgüvenlidirler.
7 - Güven verirler.
Mükemmel liderler hareketleri ile güven ve hayranlık verirler, sadece sözleri ile değil. Birçok lider onlara doğruluğun önemli olduğunu söyler ama sempatik liderler her gün doğruluğu göstererek konuşmalarını sürdürürler. Hatta cazibe saçan bir lider dahi eğer o cazibe doğruluğun somut bir kaynağı ile desteklenmiyorsa sempatik olmayacaktır.
8 - İnsanları kitap gibi okurlar:
Mükemmel liderler insanları okumayı konuşulmayan bir iletişimin insanların sözlerinden daha önemli olduğunu bildikleri gibi bilirler. Yüz ifadelerini, vücut dillerini ve ses tonunu o insanlar hakkında gerçekte neler olduğunu öğrenmek için not alırlar. Diğer bir anlamıyla sosyal bir farkındalığa sahiptirler, kritik bir duygusal zeka özelliği.
9 - Potansiyele değer verirler.
Robert Brault demiş ki "Karizma insanlara kendini sevdirmekten ziyade insanların sizin yanınızdayken kendilerini sevmesidir." Mükemmel liderler insanların en iyi tarafını görmekle kalmaz aynı zamanda bunu herkesin gördüğünden emin olur. İnsanların yeteneklerinin altını çizeler ki herkes hem kendisini hem de işi daha iyi yapsın.
10 - Fikirleri vardır.
Daniel Quinn demiş ki "Karizma insanların sadece dikkatini çeker. Bir kere dikkatlerini çektiniz mi, onlara bir şey anlatmak zorundasınız." Mükemmel liderler onların bilgisinin ve uzmanlığının onu takip eden insanların başarısı için kritik olduğunu bilir. Bu sebeple fikirlerini paylaşmak için devamlı insanlarla iletişimde kalırlar (yüzeysel küçük konuşmalara karşı olarak.) Sempatik liderler kendilerini şişirmezler veya olmadıkları biri gibi davranmazlar çünkü öyle yapmak zorunda değillerdir. Fikirleri vardır ve bunu insanlarla paylaşırlar.
Özetle
Sempatiklik kalıtsal değildir, profesyonel başarınızda kritik önem taşıyan elde edilebilir yeteneklerin sonucu oluşur. Ve diğer profesyonel beceriler gibi sahip olmak için sempatik olan insanları inceleyip kendi stilinize göre uyarlayabilirsiniz. Bu on stratejiyi deneyin ve kendi sempatiklik skorunuzu görün.