AnasayfaBlogİnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Nedir? Ne İş Yapar?

20 Mayıs 2021
Parlak bir gülümsemeye sahip bir kadın, arkasında bir grup insanın ortasında duruyor. Yüzü kameraya dönük, kendinden emin bir ifadeyle doğrudan objektife bakıyor. Saçları düzgün bir topuzla toplanmış, siyah bir takım elbise ceketi ve pantolonu, beyaz bir gömlek ve desenli bir kravat takmış. Etrafı, hepsi takım elbise giymiş ve kravat takmış farklı insanlardan oluşan bir grupla çevrili. Soldaki adamın koyu kahverengi saçları, gri bir takım elbisesi ve mavi beyaz çizgili bir kravatı vardır. Sağdaki adamın kısa, açık kahverengi saçları, lacivert bir takım elbisesi ve yeşil bir kravatı var. Arkadaki kadının koyu renk saçları, siyah bir takım elbisesi ve beyaz ve altın çizgili bir kravatı var. Arka plandaki diğer insanların hepsi farklı renklerde takım elbise giyiyor ve kravat takıyor. Görüntüdeki tüm insanlar gülümseyerek mutlu ve olumlu bir atmosfer yaratıyor.
Meslek UnvanıGörevleriMaaş Aralığı
İnsan Kaynakları Uzman YardımcısıBordro ve özlük, mülakat ve işe alım, personel eğitimi, personel iş takibi gibi süreçlere yardımcı olma2.800 TL - 8.000 TL
İnsan Kaynakları UzmanıİK süreçlerinin yönetimi, mülakat ve işe alım, personel eğitimi ve iş sözleşmeleri gibi süreçleri yönetme4.000 TL - 10.000 TL
İnsan Kaynakları AsistanıİK departmanına destek olma, personel işlemlerinin takibiAsgari Ücret - 3.000 TL
Bordro ve Özlük UzmanıBordro hesaplamaları ve özlük işlemlerinin gerçekleştirilmesi3.500 TL - 6.000 TL
Eğitim ve Geliştirme UzmanıPersonel eğitim programlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesi4.000 TL - 7.500 TL
İnsan Kaynakları MüdürüTüm insan kaynakları süreçlerinin yürütülmesi ve yönetimi7.000 TL - 15.000 TL
MT (Management Trainee) Programı Katılımcısıİnsan kaynakları departmanındaki süreçlere katılım ve öğrenmeAsgari Ücret - 2.500 TL
Kariyer Programı Katılımcısıİnsan kaynakları departmanındaki süreçlere katılım ve öğrenmeAsgari Ücret - 2.800 TL
İnsan Kaynakları Direktörüİnsan Kaynakları politikalarının ve stratejilerinin belirlenmesi, uygulanması10.000 TL - 25.000 TL
İnsan Kaynakları Stajyeriİnsan kaynakları süreçlerine katılım, öğrenim ve deneyim kazanmaAsgari Ücret - 2.000 TL

İnsan kaynakları, birden fazla mesleği barındıran ve buna bağlı geniş iş olanaklarına da sahip bir alan. İnsan kaynakları uzmanı, insan kaynakları uzman yardımcı, insan kaynakları asistanı ve stajyer. Saydığımız pozisyonlar, ya bir arada aranıyor ya da biri diğerinin yerine kullanılıyor. Bugün sözünü edeceğimiz meslek olan insan kaynakları uzman yardımcısı ise insan kaynakları alanında aranan meslek unvanlarından biri. 

İnsan kaynakları uzman yardımcılığı, genellikle insan kaynakları alanında deneyimli olmayı gerektiren bir meslektir. Fakat mesleği, insan kaynakları uzmanından ayıran özelliklerden biri, yetiştirilmek üzere işe alımı da desteklemesidir. Bazı iş ilanlarında deneyim istenirken yine bazı ilanlarda insan kaynakları alanında kariyer hedefleyeme isteği aranıyor. Kısacası iş ilanlarında farklı nitelik ve deneyim süreleriyle yer alan insan kaynakları uzman yardımcılığı, insan kaynaklarında çalışmak isteyenlerin ilk kademe meslekler unvanlarından biri olmaktadır. 

İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Nedir?

İnsan kaynakları ile ilgili süreçlerde ilgili departmana ya da insan kaynakları uzmanına destek veren insan kaynakları uzman yardımcısı, alana adım atmak isteyenlere açık bir meslektir. Özellikle yeni mezunlara yönelik hazırlanan MT ve eğitim programlarında yer verilen bir meslek olarak insan kaynakları alanında deneyim elde etmek isteyenlerin en sık başvurduğu meslekler arasındadır. İnsan kaynakları uzman yardımcısı, (Human Resources Assistant Specialist) insan kaynakları departmanına bağlı olarak işlerini yerine getirir.

Uzman yardımcısı olarak insan kaynakları süreç ve prosedürlerinde, uzman ve departman ekibine destek verme görevini üstlenir. Bordro ve özlük uygulamaları, işe alım, personel verimliliği ve mülakat gibi süreçlerinde görev alan uzman yardımcısı, insan kaynakları uzmanının yönlendirmeleriyle de hareket eder. Mesleğin görev tanımı ve mevcut işleri kurum ve insan kaynakları departmanına göre değişir. Ayrıca daha önce de belirtiğimiz üzere uzman yardımcısı unvanı, bazı kurumlarda uzman yerine de kullanılabiliyor. Bu durumda da insan kaynakları uzman yardımcısı, daha fazla göre ve iş sorumluluğuna sahip olabiliyor. Neredeyse her alanın insan kaynakları departmanı ya da bir insan kaynakları ihtiyacı olduğundan, insan kaynakları uzman yardımcısı gibi mesleklere de ihtiyaç gitgide artmaktadır. 

İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar?

İnsan kaynakları uzman yardımcısı, insan kaynakları ile ilgili yönetim, planlama ve uygulama aşamalarından görev alır. Uzmana ya da departmana yardım eden insan kaynakları uzman yardımcısı: bordro ve özlük, mülakat ve işe alım, personel eğitimi, kariyer yönetimi ve puantaj gibi konularda görev alır. İş hukuku, iş güvenliği ve sağlığı, SGK ve iş sözleşmesi konularında, insan kaynakları uzman yardımcısının desteklerine ihtiyaç vardır. İnsan kaynakları uzman yardımcısı, söz konusu süreç ve uygulamalarda personel ile kurum arasındaki köprüdür. Personelin işe alım sürecinden varsa işten ayrılma sürecine kadar olan zaman dilimindeki iş takibini uzman yardımcısı takip eder. Genel olarak bir insan kaynakları uzman yardımcısı aşağıdaki görevleri yerine getirir:

  • Cv değerlendirmesi, mülakat ve işe alım aşamasında görev alır ve raporlamalar hazırlar. 

  • İşe alma kriterleri, başvuru şartları ve cv değerlendirme havuzu oluşturma gibi işleri yerine getirir. 

  • İş Kanununa uygun olarak insan kaynakları süreçlerine destek verir. 

  • Personel giriş-çıkış takibini yapar.

  • Personelin işe alım ve oryantasyon aşamasındaki işlemlerini yerine getirir. 

  • Kurum çalışanlarına yönelik eğitim, performans değerlendirme, koçluk ve ödüllendirme gibi süreçleri organize eder.

  • İlgili süreçler ile ilgili dosya takibi yapar ve raporlamalar hazırlar. 

  • Personel iş sözleşmelerini mevzuata uygun olarak hazırlar. 

  • İK ekibi ile birlikte kurum çalışanlarına yönelik uygulamaların hazırlanması ve iyileştirilmesi ile ilgili süreçlerde görev alır. 

İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Maaşları

İnsan kaynakları uzman yardımcısı maaşları, çalışılan kuruma ve görev tanımına göre değişir. Eğer uzman yardımcısı, insan kaynakları uzmanı yerine çalışacaksa görece daha fazla maaş alması beklenir. Fakat uzmanın yanında çalışmaya başlarsa daha az görev tanımına sahip olacaktır ve daha az maaşla göreve başlaması da gerekecektir. Yetenek programı ya da kariyer programları ile göreve başlayan bir uzman yardımcısı 2.800 TL ila 3.000 TL arasında bir maaş alır.

Deneyime sahip ve üst düzey kurumlarda çalışacak bir İK uzman yardımcısı ise 3.000 TL ila 8.000 TL arasında bir maaşla göreve başlar. Bazı kurumlarda ise yetiştirilmek üzere İK uzman yardımcısı aranabiliyor. Bu durumda da uzman yardımcısının alacağı maaş asgari ücret düzeyinden başlar ve 3.000 TL'nin üstüne nadiren çıkar. Kısaca sektörde deneyim çok önemsenmektedir. Bununla birlikte çalışacağınız kurum da maaşı doğrudan etkilemektedir. 

İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur?

Soruyu cevaplamaya üniversite bölümlerinden başlarsak bazı bölüm ve eğitimlerin işe alımda etkili olduğunu söyleyebiliriz. İnsan kaynakları alanında bilgi birikimi ve deneyim önemli olduğundan eğitim ile elde edilen bilgi ve tecrübe de aynı oranda önemli görülmektedir. Yalnız eğitimi sadece üniversite eğitimi ile sınırlandırmak doğru değildir. Günümüzün dijital ve sürekli eğitim imkânlarından da yararlanarak alan bilgisini artırmak mümkün. Bu eğitimler sertifika almanızı da sağlayarak cv'nizde yetkinliğinizi kanıtlama imkânı yaratır. Sertifikalı programlara geçmeden önce İK alanında bilgi aşinalığı edinebileceğiniz bölümlerden bahsedelim. 

Öncelikle tam olarak İK alanı ile ilgili bilgi ve uygulamalara aşina olmak istiyorsanız insan kaynakları yönetimi bölümü ihtiyacınız olan eğitimi sunacaktır. Dolaylı yoldan İK alanı ile ilgili dersler almak için ise işletme, iktisat, muhasebe ve pazarlama gibi iletişim, yönetim ve işlem odaklı bölümleri okuyabilirsiniz. 

Sertifikalı programlara gelirsek bu konuda şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. İnsan kaynakları eğitimleri, son yıllarda oldukça çoğaldı ve alternatif eğitim seçenekleri de arttı. Eğitim alabileceğiniz kurs platformlarından biri olarak Enstitü bünyesinde yer alan insan kaynakları eğitimleri çeşitli konulara ayrılarak size bilgi sunma amacındadır. Örneğin, bordro ve bordro uygulamaları için bir eğitim, insan kaynakları yönetimi ayrı bir eğitim seçeneği vardır. Eksikliklerinizi gidermek ve ilgili konularda kendinizi geliştirmek için ayrı ayrı bilgi ve uygulamaları barındıran insan kaynakları eğitimlerini inceleyebilirsiniz. 

İnsan kaynakları alanında bilginizi geliştirdikten sonra ise deneyim elde edebilmelisiniz. Bu noktada insan kaynakları stajyeri ve iK uzman yardımcısı arayan MT ve çeşitli kurumların kariyer programlarını takip edip başvuruda bulabilirsiniz. Buralarda edineceğiniz deneyim ve kuracağınız referans iletişim ağı, iK alanında tutunabileceğiniz dalınız olacaktır. 

İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı, Bordro ve özlük, mülakat ve işe alım, personel eğitimi, personel iş takibi gibi süreçlere yardımcı olma, 2800 TL - 8000 TL, İnsan Kaynakları Uzmanı, İK süreçlerinin yönetimi, mülakat ve işe alım, personel eğitimi ve iş sözleşmeleri gibi süreçleri yönetme, 4000 TL - 10000 TL, İnsan Kaynakları Asistanı, İK departmanına destek olma, personel işlemlerinin takibi, Asgari Ücret - 3000 TL, Bordro ve Özlük Uzmanı, Bordro hesaplamaları ve özlük işlemlerinin gerçekleştirilmesi, 3500 TL - 6000 TL, Eğitim ve Geliştirme Uzmanı, Personel eğitim programlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesi, 4000 TL - 7500 TL, İnsan Kaynakları Müdürü, Tüm insan kaynakları süreçlerinin yürütülmesi ve yönetimi, 7000 TL - 15000 TL, MT (Management Trainee) Programı Katılımcısı, İnsan kaynakları departmanındaki süreçlere katılım ve öğrenme, Asgari Ücret - 2500 TL, Kariyer Programı Katılımcısı, İnsan kaynakları departmanındaki süreçlere katılım ve öğrenme, Asgari Ücret - 2800 TL, İnsan Kaynakları Direktörü, İnsan Kaynakları politikalarının ve stratejilerinin belirlenmesi, uygulanması, 10000 TL - 25000 TL, İnsan Kaynakları Stajyeri, İnsan kaynakları süreçlerine katılım, öğrenim ve deneyim kazanma, Asgari Ücret - 2000 TL
İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı nedir İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı ne iş yapar İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı maaşları İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.