Günümüzde önemi her geçen gün artan istatistik bilimi ülkemizde sayısal bölümlerden biridir. Yığın olaylarla ilgili sayısal bilgilerin toplanmasında, sunulmasında, analizinde, yorumunda parçadan hareketle bütün hakkında genellemede bulunma tahmin yapmada ve karar almada kullanılan yöntemlerin tamamında oluşan bilimsel yaklaşıma istatistik denir. Ham maddesi sayısal verilerdir. Nitelikleri sayılarla ifade edilen tüm olaylarla ilgilenir. İstatistik sayısal verilerle eş anlamlılığı ifade eder bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
İstatistik ikiye ayrılır.
İstatistik bölümü üniversitelerin Fen Fakülteleri bünyesinde bulunup eğitim süresi 4 yıl olan bir lisans bölümüdür. Bu bölümden mezun olanlara istatistikçi denir.
İstatistik mezunu olup kendini alanında geliştirmek isteyen kişiler İstanbul İşletme Enstitüsü’nde bulunan alanlarına uygun eğitimleri tercih edebilirler. Eğitimlerin %90’ı ücretsiz olup, ücretli olan eğitimleri de çok uygun ücretler karşılığında satın alabilirsiniz. Bu eğitimler alanınızda uzmanlaşmak için oldukça faydalı olacaktır. Eğitimlerin online olması da bir diğer güzel tarafıdır. Dilediğiniz yerden dilediğiniz zaman izleyebilir veya podcast olarak dinleyebilirsiniz. Eğitmenlerde kendi alanlarında oldukça bilgili ve profesyonel kişilerdir. İstatistik mezunu kişiler kurumların onlardan beklediği yetkinlikleri taşımak ve aranan niteliklere sahip olmak için eğitimler almalı ve kendilerini geliştirmelidirler. Üniversite eğitimleri kariyer hayatında tek başına yeterli değildir. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde bulunan ve İstatistikçilere faydalı olacak eğitimleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
SPSS, güçlü bir istatistiksel yazılım programıdır. İstatistikçiler için olmazsa olmazlar arasında olan bu program ile şunları yapabilirsiniz:
SPSS eğitimi veri analizi için fayda sağlayacaktır.
Nitel araştırma ilgili olduğu alanlarda, sonuçları bulmak, olguları anlamak ve sorulara cevap bulmaktır. Nitel araştırmalar, en başta sosyal bilimler olmak üzere sayısız alanda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Yine Nvivo’yu, sosyal bilimlerin tüm alt dallarında çalışan sosyologlar, psikologlar, tarihçiler, siyaset bilimciler, iktisatçılar ve eğitim bilimleri alanındaki tüm akademisyen ve araştırmacılar kullanabilirler. Fen ve sağlık bilimlerinde alan çalışanlarında ve araştırmalarında Nvivo’dan yararlanabilirler. Nvivo bir veri analizi programı olduğu için İstatistikçiler için bilinmesi gereken programlardan biridir. İstatistik alanında yapılan çalışmalarda veri analizi oldukça öneme sahiptir. Veri analizlerini doğru ve kolay şekilde yapmada yardımcı olacak programlardan biridir. Nvivo ile Nitel Veri Analizi Eğitimini almak veri analizleri için iyi olacaktır.
Algoritma, mevcut bir problemi çözmek ya da amaç doğrultusunda belirli bir düzende mantıksal adımlara sahip olan çözüm yoludur. Veri madenciliği ile ilgili çalışmalarda algoritmaların temel kullanım amacı milyonlarca veri yığınları arasından anlamlı örüntüye ulaşmayı sağlayacak kuralları oluşturmasıdır. İstatistik bilimi Veri madenciliği ile yakından ilgilenmektedir. Veri analizlerinde problemi anlamak, çözümlemek, alternatif yolları düşünmek ve sonuca ulaşmak oldukça önemlidir. Algoritma tüm bu adımları sağlamak için temel bir pratik aşaması olarak görülebilir. Algoritma problemleri çözmeyi, farklı çözüm yolları bulmayı ve sonuca ulaşmayı sağlar. İstatistikçiler de Algoritma eğitimi alarak kullanacakları programların temel yapısını anlar ve bir problemi mantıksal adımlarla nasıl çözümleyeceğini görür.
Excel, Microsoft firması tarafından, 1989 yılında yazılımı tamamlanıp kullanıma başlanmıştır. Excel, elektronik tablolama programıdır. Excel programı istatistikçilerin işini kolaylaştıran ve yaygın olarak kullanılan programlardan biridir. Bu sebeple Excel Eğitimi ve İleri Excel Eğitimi almak fayda sağlayacaktır.
Excel İle İstatistiksel Veriler İle Neler Yapılabilir?
İstatistik biliminin asıl konusu verilerdir. Veriler kullanılarak çeşitli istatistiksel teknikler ile mali tablo analizi yapılabilirsiniz. Bu teknikleri bu Mali Tablo Analizi ve İstihbarat Eğitiminde öğrenerek mesleğinizde ön plana çıkabilirsiniz. Mali tablolar analiz edilirken nasıl yapıldığı, nerede hata olduğunu anlamak ve sınıflandırmalarını yapabilmek önemlidir.
Temel Mali Tablolar(Bilanço, Gelir Tablosu), Ek Mali Tablolar (Satışların maliyeti tablosu, Fon akım tablosu, Nakit akım tablosu, Kar dağıtım tablosu, Öz kaynaklar değişim tablosu)’da analiz yapabilmek için bu eğitimi almak gerekiyor. İşletmeye ait mali verileri bu sayede kolaylıkla analiz edebilirler.
İşletmelerde istatistik yöntemler kullanılarak karar verme önem arz etmektedir. İşletmelerin geçmişte göstermiş oldukları performans ile gelecekte göstereceği performansı tahmin ederek gelecek hakkında tahmini veriler sağlanabilir. İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Eğitimi; bu alandaki istatistiki verileri incelemek, doğru tespitler yapmak için alınması gereken bir eğitimdir. En yüksek fayda ve en düşük maliyeti analiz ederek doğru adımı seçmek önemlidir. Akademik çalışmalara da faydası olacak bir eğitimdir.
Temel Programlama giriş eğitimi algoritmadan sonraki adım olarak programların çalışma mekanizması ve mantığını anlamak için önemlidir. Ayrıca algoritma eğitiminin devamı niteliğindedir. İstatistik çalışmalarını dijital ortamda yaparken sistemlerin çalışma mekanizmasını bilmek kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle bu eğitimleri almak oldukça faydalı olacaktır. Bilgi işlemsel düşünme mantığını anlamak, bu verilerin çıktısını alırken hangi adımlardan geçtiğini bilmek, aldığınız sonuçtan ne kadar emin olacağınızı sağlayacaktır.
Makro eğitimi istatistik için oldukça önemlidir. İstatistikte yapılacak hesaplamalar, matematiksel işlemler gibi çalışmalarda, Excel ve İleri Excel devamı olarak Makro eğitimi işleri kolaylaştıracaktır. Makro kodlarını anlamak, çalıştırmak, silinmesi gerekenleri silmek, güvenlik, düzenlemek ve kaydetme gibi işlemler için Makro eğitimini almak önemlidir. İstatistikçiler Makro eğitiminden sonra kolaylıkla bu işlemleri yapabilir ve işlerini halledebilir hale geleceklerdir.
Araştırma verilerini okumak, analiz etmek, raporlamak ve sonuca ulaşmak İstatistikçiler için oldukça önemlidir. Ekonomi alanında çalışan istatistikçiler ise mali verileri analiz etme ve onlar üzerinde kar, zarar hesapları, bütçe ve gelişme adımlarını takip ederler. Çalıştıkları alana bağlı olarak yapacakları işlerde kaynakları araştırmak, verileri toplamak, farklı verileri birleştirmek, biçimlendirmek, trend analizlerini incelemek, faaliyet raporlarını okumak için yukarıda bahsedilen eğitimler yararlarına olacaktır. Kariyerinizde yöneldiğiniz alana bağlı olarak bu eğitimlerin sayısı arttırılabilir. Bu yazıda çalışma dallarında faydalı olacak en genel geçer eğitimler sadece belirtilmiştir. Eğitimler çağdaş teknolojilere hakim olup, alanınızda doğru ve güvenilir işler yapmanızı sağlayacaktır.
İstatistik mezunlarının çalışabileceği sektörler;
Çalışma alanlarınıza bağlı olarak alabileceğiniz bazı eğitimler ise;
C# Eğitimi, Genel Muhasebe Eğitimi, Finansal Okuryazarlık Eğitimi, Finansal Yönetim Eğitimi, İşletme Yönetimi Eğitimi, Ön Muhasebe Eğitimi ve İleri Muhasebe Eğitimidir. İstatistik ve Bilgisayar Bölümü mezunları programlamaya yönelik eğitimleri, Ekonomi ve Finans alanında çalışan İstatistikçiler ise Finans alanındaki eğitimleri alarak kendilerini geliştirebilirler.
İstatistikçi Nasıl Olunur?
Üniversitelerin 4 yıllık Lisans bölümlerinden olan İşletme, İstatistik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Akademik anlamda daha fazla bilgi edinmek için ise bu alanlarda Yüksek Lisans yapmak faydalı olacaktır.
İstatistikçiler İçin Ücretsiz Eğitimler Nelerdir?
İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yer alan SPSS Eğitimi, Nvivo ile Nitel Veri Analizi Eğitimi, Algoritma Eğitimi, Excel Eğitimi, İleri Excel Eğitimi, Mali Tablo Analizi ve İstihbarat Eğitimi, İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Eğitimi, Temel Programlamaya Giriş Eğitimi, Makro Eğitimi C# Eğitimi, Genel Muhasebe Eğitimi, Finansal Okuryazarlık Eğitimi, Finansal Yönetim Eğitimi, İşletme Yönetimi Eğitimi, Ön Muhasebe Eğitimi ve İleri Muhasebe Eğitimi olarak sıralanabilir.
İstatistikçiler Ne Kadar Maaş Alır?
İstatistik mezunları çalıştığı kurum ve statülerine bağlı olarak alacakları ücret skalası oldukça geniştir. Asgari ücret (2021 yılı asgari ücret tutarı 2800 TL) ile 90 bin TL arasında değişen ücretler almaktadırlar. Maaş tutarlarında tecrübe, statü, kurum ve sektör gibi bir çok etken vardır.