Günümüzde Lise ve Üniversite, iş kapısını doğrudan açabilecek kurumlar olarak görülmektedir. Eğitim hayatınızın büyük bir kısmı da meslek ve kariyer seçimi ile ilgili düşüncelerinin yoğunlaştığı bir döneme tekabül ediyor. Belli başlı kaygılar ve toplumsal dürtüler meslek seçiminde doğrudan etkili olabiliyor. Alan ve bölüm seçiminde de ilgi ve isteklerle beraber karar verici olarak bu kaygılarda temelde vardır. Lisede çoğunlukla yapılan alan seçiminde öğrenciler pek çok farklı değişkeni hesaba katmadan yalnızca tek bir değişken peşinde alan seçmektedir.
Bununla birlikte değişkenlerin farkında olan bir eğitmen vasıtasıyla yapılacak alan seçimleri öğrencilerin sonraki kariyer hedefleri için oldukça verimli olacaktır. Alan ve bölüm seçiminde etkili olan toplumsal ve ekonomik dürtülerin yansıması olarak sayısal (MF) odaklı mesleklere de yoğun ilgi gözlerden kaçmamaktadır. Sayısal meslek seçimi genellikle ilgi ve derslerin başarısı dışında maddi olarak daha rahat edebilme isteği var. Bu eğitmenler tarafından da desteklenmektedir. Sayısal meslekler sadece bu alanı baştan seçenler tarafından değil, sözel meslekler gibi işe alım oranlarının düşüklüğü sebebiyle Türkçe-Matematik bölümlerdeki öğrenciler tarafından da tercih edilmektedir. Sayısal bölümlere olan ilgiden ziyade maddi kaygılar, öğrencilerin sevmedikleri ve ilgilerinin olmadığı bir alana yönelmelerine de yol açıyor. Buna rağmen sayısal meslekler dünyanın her yerinde işe alım noktasında ve hizmet sektörü bakımından en öne geçmeyi sürdürüyor.
Sayısal meslekler, daha çok Matematik-Fen bölümünde okuyanların tercih edebileceği alanları oluşturur. Lisede alan seçiminde MF seçen öğrenciler ağırlıklı olarak sayısal dersleri alırlar. Üniversitede de okudukları derslerin daha ilerlemiş aşamalarını görürler. Lise dahilinde sayısal dersleriniz sözel ve dil derslerine nazaran daha iyi ve bu alanlarda da çalışmaktan hoşnutsanız sayısal mesleklere de aşina olmanız sorun değildir. Sayısal bölümler matematik alanında sizi ilerleterek üniversiteye giriş sınavında bu alan dahilinde seçeceğiniz mesleklere yerleşmenizi kolaylaştırmayı amaçlar.
Özellikle Türkçe ve Matematik dersleri üniversiteye giriş sınavında ağırlığı olan ve size iyi bilmeniz dahilinde avantaj sağlayacak derslerdir. Sayısal bölüm okuyanlar ve sayısal mesleklerde çalışmak isteyenler için önce bu mesleği neden istedikleri sorusunu kendilerine sormalıdırlar. Sayısal meslek ediminde daha çok sayısal odaklı dersler görüp bunu iş hayatında uyulamalı olarak dönüştürecekleri bir mesleğe bakış açılarının ne olacağını önceden tahmin etmeye çalışmalıdırlar. Sayısal bölümde daha çok dar odaklı,mesleklerin alt dallarının yoğunlukta olduğu meslek alanları vardır. Mühendislik, Tıp ve Mimarlık ve sayısal derslerin öğretmenliğini yapabileceğiniz alt kategoride birçok meslek vardır. Bu meslekler ön lisan (2 yıllık) ve lisans (4 yıllık) olmak üzere ikiye ayrılır, bununla birlikte TM alanında olup sayısal ağırlığı olan meslekleri de saymak lazımdır.
Sayısal derslerin yoğunlukta olduğu meslekleri öğrendik. Bir de bu mesleklerin günümüzdeki konumlarına bakmak lazım. Öğrencilik hayatında da en çok merak edilen konulardan biri meslek ve kariyer seçimi sürecinde sıkıntı yaşamamak ve ekonomik, psikolojik olarak tatmin sağlamaktır. Bu bakımdan sayısal mesleklerin sözel mesleklere göre iş olanakları daha fazla ve iş bulma sürecinde sorun yaşama ihtimalleri de daha azalmış durumdadır. Bunun sebeplerinden biri dünyanın ihtiyaç duyduğu hizmet sektörünün sayısal bölümlerde olmasıdır. Sağlıktan, elektrik ve teknoloji ,sanayi alanına birçok temel meseleler sayısal konuları gerektirmektedir.
Sanat ve sözel ağırlıklı bölümler ise insanın temel insani durumunu aktarmasına rağmen pratikleşmiş yaşam bu meslek dallarına fazla bir olanak sağlayamamaktadır. Bununla birlikte sayısal derslere ilginiz varsa ön şart olarak MF alnında öğrenim görmenize gerek yoktur. Sözel ve TM alanında da sayısal odaklı iş imkanları vardır. İktisat, Maliye, Ekonomi, Bankacılık, İşletme, Ticaret, İstatistik, Dijital Pazarlama, Grafik tasarım, Finans-Muhasebe, İç Denetim gibi bölümler de sayısal dersleri içerir ve kullanımları nedeniyle sayısal verileri analiz etme durumunda olurlar. Bu bölümlere aşina olmak ve kariyerinizi çizeceğiniz yönü belirlemek için Enstitü tarafından meslek dallarına yönelik online eğitim içeriklerini inceleyebilirsiniz.
Sayısal meslekte okumak için neler yapılmalı?
Sayısal bir meslek alanında iş bulmak ve eğitim almak için Lise alan seçiminde sayısal dersleriniz iyi olmasına bağlı olarak MF alanını seçmelisiniz. MF alanında eğitim görürken Matematik ve Fen derslerinizin başarılı olmasına özen göstermelisiniz. Üniversite sınavında göstereceğiniz alan bazlı başarınız meslek seçiminizde de etkili olacaktır.
Sayısal derslerim iyi ama sayısal bir bölüm okumak istemiyorum. Ne yapmam gerek?
TM ve sözel alanında birçok iş olanağı sağlayacak bölümler bulunmaktadır. Sayısal derslerin yoğun olarak görüldüğü alanlardan ziyade TM alnında sayısaldan yararlanan bölümlere bakabilirsiniz. Bu bölümler sayısal derslerin olduğu ama sözel derslerle uyumlu içeriklere sahiptir.
Sayısal mesleklerin iş olanakları geniş midir?
Sözel mesleklere göre sayısal bölümler daha fazla iş olanağı yaratmaktadır. Ayrıca dünya genelinde sayısal ağırlıklı meslekler temel ihtiyaçlar olan; sağlık, teknoloji, çevre, beslenme, sanayi ve savunma alanlarında işlevsel olarak kullanılırlar. Sayısal meslekler, ülkemizde de en çok mühendislik, tıp, sağlık ve mimarlık alanında iş olanağı sağlamaktadır.