AnasayfaBlogOnline Eğitimin Tarihçesi
Online Eğitim

Online Eğitimin Tarihçesi

02 Mayıs 2019
Bu görüntüde gözlük takmış ve dikkatle dizüstü bilgisayarına bakan bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir odada bir masada oturuyor. Biri dizüstü bilgisayarı tutarken diğeri masanın üzerinde duran elleri görülüyor. Üzerinde bir kalem bulunan kırmızı bir kitap ve arka planda yeşil yapraklı küçük bir bitki görülüyor. Çerçevenin köşesinde bir kişinin yüzünün ve ellerinin bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Kadının yüz ifadesi odaklanmış ve kararlı, derin düşüncelere dalmış olduğunu gösteriyor.
Tarih aralığıOnline Eğitim Tarihi GelişmelerEk Bilgiler
1728Online eğitimin ilk kullanılmaya başlandığı yıl. Boston Gazetesinde mektup aracılığı ile stenografi dersleri verilmiştir.Bu süreçte teknolojinin henüz yeterli seviyeye ulaşmamış olması nedeniyle online eğitim yazılı materyallerle sınırlı kalmıştır.
1890Queenslan Üniversitesi kampüs dışı eğitim programlarını başlatmıştır.Bu, dünya çapında online eğitimin yaygınlaşmaya başladığı dönemi temsil eder.
1920Columbia Üniversitesi, kendi oluşturduğu eğitim modelini öğrencilerine sunmuştur.-
1930Radyonun yaygınlaşması ile birlikte pek çok okul uzaktan eğitim modelini kullanmaya başlamıştır.Bu dönemde teknolojiyi eğitim alanına entegre etme çabaları yoğunlaşmıştır.
1950Televizyon, uzaktan eğitim için yeni bir araç haline gelmiştir. ABD'de birçok kolej ve üniversite mektupla öğretim vermeye başladı.ABD'de askeri eğitim programlarından itibaren video konferans ve radyo gibi teknolojik araçlar ile uzaktan eğitim verilmiştir.
1960Uzaktan eğitim için ses ve video kasetlerinin kullanımı artmıştır.Ses ve görüntü kaydı teknolojileri, online eğitimin temelini oluşturmuştur.
1970Bilgisayar destekli eğitimin giderek artan bir eğilimine tanık olmuşlardır.1970'ler, online eğitimin bugünkü şekline evrilme sürecinin başlangıcı olduğu kabul edilir.
21. YüzyılOnline eğitim çağının başladığı kabul edilir.İnternetin yaygın kullanımı ve teknolojik ilerlemeler online eğitimi ön plana çıkarmıştır.
GünümüzOnline eğitimler, özellikle kişisel gelişim, iletişim eğitimleri vb. alanlarda önemli bir yer almaktadır.Günümüzde birçok kurum ve kuruluş online eğitim hizmeti vermektedir.
GelecekEğitmen modelinin de değişmesine sebebiyet verebilecek bir durum söz konusu olabilir.Eğitmenlerin teknolojik bilgi ve donanım yeterliliği, dijital yenilikleri takip ederek sürekli kendilerini yenilemeleri gerekmektedir.

Online eğitim, ilk olarak 1728 yılında stenografi derslerinin verilmesi amacıyla Boston Gazetesinde mektup aracılığı ile kullanılmaya başlanmıştır. 1890’li yıllara gelindiğinde ise Avustralya’da bulunan Queenslan Üniversitesi kampüs dışı eğitim programlarını başlatmıştır. Bu programı örnek alan Columbia Üniversitesi 1920’li yıllarda kendi oluşturduğu eğitim modeliyle öğrencilere sunmuştur. 1930’lı yıllara geldiğimizde radyonun yaygınlaşması ile beraber artık pek çok okul uzaktan eğitim modelini kullanmaya başlamıştır.

1950'lerde televizyon, uzaktan eğitim için yeni bir araç haline gelmiştir. Aynı dönemde Amerika'daki birçok kolej ve üniversite mektupla öğretim vermeye başladı.

1960'larda uzaktan eğitim için ses ve video kasetlerinin kullanımında bir artış görüldü. 1970'ler bilgisayar destekli eğitimin giderek artan bir eğilimine tanık oldu. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte 21. yüzyıl online eğitim çağı haline gelmiştir.

Özellikle 1950’li yıllarda ABD askeri eğitim programlarında video konferans ve radyo vasıtası ile uzaktan eğitimi verimli bir şekilde kullanmaya başlamıştır. Video kasetler, CD’ler gibi ses ve görüntü kaydı imkanı sunan teknolojik yenilikler online eğitimin de temellerinin oluşmasına imkan sağlamıştır. Günümüze yaklaştığımızda ise internetin yaygınlaşması ve kullanılan teknolojik yenilikler ile beraber online eğitim önemini arttırmıştır.

Online Eğitim Nedir?

Online eğitim, konusunda uzman kurumlarca sunulan eğitimlerin zaman ve mekan kısıtlaması olmadan internet erişiminin olduğu her noktadan öğrencilerin bilgiye ulaşımının sağlanmasıdır. Dünyada son 50 yılda teknoloji hızlı bir gelişme göstermiştir. Bu hızlı gelişme ile birlikte bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler en çok kullandığımız teknolojik aletler haline gelmiştir. Teknolojinin hayatımıza girmesi insanların da kişisel gelişim eğitimleri, iletişim eğitimleri gibi eğitimler alarak kendini geliştirmesi açısından fırsat yaratmıştır. Eğitim alanında da teknolojinin kullanılması eğitimin daha hızlı ve ucuz yani ulaşılabilir bir yapıya sahip olmasını sağlamıştır. Online eğitim veren kurum ve kuruluşlar da son yıllarda yaygınlaşıp eğitim verdikleri kitleleri büyütmektedir.

Online Eğitim Kimler İçin Bir Fırsat?

Günümüz dünyasında bireylerin talepleri karşılayacak donanımlara sahip olması için sürekli eğitim kaçınılmaz olmuştur. Bu talepleri karşılayan bireyler gerek iş arayışlarında gerekse mevcut işlerinde bir üst seviyeye ulaşmaları açısından fark yaratacak bir niteliğe sahip olacaklardır. Özellikle tam zamanlı çalışanlar veya üniversite öğrencileri için online eğitim programları kişisel gelişim açısından çok değerli bir fırsat sunuyor. Ayrıca şehirlere ulaşılabilirlik sorunları yaşayan bireylerin de evlerinden çıkmadan online eğitim alabilmeleri güzel bir kazanım olarak önümüzde duruyor. Fiziki bir sınıf ortamı olmasa da öğrenciler esnek ders saatlerinden yararlanarak eğitimlerini tamamlayabiliyorlar.

Online Eğitim Ders İşleyişi



Eğitim aldığımız kurumun bir web sitesi bulunmaktadır. Bu web sitesi aracılığı ile alınan dersler canlı izlenebildiği gibi kaçırılan dersler de online kayıt sayesinde sonradan izlenebilmektedir. Dönem sonu sınavları yine bu sistem üzerinden yapılıp alınan puanlar ve istatistiki bilgiler anlık olarak görülebilmektedir. Ders esnasında veya sonrasında eğitmene sorulacak sorular ise sistem üzerindeki yazışma paneli vasıtası ile gerçekleşmektedir. Her ne kadar örgün eğitimde olduğu gibi bir sınıf ortamı olmasa da eğitim kalitesinde bir kayıp yaşanmamaktadır.

Yeni Eğitmen Modeli Oluşur Mu?

Online eğitim dünyanın gelişmiş ülkelerinde uzun yıllardır kullanılan bir sistem olsa da ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlaması eğitmen modelinin de değişmesine sebebiyet verecektir. Kullanılacak olan ders materyallerinin sanal ortama uyumlu hale getirilmesi, teknolojik bilgi ve donanım yeterliliği, dijital yeniliklerin takip edilmesi gibi birçok konuda eğitmenler kendilerini sürekli yenilenmek zorunda hissedecektir. Eğitmenlerin yanı sıra online eğitim hizmeti verecek olan kurumların da teknolojiyi yakından takip ediyor olması önemli bir husustur. Kaliteli ders içeriklerinin üretilmesi ve sağlıklı internet iletişiminin sağlanması bu anlamda çok önemlidir. Öğrencilerin kullanacağı web alt yapısının güncel tutulması, hızlı iletişim kanallarının aktif bir şekilde sisteme entegre edilmiş olması online eğitimin kalitesinin artmasına katkı sağlayacak önemli bir noktadır. Ülkemizde hizmet veren ve online eğitim konusunda örnek gösterilebilecek kurumlardan bi de İstanbul İşletme Enstitüsüdür. Enstitü ile yazılım ve bilişim eğitimleri, satış ve pazarlama, iş hayatı eğitimleri ve daha birçok eğitimi canlı olarak alabilirsiniz.

1728, Online eğitimin ilk kullanılmaya başlandığı yıl Boston Gazetesinde mektup aracılığı ile stenografi dersleri verilmiştir, Bu süreçte teknolojinin henüz yeterli seviyeye ulaşmamış olması nedeniyle online eğitim yazılı materyallerle sınırlı kalmıştır, 1890, Queenslan Üniversitesi kampüs dışı eğitim programlarını başlatmıştır, Bu, dünya çapında online eğitimin yaygınlaşmaya başladığı dönemi temsil eder, 1920, Columbia Üniversitesi, kendi oluşturduğu eğitim modelini öğrencilerine sunmuştur, -, 1930, Radyonun yaygınlaşması ile birlikte pek çok okul uzaktan eğitim modelini kullanmaya başlamıştır, Bu dönemde teknolojiyi eğitim alanına entegre etme çabaları yoğunlaşmıştır, 1950, Televizyon, uzaktan eğitim için yeni bir araç haline gelmiştir ABD'de birçok kolej ve üniversite mektupla öğretim vermeye başladı, ABD'de askeri eğitim programlarından itibaren video konferans ve radyo gibi teknolojik araçlar ile uzaktan eğitim verilmiştir, 1960, Uzaktan eğitim için ses ve video kasetlerinin kullanımı artmıştır, Ses ve görüntü kaydı teknolojileri, online eğitimin temelini oluşturmuştur, 1970, Bilgisayar destekli eğitimin giderek artan bir eğilimine tanık olmuşlardır, 1970'ler, online eğitimin bugünkü şekline evrilme sürecinin başlangıcı olduğu kabul edilir, 21 Yüzyıl, Online eğitim çağının başladığı kabul edilir, İnternetin yaygın kullanımı ve teknolojik ilerlemeler online eğitimi ön plana çıkarmıştır, Günümüz, Online eğitimler, özellikle kişisel gelişim, iletişim eğitimleri vb alanlarda önemli bir yer almaktadır, Günümüzde birçok kurum ve kuruluş online eğitim hizmeti vermektedir, Gelecek, Eğitmen modelinin de değişmesine sebebiyet verebilecek bir durum söz konusu olabilir, Eğitmenlerin teknolojik bilgi ve donanım yeterliliği, dijital yenilikleri takip ederek sürekli kendilerini yenilemeleri gerekmektedir
online eğitim online eğitimin tarihçesi yeni eğitmen modeli
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın önündeki dizüstü bilgisayara dikkatle bakıyor. Bacak bacak üstüne atmış ve elleri kucağında rahat bir pozisyonda oturuyor. Gözleri dizüstü bilgisayarın ekranına odaklanmış ve yüz ifadesinden baktığı şey her neyse onunla derinden meşgul olduğu anlaşılıyor. Koyu renk saçları arkaya doğru düşük bir at kuyruğu şeklinde toplanmış ve beyaz bir bluz ile siyah bir pantolon giymiş. Dizüstü bilgisayar, klavyesi hafifçe görülebilecek şekilde düz, beyaz bir yüzeye yerleştirilmiş. Modern bir model olduğu anlaşılıyor, gümüş kasası parlak yüzeyde kadının yüzünü yansıtıyor.
Online Eğitim

Online Eğitim ile Bir Adım Öne Geçin

30 Mayıs 2019
Bir kadın bir çıkıntının üzerinde bacak bacak üstüne atmış oturuyor. Üzerinde siyah bir gömlek ve beyaz bir pantolon var. Uzun, koyu renk saçları sırtından aşağı dökülmekte ve uzaklara bakmaktadır. Arkasında, siyah zemin üzerinde beyaz bir daire bulunan bir tabela görülüyor. Kadın odaklanmış ve rahatlamış görünüyor, düşünmek için bir an ayırıyor. Aşağıdaki bilinmezlikten korkmadan çıkıntının tepesinde oturuyor. Varlığı hem sakinleştirici hem de gizemli, izleyiciye huşu hissi veriyor.
Online Eğitim Deneyimi

Neden Online Eğitim Tercih Ediyorum?

21 Temmuz 2018
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
2573901
Bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde şaşırtıcı derecede sıcak bir gülümseme var. Uzun, siyah saçları arkaya toplanmış ve üzerinde rahat, açık renkli bir gömlek var. Kara tahtanın üzerinde beyaz bir metin ve farklı renklerde birkaç şekil ve diyagram yazılı. Kadın kendinden emin ve memnun görünüyor, önündeki tahtada yazılı olan bilgileri bir an için kavrıyor. Görüntü kara tahtanın yakın çekimidir ve metnin ve diyagramların karmaşık ayrıntılarını göstermektedir. Kadının varlığıyla çerçevelenen genel kompozisyon, çevreye benzersiz bir bakış açısı sağlıyor.
4.9
(33)

Mobbing Eğitimi

15 Konu5 Saat
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.Dr. Burcu Yiğit
1028464
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1257464