AnasayfaBlogBaşarılı Kadın Girişimcilerin 5 Özelliği
Girişimcilik

Başarılı Kadın Girişimcilerin 5 Özelliği

25 Ağustos 2021
Uzun, siyah saçlı bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Beyaz bir gömlek giymiş ve kollarını önünde kavuşturmuş. Arka planda, parlak yeşil yaprakları ve sarı çiçekleri olan bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var. Ayrıca kırmızı ve siyah bir karenin bulanık bir görüntüsü, bir işaretin bulanık bir görüntüsü, mavi bir dairenin bulanık bir görüntüsü ve bir lambanın bulanık bir görüntüsü var. Kadının yüzünde yumuşak, nazik bir ifade var ve bakışları kendinden emin ve güçlü.
ÖzelliğiAçıklamasıÖnemi
Finansal yönetimBaşarılı kadın girişimciler genellikle finansal yönetim ve verilere hakimdirler.Bu sayede sermayelerini arttırıp, kazançlarını ve yatırımlarını çoğaltırlar. Bu durum işlerinin süreklik kazandığı anlamına gelir.
Kişisel gelişimKadın girişimcilerin kişisel gelişimlerine önem verip yatırım yapmaları ve sürekli öğrenmeye açık olmaları büyük önem taşır.Bu, onların hem iş hayatında hem de sosyal yaşamda kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur.
Risk almaKadın girişimciler, işlerinin devamlılığını sağlamak için risk almaktan kaçınmazlar.Risk alma, yeni fırsatların keşfedilip değerlendirilmesinde ve işin büyümesinde kritik bir faktördür.
Sosyal sorumluluklar Kadın girişimciler, ailelerindeki harcamalara destek olmak ve sosyal hayatta ön planda olabilmek adına daha fazla sorumluluk alır.Bu, onların iş hayatında da başarıyı yakalamalarına yardımcı olur.
Kendi işinin patronu olmakKadınlar, iş bulma imkanının az olması sebebiyle kendi işlerini kurarlar.Bu, onların bağımsız bir şekilde çalışmalarını ve gelir elde etmelerini sağlar.
İstekli risk almakKadın girişimcilerin risk alma eğilimleri genellikle zorunluluktan değil, isteyerek gerçekleşir.Bu, daha başarılı ve sürdürülebilir bir işin oluşmasına yardımcı olur.
Cam tavan engeliKadınlar, iş hayatında yükselmek istediklerinde 'cam tavan' engeliyle karşılaşabiliyor.Bu, onların karşılaştıkları zorlukları ve başarıya ulaşmak için sarf ettikleri çabayı gösterir.
AB desteğiAvrupa Birliği, kadın girişimcilerin desteklenmesi konusunda özellikle üzerinde durmaktadır.Bu, kadın girişimciliğinin önünü açan politikaların ve uygulamaların oluşturulmasında önemlidir.
EğitimKadın girişimciler genellikle eğitime büyük önem verir.Eğitim, başarılı bir girişimci olmak için kritik bir faktördür.
Sosyal konumTürkiye'deki kadın girişimciler, sosyal hayattaki konumlarına önem verirler.Bu, onların iş hayatındaki başarılarına ve sosyal etkilerine katkıda bulunur.

Girişimcilik gün geçtikçe dikkat çeken ve tercih edilen konulardan biri. Ben de bugün sizlere günümüzün popüler konularından biri olan girişimciliği paylaşacağım. Konu hakkında ayrıntılı bir araştırma yaptım ve ilgimi çeken kısım kadın girişimcilerin sayısının artmaya başlamasıydı. Sebeplerini siz de merak etmişsinizdir diye düşünüyorum.

Kadın girişimcilerin ve özellikle de başarılı girişimciliğin artarak da devam edeceğini söylemeliyim. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de kadın girişimcilerin kurduğu işletmelerin %56'sı 1 ile 5 kişi aralığında çalışana sahip. Aynı zamanda kadın girişimciler, kurdukları işletmelerin %75'ine sahip ve bu 3 şirketten 1'i yurt dışında da faaliyetlerini sürdürüyor.

Avrupa Birliği'nin kadın girişimcilerin desteklenmesi konusunda da oldukça yoğun çalışmaları olduğunu biliyoruz.

Peki bu başarılı kadın girişimciler bu ortamda nasıl mücadele ediyor ve onları başarılı yapan özellikleri neler? Gelin yakından inceleyelim.



Kadın Girişimcilerin Özellikleri

1 - Finansal yönetime hakim olmaları

Her şeyden önce finansal yönetime hakim olmak girişimciliğin en önemli özelliğidir. Amerika'nın en büyük yatırım kurumlarını barındıran ve borsaya ev sahipliği yapan Wall Street'te genelde erkek girişimciler daha fazla. Hatta bununla ilgili bir film var. Belki duymuşsunuzdur. Para Avcısı isminde popüler bir film ve orada da erkek egemen bir yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz.

Ama size söylemek istediğim oldukça ilginç ve tezat bir durum var. İnternette araştırma yaparken bir çalışmaya rastladım. Amerika'da yapılan bir çalışmada en zengin girişimci kadınların sayısına bakıldığında her 4 kadından 3'ünün finans sektöründe olduğu belirleniyor.

Bu neyi değiştirir? Şunu değiştirir; Hemen ülkemize bakalım!

Benzer şekilde Türkiye'de yapılan araştırmalarda kadınların parayı yönetmeye yani finansal yönetime hakim olmamaları sebebiyle risk alamadıkları görülüyor. Bu kötü bir şey değil mi? Yani finansal yönetime yabancı oldukları için ülkemizde kadınlar başarılı olamıyor, hatta girişim bile kuramıyor. Çünkü risk almaktan korkuyorlar. Yani haklı olarak korkuyorlar çünkü zaten girişimcilik, risk almak demek.

Ülkemizde girişim düşük ancak bu fark eğitim seviyesinin artmasıyla birlikte 2007 yılından bu yana önemli oranda artmış ve artarak da devam ediyor. İşte bu sebeple de burada değinmek istediğim nokta girişimci kadınların en önemli özelliklerinden birinin finansal okuryazarlığa sahip olmaları gerektiği. Finansal yönetim ve iktisat gibi konulara hakim olmaları lazım. Çünkü bu şekilde finansal riskleri alarak işlerini kurup belli bir ilerleme sağlıyorlar. Kazançlarından tasarruf etmeyi ve nereye yatırım yapacaklarını biliyorlar. 

İşin özeti şu; finansal verilerle uğraşan kadınlar öncelikle sermayelerini arttırıyor. Ardından kazançlarını arttırıyor. Daha sonra ise yatırımlarını arttırıyor. Bu da kurdukları işletmenin sürekli ayakta kalmasını sağlıyor. Tüm bunlar olduğunda da ortada tabi ki başarılı bir girişimci görebiliyoruz.

2 - Kişisel gelişimlerine yatırım yapmaları

Şunu özellikle söylemek istiyorum ki kadın girişimci sayısının artması kesinlikle eğitimle bağlantılı. Bu zamana kadar yapılmış olan tüm araştırmalarda erkek eğitim oranının kadın eğitim oranına göre daha fazla olduğu ve kadın girişimcilik faaliyetlerinin de bununla orantılı olarak maalesef ki düşük olduğu gözlemleniyor.

Buradan çıkarımla kesinlikle kadınların kendi gelişimlerine önem verdiklerini ve yatırım yaptıklarını görüyoruz. Aynı zamanda bu onların sürekli öğrenmeye ve gelişmeye açık olduğunu da gösterir. Bunun yanında yapılan araştırmalarda Türkiye'deki kadın girişimcilerin sosyal hayattaki konumlarına önem verdiğini de söyleyebiliriz. Yani kadınlar sosyal hayatta ön plana çıkmak ve kendilerini gerçekleştirebilmek için de kişisel gelişimlerine oldukça önem veriyorlar. 

3 - Sorumluluk ve risk almaktan kaçınmıyorlar

Girişimciliğin risk almak olduğundan bahsetmiştim ve kadın girişimciler de işlerinin devamlılığını sağlamak için birçok riski göze alıyor. Yatırım da bir risk aslında ve bundan kaçınmıyorlar.  Son zamanlarda kadınlar artık kendi ayaklarının üzerinde durabilmenin üzerine daha çok düşüyor. Sosyal yaşamlarında da sorumluluk alma isteklerinin de geçmiş dönemlere göre daha fazla arttığını görüyoruz.

Covid ve diğer olumsuz sebeplerden ekonominin kötüleşmesiyle birlikte ev hanımlarının da  büyük bir çoğunluğu iş arayışına girdi. Çünkü ailelerindeki harcamalara destek olmak için sorumluluk alarak kazanç elde etmeye başladılar. Günümüzün en büyük sorunu işsizlik. İş bulma imkanının az olması sebebiyle de kadınlar kendi işlerini kurarak bir şekilde kazanç elde etmenin yollarını aramaya başladı.

Bundan sonraki süreçlerde de bu eğilim devam edeceğe benziyor. Bir de yapılan araştırmalarda şunu fark ettim. Kadın girişimcilerin sorumluluk alma ve risk alma eğilimlerinin zorunluluktan değil isteyerek olduğu görülüyor. Bu güzel haber. 

literatürde bir kavram var: cam tavan engeli. kadınların iş hayatında kendi ile aynı şartlara sahip erkek çalışanlara göre yükselememesi olarak kısaca tanımlayabilirim. kadınların yükselme ve terfi ihtiyacı da onları girişimciliğe iten en önemli sebepler arasında sayılıyor ve kadın çalışanların da bununla başa çıkma yöntemini girişimcilikte bulduğunu söyleyebiliriz. 

4 - Başarısızlıktan korkmamaları

Kadın girişimcilerin risk alma eğilimlerinin artmasının ardında yatan sebep sizce ne olabilir? Bunun cevabı başarısızlıktan korkmuyor olmaları. Başarısızlıkların ardındaki sebepleri araştırıp analiz ediyorlar ve bu kendilerini daha fazla geliştirmelerine yardımcı oluyor. Bu aynı zamanda kararlarının arkasında ne olursa olsun durduklarını gösteriyor.

Bence bunu hepimiz yapmalıyız. Başarısızlıktan korkmamak yani engel tanımayan girişimciler diyebiliriz onlar için. Bunun eğitimlerle de bağlantılı olduğu kesinlikle ortada. Doğal olarak bilmediğiniz bir şeyin sonrasını tahmin edemezsiniz. Ama bir konu hakkında ne kadar çok bilgi sahibiyseniz riskleri de potansiyel tehditleri ve başarısızlıkları da öngörebiliriz.

5 - İletişim yeteneklerinin yüksek olması

Başarılı girişimci kadınları iş hayatında  öne çıkaran bir başka konu ise iletişim yetenekleri. Araştırmalarda gözlemlediğim üzere özellikle satış ve pazarlamada. Bu iletişim yetenekleriyle kadınların daha başarılı bir işletme profili çizdiği ve müşteri ilişkilerini dolayısıyla da müşteri sayılarını arttırdıkları görünüyor. Hatta iletişim yeteneklerinin yüksek olmasının onlar için önemli avantajları var. Özellikle sosyal hayatta daha aktif oluyorlar ve bu yeni müşteriler edinmelerine ve iş çevrelerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Böylece çevreleriyle daha uyumlu hale geliyorlar. Hatta iyi bir hizmet vermelerinin ardındaki sır bu: iletişim. 

İşte bu sınır tanımayan kadın girişimcilerin 5 özelliği. Bu özellikler onları iş hayatında önemli bir yere getiriyor. Ve güzel haber kadın girişimci sayısı zaman geçtikçe de artan bir eğilime sahip. Kadın erkek fark etmeksizin kesinlikle eğitim şart.

Daha çok şey öğrenmeliyiz, öğrenmeliyiz ki geleceğe iz bırakalım. Çünkü tüm bu saydığım özelliklerin ortak noktası aslında eğitim. Ne kadar gelişirsek o kadar topluma ve ekonomiye, özellikle de kendimize katkımız oluyor. Daha iyi bir gelecek için bunu yapmak zorundayız.

Finansal yönetim, Başarılı kadın girişimciler genellikle finansal yönetim ve verilere hakimdirler, Bu sayede sermayelerini arttırıp, kazançlarını ve yatırımlarını çoğaltırlar Bu durum işlerinin süreklik kazandığı anlamına gelir, Kişisel gelişim, Kadın girişimcilerin kişisel gelişimlerine önem verip yatırım yapmaları ve sürekli öğrenmeye açık olmaları büyük önem taşır, Bu, onların hem iş hayatında hem de sosyal yaşamda kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur, Risk alma, Kadın girişimciler, işlerinin devamlılığını sağlamak için risk almaktan kaçınmazlar, Risk alma, yeni fırsatların keşfedilip değerlendirilmesinde ve işin büyümesinde kritik bir faktördür, Sosyal sorumluluklar , Kadın girişimciler, ailelerindeki harcamalara destek olmak ve sosyal hayatta ön planda olabilmek adına daha fazla sorumluluk alır, Bu, onların iş hayatında da başarıyı yakalamalarına yardımcı olur, Kendi işinin patronu olmak, Kadınlar, iş bulma imkanının az olması sebebiyle kendi işlerini kurarlar, Bu, onların bağımsız bir şekilde çalışmalarını ve gelir elde etmelerini sağlar, İstekli risk almak, Kadın girişimcilerin risk alma eğilimleri genellikle zorunluluktan değil, isteyerek gerçekleşir, Bu, daha başarılı ve sürdürülebilir bir işin oluşmasına yardımcı olur, Cam tavan engeli, Kadınlar, iş hayatında yükselmek istediklerinde 'cam tavan' engeliyle karşılaşabiliyor, Bu, onların karşılaştıkları zorlukları ve başarıya ulaşmak için sarf ettikleri çabayı gösterir, AB desteği, Avrupa Birliği, kadın girişimcilerin desteklenmesi konusunda özellikle üzerinde durmaktadır, Bu, kadın girişimciliğinin önünü açan politikaların ve uygulamaların oluşturulmasında önemlidir, Eğitim, Kadın girişimciler genellikle eğitime büyük önem verir, Eğitim, başarılı bir girişimci olmak için kritik bir faktördür, Sosyal konum, Türkiye'deki kadın girişimciler, sosyal hayattaki konumlarına önem verirler, Bu, onların iş hayatındaki başarılarına ve sosyal etkilerine katkıda bulunur
girişimcilikgirişimci başarılı kadın başarılı kadın girişimci
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kollarını kavuşturmuş bir kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor. Üzerinde beyaz yakalı açık mavi bir bluz ve siyah bir pantolon var. Yüz ifadesi soğukkanlı, dudakları bir çizgi halinde ve bakışları görünmeyen bir şeye odaklanmış. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, ellerini sıkıca kollarının içine sokmuş. Koyu renk saçları düzgün bir at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, duruşu dik ve kendinden emin. Güçlü ve kararlı bir hava yayıyor ve vücut dili, karşısına çıkacak her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır olduğunu gösteriyor.
Girişimcilik

Kadın Girişimcilerin Başarıları

11 Mart 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarı ve bir fincan kahvesiyle masasında oturmuş, kahverengi bir zarfın üzerine yazı yazmaktadır. Zarf masanın üzerine yerleştirilmiş ve kişi elinde bir kalem tutarak kâğıdın üzerine niyetleniyor. Dizüstü bilgisayar zarfın sağında, bir tablet ve kâğıtlar da masanın üzerinde durmaktadır. Kişi ayrıca bileğine siyah ve turuncu bir cihaz takmaktadır. Zarfın solunda beyaz bir kâğıt üzerinde mavi bir kare var. Kişi elindeki işe odaklanmış ve kahverengi zarfın üzerine bir şeyler yazmaktadır.
İş Hayatında Kadınlar

E-Ticaret Ve Kadın Girişimciler

03 Temmuz 2019