AnasayfaBlogYanlış Bir Kusursuzluk Arayışı: Mükemmeliyetçilik
Kişisel Gelişim

Yanlış Bir Kusursuzluk Arayışı: Mükemmeliyetçilik

13 Kasım 2019
Parlak pembe bir elbise giymiş bir kadın kameranın önünde durmaktadır. Sol elini düşünceli bir pozda çenesine koymuştur. Kolunun yakın çekimi narin kol saatini ve elbisesinin karmaşık tasarımını ortaya çıkarıyor. Sağ eli yüzüne yakın, parmakları hafifçe kıvrılmış. Elinin yakın çekimi manikürünü ve özenle boyanmış tırnaklarını ortaya çıkarıyor. Genel görüntü güçlü bir zarafet ve çekicilik hissi veriyor.
Mükemmeliyetçilik BelirtileriMükemmeliyetçilik SonuçlarıMükemmeliyetçilikle Başa Çıkma Yolları
Gerçekdışı hedefler koymaErteleme ve tatminsizlik hissiHata yapma korkusunu yenebilme
Hata kabul etmemekSürekli eleştirmeKendine yüksek hedefler koymak yerine, küçük adımlarla ilerleme
Karar vermede zorluk çekmekStres ve kaygı durumuHer şeyde en iyiyi beklemek yerine, kabul edilebilir bir hedef belirlemek
Her şeyi kendisi yapmak istemeSürekli öfke ve huzursuzluk durumuHer şeyi kontrol etme ihtiyacını bırakmak
Kişinin kendisi gibiy çalışan insanları beğenmemeYalnızlık ve sosyal ilişkileri bozmaBaşkalarını olduğu gibi kabul etme
Kişinin beyan ettiği mükemmel standartlara başkalarının uymasını beklemekSosyal çatışma ve huzursuzlukMükemmel olmanın bir hayal olduğunu kabul etme
Kendisine yapılan eleştirileri bir saldırı olarak görmeKişi kendisini sürekli savunma durumunda hisseder.Eleştirileri kişisel algılamaktan kaçınmak
Sürekli planlama, düzenleme, kontrol etme ve organize olma ihtiyacıTükenmişlik hissiKendine esneklik tanıma ve hafifletme
Kişinin yapmayı planladığı işlerde erteleme eğilimiBitirme zamanınını erteleyerek sıkıntıya düşer.Kendi yeteneklerini ve kapasitesini doğru algılamak
Maddi şeylere duyulan abartılı ihtiyaçMutsuzluk ve tatminsizlik hissiManevi yönünü beslemek

Kendinize gerçekdışı hedefler koyup, bu hedeflere ulaşamayınca öfke ve üzüntü mü duyuyorsunuz? Yaptığınız işten hiçbir zaman tatmin olmuyor musunuz? İşinizi daha başarılı yapacağınızı düşünerek, sürekli erteliyor musunuz? Hata kabul etmiyor, sürekli eleştiriyor musunuz? Bu saydığımız özelliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, evet siz bir mükemmeliyetçi olabilirsiniz. Fakat size pek de hoş olmayan haberlerimiz var. Mükemmeliyetçilik, olumlu bir kişilik özelliği gibi görünüyor ama aslında sadece yaşamınızı güçleştiriyor. 

Mükemmeliyetçilik Nedir?

Mükemmeliyetçilik, aslında bir kusursuzluk arayışıdır. Hatalardan, adım atmaktan, eleştirilmekten duyduğunuz korkuya koyduğumuz isimdir. Mükemmeliyetçi kişi, başarıya ya da başarısızlığa giden yoldaki kazandıklarını düşünmez ve başarısız olursa dünyanın sonu gelecekmiş gibi düşünür. Kişi, başarıya odaklandığından dolayı bitirme zamanında sorun yaşar, sıkıntıya düşer. Ayrıca en iyisini yapmak istediğinde sürekli işlerini erteler. Mükemmeliyetçi kişiler aslında sürekli kaçarlar. Karar vermek onlar için çok büyük bir iştir. Bu yüzden karar vermede zorluk yaşarlar.

Yüksek Hedefler

Mükemmeliyetçilik, kişinin kendine aşırı yüksek hedefler belirlemesi, bu hedeflere ulaşamayınca üzüntü, kırgınlık, öfke, kızgınlık, mutsuzluk gibi duygular hissetmesidir. Hedefine ulaşamadığından utanç duyar ve bu utancı bastırmak için savunmaya geçer. Mükemmeliyetçi kişi, tatmin duygusu barındırmaz. Yani yapılan iş, kişiyi asla tatmin etmez. Çünkü kişinin tatmin noktası ulaşılamazdır. 

Mükemmeliyetçi düşünceleri, kişiye hiçbir zaman iyi, yeterli ve başarılı olmadığını hissettirir. Mükemmeliyetçilik, başkasına yönelik davranışları da etkiler. Kişinin kendince belirlediği mükemmel standartlara başkası uymadığında ya da eleştirdiğinde öfke duyar. Kendisine yapılan eleştirileri bir saldırı olarak görür. Başkalarının işlerini beğenmez, her şeyi kendisi yapmaya çalışır, sürekli hata arar ve bulur. Mükemmeliyetçi kişi, herkesin nasıl davranacağına karar verme gibi takıntılı davranışlar gösterebilir. Sürekli, planlama, düzenleme, kontrol, organize olma düşüncesiyle yaşar. 

Depresyona Yol Açar

Mükemmeliyetçilik, kişinin kusursuz olursa insanların ona saygı göstereceği, sevgi duyacağı, değer vereceği, onay vereceği gibi duyguları altında barındırır. Fakat istenilen sevgi, kabul görme ve onaylanma ihtiyacı için yanlış yolu izlediğinin farkında değildir. Bunun sonucunda ise stres, kaygı, depresyon, saplantı, baş ağrısı, beslenme bozuklukları, endişe, intihar ve hazımsızlık gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Mükemmeliyetçilik depresyon gibi psikolojik sorunları beraberinde getirir. 

Değer ve kabul görmek, onay almak için maddi şeylere duyulan ihtiyaç günümüzdeki mükemmeliyetçiliğin göstergesidir. Mükemmeliyetçilik beraberinde lüks arabalar, estetik ameliyatlar, gösterişli kıyafetleri getiriyor. Kişi hep daha fazlasını ve iyisini istiyor. Fakat bunları gerçekleştirince aldığı sonuç, hayal ettiği gibi olmayınca mutsuz oluyor. Kişi kabul görmek adına, manevi yönünü beslemek yerine, maddi yönünü beslediği için tatminsizliğe sürükleniyor. 

Yalnızlık mükemmeliyetçilik midir?

Yalnız olmaktan bahsettiğimiz şey, bir odanın içerisine kendini kapatması değil. İnsan iğne atsalar yere düşmeyecek bir toplumun içinde, sokağın tam ortasında veya arkadaşım, ailem dediği bireylerin yanında da yalnız kalabilir. Bu düşünsel bir durumdur. Böyle bir insanı düşünelim öyleyse? Ne geldi aklınıza. Tasfir etmemiz istense ne derdiniz ilk önce? Yalnız mı? Güvensiz mi? Mükemmeliyetçi mi? İnsanlara karşı duruşunu kaybetmiş kendi özsaygısını yitirmiş bir birey mi? 

Birinin yaşayıp deneyimlemiş olduğu bir kuram başkasınınkine uyum sağlayamadığında karşısındaki insanla empati gücü yitiyor. İşte konunun özetine gelmiş olduk böylelikle. Böyle bir insan karşısındaki insanların onun hayatını deneyimlemediği için kendisi de onların hayatını yaşamsal farkla algılayamayacağı için anlatmama kararı almış.

Mükemmeliyetçilik onu daha rahat ve mutlu bir insan olmaya yönlendiriyor. Karşısındaki bireyleri olduğu gibi kabullenmesini ve onları değiştirmeye çalışarak zaman harcamamasına olanak sağlıyor. Ama aşırısı da fazla elbette. Çünkü yalnızlaşmak ve çevresini beğenmemeye başlamak sosyal hayatın olağan akışına aykırı. Bu anlattıklarımızda birey önyargılarını kıramıyor. Aslında bunun bir önyargıdan ve öğrenilmiş çaresizlik olduğundan haberi yok diyebiliriz. O halde mükemmeliyetçilikle nasıl başa çıkılır bunun yollarında değinmek daha yerinde olacaktır.

Mükemmeliyetçilik ile Nasıl Baş Edilir?

  • Öncelikle kimsenin mükemmel olmadığını kabul edin. 

  • Unutmamalısınız ki; yaptığınız hiçbir şey, sunulan hiçbir koşul size kusursuzluğu vadetmez. Bunun farkına varın.

  • Mükemmeliyetçilik, bir adımla kusursuza ulaşacağınızı düşünmektir. Bir adımla mükemmelle ulaşmanın bir hayal olduğunu fark edin.

  • Hata yapma korkunuzdan kurtulun. Bu korkuyu geride bıraktığınızda daha başarılı olduğunuzu fark edeceksiniz. Hata yapma korkusu, özgürlüğünüzü kısıtlar.

  • Gerçekleştireceğiniz herhangi bir şeyde mükemmel sonuca değil, gerçekleştirme sürecinize odaklanın. Ne elde ettiğiniz gelene kadar, gittiğiniz yolun size ne kattığına ve bu yoldan ne kadar keyif aldığınıza odaklanın. 

  • Mükemmeliyetçilik, önceliğiniz olmasın. Sizin için gerçekten önemli olan ve az önemli olan şeyleri ayırmayı bilin. Buna göre hayatınızı şekillendirin.

  • Yapabileceğinizin en iyisini yaptığınıza inanın ve kendinizi takdir etmeyi öğrenin.

  • Eleştirilmekten korkmayın. Kendiniz hakkında nesnel olmayı deneyin. Biri sizi eleştirdiğinde, hatanızı anlamaya çalışın. Hatasız insan olmayacağını unutmayın. 

  • Kendinize belirlediğiniz görevdeki mükemmel olmadığınızda aslında hayatınız bitmediğinin farkına varın. Kendinizce belirlediğiniz o korkunç olumsuzlukların olmadığını göreceksiniz. Ortalama şeyler ve sonuçlardan korkmayın. Ortalama şeyleri gerçek başarıya giden bir yol olarak düşünün. 

  • Hedeflerinizi ve gerçekliğini gözden geçirin. Yapabilecekleriniz konusunda kendinizde karşı gerçekçi olun. 

Gerçekdışı hedefler koyma, Erteleme ve tatminsizlik hissi, Hata yapma korkusunu yenebilme, Hata kabul etmemek, Sürekli eleştirme, Kendine yüksek hedefler koymak yerine, küçük adımlarla ilerleme, Karar vermede zorluk çekmek, Stres ve kaygı durumu, Her şeyde en iyiyi beklemek yerine, kabul edilebilir bir hedef belirlemek, Her şeyi kendisi yapmak isteme, Sürekli öfke ve huzursuzluk durumu, Her şeyi kontrol etme ihtiyacını bırakmak, Kişinin kendisi gibiy çalışan insanları beğenmeme, Yalnızlık ve sosyal ilişkileri bozma, Başkalarını olduğu gibi kabul etme, Kişinin beyan ettiği mükemmel standartlara başkalarının uymasını beklemek, Sosyal çatışma ve huzursuzluk, Mükemmel olmanın bir hayal olduğunu kabul etme, Kendisine yapılan eleştirileri bir saldırı olarak görme, Kişi kendisini sürekli savunma durumunda hisseder, Eleştirileri kişisel algılamaktan kaçınmak, Sürekli planlama, düzenleme, kontrol etme ve organize olma ihtiyacı, Tükenmişlik hissi, Kendine esneklik tanıma ve hafifletme, Kişinin yapmayı planladığı işlerde erteleme eğilimi, Bitirme zamanınını erteleyerek sıkıntıya düşer, Kendi yeteneklerini ve kapasitesini doğru algılamak, Maddi şeylere duyulan abartılı ihtiyaç, Mutsuzluk ve tatminsizlik hissi, Manevi yönünü beslemek
mükemmeliyetçilik nedir mükemmeliyetçilikle nasıl başa çıkılır kusursuzluk yalnızlık depresyon hataları kabul etmemek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve mavi bluzlu bir kadın, ortasında bir arama kutusu bulunan bir bilgisayar ekranına bakıyor. Koyu kahverengi saçları arkaya doğru toplanmış ve gözleri elindeki işe odaklanmış. Bluzunun altına beyaz bir gömlek ve siyah bir pantolon giymiştir. Ekranın solunda siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret, arama kutusunun sağında simgelerin yer aldığı beyaz bir ızgara ve arama kutusunun üzerinde beyaz arka planlı siyah bir daire bulunmaktadır. Ekranın sol üst köşesinde, içinde siyah bir kare olan beyaz dikdörtgen bir nesne var. Kadın arama kutusuna bir şeyler yazarken elindeki işe derinlemesine konsantre oluyor.
Karar Verme

İyi Kararlar Nasıl Alınır?

19 Ekim 2021
Uzun kahverengi saçlı ve kırmızı rujlu genç bir kadın elini kameraya doğru uzatıyor. Yüzünde hafif ciddi bir ifadeyle yana bakıyor. Sade yakalı beyaz bir bluz giyiyor ve tırnakları hafif pembe bir tonda boyanmış. Teni hafif bronzlaşmış ve kolunu davetkâr bir jestle uzatmış. Gözleri koyu kahverengidir ve yüzü uzun bukleleriyle çerçevelenmiştir. Duruşu kendinden emin ve güçlü, izleyiciyi uzattığı eli tutmaya davet ediyor.
Kişisel Gelişim

Mükemmel Olmak Zorundayım

12 Kasım 2019
Kısa siyah saçlı bir kadın beyaz bir duvarın önünde durmakta ve önünde büyük bir Kanada bayrağı basılı kırmızı bir gömlek giymektedir. Bayrak, beyaz zeminli kırmızı bir akçaağaç yaprağıdır. Kadının yüzünde küçük bir gülümseme var ve elleri önünde kenetlenmiş. Koyu mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Göğsü hafifçe dışarıda, nötr bir duruşta durmaktadır. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor, dudakları hafifçe ayrılmış ve başı hafifçe sola doğru eğilmiş. İfadesi güven ve gurur dolu.
Kişisel Gelişim

Erteleme Hastalığı Nedir?

19 Mayıs 2018
Gözlüklü ve turuncu gömlekli bir adam karikatürü bir sandalyede oturmaktadır. Bacak bacak üstüne atmış ve yana doğru bakıyor. Resmin arka planı turuncu ve siyahtır ve renkler yakından görülmektedir. Adamın siyah saçları ve kalın siyah sakalı var. Gözlükleri yuvarlak, siyah çerçevelidir. Turuncu gömleğinin düğmeleri hafifçe açık ve kolları kısa. Sandalyesinde rahat ve memnun görünüyor.
Kişisel Markalaşma

Kişilik Bozukluğu Nedir?

12 Mayıs 2020
Sarı saçlı bir kadın kollarını kavuşturmuş sarı bir arka planın önünde duruyor. Yüzü sıcak bir gülümsemeyle aydınlanıyor ve kolyesinden sarkan bir kolye takıyor. Kadının yüzünü çerçeveleyen omuz hizasında saçları var ve kıyafetleri şık ve modaya uygun. Kameraya bakarken yüzünde memnuniyet ve güven ifadesi var. Gözleri parlak ve hayat dolu ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Sol elinde, bir web sitesinin ekran görüntüsünü gösteren bir akıllı telefon tutuyor.
5
(4)

Motivasyon 3.0 Eğitimi

8 Konu4 Saat
Uzun sarı saçlı genç bir kadın siyah bir tişört giymiş, beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Sarı saçları at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış ve yüzünü çerçeveliyor. Makyajı minimal düzeyde, doğal güzelliğinin parlamasına izin veriyor. Gözleri yumuşak mavi ve biraz da yeşil. Dudakları koyu pembe. Siyah tişörtü sade ama şık ve açık tenini tamamlıyor. Kendinden emin tavrını ve doğal güzelliğini göstererek uzun ve gururlu duruyor.Sultan Cüneyit
8080
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
1350790