AnasayfaBlogZamanını Etkili Yönetme Sanatı 
Zaman Yönetimi

Zamanını Etkili Yönetme Sanatı 

08 Mayıs 2021
Ahşap bir yüzeyin üzerinde duran, siyah ve mavi romen rakamlı bir yüze sahip metal bir çalar saatin yakın çekimi. Saat, farklı desenlere sahip bir daire çizimi de dahil olmak üzere çok sayıda karalama ile süslenmiştir. Arka planda, bir insanın yüzünün bulanık bir görüntüsü ve mavi bir kağıt yığını var. Saatin ibreleri yeşil ve siyah uçludur.
KonularTanımıÖneriler
Zaman YönetimiZamanı etkin ve verimli kullanma becerisidir.Zaman yönetimi ya da eğitim kurslarına katılmak verimli olabilir.
Hayatın AnlamıHer bireyin hayatına yüklediği anlamlardır.Hayatınızdaki anlamları belirlemek, hangi alanlara zaman yatırmamız gerektiğini belirler.
Enerji YönetimiEnerjiyi en aktif olduğunuz zamanlarda etkili kullanmaktır.Enerjik olduğunuz saatleri belirleyin ve ona göre program yapın.
ÖnceliklendirmeYapılacak işler arasından en önemli olanları belirlemektir.Önem ve aciliyet tablosu kullanabilirsiniz.
Zaman Yönetimi TeknikleriZamanı en verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olan yöntemler.Haftanın sonunda önemliliğe göre bir liste yapmak yardımcı olabilir.
Eat That FrogYapılacak işler listesinde istenmeyen ama yapılması gereken işleri önceliklendirmektir.İstenmeyen ama önemli işleri ilk sıraya koyun.
Depresyon ve VerimlilikKış aylarında verimin düştüğü, yazın ise tazelediği gözlemlenmiştir.Mevsimler ve enerji seviyeniz arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurun.
Verimli Çalışma SaatleriGüneşin doğmasına yakın zaman dilimi ve öğle vakti arasında en aktif saatlerdir.Günün bu saatlerini etkili çalışma için kullanın.
Zaman ve HayatHayata yüklenen anlam, zamanın nasıl kullanılacağını etkiler.Hayatınızdaki anlamları belirlemek, zamanı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur.
Zaman Yönetimi KursuZaman yönetimini öğrenmek ve becerileri geliştirmek için alınan eğitim.Kurslara katılarak zaman yönetiminde uzmanlaşabilirsiniz.

Hayata değer veren herkes zamanını etkili bir biçimde kullanmak ve kaliteli bir hayat yaşamak ister. Bu konu üzerine birçok kitap okumuş ve eğitimler almış biri olarak zaman yönetimi takıntımdı. Bunca birikime rağmen yaşamımda somut bir değişim yapamıyordum. Bu konuda araştırmaya devam ederken öğrendiklerimi bir başlıkta toplamaya karar verdim.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

Zaman Yönetimi Nedir? 

Zaman eşittir hayattır. Hayata yüklediğimiz anlam zamanımızı nasıl kullanacağımızı etkiler. Aslında zaman yönetimi denilen şey anlamlandırma, enerji yönetimi ve önceliklendirmeden ibarettir.

Hayatın Anlamı Nedir? 

Her hayatın kaderinden bağımsız olarak kendine ait bir anlamı vardır. İnsanların her biri kendi anlamlarını bulmakla sorumludur. Bizim için hayatın ne anlama geldiğini düşünürsek zamanımızı en çok hangi alanlara yatırmamız gerektiğine de karar verebiliriz. Bu yüzden her şeyden önce bu soruya odaklanmalıyız. Kesin bir cevap bulmak yerine üzerine düşünmek bile zaman kavramına bakışımızı değiştirecektir.

Enerji Yönetimi

Zamanı verimli geçirmek enerjiyi etkin kullanmakla ilgilidir. Enerjimizin en aktif olduğu saatleri iyi bilmeli, ona göre günlük planımızı oluşturmalıyız. Bu konuda hâlâ iyi olmasam da enerji yönetiminin işleri zamanında bitirmede çok önemli olduğunu biliyorum. Sabahın erken saatleri ya da gecenin bir yarısı zihnimizin en aktif olduğu anlardır. Kaliforniya merkezli Redbooth adlı proje yönetim platformunun BBC'de yayınlanan araştırmasına göre çalışanların en verimli olduğu zaman sabah on bir olduğu söylendi.

Kendi tecrübemi de eklersem: Güneşin doğmasına yakın zaman dilimi, insan zihninin son derece açık olduğu andır. Ve bu zamandan başlayıp öğle vaktine kadar çalışmak günümüzün geri kalanını sakin geçirmek için yeterlidir. Aynı araştırmada kış aylarında verimin düştüğü, yazdan gelen tazelenmeyle sonbaharda ise arttığı gözlemlenmiştir. Bu da bazılarımızın neden kışın daha depresif olduğunu açıklıyor.

Önceliklendirme 

Zamanını daha iyi mi yönetmek istiyorsun? O zaman ilk cevap vermen gereken sorulardan biri de zamanını hangi alanda daha iyi yönetmek istediğin. Anlamlandırmayla da bağlantılı olan bu maddeyi Covey'in sözü ile taçlandıralım: Etkili yönetim önceliklerin başarıyla uygulanmasıdır.

Önem ve aciliyet tablosu etkili bir zaman yönetimi tekniğidir. Bu tabloda önceliklendirme için zaman dört parçaya bölünür:

  1. Önemli Acil 

  2. Önemli Acil Değil 

  3. Önemsiz Acil 

  4. Önemsiz Acil Değil

Yapılacak işlerimizi bu dört maddenin altına yazdığımızda önce hangisini yapmamız gerektiği kafamızda netleşecektir. Peki, eğer önemli ve acil bir iş olmasına rağmen yapmak istemediğimiz bir iş nasıl önceliğimiz olur? Bu soruya Eat That Frog kitabıyla Brain Tracy yanıt aramıştır. Asıl istemememize rağmen yapmak zorunda olduğumuz işi ilk sıraya koymalıyız ki böylece kurbağayı bile yedikten sonra diğer işler daha kolay gelsin. 

Zaman Yönetimi Teknikleri Nasıl Uygulanır?

Günün veya haftanın sonunda öncelikleri değerlendirme listesi yaparak vaktinizin ne kadarını sizin için önemli işlere harcadığınızı gözlemleyebilirsiniz. Son olarak, 
Zaman yönetimi tekniklerini uygularken unutulmaması gereken şeyler: 

  • Öz yönetim becerisine sahip olmak 

  • Olumlu düşünmeye odaklanmak 

  • Erteleme alışkanlığını yenmek 

  • Hedefini netleştirmek ve birden fazla yere koşmamak 

  • Zaman kaybettirici dış kaynaklı sorunları tespit etmek. (Sonuçta zamanımız sadece bize ait değil, hepimiz ister istemez birbirimizin zaman alanlarına giriyoruz.) 

  • Zaman kavramını dakikalara sıkıştırma ve her şeyi yönetmeye çalışma! Kısaca tüm bu maddeleri yaparken aşırıya kaçma.

Zamanı Etkili Kullanmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar: 

  1. Kendini tanı 

  2. Zaman kavramını doğru algıla 

  3. Yoldaki zorlukları fark et 

  4. Teknikleri uygula 

Bazen hepimizin aklına, bu kadar organize yaşamanın sıkıcı olduğu fikri gelir. Bu fikrin altında zaman yönetimi teknikleri yüzünden özgürlüğümüzün kısıtlanacağı düşüncesi yatar. Ancak unutulmamalıdır ki zamanı yönetmeye karar veren biziz. Bunu yapmak ya da yapmamak her an bizim elimizde. Zamanı yönetmek sadece iş veya eğitim hayatını yönetmek değildir, eğer istersek eğlenmeye yer ayırmak da bunun bir parçası olabilir. Zamanın bizi kullandığı ve amaçsızca oradan oraya savurduğu hayat, bizim onu kullandığımız hayattan çok daha az özgür ve eğlencelidir. Zaman yönetimi konusunu etraflıca öğrenmek ve zamanı yönetmeyi bilmek istiyorsanız; zaman yönetimi eğitimi tam size göre!

Zaman Yönetimi Nedir? 

Hayata yüklediğimiz anlam zamanımızı nasıl kullanacağımızı etkiler. Aslında zaman yönetimi denilen şey anlamlandırma, enerji yönetimi ve önceliklendirmeden ibarettir.

Zaman Yönetimi Teknikleri Uygulanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Zaman yönetimi tekniklerini uygularken unutulmaması gereken şeyler: Öz yönetim becerisine sahip olmak. Olumlu düşünmeye odaklanmak. Erteleme alışkanlığını yenmek.

Zamanı Etkin Kullanmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?

Zamanı etkili kullanmak için izlenmesi gereken yollar: Kendini tanı. Zaman kavramını doğru algıla. Yoldaki zorlukları fark et. Teknikleri uygula. 

YAZAR: TUĞBA ÖZCAN

Zaman Yönetimi, Zamanı etkin ve verimli kullanma becerisidir, Zaman yönetimi ya da eğitim kurslarına katılmak verimli olabilir, Hayatın Anlamı, Her bireyin hayatına yüklediği anlamlardır, Hayatınızdaki anlamları belirlemek, hangi alanlara zaman yatırmamız gerektiğini belirler, Enerji Yönetimi, Enerjiyi en aktif olduğunuz zamanlarda etkili kullanmaktır, Enerjik olduğunuz saatleri belirleyin ve ona göre program yapın, Önceliklendirme, Yapılacak işler arasından en önemli olanları belirlemektir, Önem ve aciliyet tablosu kullanabilirsiniz, Zaman Yönetimi Teknikleri, Zamanı en verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olan yöntemler, Haftanın sonunda önemliliğe göre bir liste yapmak yardımcı olabilir, Eat That Frog, Yapılacak işler listesinde istenmeyen ama yapılması gereken işleri önceliklendirmektir, İstenmeyen ama önemli işleri ilk sıraya koyun, Depresyon ve Verimlilik, Kış aylarında verimin düştüğü, yazın ise tazelediği gözlemlenmiştir, Mevsimler ve enerji seviyeniz arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurun, Verimli Çalışma Saatleri, Güneşin doğmasına yakın zaman dilimi ve öğle vakti arasında en aktif saatlerdir, Günün bu saatlerini etkili çalışma için kullanın, Zaman ve Hayat, Hayata yüklenen anlam, zamanın nasıl kullanılacağını etkiler, Hayatınızdaki anlamları belirlemek, zamanı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur, Zaman Yönetimi Kursu, Zaman yönetimini öğrenmek ve becerileri geliştirmek için alınan eğitim, Kurslara katılarak zaman yönetiminde uzmanlaşabilirsiniz
Zamanını Etkili Yönetme Sanatı zaman yönetimi Zaman yönetimi nedir zaman yönetimi teknikleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.