AnasayfaBlogİş Hayatında Kişisel İmaj Yönetimi Nasıl Yapılır?
Kişisel Gelişim

İş Hayatında Kişisel İmaj Yönetimi Nasıl Yapılır?

13 Aralık 2019
Siyah takım elbiseli bir kadın beyaz bir çitin önünde duruyor ve kulağına bir cep telefonu tutuyor. Sırtına kadar uzanan uzun, siyah saçları var. Yüzü telefonun ışığıyla aydınlanıyor ve gözleri konsantrasyon içinde kapalı. Kendinden emin ve profesyonel görünüyor. Kolunda bir saat var ve küpeleri ışıkta parlıyor. Diğer elini cebine sokmuş. Arka planda parlak, neşeli bir gökyüzü var ve güneş onun üzerinde parlıyor.
Kişisel İmaj Yönetimi Neleri Kapsar?Uygulama YöntemleriFaydaları
Dış görünüm, giyim kuşamNe giydiğimizden ziyade, onu nasıl giydiğimiz önemlidir.Profesyonellik algısı yaratır, güven kazandırır
Kişisel değerler, becerilerKişisel değerlerimizin ve becerilerimizin farkında olmak ve onları etkili bir şekilde yansıtabilmektir.Kendine özgü bir marka oluşturur, farkındalık yaratır
Davranışlar, tutumlarDavranışlarımızı ve tutumlarımızı özgün ve olumlu bir şekilde dışa yansıtmak.Profesyonel saygınlık kazanır, iş ilişkilerini güçlendirir
İletişim becerileri, dictionDoğru bir diksiyon ve yalın bir dil kullanmak.Mesajların etkili bir şekilde iletilmesini sağlar, anlaşılır olmayı artırır
Stres yönetimiStresle başa çıkabilme yöntemleri öğrenmek ve uygulamaktır.İş yerinde pozitif bir ortam oluşturur, performansı artırır
Misyon ve vizyon oluşturmaSağlam temellere dayalı bir misyon ve vizyon oluşturmak ve bunu doğru bir şekilde anlatmak.Saygınlık kazandırır, güvenilir ve benimsenmiş bir marka haline gelinir.
Kişisel hedeflerKişisel hedefler koyarak bu hedeflere uygun stratejiler geliştirme.Motivasyonu artırır, hedef odaklılığı geliştirir
Farklılık oluşturmaKişisel değerleri ve becerileri farklı bir şekilde ortaya koyma.Özgünlük yaratır, diğerlerinden ayrışmayı sağlar
Yetenek ve yetkinliklerYetenek ve yetkinliklerinizi gösterme ve bu yetkinlikleri sürekli olarak geliştirme.Kariyer fırsatlarını artırır, başarı oranını yükseltir
Dürüstlük ve samimiyetİçimizin dışımıza yansıdığı, dürüst ve samimi bir kişilik sergileme.Güven oluşturur, ilişkileri güçlendirir

İş hayatımız boyunca birçok insanla karşılaşırız. Dış görünüşüne önem verenden, işini iyi yapanları tutun, içiyle dışı bir olmayan insanlarla bile muhakkak karşılaşmışızdır. Sürekli bir rekabet, sürekli bir yarış ve sürekli bir göz hapsi içerisindeyizdir. Bu gözlemler sırasında edindiğimiz ya da bizim için edinilen algı yönetimi de bizim imajımızı yansıtmaktadır. İmaj denilince akla ilk olarak giyim kuşam gelir, doğal olarak. Aslında profesyonel iş hayatımızdaki imaj bizim ne giydiğimiz değil, onu nasıl giydiğimizdir. Kişisel imaj ne söylediğimiz, ne yaptığımızla ilgilenmez.

Tüm bunları nasıl yaptığımız, nasıl birleştirdiğimiz ve nasıl sonuca gidebildiğimizle ilgilidir. Bir departmandaki birim sorumlusunun işini hakkıyla yapıp yapmadığı konusunda karşı tarafa verdiği izlenimdir. Kimi insan çok yavaştır ama, işini mükemmel yapıyordur. Kimi insanın giyim tarzı diğerlerinden faklıdır ama, seyirciyi alıp götüren çok iyi sunumlar yapıyordur veya işi dikkatsiz yaptığından sürekli olumsuz gözlerle karşı karşıya kalıyordur.

İşte kişisel imajın iş hayatındaki karşılığı, kişiler üstünde bu algıyı oluşturabilmektir. Peki bu imajı nasıl doğru yönetebiliriz? Bunlar için önce kişisel imajın ne olduğuna örneklerle bir bakalım. Ardından püf noktalarının neler olduğu konusuna kısaca bir değinerek, kendi kişisel imajınızı ya da kişisel marka yolculuğu sürecinde "nasıl doğru imaj oluşturabilirim" sorusuna olan cevapları sizlerle paylaşayım. 

Kişisel İmaj Yönetimi Nedir?

Kişisel imajda öncelikle, dış görünümüzden çok sizi farklı kılan yönlerinizi keşfetmeniz gerekir. Ardından sahip olduğunuz bütün bilgi, deneyim ve becerileriniz ile kişisel  bir marka oluşturma süreciniz başlar. Marka imajı, bize kişisel imajımızın iş hayatında daha da kalıcı olmasını sağlar. Tabi bu özellikleri karşı tarafa doğru şekilde yansıtabilirsek! Eğer ki, bu özelliklerimizi karşı tarafa olumlu bir şekilde yansıtamazsak, bu şeylerin çok bir önemi yoktur. Aslında içimizle dışımızın bir olması, samimi ve dürüst olmak bu işin püf noktalarından birkaçıdır. Bizi faklı kılan yönlerimizle bu değerlerimizi birleştirdiğimizde, emin olun başarıya giden yolda açılamayacak kapı yoktur. İşimizde daha başarılı olabilir, sosyal hayatımızda daha çok tercih edilebiliriz. Önemli olan karşıya vermek istediğiniz mesajları doğru ve net olarak nasıl ilettiğimizdir. 

Normal hayatımızda çok mülayim fakat; iş hayatımızda çok agresif bir yapıya sahibiz diyelim. Stresle başa çıkamıyor, bir türlü sakin olamıyoruz. Bir iş görüşmesine girdik ve bilgi birikimimizin yeterli bulunmasının yanında normal hayatımızdaki gibi görüşmede de sakin oluşumuz, işe alınmamızda önemli bir rol oynadı. İşe başladığımızda belli bir öğrenim sürecini atlattık ve git gide işler yoğunlaşmaya başladı. İçimizde bulunan gizli canavar ortaya çıktığında, ortamda yarattığımız huzursuzluk bizimle ilgili, akıllarda olumsuz bir algı oluşmasına sebep olacaktır.

Bu durumumuz yüzünden iş yerinde belli tartışmalar, huzursuzluklar ya da geçimsizlikler yaşayarak, pozitif referans bulmakta zorluk çekebiliriz. Ama tam tersi olarak, stresle başa çıkabilme yöntemleri hakim olup, kendi üstümüzde uygulayabilirsek, iş yerinde daha pozitif, daha başarılı ve işe alım nedenlerimizi daha doğru bir şekilde kullanarak güven kazanabilir, iş hayatımızda daha mutlu olabiliriz. Bunun için dış görünüş değil, davranışlarımızı nasıl dışarı yansıttığımız önemlidir. Tüm bunları doğru kullanmak ise, bizim kişisel imajımızı oluşturur. 

Kişisel İmaj Yönetmeninin Püf Noktaları

Kişisel imaj yönetimi doğru oluşturabilme için önce kendimizi iyi tanımamız gerekir. Kişisel değerlerimizin farkında olmamız, güçlü ve zayıf yönlerimizi bilmemiz, bağlantı ve kaynaklarımızı etkili kullanmamız bizi doğru yola götürecektir. Kopya ile değil özgün olmakla ancak bir imaj oluşturabiliriz. Çünkü gördüğümüzün aynısını alıp uygulamak, bizi o kişinin yansımasından başka öteye götürmez. Ama doğru gördüklerimizin üstüne kendimizden de bir şeyler katabiliriz. Yeterki farklılığımızı ortaya koyalım ve olumlu bir şekilde fark edilebilelim. 



Kendimize hedefler koyalım. Bu hedeflere uygun stratejiler geliştirerek ilerlemeye çalışalım. Bildiğimiz gibi hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. Hedefimiz olmadan yaptığımız şeylerin de bir anlamı ya da bizim için bir çekiciliği de olmaz. O zaman neden kişisel imaj oluşturmaya çalışıyoruz ki? Kendimize "kişisel imajımı oluşturmak istiyorum" dediğimizde hedefimiz belirlenmiştir ve işte o andan itibaren yaptığımız her bir girişim bizi hedefe doğru ilerlememizi sağlayan hareketler olacaktır. 

Kendimize sağlam temellere dayalı bir misyon ve vizyon oluşturmalıyız. Bunu doğru anlatabilmenin yanı sıra, gerçekleştirilebilir vaatlerde bulunmak gerekir. Böylelikle saygınlık kazanır, güvenilir ve benimsenmiş bir marka haline gelebiliriz. Doğru bir diksiyon ve yalın bir dil kullanmalıyız. Doğru bir vizyon ya da misyonumuz olabilir. Ama bunu karşı tarafa karmaşık cümlelerle ifade ettiğimizde anlaşılırlığımız gittikçe güç hale gelecektir. Cümlelerimizi düzgün, kısa ve net kullandığımızda ise, karşı tarafa daha doğru kendimizi ifade etmiş oluruz. Böylece daha akılda kalıcı, amacına ulaşmış, pozitif bir etki bırakabiliriz. 

İlgili eğitim: Diksiyon Sertifikası

Yenilikçi ve gündemi iyi takip etmeliyiz. Dijital dünyaya hakim olmalıyız. İş hayatımızdaki kişisel imajımızı, çeşitli iş platformlarında doğru bilgi ve belgelerle, dijital CV hazırlama işlemini başlatabiliriz. Böylelikle ulaşabildiklerimizin yanı sıra ulaşamadığımız profesyonel görüş ve fikirlere de hakim olarak, kimin ne isteyeceğine ya da işleyişin ne yönde ilerlediği konusunda daha bilgi sahibi olabiliriz. Kendimizi, bu mecralarda bulunarak daha kolay anlatabilir ve sesimizi hızlıca duyurabiliriz.

Mesela, bir insan kaynakları iseniz, aradığınız bölüm ile ilgili birçok CV dökümanına ulaşabileceğiniz internet siteleri mevcut. Ya da bir tasarımcıysanız, tasarım ile ilgili bir çok portfolyonuzu yayınlayabileceğiniz ve üzerinde tartışabileceğiniz profesyonel paylaşım platformları mevcut. Görsel vizyonumuzu geliştirmek istiyorsak da bu mecra ile ilgili yine birçok paylaşım uygulamaları kullanabiliriz. Moda ile ilgileniyorsak, modaya değer katan çeşitli öcü platformları takip edebiliriz. Bu şekilde örnekleri daha da genişletebiliriz. 

İş Hayatında Kişisel İmaj Yönetimi Nasıl Yapılır?

Bu başlıkta yazı boyunca bahsettiğim maddeleri özetle geçmiş olacağım aslında. Yapacağımız şeyler aslında çok basit. Kendi içimizde bir keşif yolculuğuna çıkarak, kişisel gelişim adına bize katkıda bulunacak şeylerin farkına varacağız. Bu farkındalıkla uygulamaya geçmemiz ise, bizi sadece iş hayatında değil, aynı zamanda sosyal yaşamımızda da başarılı bir hayat geçirmemize katkıda bulunacak. Yapmamız gerekenler, "Yukarıda verilen bilgi ve örnekleri kendi hayatımızda ne kadar uyguluyoruz? Önceliklerimiz neler? Biz kimiz?... " gibi benzer sorularla önce kendimizi tanımamız gerekir.

Ardından kişisel imajımızı oluşturmak veya daha da kuvvetlendirmek için, bol araştırma yapmalıyız ve aldığımız notları hayatımızda uygulamalıyız. Tıkandığımız noktalarda çeşitli eğitimlere katılmalı ve neler yapmamız gerektiği ile ilgili bolca fikir toplamalıyız. Vaktiniz yoksa kişisel imaj geliştirme ile ilgili Enstitü online eğitim veriyor. Alacağınız İmaj ve Algı Yönetimi eğitimi size çok fayda sağlar. Etrafımızdaki insanları sürekli gözlemleyerek nerelerde eksik yaptığımızı çeşitli kıyaslamalarla bulup, görebilmeliyiz. Kişisel gelişimimize önem verip, eksik yanlarımızı keşfederek, onları tamamlamalıyız. Belli platformlarından yararlanmalı ve onlardan iyi beslenmeliyiz. En önemlisi kendimize saygı göstermeli, kendimizi değerli hissetmeliyiz. Unutmayın ki kendine değer vermeyen, kimseden değer göremez.

Dış görünüm, giyim kuşam, Ne giydiğimizden ziyade, onu nasıl giydiğimiz önemlidir, Profesyonellik algısı yaratır, güven kazandırır, Kişisel değerler, beceriler, Kişisel değerlerimizin ve becerilerimizin farkında olmak ve onları etkili bir şekilde yansıtabilmektir, Kendine özgü bir marka oluşturur, farkındalık yaratır, Davranışlar, tutumlar, Davranışlarımızı ve tutumlarımızı özgün ve olumlu bir şekilde dışa yansıtmak, Profesyonel saygınlık kazanır, iş ilişkilerini güçlendirir, İletişim becerileri, diction, Doğru bir diksiyon ve yalın bir dil kullanmak, Mesajların etkili bir şekilde iletilmesini sağlar, anlaşılır olmayı artırır, Stres yönetimi, Stresle başa çıkabilme yöntemleri öğrenmek ve uygulamaktır, İş yerinde pozitif bir ortam oluşturur, performansı artırır, Misyon ve vizyon oluşturma, Sağlam temellere dayalı bir misyon ve vizyon oluşturmak ve bunu doğru bir şekilde anlatmak, Saygınlık kazandırır, güvenilir ve benimsenmiş bir marka haline gelinir, Kişisel hedefler, Kişisel hedefler koyarak bu hedeflere uygun stratejiler geliştirme, Motivasyonu artırır, hedef odaklılığı geliştirir, Farklılık oluşturma, Kişisel değerleri ve becerileri farklı bir şekilde ortaya koyma, Özgünlük yaratır, diğerlerinden ayrışmayı sağlar, Yetenek ve yetkinlikler, Yetenek ve yetkinliklerinizi gösterme ve bu yetkinlikleri sürekli olarak geliştirme, Kariyer fırsatlarını artırır, başarı oranını yükseltir, Dürüstlük ve samimiyet, İçimizin dışımıza yansıdığı, dürüst ve samimi bir kişilik sergileme, Güven oluşturur, ilişkileri güçlendirir
kişisel imaj iş hayatı ve imaj yönetimi imaj yönetimi kişisel gelişim doğru iletişim kişisel marka
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.