AnasayfaBlogKişisel İmaj Yönetimi Nedir?
Beden Dili

Kişisel İmaj Yönetimi Nedir?

17 Ocak 2021
Takım elbiseli bir adam basamaklı bir merdivende satranç oynarken görülüyor. Bir satranç taşını yüzüne yakın tutarken, diğer elini uzatmış ve merdivenin kenarına dayamış. Fotoğrafın odağı satranç taşında olduğu için kıyafeti hafifçe bulanık. Merdivendeki oyma ahşaba yakından bakıldığında, taştaki karmaşık detaylar ortaya çıkıyor. Merdivenin ahşap direği de görülebiliyor ve satranç taşına yakından bakıldığında karmaşık tasarımı ve şekli görülüyor. Bir el satranç taşını tutarken, başka bir el de merdivenlerdeki bir tahta parçasını kavrarken görülüyor. Görüntü ayrıntı ve dokuyla doludur, bu da onu bir görüntü başlığı veri kümesi için ideal bir görüntü haline getirir.
KonuAçıklamaÖnem/Sonuç
Kişisel İmaj Nedir?Kendimizin ve başkalarının bizi algıladığı görüntüdür. İmajın pozitif olması gülümseme yayır, negatif olması ise negatif hisler uyandırır.Pozitif bir imaj başkalarının bize olan bakışını olumlu hale getirir, olumsuz bir imaj ise negatif sonuçlar oluşturur.
Kişisel İmaj YönetimiYapılan değişikliklerle başkalarının bizi algılama biçimini olumlu ve güçlü bir hale getirmeye denir.Başkalarının üzerinde bıraktığımız etkiyi olumlu ve güçlü kılar.
Kişisel İmajı Oluşturan Unsurlarİmaj; karakter, iş ve sosyal konuma uygun davranışlar ve giyim tarzı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak şekillenir.Özgünlük ve uygunluk, etkili bir kişisel imaj oluşturmanın anahtarıdır.
İş Hayatında Kişisel İmaj Yönetimiİş alanında yapılan iş, tecrübe, davranışlar, giyim tarzı, iletişim yetenekleri ve görgü kurallarına hâkim olma durumu gibi çeşitli faktörler dikkate alınır.İyi yönetilmiş bir kişisel imaj, kariyer basamaklarını tırmanmayı ve iş hayatında başarıyı kolaylaştırır.
İmaj BileşenleriKişisel imajı oluşturan bileşenler arasında görüntü ve dış görünüş, konuşma şekli, beden dili, bilgi ve deneyim bulunmaktadır.Tüm bu bileşenlerin etkili yönetimi güçlü bir kişisel imaj oluşturur.
İlk İzlenimİlk izlenim, bir insanın hakkında oluşturduğu ilk düşüncedir ve genellikle kalıcıdır.İyi bir ilk izlenim, genellikle olumlu bir algı üzerinde etkili olur.
Kişisel İmajın İnsanlarla İlişkilendirilmesiKişisel imaj oluştururken, ilişki içinde olduğumuz kişilerin beklentilerini göz önünde bulundurmak önemlidir.Bunu göz önünde bulundurmak, başarılı bir kişisel imaj oluşturmaya yardımcı olur.
Kişisel İmaj ve ÖzgünlükKendi özümüzden yola çıkarak imajımızı oluşturduğumuzda, özgünlüğe ulaşmış oluruz.Özgünlük, kişisel imajın samimi, tutarlı ve doğal olmasını sağlar.
Kişisel İmaj ve Karar VermeBir kişinin bize karşı tutumunu etkileyen önemli bir faktör, kişisel imajımızdır.İmajımız, başkalarının bize karşı tutumunu ve davranışlarını belirler.

Kendimizin ve başkalarının bizi nasıl algıladığına kişisel imaj diyoruz. Yani imaj aslında zihinlerde bizden kalanlardır. Örneğin Barış Manço denince kaç yaşında olursak olalım yüzümüze bir gülümse yayılır. Bunun nedeni bizde sahip olduğu imajın pozitif olmasıdır. Kişisel imaj aslında işimizi iyi ve etkili yapmanın bir yoludur.

Başkalarının üzerinde bıraktığımız etkiyi daha olumlu ve güçlü olması için yaptığımız değişimlere kişisel imaj yönetimi diyoruz. Bu değişimler kimi zaman görüntünüzle kimi zaman da davranışlarınız veya iletişiminizle olabilir. Fakat bunların sizin özünüzden yola çıkılarak yapılması çok önemli. Ancak bu sayede başarılı ve tutarlı bir kişisel imaja sahip olursunuz. Kendi potansiyelinizden yola çıkarsanız eşsiz olursunuz.

Kişisel İmajın Önemi

Biriyle tanıştığımızda akıllarda bıraktığımız izlenim ilk izlenimdir. Bu kişiler sizden ayrıldıktan sonra sizin hakkınızda karar verirken, konuşurken veya düşünürken bu ilk izlenim onlara yön verecektir. Peki insanlar neden izlenim elde etmeye ihtiyaç duyarlar? Çünkü bizim hakkımızda fikir sahibi olup ona göre nasıl davranmaları gerektiğine karar verirler.

Kişisel İmajı Oluşturan Unsurlar

Kişisel imajımı nasıl oluşturacağım diye düşünüyorsanız; “İnsanlar tarafından nasıl bilinmek isterdiniz?” sorusunu kendinize sorarak başlayabilirsiniz. Daha sonra karakterinizin, işinizin ve sosyal konumunuzun gerektirdiklerine bakmalısınız. Bu sayede size özgü kişisel imajınızın çerçevesini oluşturmaya başlarsınız.

Bunlara ek olarak ilişki içinde olduğunuz kişilerin ve kitlelerin de beklentisini göz önüne alırsanız başarılı bir kişisel imaj oluşturursunuz. Örneğin temiz ve özenli giyinmiş bir avukat, ben kendime ve işime önem veriyorum, sizin davanızda da elimden geleni yapacağım imajı çizer. Öbür tarafta ütüsüz gömleğiyle gelen özensiz bir avukata siz kendinizi emanet etmekte tereddüt etmez miydiniz? 

Peki karşımızdaki kişilerin kafasında bizim imajımız nelere göre şekillenir? Kişisel imajı oluşturan bileşenler çok çeşitlidir. Bulunduğunuz ortama, pozisyonunuza, işinize ve yaşınıza uygun giyinmeniz önemlidir. Temiz ve özenli görünmek, öz ve anlaşılır konuşmak, beden dilinizi etkili kullanmak imajınızı tutarlı ve etkili yönettiğinizi gösterir. Bunlara ek olarak alanınızdaki potansiyeliniz, birikimleriniz ve deneyimlerinize göre de imajınız şekillenir. Görüldüğü üzere kişisel imajın bileşenleri yalnızca görüntü olarak değil bütüncül bir yapıda karşımıza çıkıyor.

İş Hayatında Kişisel İmaj Yönetimi

İşe alınırken ya da terfi edilirken yalnızca sizin diplomanıza ya da tecrübenize bakılmıyor. Aynı zamanda davranış ve tutumlarınıza, giyiminize, iletişiminize ve görgü kurallarına da bakılıyor. Garanti Bankası’nın eski CEO’su Akın Öngör CEO olma aşamasında özenli giyimine, görgü kurallarına olan hâkimiyetine de bakıldığından bahsediyor. 

Gülümseyen bir yüz, olumlu enerji, özenli bir görünüm ve etkili dinleme mutlaka size artılar getirir. Agresif tutumlar, özensiz görünüm, dikkatsiz dinleme ve kendini övme olumsuz bir izlenim bırakır. Bunlar da sizin işe alımınızı etkiler.

İyi yönetilmiş kişisel imaj bize hem kariyer basamaklarını tırmanırken yardımcı olur hem de çevremizdeki insanların güvenini kazandırır. Başkalarının üzerinde bıraktığımız etkiyi daha olumlu ve güçlü kılar. Kendi özümüzden yola çıkarak işimiz ve kişiliğimiz doğrultusunda imajımızı oluşturursak özgünlüğe ulaşmış oluruz. Bu yolla güçlendirmeye çalıştığımız imajımız samimi, tutarlı ve doğal olur. Ancak bu sayede potansiyelimizi doğru ve etkili ifade etmiş oluruz.

Başarılı ve tutarlı imaj sahibiysek başkalarının zihninde olumlu yer ederiz. Fakat zihinlerde olumsuz yer edersek bu durum onların bize karşı negatif tutum sergilemelerine neden olabilir. Çünkü insanlar karar verirken imajımız onları yönlendirir. Potansiyelimizi etkili şekilde sunmak ve hayatımızı kolaylaştırmak için kişisel imajımızı gözden geçirmeliyiz derim ben.

YAZAR: GÜL GÜLEL

Kişisel İmaj Nedir?, Kendimizin ve başkalarının bizi algıladığı görüntüdür İmajın pozitif olması gülümseme yayır, negatif olması ise negatif hisler uyandırır, Pozitif bir imaj başkalarının bize olan bakışını olumlu hale getirir, olumsuz bir imaj ise negatif sonuçlar oluşturur, Kişisel İmaj Yönetimi, Yapılan değişikliklerle başkalarının bizi algılama biçimini olumlu ve güçlü bir hale getirmeye denir, Başkalarının üzerinde bıraktığımız etkiyi olumlu ve güçlü kılar, Kişisel İmajı Oluşturan Unsurlar, İmaj; karakter, iş ve sosyal konuma uygun davranışlar ve giyim tarzı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak şekillenir, Özgünlük ve uygunluk, etkili bir kişisel imaj oluşturmanın anahtarıdır, İş Hayatında Kişisel İmaj Yönetimi, İş alanında yapılan iş, tecrübe, davranışlar, giyim tarzı, iletişim yetenekleri ve görgü kurallarına hâkim olma durumu gibi çeşitli faktörler dikkate alınır, İyi yönetilmiş bir kişisel imaj, kariyer basamaklarını tırmanmayı ve iş hayatında başarıyı kolaylaştırır, İmaj Bileşenleri, Kişisel imajı oluşturan bileşenler arasında görüntü ve dış görünüş, konuşma şekli, beden dili, bilgi ve deneyim bulunmaktadır, Tüm bu bileşenlerin etkili yönetimi güçlü bir kişisel imaj oluşturur, İlk İzlenim, İlk izlenim, bir insanın hakkında oluşturduğu ilk düşüncedir ve genellikle kalıcıdır, İyi bir ilk izlenim, genellikle olumlu bir algı üzerinde etkili olur, Kişisel İmajın İnsanlarla İlişkilendirilmesi, Kişisel imaj oluştururken, ilişki içinde olduğumuz kişilerin beklentilerini göz önünde bulundurmak önemlidir, Bunu göz önünde bulundurmak, başarılı bir kişisel imaj oluşturmaya yardımcı olur, Kişisel İmaj ve Özgünlük, Kendi özümüzden yola çıkarak imajımızı oluşturduğumuzda, özgünlüğe ulaşmış oluruz, Özgünlük, kişisel imajın samimi, tutarlı ve doğal olmasını sağlar, Kişisel İmaj ve Karar Verme, Bir kişinin bize karşı tutumunu etkileyen önemli bir faktör, kişisel imajımızdır, İmajımız, başkalarının bize karşı tutumunu ve davranışlarını belirler
Kişisel imaj yönetimi imaj yönetimi iş yerinde imaj yönetimi kişisel imaj
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, büyüteçle aydınlatılmış ve düz bir yüzey üzerinde duran bir satranç taşını göstermektedir. Satranç taşı beyazdır ve tepesinde bir taç da dahil olmak üzere karmaşık detaylara sahiptir. Büyüteç yuvarlaktır ve yan tarafında bir sapı vardır. Merceği kavisli ve hafif renklidir, bu da satranç taşını hafifçe büyütüyormuş gibi görünmesini sağlar. Resmin arka planı bulanık ve nötr bir tonda. Bu görüntü, satranç taşının karmaşık detayları ile bardağın büyütme gücü arasındaki gerilimi yakalayarak oyunun önemini vurguluyor.
Kişisel Gelişim

İmaj Nedir? İmaj Yönetimi İçin 3 Seçenek

23 Aralık 2019
Ellerini uzatmış bir kişi bir gömleği açıyor ve altından bir tabela çıkıyor. Tabelada beyaz bir yüzey üzerinde siyah yazılar var. Gömlek kahverengi bir kumaştır ve kişi yumruğuyla tuttuğu fermuara odaklanmaktadır. Ön planda elin ve fermuarın yakın çekimi, arka planda ise tabelanın metni görülüyor. Kişi, metni ortaya çıkarmak için gömleği açma sürecinde gibi görünüyor.
Kişisel Markalaşma

Markalaşma Süreci ve İmaj

14 Haziran 2019
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
808464
Bu görselde bir beyaz tahtanın önünde portakallarla hokkabazlık yapan bir adam görülüyor. Beyaz tahtanın bir sınıf ortamının parçası olması muhtemeldir, bu da bu görüntünün bir yetenek yönetimi eğitim kursunu tasvir ettiğini düşündürmektedir. Adam muhtemelen bir eğitmen ve işyerinde beceri ve maharetin önemini gösteriyor. Ayrıca, üzerinde yazı olan bir tabela, odada yürüyen bir kişi ve üzerinde kalem olan beyaz bir masa var. Tüm bu öğeler adamın bir dersin ortasında olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bir kişinin poposunun yakın çekimi, portakal tutan bir elin bulanık görüntüsü, klasörlerden oluşan bir rafın önünde oturan bir kişi ve beyaz gölgeli beyaz bir aydınlatma armatürü var. Bu, eğitim kursunun önemini vurgulayan profesyonel bir atmosfere işaret ediyor. Dolayısıyla bu görsel, yetenek yönetimi eğitimi fikrini doğru bir şekilde aktarıyor.
4.6
(7)

Yetenek Yönetimi Eğitimi

7 Konu4 Saat
Bu, profesyonel iş kıyafeti giyen genç bir kadının fotoğrafı. Mavi duvarlı ve kahverengi halılı iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Kadının elleri cebinde ve duruşu kendinden emin ve dengeli. Koyu renk saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü hafifçe makyajlanmış. Lacivert bir takım elbise ceketi, altında beyaz bir bluz ve lacivert bir pantolon giyiyor. Siyah ayakkabıları cilalı ve ona sofistike bir görünüm veriyor. Gururlu ve kendinden emin görünüyor ve ifadesi sakin ve odaklanmış.Selin Tezel
1420464