AnasayfaBlogMotivasyon İçin 9 İpucu!
Motivasyon

Motivasyon İçin 9 İpucu!

06 Mayıs 2019
Genç bir kadın kollarını iki yana açmış, beyaz bir atlet giymiş halde duruyor. Kısa kahverengi saçları var ve yüzü hafifçe görünüyor. Kolları dirseklerinden hafifçe bükülmüş ve elleri birbirinden ayrılmış. Köşesinde bir pencere bulunan ten rengi bir duvarın önünde gri beton bir yüzey üzerinde durmaktadır. Dışarıda güneş parlıyor ve güneş ışığı kadının yüzünü ve kollarını aydınlatıyor. Kadının bakışları izleyiciye doğru yönelmiş, kendinden emin ve güçlü tavrını gösteriyor. Açık bir alanda duruyor ve önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
ÖzellikleriFaydalarıTeşvik Edici Fikirler
Harekete Geçirme KapasitesiEylemi başlatma ve hedeflere yönelme yeteneğiBelirli bir hedefe odaklanmak ve bu hedefe ulaşma yolunda adımlar atmak
Davranış Kontrolüİstenmeyen davranışların önüne geçme ve istenilen davranışları sergileme yeteneğiOlumlu davranışları pekiştirmek için öz-disiplin ve öz-denetim pratikleri yapmak
Hayat Kalitesini ArtırmaMutlu, sağlıklı ve başarılı bir hayat sürme şansıKendine bakım, sağlıklı yaşam tarzı ve kişisel gelişim aktivitelerine zaman ayırmak
Kendini Gerçekleştirmeİçsel tatmin ve kendinizin en iyi versiyonu olma hissiBireysel yetenek ve ilgi alanlarınızı geliştirmek ve potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak için fırsatlar aramak
Hedeflere UlaşmaBireysel ve profesyonel başarıyı maksimize etmeSıkı çalışma, sürekli öğrenme ve gelişim için açık bir zihin tutmak
Yüksek Öz-GüvenDaha pozitif bir yaşam algısı ve genel öz-yeterlilik hissiKişisel ve profesyonel başarılarınızı kutlamak ve başarılarınızı başkalarına anlatmak
Sürekli ÖğrenmeBilişsel yeteneklerin ve bilgi tabanının genişlemesiHer gün yeni bir şey öğrenmek ve bilgiye değer veren bir toplum oluşturmak
Öz-DisiplinDaha düzenli ve kontrollü bir yaşam biçimiStres yönetimi ve zaman yönetimi tekniklerine hakim olmak
Sosyal EtkileşimDaha tatmin edici ve destekleyici sosyal bağlantılarİyi ilişkiler kurmak ve sürdürmek için etkili iletişim becerileri geliştirmek
Düşük Stres SeviyeleriDaha iyi sağlık ve genel yaşam kalitesiDüzenli dinlenme ve rahatlama zamanlarına öncelik vermek ve olumlu düşünme tekniklerini uygulamak

Motivasyon; başarılı ve kendini seven insanların neredeyse hepsinde görülen ortak özelliktir. Bu özellik sizi harekete geçirmeyi, davranışlarınızı kontrol altına almayı, hayat kalitenizi artırmayı ve en önemlisi de kendinizi gerçekleştirmeyi sağlar. Hadi gelin hep birlikte bu yolda neler yapmamız gerektiğine bir göz atalım.

 

Kendinizi Keşfedin

Dünyada yeteneklerine, ilgi ve merakına göre varyasyon gösteren milyarlarca insan vardır. Bunca çeşitliliğin arasında ‘sizi siz yapanı’ bulun. Motivasyon kaynağınız en başta kendiniz olun. Unutmayın ki, yeteneksiz insan yoktur, yeteneğini henüz keşfedememiş insan vardır. Keşfedin! Belki çok güzel yemek yapıyorsunuz, belki harika bir müzik kulağınız var, belki de spor alanında yeteneklisiniz. Bu yüzden de özelliklerinize göre bir işte çalışmak belki tam size göredir. Yeteneklerinizi keşfetmeye kişisel gelişim eğitimleri veya iletişim eğitimleri alarak başlayabilirsiniz. Zamanınızı boşuna harcamak yerine bu tarz eğitimler almak kendinizi geliştirmeniz için faydalı olacaktır. Kendinizi keşfedin ve bunu yaparken de dikkate alacağınız şey; eylemin büyüklüğü değil, sizin için ne anlama geldiği olsun. 

Amaç Edinin

Başarısızlığın, motivasyon düşüklüğünün, mutsuzluğun hatta yalnızlığın bile sebeplerinden biri amaçsızlıktır. Sizi harekete geçirmek için en önemli kural kendinize amaç edinmektir. Her güne amacınız için adım adım ilerleten, ufak ya da büyük uğraşlar bularak başlayın. Gününüzü de bu uğraşları genişleterek, ilerleterek geçirin. Böylece günün sonunda yaptıklarınızı düşündüğünüzde, içinizin daha rahat olacağını hissedeceksiniz.

Pozitif Olun

Sadece bardağın dolu tarafını görün, demekle olmaz; pozitif olmayı alışkanlık haline getirin. Gerekiyorsa yapışkanlı bir not kâğıdına bunu yazın. Aynanıza yapıştırın. Sizi her ne motive edebilirse onunla güne başlayın. Mizahî yönünüzü geliştirip sizi eğlendirebilecek şeyler okuyun veya izleyin.

Hazırlıklı ve Çözüm Odaklı Olun

Hayat, koşuşturmanın ve kötü deneyimlerin yanında; mutlu olabildiğimiz ‘‘anlardan’’ ibaret. Unutmayın; dünyanın diyalektiğinde iyinin yanında kötü de vardır. Rehavete kapılmak yerine mutlu anlarınızı nasıl çoğaltabileceğinizi planlayın. Sorunun bir parçası olmak yerine çözümün bir parçası olun. 

Düzenli ve Programlı Olun

Odanıza bir bakın. Masanıza ya da ofisinize... Sizi rahatsız eden bir şeyler yok mu? Koltuğun üzerindeki kıyafetler, yenmiş çikolata paketleri, dağınık kağıtlar... Yeterince motivasyon düşürücü değil mi? İnsan beyni düzene ve düzenli çalışmaya yatkındır. Bu durum bozulduğunda yaşanan motivasyon düşüklüğü, yapacağınız diğer işlerinizde de sizi olumsuz etkileyecektir. Kalkın ve bir müzik açarak çalışma masanızı düzenleyin, nelerin değişeceğini görün. Daha düzenli ve programlı olmak için zaman yönetimi eğitimi almanızın büyük bir faydası olacaktır. 

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

Hayal Kurun

Gece yattığınızda uykuya dalarken, amacınız her ne ise o konuda başarılı olduğunuzu düşünün. Örneğin; birkaç ay sonraki sınavınızın başarıyla geçtiğini, istediğiniz okula hak kazandığınızı ya da verdiğiniz kiloların işe yaradığını düşünün. Artık o pantolona girebiliyorsunuz. Hayallerinizde olan şey, neden gerçekleşmesin? Yeni bir dil öğrenmek istiyorsunuz diyelim, programınızı buna göre düzenleyerek yabancı dil eğitimleri almaya başlayabilirsiniz. 

Bahaneleri Bırakın

Unutmayın ki sizi yolunuzdan alıkoyacak olan her şey bahanedir. Bu yüzden onları bir kenara bırakıp odak yönünüzü değiştirin. Üşenmek yerine, faydalı olmaya çalışın. Kendinize yeni işler yaratın. 

Araştırın, inceleyin, izleyin! 

başarı hikayeleri, motive edecek filmler veya diziler sizin için motivasyon kaynağı olabilir. hem bu sayede pasif zamanlarınızı bu gibi aktivitelerle aktif hâle getirebilirsiniz. aynı zamanda da, size sanatsal faaliyetlerde bulunma fırsatı verir. sanat ise insanı özel ve güçlü kılar.

Örgütlenin! 

Son olarak; unutmayın ki paylaşmak çok önemlidir. Acıları paylaştıkça azaltır, sevinçleri paylaştıkça çoğaltırız. Motivasyon için de paylaşmak önemlidir. Arkadaş çevresi, aile üyeleri ya da amacınızla aynı yolda giden diğer insanları keşfederek örgütlenebilirsiniz. Sosyalleşmek de kişinin kendini gerçekleştirmesinde müthiş bir motivasyon kaynağıdır.

Motivasyon Nedir?

Motivasyon; başarılı ve kendini seven insanların neredeyse hepsinde görülen ortak özelliktir. Bu özellik sizi harekete geçirmeyi, davranışlarınızı kontrol altına almayı, hayat kalitenizi artırmayı ve en önemlisi de kendinizi gerçekleştirmeyi sağlar.

Kendini Keşfetmek Motivasyon İçin Neden Önemlidir?

Motivasyon kaynağınız en başta kendiniz olun. Unutmayın ki, yeteneksiz insan yoktur, yeteneğini henüz keşfedememiş insan vardır. Keşfedin! Belki çok güzel yemek yapıyorsunuz, belki harika bir müzik kulağınız var, belki de spor alanında yeteneklisiniz. Bu yüzden de özelliklerinize göre bir işte çalışmak belki tam size göredir. 

Amaç Edinmek Motivasyon Kaynağı Mıdır?

Başarısızlığın, motivasyon düşüklüğünün, mutsuzluğun hatta yalnızlığın bile sebeplerinden biri amaçsızlıktır. Sizi harekete geçirmek için en önemli kural kendinize amaç edinmektir. Her güne amacınız için adım adım ilerleten, ufak ya da büyük uğraşlar bularak başlayın.

Yazar: Meltem Yakışır

Harekete Geçirme Kapasitesi, Eylemi başlatma ve hedeflere yönelme yeteneği, Belirli bir hedefe odaklanmak ve bu hedefe ulaşma yolunda adımlar atmak, Davranış Kontrolü, İstenmeyen davranışların önüne geçme ve istenilen davranışları sergileme yeteneği, Olumlu davranışları pekiştirmek için öz-disiplin ve öz-denetim pratikleri yapmak, Hayat Kalitesini Artırma, Mutlu, sağlıklı ve başarılı bir hayat sürme şansı, Kendine bakım, sağlıklı yaşam tarzı ve kişisel gelişim aktivitelerine zaman ayırmak, Kendini Gerçekleştirme, İçsel tatmin ve kendinizin en iyi versiyonu olma hissi, Bireysel yetenek ve ilgi alanlarınızı geliştirmek ve potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak için fırsatlar aramak, Hedeflere Ulaşma, Bireysel ve profesyonel başarıyı maksimize etme, Sıkı çalışma, sürekli öğrenme ve gelişim için açık bir zihin tutmak, Yüksek Öz-Güven, Daha pozitif bir yaşam algısı ve genel öz-yeterlilik hissi, Kişisel ve profesyonel başarılarınızı kutlamak ve başarılarınızı başkalarına anlatmak, Sürekli Öğrenme, Bilişsel yeteneklerin ve bilgi tabanının genişlemesi, Her gün yeni bir şey öğrenmek ve bilgiye değer veren bir toplum oluşturmak, Öz-Disiplin, Daha düzenli ve kontrollü bir yaşam biçimi, Stres yönetimi ve zaman yönetimi tekniklerine hakim olmak, Sosyal Etkileşim, Daha tatmin edici ve destekleyici sosyal bağlantılar, İyi ilişkiler kurmak ve sürdürmek için etkili iletişim becerileri geliştirmek, Düşük Stres Seviyeleri, Daha iyi sağlık ve genel yaşam kalitesi, Düzenli dinlenme ve rahatlama zamanlarına öncelik vermek ve olumlu düşünme tekniklerini uygulamak
motivasyon kişisel gelişim eğitimleri yabancı dil eğitimleri motivasyon teknikleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.