AnasayfaBlogEtkili Zaman Yönetimi Taktikleri
Zaman Yönetimi

Etkili Zaman Yönetimi Taktikleri

04 Kasım 2019
Bir grup saat, bir dizüstü bilgisayarın önünde bir sıra halinde dizilmiştir. En öndeki saat, siyah kadranlı ve beyaz çerçeveli gümüş bir analog saattir. Dizüstü bilgisayarın sol tarafında beyaz kadranlı ve üç gümüş düğmeli siyah bir kronometre bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarın sağında siyah kadranlı ve gümüş ibreli altın bir saat bulunmaktadır. Bunların arkasında daha küçük, siyah yüzlü, gümüş ibreli ve üstünde küçük siyah beyaz bir logo bulunan ikinci bir altın saat yer almaktadır. Arka planda daha da küçük, beyaz yüzlü ve siyah ibreli üçüncü bir saat var. Tüm saatler aynı saate ayarlanmıştır.
TaktikAçıklamaÖrnek
İrili Ufaklı Çiçekli Vazo TaktiğiÖncelikle önemli ve büyük işlerin halledilmesi gerektiği anlatılan bir taktik.Edebiyat sınavı için ders çalışmak gibi önemli bir işi halleder ve daha sonraı küçük işlerle yani film izlemek ile günü süsler.
Önce Büyük Sonra Küçük İşlerÖncelikli olarak daha büyük ve önemli işlerin tamamlanması gerektiği anlatılır.Önemli bir edebiyat sınavı için ders çalışıldıktan sonra, roman okuma veya film izleme gibi kişisel aktivitelere zaman ayrılır.
Kendine Zaman ve Ödül VerBelli bir zaman diliminde belirli bir işi tamamlamak için kendine süre verme ve bu süreyi kullanarak işi tamamlama taktiği.2 saat boyunca ders çalışma ve bunu başarıyla tamamladıktan sonra kendini bir paket çikolata ile ödüllendirme.
Yaz, Çiz, KaralaYapılan işlerin listelendiği ve tamamlanan işlerin çizildiği bir taktik. Bu taktik, işleri somut bir şekilde görme ve tamamlanması gerekenleri belirleme imkanı verir.Edebiyat dersi çalışıldı, roman okundu ve film izlendi gibi işleri bir liste oluşturarak izleme ve tamamlandıkça çizerek motivasyon sağlama.
Süre ve Ödül VermekBelirlenen süre boyunca tamamlanan iş sonrası kendine ödül verilmesi şeklinde bir taktik. Bu, motivasyonu artırır ve odaklanmayı sağlar.Ders çalışma, projenin tamamlanması ve ardından küçük bir mola verme ya da sevilen bir aktiviteyi yapma.
Vazo TaktiğiÖnce büyük, sonrasında küçük işlerin tamamlanması taktiği. Önceliklerin belirlenmesi üzerine odaklanılır.Öncelikle büyük bir iş olan ders çalışmayı tamamlayarak, sonrasında küçük işler olan film izleme veya roman okumaya zaman ayırma.
İşleri Listeyle YönetmeYapılacak işleri listeleyerek, işlerin tamamlanması sonucu listeyi güncelleme. Bu işlerin takibini kolaylaştırır.Bir edebiyat sınavına çalışma, bir roman okuma ve bir film izleme gibi işleri listeleyip tamamlandığında işaretlenme.
Kendine Ödül VermeBelirli bir işi tamamladıktan sonra, bu işi tamamlama başarısını kişisel bir ödülle kutlama taktiği.Bir sınavdan iyi bir not almak için çalışma ve sonrasında bu başarıyı tatlı bir ödülle kutlama.
Zaman Yönetimi TaktiğiGün içerisinde belirli bir süre zarfında yapılması gereken işlerin tamamlanması için belli bir zaman dilimine sahip olma.Ders çalışmak için 2 saat, roman okumak için 1 saat gibi belirli bir zaman diliminde belirli işleri tamamlama.
İşleri Sıralama TaktiğiYapılacak işleri önem sırasına göre ayarlama ve bu sıraya göre işleri tamamlama taktiği.Öncelikle ders çalışma, sonrasında film izleme ve en son roman okuma gibi işleri sıralama.

Günümüz iş ve okul dünyasının yoğunluğunda hepimizin yönetmekte zorlandığı bir şey var: zaman. Herkes bir günde 24 saate sahipse, bazılarımız hiçbir şey yetiştiremiyorken, bazılarımız nasıl müthiş işler çıkarabiliyor? Cevabı zaman yönetimi. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Zaman Nasıl Yönetilir?

Zaman, durmaksızın akan ve aşındırdığı topraktan alüvyon taşıyan bir akarsuya benzer. Sadece geçmekle kalmaz, geçerken pek çok şey de götürür. Peki, biz onu nerede, nasıl yakalayabiliriz? Yakalayamayız. Zaman, durdurulabilir ya da elle tutulur bir şey değildir. Öğrenmemiz gereken şey, zamanla birlikte akmaktır. 

İrili Ufaklı Çiçekli Vazo Taktiği

Zaman yönetimi taktiklerine küçük bir örnekle başlayabiliriz. Gerekli malzemeler; bir vazo ve büyüklü küçüklü çiçekler. Vazoya çiçekleri yerleştirmenizi istesem önce hangi boyuttan başlarsınız? Önce kısa boylu, cılız çiçekleri vazoya koyarsanız, kocaman vazo ve küçücük çiçekler hoş olmayan bir görüntü sunacaktır. Bunu kime gösterirseniz gösterin, yakışmadığını söyler ve görüntü kimsenin içine sinmez. 

Üstelik daha sonra üzerine eklenecek büyük çiçekler onların gözükmesini engelleyecek ve onları ezecektir. Bir de tam tersini deneyelim. Önce büyük çiçekleri vazoya yerleştirirsek güzel bir görüntü elde ederiz. Büyük çiçeklerin aralarına ise küçük çiçekleri ekleyerek görüntüyü tamamlar ve bütün çiçekleri de değerlendirmiş oluruz.

Önce Büyük Sonra Küçük İşler

Bir günümüzü yani 24 saati bu vazoya benzetecek olursak çiçekler de yapacağımız işler konumunda olur. Önce büyük, önemli işlerimizi hallederek vazoda güzel bir görüntü elde ederiz. Herkesin büyük çiçekli vazo görüntüsü karşısında hoşnut olacağı gibi biz de büyük işlerimizi halledince bir rahatlığa kavuşuruz. Ardından irili ufaklı işlerimizle günü süsler ve kendimizi daha da mutlu ederiz. 

Somut bir örnekle devam edelim: Önümde 24 saat var. Edebiyat sınavı için ders çalışmam gerek. Aynı zamanda yarım kalan romanımı bitirmek ve uzun zamandır aklımda olan merak ettiğim bir filmi izlemek istiyorum. Burada büyük çiçek sınava çalışmak. Önce bu işi halleder ve güzel bir görüntü elde edersem, vazoyu daha da süslemek için bir film izleyebilir yahut romanımdan birkaç sayfa daha ilerleyebilirim. Elbette küçük çiçeklerin hepsini aynı günde vazoya eklemek zorunda değiliz. Nasıl olsa vazoya büyük çiçek eklendi mi görüntü güzeldir. Bütün küçük çiçekleri aynı günde eklemek yerine, iki üç güne paylaştırarak yavaş yavaş ekleyebiliriz. 

Kendine Zaman ve Ödül Ver

Bu başlıktan kastettiğim akışa bırakıp kendinizi salmanız değil. Kendinize gerçekten somut bir zaman verin. Yapmanız gereken bir iş varsa, işin uygunluğuna göre bir süre belirleyin ve o süre dolana kadar tüm gücünüzü, konsantrasyonunuzu ve enerjinizi o işe verin. Kendinizi bu yarışa sokmak bölünmeden iyi bir performansla iş çıkarmanızı sağlayacaktır. 

Süre dolduğunda işiniz bitmiş olsa da olmasa da sözünüzde durup o süre zarfında tüm gayretinizle çalıştığınız için kendinize ödül verin. Bu ödül kişiden kişiye göre bir paket çikolata ya da bir müzik molası gibi değişiklikler gösterebilir. Sonra başa sarıp yine kendimize süre ve ödül vereceğiz. 

Yaz, Çiz, Karala

Özellikle çok sayıda yapacağınız işler olduğu günlerde bir liste hazırlayabilirsiniz. Yukarıda okuduğunuz veya kendi geliştirdiğiniz taktiklerle bitirdiğiniz işleri bu listeden çizin, karalayın. Listede azalan işleri görmek sizi bir sonraki iş için heyecanlandıracak ve motive edecektir. 

Aynı zamanda işleri somut bir şekilde karşınızda görmek, onları zihninizde daha sağlam bir yerde konumlandırmanızı sağlar. Elbette zaman yönetiminin sınırı yok. İşlerinize odaklandıkça farklı taktikler bulduğunuzu göreceksiniz. Hepimiz bir günde 24 saate sahibiz sadece bazılarımız çiçekleri vazoya nasıl yerleştireceğini iyi biliyor.

Yazar: Neslihan Demirhan

İrili Ufaklı Çiçekli Vazo Taktiği, Öncelikle önemli ve büyük işlerin halledilmesi gerektiği anlatılan bir taktik, Edebiyat sınavı için ders çalışmak gibi önemli bir işi halleder ve daha sonraı küçük işlerle yani film izlemek ile günü süsler, Önce Büyük Sonra Küçük İşler, Öncelikli olarak daha büyük ve önemli işlerin tamamlanması gerektiği anlatılır, Önemli bir edebiyat sınavı için ders çalışıldıktan sonra, roman okuma veya film izleme gibi kişisel aktivitelere zaman ayrılır, Kendine Zaman ve Ödül Ver, Belli bir zaman diliminde belirli bir işi tamamlamak için kendine süre verme ve bu süreyi kullanarak işi tamamlama taktiği, 2 saat boyunca ders çalışma ve bunu başarıyla tamamladıktan sonra kendini bir paket çikolata ile ödüllendirme, Yaz, Çiz, Karala, Yapılan işlerin listelendiği ve tamamlanan işlerin çizildiği bir taktik Bu taktik, işleri somut bir şekilde görme ve tamamlanması gerekenleri belirleme imkanı verir, Edebiyat dersi çalışıldı, roman okundu ve film izlendi gibi işleri bir liste oluşturarak izleme ve tamamlandıkça çizerek motivasyon sağlama, Süre ve Ödül Vermek, Belirlenen süre boyunca tamamlanan iş sonrası kendine ödül verilmesi şeklinde bir taktik Bu, motivasyonu artırır ve odaklanmayı sağlar, Ders çalışma, projenin tamamlanması ve ardından küçük bir mola verme ya da sevilen bir aktiviteyi yapma, Vazo Taktiği, Önce büyük, sonrasında küçük işlerin tamamlanması taktiği Önceliklerin belirlenmesi üzerine odaklanılır, Öncelikle büyük bir iş olan ders çalışmayı tamamlayarak, sonrasında küçük işler olan film izleme veya roman okumaya zaman ayırma, İşleri Listeyle Yönetme, Yapılacak işleri listeleyerek, işlerin tamamlanması sonucu listeyi güncelleme Bu işlerin takibini kolaylaştırır, Bir edebiyat sınavına çalışma, bir roman okuma ve bir film izleme gibi işleri listeleyip tamamlandığında işaretlenme, Kendine Ödül Verme, Belirli bir işi tamamladıktan sonra, bu işi tamamlama başarısını kişisel bir ödülle kutlama taktiği, Bir sınavdan iyi bir not almak için çalışma ve sonrasında bu başarıyı tatlı bir ödülle kutlama, Zaman Yönetimi Taktiği, Gün içerisinde belirli bir süre zarfında yapılması gereken işlerin tamamlanması için belli bir zaman dilimine sahip olma, Ders çalışmak için 2 saat, roman okumak için 1 saat gibi belirli bir zaman diliminde belirli işleri tamamlama, İşleri Sıralama Taktiği, Yapılacak işleri önem sırasına göre ayarlama ve bu sıraya göre işleri tamamlama taktiği, Öncelikle ders çalışma, sonrasında film izleme ve en son roman okuma gibi işleri sıralama
en etkili zaman yönetimi taktikleri en etkili zaman yönetimi teknikleri zaman yönetimi eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, beyaz ibreleri ve siyah yüzü olan bir saatin görüntüsüdür. Roma rakamları, zamanı I'den XII'ye kadar beş dakikalık artışlarla göstermek için kullanılmıştır. Saat ahşap bir masanın üzerinde durmaktadır ve arka planda küçük bir pencere vardır. Pencere açık ve doğal ışığın odaya girmesine izin vererek yumuşak, ortam atmosferi yaratıyor. Ön planda, içinde bir buket pembe gül bulunan bir vazo görülüyor. Görüntünün merkezinde yer alan saatin Roma rakamları ve akrep ve yelkovanı koyu arka planda göze çarpıyor.
Zaman Yönetimi

Etkin Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?

03 Ekim 2019
Koyu renkli ahşap bir masanın üzerinde, siyah çerçeveyle çevrili, beyaz yüzlü, siyah beyaz bir saat durmaktadır. Yanında çeşitli renklerde kalemlerle dolu file bir kap ve kılıf içinde siyah bir kalem var. Ön planda siyah zemin üzerinde tek bir beyaz harf var. Saatin, saat üç ve on ikiyi gösteren iki ince metal ibresi ve ortasında küçük yuvarlak bir kadranı vardır. Sağ tarafta ince metal çerçeveli ve pembe camlı bir çift gözlük var. Masadan ve nesnelerden yansıyan ışık sahneye sıcak sarı bir renk veriyor.
Zaman Yönetimi

Popüler Zaman Yönetimi Teknikleri

10 Mayıs 2020
Beyaz ceketli ve gözlüklü bir kadın çerçevenin ortasında duruyor. Açık kahverengi saçları var ve gözleri görünmüyor. Çerçevesinde sarı renk olan bir gözlük takıyor. Önü fermuarlı beyaz bir ceket giyiyor. Ceketin birkaç cebi var ve yakası göze çarpıyor. Solunda beyaz metinli yeşil bir tabela var. Sağında, üzerinde pembe ve sarı bir boynuz bulunan bir dizüstü bilgisayar var. Daha sağda, içinde bitki olan bir saksı var. Ayrıca, sağ üst köşede bir takvim var. Son olarak, sağ alt köşede bir kişinin gözlerinin yakın çekimi görülebilir.
Satış - Pazarlama

Pazarlama Taktikleri Nelerdir?

26 Ekim 2021