Muhasebenin ilk basamağı olan ön muhasebe, kurumların finansal yönetimini sağlayan her konuyu kapsar. Muhasebenin bir bölümünü yapabilen kişiler, çalıştıkları şirketin gelir-gider hesaplamalarından sorumludur. Sürdürülebilir bir yönetimin gerekliliklerini sağlayan ön muhasebe, şirket bünyesinde tutulur. Kurumun bütün giderlerini tutan Ön Muhasebe Elemanları, rutin finansal operasyonları gerçekleştirir. Bu alan ile kurumların mali konularını takip etmek kolaylaşır.
Ödeme, tahsilat, kısa banka hesabı ve masrafların takibi, ön muhasebe işlemleri arasında yer alır. Fatura düzenlenmelerini de yapan çalışanlar, muhasebe kayıt sistemlerine ön hazırlık aşamasında görev alır. Belgeleri düzenleyip takip den kişiler, temel işlemleri gerçekleştirir. Böylece, işletme ve işletmenin muhasebesine destek olur. Küçük, orta ve büyük işletmelerde görevlendirilen Ön Muhasebe Elemanı, elektronik ortamda Excel ile çalışır. Düzenli ve hatasız bir çalışma sistemi, kurumların finansal durumunu korur. Eksik veri kaydı ve kayıtlarda kayma gibi yanlışlıklar, kurumun cezalandırılmasına neden olabileceği için Ön Muhasebe Elemanı, olası hataların önüne geçer. Profesyoneller, çalıştıkları şirketin mali durumunu iyileştirmeye yardımcı olur. Bu içerik ile size Ön Muhasebe Elemanı olarak çalışmanın anlamını ve mesleğin detaylarını aktaracağım.
Ön Muhasebe Elemanı; şirketlerin finansal yönetimi ile ilgilenen kişilere verilen mesleki bir unvandır. Kasa, çek, banka ya da irsaliye takibi gibi rutin işlerini gerçekleştirir. Evrakların dosyalanması, arşivlenmesi ve takip edilmesi gibi sorumlulukları bulunmaktadır. Kurumların muhasebe departmanlarına destek olur. Kurum ve kuruluşların temel muhasebe zeminini hazırlar. Çeşitli ön muhasebe yazılımları ile hatasız işlem yaparlar. Bu tür işlemleri, şirket sahibi ya da şirket tarafından görevlendirilen çalışanlar gerçekleştirir.
Günlük finansal işlemlerin düzenli bir şekilde olmasını sağlar. Kişiler, bağlı oldukları firmaların mali durumunda düzeltmeler yapar. Adaylar, çeşitli eğitimleri tamamladıktan sonra kurumlarda çalışabilir. Şirketler için önemli bir yere sahip olan Ön Muhasebe Elemanları, tahsilat işlemlerini de gerçekleştirir. Fatura işlenmesinden ödeme adımına ve işletmedeki nakit akışına kadar kayıt altına alınma sürecinde görev alır. Özenli bir çalışma gerektiren bu meslek kolu, muhasebe bölümünün iş yükünü azaltır.
Ön Muhasebe Elemanı; küçük, orta ya da büyük işletmelerin muhasebe birimlerinde görev alır. Günlük rutini, temel finansal işlemlerden meydana gelir. Asıl muhasebe işlemlerinin ön girdilerini hazırlayan çalışanlar, yüksek ve yoğun iş temposu içerisinde çalışır. Hatalı vergi hesaplaması ve yanlış faturalandırma gibi olası sorunlara engel olan çalışanlar, aylık bordro ve stok takibinde bulunduğu geniş bir görev kapsamına sahiptir. Ön Muhasebe Elemanının sorumlulukları şöyledir;
Ön Muhasebe Elemanı, çalıştığı kurumun genel muhasebe bölümüne ön hazırlık yapar. Ticari faaliyetlerde ön plana çıkmak isteyen kurumlar tarafından tercih edilir. Belgeleri ilgili alanlara göre sınıflandırıp personel dosyalarını düzenler. Kurumun gelir ve gider tablolarını, ödeme ve fatura kesim tarihlerini tutar. Şirketin finansal durumunun yönetimini titizlilikle gerçekleştirir. Dosyalama, raporlama ve arşivleme görevlerini özenli bir şekilde yerine getirirler. Ayrıca, çeşitli ön muhasebe yazılımlarını kullanarak iş yükünü hafifletir. Ön Muhasebe Elemanının maaşı; bağlı olduğu kurumun ölçeğine, görevlerine, bilgi ve deneyimine göre farklılık gösterir.
Genel olarak, Ön Muhasebe Elemanının maaş aralığı şöyle;
Çalışanlar tecrübelerini artırıp çeşitli sertifika eğitimlerine katılarak mesleki gelişimlerine katkıda bulunabilir. Pozisyonlarını yükselterek kariyer basamaklarında güvenli adımlarla yürüyebilirler.
Ön Muhasebe adayları, muhasebe eğitimi alarak mesleğe ilk adımı atar. Öncelikle, meslek liselerinin Muhasebe alanı ile ilgili bölümlerinden mezun olabilirsiniz. Belirli bir süre staj gördükten sonra uygulamalı bir şekilde deneyim kazanabilirsiniz. Üniversite eğitimini Muhasebe ve Veri Uygulamaları, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Muhasebe ve Denetim gibi ön lisans ve lisans programları ile tamamlayabilirsiniz. Ayrıca, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün Finansal Okuryazarlık ve Ön Muhasebe eğitimi ile gelişiminize devam edebilirsiniz. Microsoft Office, Netsis ve Logo gibi programlar hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir.
Ön Muhasebe Elemanında bulunması gereken özellikler aşağıda yer almaktadır:
Ön Muhasebe Elemanı Nedir?
Kurumların finansal durumu ile ilgilenen meslek çalışanlarına Ön Muhasebe Elemanı denir. Belgelerin düzenlenmesinden takibine kadar pek çok alandan sorumludur. Fatura kesim tarihlerini denetleyerek olası hatalara engel olur.
Ön Muhasebe Elemanının Görevleri Nelerdir?
Ön Muhasebe Elemanı birçok alan ile ilgilenerek genel muhasebe birimine ön hazırlık yapar. Yoğun bir iş temposu içerisinde çalışan adaylar, günlük işleri yerine getirir. Düzenleme, dosyalama ve arşivleme rutinleri ile görevlendirilir.
Ön Muhasebe Elemanında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?
Adaylar, lise veya üniversite eğitimini tamamlayarak mesleğe adım atar. Sertifika programları ile de mesleki gelişimlerine devam edebilirler. Sabır ve dikkat gibi kişisel özelliklerini mesleki deneyimleri ile birleştirerek pozisyonlarını yükseltebilirler.