AnasayfaBlogOyun Ablası Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Oyun Ablası Nedir? Ne İş Yapar?

01 Temmuz 2021
Bir kadın ve bir erkek çocuk beyaz bir kanepede oturmuş masa oyunu oynamaktadır. Kadın bir elinde bir küp, diğer elinde bir deste kâğıt tutmaktadır. Oğlan ise bir elinde telefon, diğerinde oyun tutuyor. Arkalarında baklava desenli renkli bir yorgan var. Ön planda mor bir yastığın yakın çekimi ve bir insanın kafasının bulanık görüntüsü var. Arka plan beyaz örtülü beyaz bir kanepeyle doludur. Bu, birlikte sessiz bir anın tadını çıkaran insanların mükemmel bir örneğidir.
Oyun Ablasının TanımıOyun Ablasının GörevleriOyun Ablasının Özellikleri
Çocukların sosyal ve kültürel gelişiminde etkili olan; çocuğa eğitim, oyun ve destek sağlayan kişi.Çocukların bilişsel ve motor becerilerini geliştirirken aynı zamanda eğitim verir ve onların sosyallesmelerini sağlar.Çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olan, çocuğun ilgi alanlarını keşfetmeye yardımcı olan ve ailelere danışmanlık yapabilen kişi.
Çocukları hayata hazırlayan, çocuk eğitiminde uzman kişidir.Çocukların yaratıcılık ve başarı güdüsünü tetikler, spor ve kültürel aktivitelerle yeteneklerini pekiştirir.Çocuk psikolojisi ve pedagojik konular hakkında bilgi sahip olan kişi.
Çocuğun eğitim, oyun ve sosyal yaşamına destek olurken aynı zamanda aileye danışmanlık yapan kişi.Çocuğun oyun ihtiyacını karşılar, ilgi alanlarını belirler ve yabancı dil eğitimine katkıda bulunur.Çocukların bireysel gelişimlerini destekler, eğitim ve oyun konularında deneyimli olan kişi.
Çocukların gelişimine ve eğitimine önemli katkılar sağlayan, çocuk psikolojisi konusunda bilgili kişi.Çocuğun okul başarısını yükseltir, duygusal durumlarına yardımcı olur ve çocukların olumlu değişimler göstermeleri için çalışır.Çocuğun yaşına ve gelişimine uygun eğitim ve oyun etkinliklerini organize edebilen kişi.
Çocuğun yaşamına ve gelişim sürecine eğitimle ve oyunla ekleyen kişi.Çocuklara tuvaletten yemeğe kadar her türlü eğitimi verir, çocuklar ile ev içi ya da dışında oyun oynayarak zaman geçirir.Çocuğun gelişimini ve eğitimini destekleyen, çocuğun ihtiyacı olan oyun ve eğitim programlarını düzenleyebilen kişi.

Gün geçtikçe popülerliği artan oyun ablası mesleği, okul öncesinde önemli olduğu gibi okul yıllarında da çocukların gelişimlerine katkıda bulunur. Bakıcı ile karıştırılan bu meslek, sanılanın aksine geniş bir görev kapsamına sahiptir. Birbirinden farklı işlerle ilgilenirler. Bakıcı, çocuğun bakımı ve güvenliğinden sorumluyken oyun ablası, sosyal ve kültürel gelişiminde etkilidir. Bir çeşit eğitmen olarak da görülebilir. Çocukların psikolojik ve fiziksel gelişimlerini olumlu yönde etkilerler. Anne ve babaların zaman bulamadığı durumlarda, yardımlarına yetişir. Onların çeşitli aktiviteler ile sosyalleşmelerini sağlayan oyun ablaları, çocuğa ve ebeveynine destek olur. 

Tatil dönemlerinde dahi, anne ve babaya yardımcı olmak için görevlendirilirler. İlgili eğitim ve tecrübeye sahip olan kişiler, çocuk gelişimi açısından büyük bir rol oynar. Çocukları okula hazırlayan oyun ablaları, spor ve kültürden bilim ve sanata kadar her konuda teşvik edici bir görev üstlenir. Onları her anlamda geliştiren profesyoneller, yeteneklerini keşfetmelerine de yardımcı olur. Çocukların eksikliklerini ve ilgi alanlarını tespit eder. Keyifli ve verimli zaman geçirmelerini sağlar. Hem bir arkadaş hem de öğretmen gibi destek olarak sosyal hayatlarında etkili olur.

Oyun Ablası Nedir?

Çocukları hayata hazırlayan ilk kişiler arasında yer alır. Oyun Ablası, çocuk eğitiminde uzman olan kişiler arasından tercih edilir. Çocuk psikolojisi hakkında bilgi sahibi olan kişiler, onların günlük hayatlarına önemli ölçüde yardımcı olur. Çocuklara pedagojik altyapıları ile yaklaşan uzmanlar, nitelikli ve kontrollü arkadaşlık kurar. Bilişsel ve motor becerilerinin ilerlemesine destek olan oyun ablaları, eğitim vermesi ile birlikte oyun oynayarak keyifli zaman geçirmelerini sağlar.

Birbirinden farklı yaş gruplarında bulunan çocukların gelişimine katkıda bulunur. Oyun Ablaları, çocukların yaratıcılık ve başarı güdüsünü tetikler. Ailelerin yoğun iş temposunda kurtarıcı görevi görür. Spor aktiviteleri ile yeteneklerini pekiştiren kişiler, satranç gibi oyunlarla da zihinsel gelişimlerini etkiler. Çocukların yaşlarına uygun etkinlikler planlayarak sorunlarına ışık tutar. Sevgi ve ilgi ile sorumluluklarını yerine getiren kişilerdir. Günlük hayatın artan temposuna karşı ebeveynlerin en önemli yardımcısıdır. Onların yetemediği zamanlarda, el uzatan oyun ablaları, bilgi ve deneyimleri ile kendilerini gösterirler.

Oyun Ablası Ne İş Yapar?

Oyun ve eğitimin çocukların ihtiyacı olduğu gerçeğini savunurlar. Çocuğun durumuna uygun çalışma programları düzenleyerek verimli saatler geçirmelerine yardımcı olurlar. Ebeveynlerin istek ve beklentileri doğrultusunda hareket eden kişiler, okul başarılarının yükselmesini sağlar. Çocuklarınızın ilgi alanlarına uygun bir oyun ablası ile çalışabilirsiniz. Onlarla zaman geçirdiği sürece, nitelikli ve yararlı bir arkadaş olur. Oyun ablalarının sorumlulukları, sizin ve çocuğunuzun ihtiyaçları çerçevesinde belirlenir.

Oyun ablalarının görevleri şöyle;

  • Çocukların oyun oynamasını sağlar. Böylece, çocuklara kişisel gelişim bakımından destek olur.

  • Yabancı dil eğitimine katkıda bulunurlar. Bu durum, ileriki yaşlarda kolaylık yaşamasını sağlar. Çünkü yabancı dil öğenmek, erken yaşlarda daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.

  • Çocukların ilgi alanlarını belirleyerek aileleri bilgilendirir. Dans, yaratıcı drama, müzik ve satranç öğretebilir, özel ders verebilir ya da belirli bir spor dalında gelişmesini sağlayabilir.

  • Ailenin seyahat, iş yemeği ya da davet gibi özel zamanlarında çocuklarla ilgilenir.

  • Eğer varsa; öfke kontrolü, dikkat dağınıklığı ve sosyalleşme gibi sorunları iyileştirmenin yöntemlerini araştırıp uygun olan adımları hayata geçirir.

  • Okulda verilen ödev ve projeleri yapmasına yardımcı olur. İyi notlar alarak başarılı olmalarını sağlar. 

  • Aileye danışmanlık yaparak gerekli konularda bilgi verir. Çocukları hakkında bilgilendirilen aile, eksiklikleri bilip ona göre hareket eder. 

  • Çocukların ilgi ve yetenekleri üzerinde yoğunlaşarak onların özgüvenli bireyler olmasını sağlar.

  • Çocukların olumlu değişimler göstermesi için çalışır. İlgi ve sevgi ile birlikte uygulayacağı etkinlikler de değişimlerin nedeni olur.

  • Okul hayatına hızlı bir şekilde uyum göstermesine destek olup sevmesini sağlar. Eğitim hayatlarına önemli katkılarda bulunur.

  • Ailelerine anlatamadıkları duygusal durumları oyun ablalarına anlatarak fikir alışverişinde bulunur.

  • 6 yaşından küçük çocuklara tuvaletten yemeğe kadar ilgili bir çok eğitim verir. Bu durum, hem ebeveynlere hem de çocuğa rahatlık sağlar.

  • Çocuklar ile ev içi ya da dışında oyun oynayarak ve eğitim vererek zaman geçirir.

Oyun Ablası Maaşları

Belirli yetkinliklere sahip oyun ablalarına prestijli şirketler aracılığıyla kolaylıkla ulaşılır. Çocuğunuzun ilgi alanlarına, becerilerine ve kendi ihtiyaçlarınıza uygun uzmanlar ile çalışabilirsiniz. Öncelikle, ihtiyaç ve isteklerinizi belirlemeniz gerekir. Tercih edeceğiniz oyun ablasının deneyimi ve eğitimi olması önemli bir kriterdir. Aksi taktirde, çocuğunuzun ruhsal ve fiziksel gelişimi olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Sabırlı, hoşgörülü, gelişime açık ve soğukkanlı olması, ideal bir oyun ablasının özellikleri arasında yer alır.

Çocuklarınıza oyun ablası seçerken iyi bir şekilde incelemeniz gerekir. Bazı kişiler üniversite masraflarını karşılamak, bazıları da geçimini sağlamak amacıyla çalışır. Oyun ablalarının maaşları; aileye, çocuk sayısına ve durumuna, kendi eğitim ve deneyimine, çalışacağı süreye, çalışma yöntemine göre değişiklik gösterir. Bir oyun ablasının maaş aralığı aşağıda yer almaktadır;

  • En düşük 3.030 TL,

  • En yüksek 4.190 TL olup ortalama 3.450 TL olarak saptanmıştır.

Oyun Ablası Nasıl Olunur?

Oyun ablası olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık Okul Öncesi Öğretmenliği ve Çocuk Gelişimi bölümlerinden mezun olması gerekir. Birbirinden farklı sertifika programları ile kendilerini geliştirmeye devam edebilirler. İstanbul İşletme Enstitüsü içerisinde; Masal ve Oyun Terapisi, Yaratıcı Drama gibi eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Genellikle, ailelerin evinde çalışan oyun ablaları çocuk eğitimi veren kurumlarda yardımcı öğretmen olarak da görev yapabilir. Aynı zamanda, büyük iş merkezlerinin ya da alışveriş merkezlerinin oyun alanlarında da çalışabilir.

İstihdam edilecek kişilerde bazı özellikler bulunur. Bu kriterler şöyle;

  • Sigara kullanmamak,

  • Disiplinli, hoşgörülü, güleryüzlü, saygılı, sabırlı, dikkatli, pratik ve şefkatli olmak,

  • Çocuk psikolojisi, eğitimi ve oyunları hakkında bilgi sahibi olmak,

  • Çocukların sosyal, mental, bilişsel ve eğitsel gelişimini takip edip katkıda bulunmak,

  • İyi derecede İngilizce konuşmak,

  • Müzik, resim, dans ve tiyatro gibi sanatsal konular ile birlikte bilime ve spora da yatkın olmak,

  • Ailelerin yaşam şekline saygı göstermek,

  • Türkçe'yi düzgün bir şekilde konuşup çocukların dil gelişimine katkıda bulunmak,

  • İyi bir şekilde zaman yönetimi yapmak,

  • Planlı ve programlı çalışmak,

  • Kriz anlarında hızlı çözümler sunmak,

  • Güvenilir bir yapıya sahip olmak,

  • Güçlü insan ilişkileri,

  • İş disiplinine ve etik kurallara sahip olmak,

  • Genel kültür düzeyi yüksek olmak.

Çocukların sosyal ve kültürel gelişiminde etkili olan; çocuğa eğitim, oyun ve destek sağlayan kişi, Çocukların bilişsel ve motor becerilerini geliştirirken aynı zamanda eğitim verir ve onların sosyallesmelerini sağlar, Çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olan, çocuğun ilgi alanlarını keşfetmeye yardımcı olan ve ailelere danışmanlık yapabilen kişi, Çocukları hayata hazırlayan, çocuk eğitiminde uzman kişidir, Çocukların yaratıcılık ve başarı güdüsünü tetikler, spor ve kültürel aktivitelerle yeteneklerini pekiştirir, Çocuk psikolojisi ve pedagojik konular hakkında bilgi sahip olan kişi, Çocuğun eğitim, oyun ve sosyal yaşamına destek olurken aynı zamanda aileye danışmanlık yapan kişi, Çocuğun oyun ihtiyacını karşılar, ilgi alanlarını belirler ve yabancı dil eğitimine katkıda bulunur, Çocukların bireysel gelişimlerini destekler, eğitim ve oyun konularında deneyimli olan kişi, Çocukların gelişimine ve eğitimine önemli katkılar sağlayan, çocuk psikolojisi konusunda bilgili kişi, Çocuğun okul başarısını yükseltir, duygusal durumlarına yardımcı olur ve çocukların olumlu değişimler göstermeleri için çalışır, Çocuğun yaşına ve gelişimine uygun eğitim ve oyun etkinliklerini organize edebilen kişi, Çocuğun yaşamına ve gelişim sürecine eğitimle ve oyunla ekleyen kişi, Çocuklara tuvaletten yemeğe kadar her türlü eğitimi verir, çocuklar ile ev içi ya da dışında oyun oynayarak zaman geçirir, Çocuğun gelişimini ve eğitimini destekleyen, çocuğun ihtiyacı olan oyun ve eğitim programlarını düzenleyebilen kişi
Oyun Ablası Oyun Ablası nedir Oyun Ablası ne iş yapar Oyun Ablası maaşları Oyun Ablası nasıl olunur
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Bu görsel çevrimiçi bir Python kursuna ait. Kollarını kavuşturmuş, kendine güven ve kararlılık sergileyen bir adam görülüyor. Yüzünün yakın çekimi, odaklanmasını ve öğrenmeye olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bir saatin yakın çekimi zaman yönetiminin önemini vurguluyor. Siyah arka plana karşı beyaz harfler, kursun profesyonelliği ve adanmışlığı hakkında bir fikir veriyor. Kıllı kolun yakın çekimi, gerekli olacak sıkı çalışmayı ve çabayı sembolize ediyor. Siyah takım elbiseli adam otorite ve güvenilirlik havası veriyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu kursu olağanüstü bir çevrimiçi Python kursu haline getiriyor. Öğrenciye başarılı olması için gereken bilgi ve becerileri sağlayacağından emin olabilirsiniz.
4.9
(65)

Python Eğitimi

10 Konu5 Saat
Kameranın önünde siyah tişörtlü ve koyu renk saçlı bir adam durmaktadır. Yüz ifadesi ciddi ve duruşu kendinden emin. Gözleri kameraya odaklanmıştır ve kolları iki yanındadır. Güçlü, kaslı bir yapısı var ve siyah tişörtü soluk teniyle tezat oluşturuyor. Koyu renk saçları kısa, düzgün bir kesimle şekillendirilmiş ve yüzünü güzel bir şekilde çerçeveliyor. Kararlı görünüyor ve kararlı ifadesi onu öne çıkarıyor. Karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.Hanifi Çetinkaya
1411881