Muhasebe Bölümü Nedir?

Liseden mezun olacak öğrencilerin için en büyük sorun hangi bölümü tercih edecekleridir. Her sene milyonlarca genç liseden sonra üniversite yarışına tutuşur. Bu dönem lise son sınıfla başlar, üniversitenin ya da bölümün seçileceği ana kadar devam eder. Akıllarda her zaman nasıl bir bölüm seçileceği öğrencilerin kafasını kurcalar. Öğrencilerin tercihleri arasında sıklıkla gördüğümüz bir alanı sizlere tanıtacağım. Muhasebe bölümü en yaygın olarak tercih edilen ve okunan bir bölüm.
Ülkemizde muhasebe, işletme, iktisat ve kamu yönetimi gibi bölümler öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kısaca, İktisadi ve İdari Bilimler ve Uygulamalı Sosyal Bilimler Fakültesi’nde yer alan tüm eğitim alanı tercih listelerinde yer almaktadır. Bu durum geçmişten günümüze kadar gelmektedir. Yani bu bölümler her sene çoğu öğrenciler tarafından listede yer alır. Kimi öğrenci isteyerek kimi öğrenci ise bir üniversiteye gidebilmek için tercih eder.
Muhasebe bölümü ülkemizde öğrenciler tarafından tercih edilmesinde diğer etkende hemen hemen her üniversite de yer almasıdır. Hem devlet hem vakıf üniversitelerinde bölümü seçebilmek mümkün. Muhasebe gibi bölümler günümüzde ihtiyaç olduğu gibi gelecekte ihtiyacını korumaya devam ettirecektir. İş hayatı ve yaşam içerisinde muhasebenin önemi düşünüldüğünde mesleğin kolay kolay bitmeyeceğini söyleyebiliriz. Ancak burada kendini iyi şekilde geliştiren öğrenciler daha kazançlı olacaktır. Kendini güncel tutmak ve trendleri takibe almak gerekir.
Muhasebe Bölümü Nedir?
Bir işlemenin ya da firmanın finansal işlemlerini yapabilme, kayıt altına alma, düzenleme ve bir sonuca getirmek için rapor şeklinde sunulması olayına muhasebe denir. Muhasebe bölümünde ise yapılan tüm bu işlemlerin hem teorik hem de uygulamalı şekilde gösterildiği eğitim alanıdır. Öğrenciler, aldıkları eğitim sayesinde muhasebe alanında uzman kişiliğe kavuşmaktadır.
Öğrencilerin muhasebe bölümünde görecekleri dersler sayesinde finansal tüm işlemleri yapabilme yetisine sahip olacaklardır. Yoğun bir finans ve matematik ağırlıklı olan dersler sayesinde birden fazla çözümleme yeteceği öğrencilere işleyecektir. Öğrencilerin üniversitede alacakları eğitimle beraber sayısal düşünme becerisi daha fazla gelişecektir.
Muhasebe Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Muhasebe bölümünden mezun olduktan sonra öğrencilerin önünde geniş bir iş imkanı bulunmaktadır. Bölüm olarak benzer nitelikte iş alanlarına başvuru yapabilmektedir. Ancak bu rakiplerinin de fazla olacağı anlamına gelir. Öğrencilerin burada yapması gereken ise kendini farklı alanlarda geliştirerek ön plana çıkarmak olacaktır. Genel olarak muhasebe iş imkanları ise;
Yatırım şirketleri,
Özel ve devlet bankaları,
Sigorta şirketleri,
Muhasebe büroları,
Şirketlerde yer alan finans departmanları,
Mali müşavirlik büroları gibi yerlerde çalışabilmektedir.
Muhasebe Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Muhasebe bölümünün mezunları, şirket içinde finansal, ekonomik ve analiz gibi konularda iş yetkisine sahip olur. Veri, belge, raporlama ve doküman çıkarma gibi işlemleri yürütür. Muhasebe bölümü mezunları, bütçe ve belli alanlarda fiyatlandırma değerlendirmesi gibi işlerin yürütülmesine de yardımcı olur.
Şirketin tüm muhasebe işlemleri bu bölümden mezun olanlar kişi tarafından yürütülür. Muhasebe mezunları, çalışılan kurum içinde gelecek dönemler için planlama yapma, tahmin yürütme işlerini sürdürür. Çalışanların genel muhasebesi tutulur. Resmi evrakların tutulması, depolanması ve arşivleme işlemleri yapılmaktadır. Alt ve üst birimlere gerektiği yerde rapor sunularak şirketin yaşadığı durumlar dile getirilir.
Muhasebe Bölümü Dersleri Nelerdir?
Öğrenciler hangi bölümü seçerse seçsin akıllarında belli başlı sorular yer alır. Bunlardan biri ders içerikleridir. Seçtikleri bölümle alakalı hangi derslerin yer aldığını çoğu öğrenci merak eder. Muhasebe bölümü dersleri derleyerek bu merakı ortadan kaldırdım. Tek tek birinci sınıftan itibaren son seneye kadar göreceğiniz dersleri yazdım.
Muhasebe dersleri genellikle işletme, finans matematik, maliyet, hukuk ve istatistik gibi konuları içermektedir. Yoğun bir ders içeriğinin yer aldığını söylemek gerekir. Ancak bu dersler sayesinde çalışma hayatına daha hazır kişiler olursunuz. Ayrıca 5. yarıyıl ile birlikte staj görerek öğrendiklerinizi pekiştirme imkanı elde edersiniz. Çalışma hayatında bölümünüzle ilgili gerekli işleyişi bizzat yaşarsınız. İşte muhasebe bölümüyle ilgili dersler;
Genel İşletme
Genel Muhasebe
Hukukun Temel Kavramları
Genel Ekonomi
Borçlar Hukuku
Pazarlama
Finans Matematiği
Ticaret Hukuku
İstatistik
Maliyet Muhasebesi
Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri
Kıymetli Evrak Takip ve Hukuku
Şirketler Muhasebesi
Muhasebe Sistemleri ve Organizasyonu
Finansal Tablolar Analizi
Muhasebe Paket Programları
Mikro İktisat
Dış Ticaret İşlemleri ve Finansmanı
Finansal Piyasalar ve Kurumlar
Vergi Hukuku
Kurumsal Yönetim
Kamu Maliyesi
Çevre Muhasebesi
Sosyal Güvenlik Sistemleri
Temel Sigortacılık
İşletme Yönetimi
Yönetim Muhasebesi
Temel Bankacılık Hizmet ve Ürünleri
Makro İktisat
İcra ve İflas Hukuku
Menkul Kıymetler ve Diğer Sermaye Piyasa Araçları
İcra ve İflas Hukuku
Sermaye Piyasası Hukuku
Türk Vergi Sistemi
Araştırma Teknikleri
İnsan Kaynakları Yönetimi
Üretim Planlaması ve Stok Yönetimi
Aracı Kurumlar Muhasebesi
Dış Ticaret İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
Kurumsal Raporlama
Muhasebe Denetimi
Muhasebe Standartları
Türkiye Ekonomisi
Uluslararası Finans ve Bankacılık
Vergi Muhasebesi
Kurumsal Kaynak Planlaması
Sigorta Muhasebesi
Denetim Uygulamaları
Muhasebe Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Muhasebe bölümü, fakülte ve yüksekokul içinde tercih edilebilmektedir. Eşit ağırlık alanında başarı sağlayan öğrenciler muhasebe bölümünü tercih listelerine yazabilir. Üniversite sınavında matematik ve edebiyat alanlarında belli bir başarı sağlamak gereklidir. Başarıya göre bölümü kazanma hakkını elde etmiş olursunuz.
Muhasebe bölümü 4 yıllık bir örgün eğitimine sahiptir. 4 yıllık eğitimi başarılı şekilde tamamladıktan sonra mezun olunabilmektedir. Bölüm 3 farklı devlet üniversitesinde yer almaktadır. Kütahya, Edirne ve Afyonkarahisar şehirlerinde bölüm tercih edilebilmektedir. Özel olarak sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde muhasebe bölümünü görebiliyoruz. KKTC’de Girne Amerikan Üniversitesi’nde yer alan bölüm burslu ve İngilizce Bölüm tercihi son dönemde daha çok tercih edilmiştir.
Muhasebe bölümünün üniversitelerde Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Uygulamalı Sosyal Bilimler Yüksekokulu ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda yer almaktadır. Bölümün 4 yıllık geçmişine baktığımızda tercih edilmiştir. Ancak geçen sene sadece tek üniversitede kontenjan dolmuştur. Şimdi muhasebe bölümü taban puanları ve sıralaması nasıl olduğuna bir göz atalım. Geçen sene hangi üniversiteler kaç paunla kapatmış tek tek inceleyelim.
Üniversite Bölüm Taban Puan SıralamaKütahya Dumlupınar Üniversitesi Muhasebe (KKTC Uyruklu) 230,40535 715792 Afyon Kocatepe Üniversitesi Muhasebe Dolmadı DolmadıKütahya Dumlupınar Üniversitesi Muhasebe Dolmadı DolmadıTrakya Üniversitesi Muhasebe Dolmadı DolmadıGirne Amerikan Üniversitesi Muhasebe (Burslu) (İngilizce) Dolmadı Dolmadı
Muhasebe Bölümü Nedir?
Bir işlemenin ya da firmanın finansal işlemlerini yapabilme, kayıt altına alma, düzenleme ve bir sonuca getirmek için rapor şeklinde sunulması olayına muhasebe denir. Muhasebe bölümünde ise, yapılan tüm bu işlemlerin hem teorik hem de uygulamalı şekilde gösterildiği eğitim alanıdır. Öğrenciler, aldıkları eğitim sayesinde muhasebe alanında uzman kişiliğe kavuşmaktadır.
Muhasebe Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Muhasebe bölümünden mezun olduktan sonra öğrencilerin önünde geniş bir iş imkanı bulunmaktadır. Bölüm olarak benzer nitelikte iş alanlarına başvuru yapabilmektedir. Genel olarak muhasebe iş imkanları ise; Yatırım şirketleri, Özel ve devlet bankaları, Sigorta şirketleri, Muhasebe büroları, Şirketlerde yer alan finans departmanları, Mali müşavirlik büroları gibi yerlerde çalışabilmektedir.
Muhasebe Mezunları Ne İş Yapar?
Muhasebe bölümünün mezunları, şirket içinde finansal, ekonomik ve analiz gibi konularda iş yetkisine sahip olur. Veri, belge, raporlama ve doküman çıkarma gibi işlemleri yürütür. Muhasebe bölümü mezunları, bütçe ve belli alanlarda fiyatlandırma değerlendirmesi gibi işlerin yürütülmesine yardımcı olur.

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.