AnasayfaBlogVeri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir? Ne İş Yapar?

10 Mayıs 2021
Bir kişi dizüstü bilgisayarının başında oturuyor ve dikkatle klavyeye odaklanıyor. Elleri hızla hareket ediyor ve çalışırken bir yandan da yazıyor. Dizüstü bilgisayar gümüş ve siyah kaplamalı modern bir model. Dizüstü bilgisayarın yan tarafında, cihazdan yakındaki bir duvara doğru uzanan bir ağ kablosu var. Kişi mavi bir tişört ve kot pantolon giyiyor, saçları koyu renk. Kişinin yüzü görünmüyor, ancak duruşu ve vücut dili işine odaklanmış ve kendini adamış olduğunu gösteriyor. Arka plan düz beyaz bir duvar, başka hiçbir şey görünmüyor. Odadaki ışık sıcak, sarı bir tondadır.
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni BaşlıklarıGenel TanımDetaylar
Genel TanımıKamu kadrolarında yer alan bir memur unvanıdır.Dosya takibi, veri işleme, bilgileri kontrol etme ve işleme gibi görevlere sahiptir.
GörevlerBilgi ve veri işleme işlerini gerçekleştirir.Birim içerisindeki kayıt, evrak ve dosyaların takibini yapar, evrak ve bilgi işlenmesinde hatalı yazı ve bilgileri tespit eder ve düzenler.
MaaşlarOrtalama maaş 4.000 TL dolaylarındadır.Maaş, medeni durum, fazla mesai, deneyim süresi ve görevde yükselme gibi unsurlarla değişebilir.
Nasıl Olunur?KPSS aracılığıyla atanır.Ön lisans veya lisans mezunu olma ve belirli bir KPSS taban puanı tutturma şartı vardır.
Kurumdan Kuruma İş TanımıKurumun ihtiyaçlarına, yoğunluğuna ve niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.Bazı kurumlarda fazladan görevler veya farklı işler yapılabilinir.
İlgili BölümlerGenellikle belli bir bölüm mezunu olma şartı yoktur.Bazı kurumlar için belirli bölümlerden mezun olma şartı aranabilir, örneğin; işletme, bilgisayar mühendisliği, pazarlama, iktisat, ekonomi ve iş idaresi.
Bilgisayar İşletmenliği KarşılaştırmasıKarışıklığa yol açabilecek bir durumdur.Veri hazırlama ve kontrol işletmeni, belirli durumlarda bilgisayar işletmeninin görevlerini de yapabilir.
Ekip ÇalışmasıVeri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ekip çalışmasında bulunur.Birim içindeki personellerle koordinasyona ve ahenkli bir çalışmaya önem verir.
Evrak AkışıGelen-Giden evrak akışını düzenler ve kontrol eder.Bu evrakları ilgili birimlerle paylaşır ve ayrıca e-posta yoluyla gerekli evrakları ilgili taraflara gönderir.
Mali İşlerdeki GörevlerMali konularda da görev alabilir.Mali işlerdeki evrak, yazı ve belgeleri düzenler ve bunları bilgisayar aracılığıyla kayıt altına alır.

Kamu sektöründeki mesleklerden de en az özel sektördekiler kadar merak ediliyor. Hatta son yıllarda kamu sektörünün daha tercih edilebilir olduğu ve kamudaki mesleklere yönelik ilginin de arttığı biliniyor. Bu mesleklerden biri de veri hazırlama ve kontrol işletmeni. Aslında veri hazırlama ve kontrol işletmenliği, kamudaki memurlara verilen meslek unvanlarından biridir. Meslek, bilgisayar işletmenliği ile yakından ilişkili olsa da ilgili kurumun görev tanımı ve başvuru şartları her iki meslek için de özeldir.

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni, en çok ilgi gören kamu kadrolarından biridir ve alımları da diğer kadrolara göre yüksektir. Kamu sektöründe çalışma isteğinin arttığı bir dönemde de veri hazırlama ve kontrol işletmeni nasıl olunur sorusu sorulmakta. Biz de yazımızda veri hazırlama ve kontrol işletmeni nasıl olunur, ne iş yapar gibi sorulara yanıt vereceğiz. 

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir?

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni yani VHKİ kadrosu, kamu memurlularına özel bir kadrodur. Kamuda çalışmanın en cazip kadrolarından biri olarak görülen veri hazırlama ve kontrol işletmenliği, bilgi ve verileri işleme ile ilgili bir alandır. Temel kullanım cihazı, bilgisayardır. Her kamu kurumu için geçerli olmamakla birlikte, genel olarak görev tanımı bellidir. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni; dosya takibi, veri işleme, bilgileri kontrol etme ve işleme gibi görevlere sahiptir. Kadronun görevleri sınırlı ve bilindik olsa da son yıllarda artan puanlar ve kontenjanın artırılması sonucunda, işe yönelik ilginin arttığı da biliniyor. Elbette bu durumun sebeplerinden biri kamu iş şartlarının daha iyi olmasıdır. 

Veri hazırlama ve kontrol işletmenliği kadrosunu, bilgisayar işletmenliği kadrosuna benzetebiliriz. Fakat yazının giriş kısmında da belirttiğimiz üzere aralarındaki farklar, kurumun görev tanımına göre değişir. Yani bir kamu kurumunda, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeninin görevlerini de yerine getirebilir. Yine bir başka VHKİ ise düz memurun günlük işlerini yapabilir. Aslında her iki kadro da düz memurluk tanımını değiştirerek farklı memurluk meslekleri oluşturmak amacıyla belirlenmiş görevlere sahiptir. 

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ne İş Yapar?

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni, çalıştığı kurumun görev tanımına uygun olacak şekilde görevlerini yerine getirir. Kurumdan kuruma görev tanımı ve günlük işler değişebilmektedir. Yine amirlerin verdiği işler doğrultusunda bir çalışma düzeni vardır. Genel olarak ise bir veri hazırlama ve kontrol işletmeni, aşağıdaki işleri yerine getirir:

  • Çalıştığı kurumlardaki kendisine verilen bilgi ve verileri analiz ederek bilgisayarda işler. 

  • Görev aldığı alan ya da birim içindeki kayıt, evrak, rapor ve dosyaların takibini yapar. 

  • Birim içindeki personellerle ekip çalışmasında bulunur. 

  • Bilgisayarda işlenmesi ve düzenlenmesi gerekilen evrak ve bilgileri hazırlar. 

  • Gelen-giden evrak akışını takip eder ve bunları ilgili birimlerle paylaşır. 

  • E-posta aracılığıyla gerekli evrak ve bilgileri ilgili tarafa gönderir. 

  • Mali işlerdeki evrak, yazı ve belgeleri düzenler ve bilgisayar aracılığıyla bunları kayıt altına alır. 

  • Birimin elektronik yazışmalarını üstlenir. 

  • Veri ve bilgi işlenmesinde, hatalı kısımları ve yazıları tespit eder ve düzenler. 

  • Veri ve bilgi güncellenmelerini yerine getirir. 

Bazı kamu kurumlarında yukarıdaki işlere ek olarak kurumun niteliğe uygun iş görevleri de verilir. Dolayısıyla VHKİ kadrosunun görev tanımı ve işleri, kurumun niteliğine ve yoğunluğuna bağlı olarak değişecektir. 

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Maaşları 

Bir kamu kurum kadrosu olan veri hazırlama ve kontrol işletmenliği, kamuda çalışma düzenine ilişkin maaşlar alan bir meslektir. Çalışılan kuruma göre maaşlar değişiklik gösterse de maaşın belirlenmesinde; medeni durum, fazla mesai, meslekteki deneyim süresi ve görevde yükselme gibi unsurlar etkilidir. Bu unsurlar dışındaki ortalama maaş ise 4.000 TL'dir. Maaşın ortalaması dışında ise 4.000 TL'nin üzerinde bir maaş elde edilebileceği de bilinmektedir.

Kısaca veri hazırlama ve kontrol işletmeni biri, en az 4.000 TL veya üstünde bir maaş ile göreve başlamaktadır ve zamanla diğer iş durumlarına göre maaşı da artabilmektedir. Görece özel sektördeki maaşlardan daha yüksek bir maaş alabilen veri hazırlama ve kontrol işletmeni, görevde yükselmesine bağlı olarak da maaşını yükseltebilmektedir. 

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nasıl Olunur?

Veri hazırlama ve kontrol İşletmeni mesleği, daha çok kamu kurumlarında karşılığı olan bir alandır. Dolayısıyla bu alanda çalışmak için KPSS önemli bir etkendir. VHKİ mesleği; ön lisans ya da lisans mezunları tarafından tercih edilmektedir. Kadro için KPSS dışında, bazı bölümlerden mezun olma şartı, genel bir şart değildir fakat bazı kamu kurumlarındaki başvuru şartlarında belirtilen bölümlerden mezun olmak gerekir.

Bu bölümlerden bazıları; işletme, bilgisayar mühendisliği, pazarlama, iktisat, ekonomi ve iş idaresi, muhasebe, bilgi ve belge yönetimi bölümleridir. Bu bölümler dışında da belirlenen kontenjan dahilinde, ilgili kamu kurumuna başvur yapma olanağınız bulunmaktadır. Bununla birlikte en önemli işe alım şartlarından biri, yeterli puanı alabilmektir. 2020 KPSS lisans yerleştirme verilerine baktığımızda en düşük puanın, 75 olduğunu görüyoruz. Genellikle ise 80 üzeri bir puan almak gerekiyor. En yüksek puan ise 95 olarak görülüyor. Ayrıca puanlar dışında kontenjanlara ve istenen başvuru nitelikleri de işe alım için önemli. 

Genel olarak KPSS başvuru şartlarında karşınıza çıkabilecek nitelik kodları şunlardır:

  • 3001: Herhangi bir ön lisans mezunu olmak

  • 4001: Herhangi bir lisans mezunu olmak

  • 4421: İktisat ya da ekonomi mezunu olmak

  • 4418: İktisadi ve İdari Bilimleri programlarından mezun olmak

  • 4426: İşletme-Ekonomi mezunu olmak

  • 4431: İşletme, işletmecilik, pazarlama, finans, iş idaresi vb. bölümlerden mezun olmak

  • 4432: Finans- Muhasebe bölümlerinden mezun olmak

  • 4503: Kamu yönetimi ve siyaset bilimi- Kamu yönetimi bölümlerinden mezun olmak

  • 4453: Muhasebe ve Finans ağırlıklı bölümlerden mezun olmak

  • 4459: Maliye ya da Muhasebe bölümlerinden mezun olmak

  • 4099: Bilgi ve belge yönetiminden mezun olmak

  • 6225: MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmak

  • 7225: Güvenlik soruşturmasını yaptırma 

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosu, ilgi gören bir kamu unvanıdır. Yani bu kadroda çalışmak için KPSS'den yüksek puan almak gerekir. Ayrıca özel şartlardaki nitelikleri de taşımak gerekebiliyor. Kısacası ilgi gören ve buna bağlı puanları da yüksek bir alan memurluğunu hedefliyorsanız öğrencilik yıllarınızın sonuna doğru KPSS çalışmanızı öneririz.

Genel Tanımı, Kamu kadrolarında yer alan bir memur unvanıdır, Dosya takibi, veri işleme, bilgileri kontrol etme ve işleme gibi görevlere sahiptir, Görevler, Bilgi ve veri işleme işlerini gerçekleştirir, Birim içerisindeki kayıt, evrak ve dosyaların takibini yapar, evrak ve bilgi işlenmesinde hatalı yazı ve bilgileri tespit eder ve düzenler, Maaşlar, Ortalama maaş 4000 TL dolaylarındadır, Maaş, medeni durum, fazla mesai, deneyim süresi ve görevde yükselme gibi unsurlarla değişebilir, Nasıl Olunur?, KPSS aracılığıyla atanır, Ön lisans veya lisans mezunu olma ve belirli bir KPSS taban puanı tutturma şartı vardır, Kurumdan Kuruma İş Tanımı, Kurumun ihtiyaçlarına, yoğunluğuna ve niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir, Bazı kurumlarda fazladan görevler veya farklı işler yapılabilinir, İlgili Bölümler, Genellikle belli bir bölüm mezunu olma şartı yoktur, Bazı kurumlar için belirli bölümlerden mezun olma şartı aranabilir, örneğin; işletme, bilgisayar mühendisliği, pazarlama, iktisat, ekonomi ve iş idaresi, Bilgisayar İşletmenliği Karşılaştırması, Karışıklığa yol açabilecek bir durumdur, Veri hazırlama ve kontrol işletmeni, belirli durumlarda bilgisayar işletmeninin görevlerini de yapabilir, Ekip Çalışması, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ekip çalışmasında bulunur, Birim içindeki personellerle koordinasyona ve ahenkli bir çalışmaya önem verir, Evrak Akışı, Gelen-Giden evrak akışını düzenler ve kontrol eder, Bu evrakları ilgili birimlerle paylaşır ve ayrıca e-posta yoluyla gerekli evrakları ilgili taraflara gönderir, Mali İşlerdeki Görevler, Mali konularda da görev alabilir, Mali işlerdeki evrak, yazı ve belgeleri düzenler ve bunları bilgisayar aracılığıyla kayıt altına alır
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni nedir Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ne iş yapar Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni maaşları Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni nasıl olunur Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.