AnasayfaBlogAğ Geliştirme Müdürü Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Ağ Geliştirme Müdürü Nedir? Ne İş Yapar?

07 Nisan 2021
Çerçevenin ortasında bir grup insan duruyor ve ortadaki adam gözlük takıyor. Takım elbise giymiş, kravat takmış, gür sakallı ve gözlüklüdür. Elinde bir dizüstü bilgisayar tutmaktadır. Görüntünün odağı adamın yakın çekim olan yüzüdür ve arka planda pembe ve beyaz altıgen bir şekil vardır. Adamın yüzünde ciddi bir ifade var ve kadrajdaki diğer insanlar ona doğru bakıyor. Adam ve kadrajdaki diğer insanlar önemli bir şey tartışıyor gibi görünüyor.
GörevDetayGerekli Yetenekler
Ağ Altyapısının HazırlanmasıKurumun ağ alt yapısını problem yaşanmayacak bir şekilde hazırlamaktadır.Üst düzey teknik bilgi, problem çözme yeteneği
Ağ Sisteminin DenetlenmesiKurulumu gerçekleştirilen ağ sistemlerinin düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmak için düzenli kontroller yapar.Dikkatli ve sistemli çalışma, kontrol yeteneği
Güvenlik Sistemlerinin Kurulumu ve Kontrolüİnternet ve ağ sistemlerinin güvenilir ve güvenli olmasını sağlar.Güvenlik konularında bilgi, risk analizi yeteneği
Personel YönetimiAğ geliştirme ekibini yönetir ve koordinasyonu sağlar.Liderlik, ekip yönetimi ve organizasyon yeteneği
Arıza ve Hata KontrolleriOluşabilecek teknik sorunları erken tespit eder ve çözüm bulur.Problem çözme ve hızlı karar verme yeteneği
IP Adres KontrolleriAğ altyapısında kullanılan IP adreslerinin düzenli kontrollerini ve organizasyonlarını yürütür.Ayrıntılara dikkat, planlama ve organizasyon yeteneği
Kurulum İşlemleriYeni açılan birimlere internet ve ağ sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirir.Teknik bilgi, planlama ve organizasyon yeteneği
İnternet Kullanım Trafik AnalizleriKurum içi internet kullanım trafiği ve bu trafiğin ortaya çıkardığı hataların analizlerini yapar.Sayısal analiz yeteneği, teknik bilgi
Yeni İşlemler ve EntegrasyonlarSisteme yeni işlemler ekler ve bunları entegre hale getirir.Teknik bilgi, yenilikçilik, problem çözme yeteneği
Donanım ve Yazılım UygulamalarıAğ sisteminde gerekli donanımların ve yazılımların uygulanması konusunda aktif rol alır.Teknik bilgi, donanım ve yazılım bilgisi

Ağ geliştirme müdürü hemen hemen her kurumda yer alan bir iş kolu olarak karşımıza çıkıyor. Ağ geliştirme müdürleri kurumlarda ihtiyaç duyulan teknolojik işler ile ilgilenir. Ağ ve güvenlik sistemlerini kurar ve bu sistemleri yönetir. Aynı zamanda oluşturulan bu sistemleri takip etmek ve kontrol etmekle sorumlu kişilerdir.

Ağ geliştirme müdürü özellikle son zamanlarda oldukça popüler hale gelen bir meslek grubudur. Görev aldıkları kurumun alt yapısını hazırlayan ve bu süreçte çalışmalar yapan personelleri yöneten ağ geliştirme müdürleri, kurumlar için önemli bir iş pozisyonu halini almıştır. Bu alanda mesleki kariyer planlayan kişilerin yazılım ve bilişim bölümlerinden birinden lisans mezunu olması şartı aranır. Yazımızda Ağ geliştirme müdürü nedir? Ağ geliştirme müdürü olmak için hangi şartlar aranır? Sorularına yanıt aradık.

Ağ Geliştirme Müdürü Nedir?

Günümüzde hızla gelişen ve gelişmeye devam eden bilişim teknolojileri sayesinde, çalıştığı kurum ya da kuruluşların ağ ve güvenlik sistemlerini oluşturmaktan sorumlu olan kişilere ağ geliştirme müdürü denir. Oluşturulan bu sistemleri aksatmadan takip eder ve bu alanda görev alan personeli organize eden kişidir.

Ağ geliştirme müdürünün, ağ ve internet alanında gerekli donanım, deneyim ve bilgiye sahip olması gerekmektedir. Ağ trafiği, ağ güvenliği konuları son yıllarda kurumlar için önemli bir alan oluşturduğu görülmektedir. Bu nedenle ağ geliştirme müdürlerinin kendi alanlarında yeterli donanıma sahip olmaları şartı aranır. Müdür olmaları sebebiyle ağ personellerinin çalışmalarının kontrolü ve denetimi de kendi sorumlulukları içindedir.

Ekip yönetimi ve denetim gibi işleyişi etkileyen önemli konularda da ağ geliştirme müdürlerinin donanımlı, yetenekli ve tecrübeli olmaları şartı aranır. Ağ geliştirme müdürü olmayı düşünen adayların yazılım ve bilişim bölümlerinden lisans mezunu olmaları gerekmektedir. Bu ağ geliştirme müdürü olabilmek için olmazsa olmaz kuraldır.

Ağ Geliştirme Müdürü Ne İş Yapar?

Öncelikle her kurumda ya da işletmede ağ geliştirme personelleri ve ağ geliştirme müdürü yer almaktadır. Ağ geliştirme müdürlerinin çalıştıkları kurumların kapsamına göre çeşitli görevleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu görevler içinde en önemlisi kurumun ağ alt yapısını hazır hale getirmektir. Kurumun alt yapının sorunsuz ve kesintisiz olacak şekilde çalışması ağ geliştirme müdürünün sorumluluğu altındadır. Dolayısı bu alanda faaliyet gösteren müdürlerin büyük bir titizlikle işlerini takip etmesi ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Ağ geliştirme müdürünün temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Çalıştığı firma ya da işletmenin ağ altyapısını hazırlar. Bu ağ altyapının problemsiz olacak şekilde çalışabilmesi için gerekli olan hazırlığı, iyileştirme çalışmalarını ve işleyişi, kadrosunda çalışan ekiple birlikte düzenli olarak takip eder.

  • Ağın içinde görev alması gereken aktif ve pasif cihazları tayin etmek ağ geliştirme müdürünün sorumluluğu altındadır. Bu sisteme yeni işlemler eklemekle görevli ağ geliştirme ekibinin tasarımlarını ve entegrasyon çalışmalarını yakın bir şekilde takip eder ve gerekli incelemeleri yapar.

  • Yapılandırılan merkezi ağ sisteminin problem yaşanmadan kullanılabilmesi için ağ sisteminde gerekli donanımların ve yazımların uygulanmasında aktif role sahiptir.

  • Kurum içi internet kullanım trafiği ve bu trafiğin ortaya çıkardığı hataların, internet kullanımında aktif rol oynayan cihazların performans analizlerini periyodik olarak ekibinden talep eder. Bu analizlerin aksama sebeplerini ve problemli yanlarını düzeltmek için alternatif fikirler ortaya koymakla yükümlüdür.

  • Çalıştığı kurum ya da işletmenin yeni açılan birimlerine internet ve ağ sistemlerinin kurulum işlemlerini organize eder.

  • İnternet ve ağ sistemlerinin altyapılarında ortaya çıkan arızaları, aksamaları yerinde ve zamanında kontrol eder ve hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlar.

  • Oluşturduğu ağ altyapısında kullanılmakta olan IP adreslerinin kontrollerini ve organizasyon işlemlerini yürütmekten sorumludur.

Ağ Geliştirme Müdürü Maaşları

Günümüzde internet kullanımın yaygın olması nedeniyle kurum ve kuruluşlarda da bu alanda önemli çalışmalar yürütülmektedir. Hemen hemen her kurumda ya da işletmede ağ geliştirme elemanları ve ağ geliştirme müdürü görev alır. Ağ geliştirme müdürünün görev aldığı kurumun özelliklerine göre görevleri ve sorumlulukları da çeşitlenir. En temel görevi kurumun ağ alt yapısını sorunsuz bir şekilde kullanılır hale getirmektir. Dolayısıyla almış oldukları sorumluluklar neticesinde bu durum maaşlarına olumlu yönde yansır.

Ağ geliştirme müdürünün almış olduğu eğitim, deneyim ve çalıştığı kurumun özellikleri aldığı maaşı belirler. Kişinin kendini geliştirmesi de oldukça önemlidir. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip eden, kendini sürekli geliştiren, ekip çalışması içinde uyum gösteren ağ geliştirme müdürleri diğer adaylara göre bir adım önde olur. İşlerinin gereği olarak sürekli insanlarla iletişim halindedirler. İletişimlerinin iyi olması da bir başka önemli etkendir. Tüm bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda bir Ağ geliştirme müdürü ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Yeni mezun olmuş ve iş yaşamı yeni başlamış bir ağ geliştirme müdürü 4.500 TL maaş ile işe başlayabilir.

  • Zamanla belli tecrübe ve birikime sahip olmuş bir ağ geliştirme müdürü ise ortalama 8.000 TL maaş geliri elde eder.

  • En yüksek maaş geliri ise 11.800 TL olarak gözlemlenmektedir.

Ağ Geliştirme Müdürü Nasıl Olunur?

Ağ geliştirme müdürü olarak mesleki kariyer düşünen adaylar öncelikle hangi şartları sağlamaları gerektiğini araştırır. Eğitim yaşamları, öğrenecekleri dersler ve edinecekleri uygulamalı bilgiler nelerdir, araştırma yaparlar. Gelecekte kendilerini nasıl bir kariyer yolculuğu beklediğini araştırırlar. Bu doğrultuda sahip olmaları gereken bilgiler şöyle sıralanabilir.

Üniversitelerde yer alan dört senelik eğitim imkanı sunan yazılım mühendisliği veya bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olmaları şartı aranır. Bunun yanında Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan kuruluşlar tarafından verilen Sistem ve Network Uzmanlığı eğitime başvurmaları gerekir. Bu eğitimin başarıyla tamamlanması sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifika sahibi olan kişiler de ağ geliştirme müdürü olabilmektedir.

Günümüzde ağ geliştirme müdürü olarak çalışmalarını yürüten kişiler bu alan için ihtiyaç duyulan eğitimleri üniversitelerde yer alan Mühendislik Fakültelerinin, Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde, dört lisans eğitimi olarak tamamlayan kişilerdir.

Ağ Altyapısının Hazırlanması, Kurumun ağ alt yapısını problem yaşanmayacak bir şekilde hazırlamaktadır, Üst düzey teknik bilgi, problem çözme yeteneği, Ağ Sisteminin Denetlenmesi, Kurulumu gerçekleştirilen ağ sistemlerinin düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmak için düzenli kontroller yapar, Dikkatli ve sistemli çalışma, kontrol yeteneği, Güvenlik Sistemlerinin Kurulumu ve Kontrolü, İnternet ve ağ sistemlerinin güvenilir ve güvenli olmasını sağlar, Güvenlik konularında bilgi, risk analizi yeteneği, Personel Yönetimi, Ağ geliştirme ekibini yönetir ve koordinasyonu sağlar, Liderlik, ekip yönetimi ve organizasyon yeteneği, Arıza ve Hata Kontrolleri, Oluşabilecek teknik sorunları erken tespit eder ve çözüm bulur, Problem çözme ve hızlı karar verme yeteneği, IP Adres Kontrolleri, Ağ altyapısında kullanılan IP adreslerinin düzenli kontrollerini ve organizasyonlarını yürütür, Ayrıntılara dikkat, planlama ve organizasyon yeteneği, Kurulum İşlemleri, Yeni açılan birimlere internet ve ağ sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirir, Teknik bilgi, planlama ve organizasyon yeteneği, İnternet Kullanım Trafik Analizleri, Kurum içi internet kullanım trafiği ve bu trafiğin ortaya çıkardığı hataların analizlerini yapar, Sayısal analiz yeteneği, teknik bilgi, Yeni İşlemler ve Entegrasyonlar, Sisteme yeni işlemler ekler ve bunları entegre hale getirir, Teknik bilgi, yenilikçilik, problem çözme yeteneği, Donanım ve Yazılım Uygulamaları, Ağ sisteminde gerekli donanımların ve yazılımların uygulanması konusunda aktif rol alır, Teknik bilgi, donanım ve yazılım bilgisi
ağ geliştirme müdürü nedir ağ geliştirme müdürü ne iş yapar ağ geliştirme müdürü maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.