AnasayfaBlogEşit Ağırlık Bölümü Meslekleri ve Maaşları
Meslekler

Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri ve Maaşları

10 Ocak 2020
Bu resim gözlüklü ve mor gömlekli bir kadını tasvir ediyor. Küçük bir burnu ve ince dudakları olan hafif oval bir yüzü vardır. Gözleri kavisli kahverengi çerçeveli ve büyük camlı gözlüklerin arkasında gizlidir. Saçları arkaya toplanmış ve nötr bir ifadeyle dümdüz karşıya bakıyor. Giydiği mor gömlek yakalı ve uzun kolludur. Arka plan çoğunlukla siyah.
BölümSüreMeslek
Aktüerya ve Risk Yönetimi4 yılAktüerya ve Risk Yöneticisi
Bankacılık ve Finans4 yılBankacı, Finansal Danışman
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği4 yılBeden Eğitimi ve Spor Öğretmeni
Bilim Tarihi4 yılBilim Tarihçisi
Hukuk4 yılAvukat, Hâkim, Savcı
İktisat4 yılİktisatçı, Ekonomi Danışmanı
İşletme4 yılİşletmeci, İdari Yönetici
Psikoloji4 yılPsikolog
Sosyoloji4 yılSosyolog
Spor Yöneticiliği4 yılSpor Yöneticisi

meslek seçiminin hayattaki rolü büyüktür. gelecekte rahat ve mutlu bir yaşam sürebilmeniz için doğru mesleği seçmelisiniz. bu seçim elbette kolay bir seçim değil ve doğru meslek seçimi için dikkate alınması gereken noktalar var. bunlardan en önemli ve meslek seçiminde belirleyici olanı kişinin yetenekleridir. okul hayatı boyunca da sizi gelecekte hangi mesleğe yatkınsanız ona hazırlamaya çalışırlar. bir süre sonra ders seçimi yapmanız istenir. ortalama hangi derslerde başarılıysanız onlara ağırlık vermeniz ve sevdiğiniz bölümden devam etmeniz buradaki asıl amaçtır. bir şeyi istemek ile istememek arasında oldukça büyük fark var ne de olsa.

Sevmediğiniz bir derste başarılı olma imkânınız var mı? Elbette hayır. İşte bu sevdiğiniz derslerin de yakın olduğu meslekler var. Mesela, sayısal tercih eden öğrenciler, tıp- mühendis- fizyoterapi gibi ciddi efor isteyen mesleklere yönelirken, eşit ağırlık bölümü meslekleri daha az sayısal veri ile uğraşmaktadır.

Sayısal da matematik – fizik ağır basarken, eşit ağırlıkta Türkçe ve matematik birbirini dengelemektedir. Siz hangi derste başarılı olduğunuza karar vermeden önce, meslek seçiminizi de irdelemelisiniz. İleride sizi mutlu etmeyecek bir mesleği ne için tercih edesiniz ki?

Seçilen eşit ağırlık bölümü için ilerde nasıl bir kazanım vereceği de bireyler açısından büyük bir merak konusunu. Bu bölümü seçtikten sonra o an belki de vereceği kazanç düşünülmeyebilir. Bir bölüm olsun ya da bir mesleğim bulunsun gözüyle bakılmamalıdır.

Sonuçta geleceğe mal olacak bir sonuç. İleride yaşanılacak sıkıntıların önüne geçmek için eşit ağırlık bölümü meslekleri ve maaşları iyi incelenmesi gerekir. Gerekirse ince eleyip sık dokuma işleminden geçireceğiz. Bir de şu konu var: Sevdiğin meslek mi, yoksa doyduğun meslek mi?

Sevdiğin meslek dalını veya bölümünü seçtin diyelim, fakat kendinize bir getirisi yoksa ne kadar iyi bir seçim olabilir? Size göre o meslek 10 numara bir görev olarak gözünüzde canlanabilir. Ancak reel hayatta bu gibi düşünceler kendine çok yer bulmamakta.

Bireyler için bazen sevdiği işi yapmak ikinci plana düşebilir. Yeter ki bir gelirim, bir kazanç kapım olsun düşüncesine kapılır. Sonuç olarak her birey seçimini kendisi yapmakta. Bu seçimleri yaparken iyi araştırma ve analiz yapmak lazım. Şimdi eşit ağırlık bölümü meslekleri içinde neler var? Sırasıyla inceleyelim.

Eşit Ağırlıkta Hangi Meslekler Var?

Üniversite de eşit ağırlık alanında oldukça zengin bölümler yer alıyor. Kafanızda yer edinen birçok meslek dalına bu bölümde rastlamak mümkündür. Geniş bir yelpazeye sahip olan eşit ağırlık bölümleri, 2 yıllık ve 4 yıllık olarak ayrılıyor. Eşit ağırlık üniversite bölümleri kategorisinde hem 4 yıllık hem de 2 yıllık bölümlere göz atacağız.

Sizlere eşit ağırlık bölümleri listesini sıraladık. Ülkemizde 120’ye yakın TM (eşit ağırlık) bölümü bulunmaktadır. Bu sayı her sene değişkenlik gösterebiliyor. Liseden itibaren başlayan eşit ağırlık serüveni üniversitede devam ediyor. Lisede TM bölümünü seçenlerin oranı bir hayli yüksek. Böyle olması üniversitelerde eşit ağırlık bölümleri için olan rağbeti arttırıyor. Türkçe - Matematik ağırlıklı olan bölümlerde alanın geniş olması öğrencilere avantaj sağlıyor.

Eşit Ağırlık En iyi Meslekler - 4 yıllık önü açık bölümler

Bir bölümün tercih edilmeden önce bireyler, o bölümün popülaritesine bakmaktadır. İş sahası, tercih edilme nedeni, ne kadar sıklıkla tercih edilir? Gibi soruları öğrenciler sorar ve araştırır. Gelecekte sürdürülebilir bir meslek olması her şeyin önüne geçmektedir. Halk arasında şöyle bir laf vardır ‘’Hiç ölmeyecek meslek’’ evet hiç bitmeyecek ve yıllar geçse de sürecek meslek grupları mevcuttur. Buna sayısal bölümünden tıp örneğini gösterebiliriz. Herhangi bir bölüme bağlı olmayan polis mesleği de bu örnekler dahil olabilir.

4 yıllık önü açık bölümler eşit ağırlık alanında bazı bölümler var ki diğerlerinden kolaylıkla sıyrılmaktadır. Bu bölümler oldukça rağbet görmektedir. 120’ye yakın bölümün arasından en çok tercih edilenleri bulmak biraz zor olsa da iyi bir araştırma sonrası liste yaptık. Liste 20 eşit ağırlık bölümleri üzerine kurulmuştur. Bu liste resmi bir araştırmaya dayanmasa da birçok öğrencinin verdiği yanıt ve yapılan sosyal deneyler sonrası böyle bir sonuca varılmıştır.

Listenin başına hukuk bölümünü koymak istedik. Kimi insana göre eşit ağırlık bölümleri arasında seçilebilecek en mantıklı alan hukuk olarak gösterilmektedir. TM alanında okunabilecek bölümler içinde hukuk biraz daha öne çıkmaktadır. Tıp mesleğine nasıl ihtiyaç varsa, hukuk mesleğine de bir o kadar ihtiyaç vardır. İnsanlar herhangi bir nedenle hukuki yollara başvuru yapmakta. Hatta o kadar dosya var ki çözüme kavuşması için biraz beklemek gerekmektedir. Ülkemizde geleceği olan meslekler arasında gösterilmektedir. Sonuçta ülkede yaşayan vatandaşların hukuk okuyanlara ihtiyacı var. Bu bölümü okuyarak; hakim, savcı ya da avukat olmak mümkündür.

Listenin başına hukuk bölümünü koyduk. Peki başka hangi bölümler bu listede yer alıyor? En iyi ve tercih edilen eşit ağırlık bölümleri listesinde şu alanlar dikkat çekmektedir:

Sıraladığımız bu 20 bölüm ya da meslek dalı eşit ağırlık okuyanlar için çokça tercih ettiği alanlardır. TM alanında 2 yıllık olarak yer alan bazı bölümler, 4 yıllıklar kadar revaçta. Bu bölümlerde şu şekilde;

Bu altı bölüm, 2 yıllıklarda en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır. Özellikle tapu kadastro bölümü geniş bir çalışma alanına sahip. 2 yıllık turizm ile ilgili bölümlerde, öğrenciler bir avantaj sağlamaktadır. Bulunduğumuz konum itibariyle turistik bir coğrafyaya sahibiz. Bu yüzden bu alanda kendini geliştiren bilgili bireyler her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Altı bölümde, kimi 4 yıllık üniversite bölümlerinden daha iyi olduğu bilinmektedir. Sadece 2 yıl okuyarak iyi konumlara gelme imkanını da bulabilirsiniz.

İlk başta da söylediğimiz gibi seçilen bölüm oldukça önemli. Nokta atışı yapmak zor gibi gözükse de ileriye yönelik ve gelecek kaygısı taşımayan meslek grupları her zaman var olmaya devam edecektir.

Eşit Ağırlık Bölümlerinin Maaşları Ne Kadar?

Halk arasında dolaşan bir deyim vardır: ‘’Lokma artık aslanın ağzında değil midesinde.’’ Evet gerçekten de lokma artık aslanın ağzından geçmiş ve midesinden o yemeği çıkarmanın gerektiği bir dönemdeyiz. Yani para kazancının hem kolay hem de zor olduğu bir yüzyılda yaşıyoruz. Bir yanda milyonlarca lira kazanan YouTuberlar diğer yanda ise, iş bulmaya çalışan üniversiteli gençler. Herkes yüksek maaşlı eşit ağırlık meslekleri arıyor ama bu maalesef günümüzde hayalden öteye geçmiyor.

Üniversite okuyarak kariyer planlaması yapan gençler, iş hayatına atıldıklarında bütün kariyer planları bir anda suya düşüyor. Hayal ettikleri ya da bekledikleri iş ortamını ve dolgun ücret bulmakta zorlanıyor. Üniversite sonrası istediği sonuçlara ulaşamayan gençler, belli bir süre karamsarlık dönemi geçiriyor. Bu gibi sorunlar yaşanmaması için okuduğunuz bölümün önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. Ayrıca okunulan bölümün maaş skalası da gelecek için düşünülmesi gereken bir konu.

Bir üstteki başlığımızda en çok tercih edilen ea bölümleri söylemiştik. Şimdi ise, bu ea meslekleri için iş hayatında maaş karşılığı nedir ve yüksek maaşlı eşit ağırlık meslekleri hangileri bunlara bakacağız. Ayrıca eşit ağırlık bölümlerinde mezun olan kişilerin çalıştığı yerlerde aldığı ücretler nelerdir? Eşit ağırlık Bölümü meslekleri ve maaşları ne durumdadır? Gibi sorular üniversite tercihi yapmadan öğrencilerin aklını kurcalamaktadır.

İlk olarak yine hukuk bölümünden yola çıkmak isteriz. Hukuk bölümü geniş bir alan olduğu için kesin bir maaş söylemek yanlış olabilir. Ancak Hukuk danışmanlığı yapan bireylerin paylaştığı maaş bilgileri şu şekildedir; en yüksek 10 bin lira, en düşükte 3 bin lira almakta. Ancak danışmanların neredeyse büyük çoğunluğu Hukuk bölümünden mezun olmuştur. Tercih edilen üniversiteler arasında ise; İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi yer almaktadır. Avukat olan kişilerinde maaş ortalaması 4 bin lirayı bulmaktadır. Elbette hakim ve savcının maaşı değişkenlik göstermektedir.

Diğer bir bölümde iç mimarlık. Bu bölümde okuyarak mezun olan kişiler çalıştıkları yerde ortalama 3 bin liranın üzerinde bir maaş skalasına sahiptir. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile İç Mimarlık bölümünden mezun olan kişiler bu alanda iş bulabilmektedir. Anadolu, Kocaeli ve Hacettepe gibi üniversiteler bu bölümler için tercih edilmektedir.

Son yıllarda fazlaca tercih edilen ea bölümleri için en başta çocuk gelişimi gelmektedir. Çocuk gelişimi işinde kariyer sahibi olan bireyler, en yüksek 5 bin liranın üzerinde bir maaş almakta. En düşük ise 2 bin 500 lira olarak paylaşmıştır. Bireylerin mezun oldukları bölümler ise; çocuk gelişimi ve eğitimi, çocuk gelişimi (yüksekokul) ve çocuk gelişimi. Çalışılan sektörün büyük çoğunluğunu eğitim kurumları oluşturmaktadır.

Sınıf öğretmenliği de oldukça rağbet gören bir başka meslek. Bölümden mezun olan öğrencilerin iş bulması durumunda ortalama 3 bin liranın üzerinde bir maaş ile çalışabilmektedir. Elbette ilk ve deneyimsiz olarak başladığınız zaman muhtemelen asgari ücret ile işe başlayacaksınız. İş fırsatı arayan öğrencilerin çoğu sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olmaktadır. Sınıf öğretmenliği, daha çok eğitim sahasında tercih edilmektedir.

Grafik tasarımı bir bölüm olarak öne çıksa da iş hayatında; grafiker, grafik uzmanı gibi isimlerle anılmaktadır. Yaptığı işe göre değişen meslek dalında ne bir fiyat bilgisi olmamakla birlikte 2 bin ile 5 bin arasında olduğu söylenmektedir. Bölümden mezun olan kişiler belli bir çevre edindikten sonra freelance olarak da çalıştığı bilinmektedir. Meslekten mezun olan kişiler genellikle; medya, dijital pazarlama, basın - yayın, reklam ve tanıtım sektörlerinde iş bulmaktadır.

Son olarak 2 yıllık bir bölümden maaş ortalaması vermek istedik. Turizm ve otel işletmeciliği bölümünden mezun olan kişiler, sektörün içinde farklı alanlarda görev alabilmektedir. İçinde farklı alanlarının bulunması sebebiyle en düşük maaş ortalaması asgari ücret olarak kabul edilmektedir. En yüksek maaş ise, 7–8 bin lira olarak bilinmektedir. Öğrenciler bu bölümü; Anadolu, Ege, Uludağ ve İstanbul Üniversitesi gibi yerlerde tamamlamaktadır. Mezun olduktan sonra çalışılan, sektörün başında elbette turizm gelmektedir.

Üniversite Sonrasında İş Bulabiliyorlar mı?

Üniversite tamamlandıktan sonra sadece alınan diploma yeterli gelmeyebilir. Verilen diplomanın yanında ekstra sertifika da sizleri daha fazla ön plana çıkarabilir. Mesela grafik tasarımı mezunu oldunuz. Fakat yeteri derece grafik programlarına hakim değilseniz, bu sizin için bir dezavantaj olabilir. Ama endişelenmeyin, Enstitü sayesinde hem bilgileri tazeleme hem de bilmediğiniz birçok konu hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Enstitünün sağladığı online eğitimler ile birlikte yaşanan dezavantajı pozitife çevirebilmek mümkün.

Üniversitenin tamamlanmasıyla öğrenciler, iş bulma sürecinde boşlukta olabilir. Bu süreç içinde bilgiler eskiyebilir ya da unutulabilir. Enstitü bu boşluğu rahatlıkla kapatabilir. Ayrıca eğitimler sonrasında sertifika sahibi de oluyorsunuz. Bu sayede iş başvurularında diplomanın yanında başarı sertifikası ile 1–0 öne geçebilirsiniz. Sertifikanın en büyük avantajı katılım değil, gerçek bir başarı sertifika olmasıdır.

Aktüerya ve Risk Yönetimi, 4 yıl, Aktüerya ve Risk Yöneticisi, Bankacılık ve Finans, 4 yıl, Bankacı, Finansal Danışman, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, 4 yıl, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Bilim Tarihi, 4 yıl, Bilim Tarihçisi, Hukuk, 4 yıl, Avukat, Hâkim, Savcı, İktisat, 4 yıl, İktisatçı, Ekonomi Danışmanı, İşletme, 4 yıl, İşletmeci, İdari Yönetici, Psikoloji, 4 yıl, Psikolog, Sosyoloji, 4 yıl, Sosyolog, Spor Yöneticiliği, 4 yıl, Spor Yöneticisi
eşit ağırlık bölümü meslekleri ve maaşları 4 yıllık önü açık bölümler eşit ağırlık
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam, birkaç rafı olan uzun ahşap bir kitaplığın önünde duruyor. Gözlük takıyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Gri bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Kitaplığın kenarları boyunca uzanan beyaz bir şerit vardır. En alt rafta, tabağı olan beyaz bir fincan var. Adamın üzerinde yuvarlak ampullü bir aydınlatma armatürü var. Kitaplığın sağ tarafında, bir kitap rafının bulanık bir fotoğrafı var.
Ne Demek?

Entelektüel Ne Demek?

22 Kasım 2020
Bu resim bir web sitesinin şemasının yanında duran bir adamı gösteriyor. Beyaz bir gömlek ve siyah bir kravat takıyor. Adamın koyu kahverengi saçları ve ciddi bir ifadesi var. Arka planda beyaz metinli mavi bir daire ve beyaz metinli kırmızı bir daire ve bir diyagram var. Ayrıca mavi zemin üzerinde beyaz işaretli bir logo da var. Resmin sağ tarafında, üzerinde dişli bulunan bir bilgisayar ekranı ve beyaz metinli gri bir daire var. Son olarak, sağ alt köşede beyaz zemin üzerinde bir grafik var. Adam diyagrama bakıyor ve sunulan bilgileri düşünüyor gibi görünüyor.
Meslekler

Geleceği Olan Meslekler

12 Temmuz 2020
Bir kişi bir sınıfta kara tahtanın önünde durmaktadır. Bu kişinin uzun, siyah saçları arkaya doğru toplanmış ve beyaz bir gömlek giyiyor. Kara tahtanın sağ üst köşesinde siyah beyaz bir grafiti deseni vardır. Kişi kollarını önünde kavuşturmuş, doğrudan kara tahtaya bakmaktadır. Yüzünde sakin ve odaklanmış bir ifade var. Kara tahta yazı ve diyagramlarla doludur ve kişi muhtemelen bir şeyler çalışmakta veya öğrenmektedir.
Meslekler

Sayısal Meslekler Nelerdir?

29 Nisan 2022
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606