AnasayfaBlogHavacılık Yönetimi Bölümü
Bölümler

Havacılık Yönetimi Bölümü

10 Ekim 2020
Gökyüzünde turuncu bir arka plan üzerinde bir grup uçak görülüyor. Uçaklar beyaz renkte ve çeşitli yönlerde uçuyor, bazıları birbirine yakın. Görüntünün ön planında, turuncu zemin üzerinde beyaz gövdeli, mavi ve kırmızı desenli bir model uçak görülüyor. Arka planda sol tarafa doğru uçan bir başka beyaz uçak daha görülüyor. Tüm uçaklar belirgin bir şekle sahip ve gökyüzünde çeşitli konumlarda bulunuyorlar. Turuncu arka plan canlı ve parlaktır ve dramatik bir etki yaratır.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Havacılık SektörüSon yıllarda en hızlı gelişen ve büyüyen sektörler arasında yer alıyor.2019 yılında 225.000 personeli istihdam etmiş ve 165 Milyar TL ciro elde etmiştir.
Havacılık Yönetimi BölümüSektör içinde yer alan tüm aktörlerin her biriminde görev alabilecek personelleri yetiştirmeyi hedefleyen bölüm.Bölüm 4 yıllık bir lisans programıdır ve eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabul etmektedir.
Havacılık Yönetimi Bölümü İş İmkanlarıHava yolu şirketleri, yer hizmetleri, yolcu ve kargo taşımacılığı yapan özel sektör firmalarında iş imkanları vardır.Aynı zamanda kamu kurumlarında da istihdam imkanları bulunmaktadır.
Sivil HavacılıkDünyada örnek gösterilebilecek yönetim modelleri ile uluslararası alanda saygınlık kazanmıştır.Türk Hava Yolları'nın bir dünya markası haline gelmesi ve yerel hava yolu şirketlerinin büyümeye devam etmesi ile rekabet gücü artmaya devam ediyor.
Bölüm Üniversiteleri2019 yılında 17 üniversitede kontenjan açtı ve toplamda 2055 öğrenci kabul etti.Her geçen sene yeni üniversitelerde açılan bölüm kontenjan sayısını da arttırıyor.
Sektörün BüyümesiHavacılık sektöründeki büyüme beklentisi global olarak %4, Türkiye'de ise %6 olarak öngörülüyor.Sektörün uzun vadede istihdam yaratmaya devam edeceği tahmin ediliyor.
Kurumlarda İstihdamBölüm mezunları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) gibi kamu kurumlarında görev alabilirler.Finans, muhasebe, satış, pazarlama ve yönetim gibi departmanlarda iş bulma fırsatı bulunuyor.
Yabancı Dil Bilgisiİngilizce bilgisi, havacılık yönetimi bölümü mezunlarının iş bulma fırsatını arttırmaktadır.Havacılık sektöründe çeşitli kariyer fırsatları sunabilen bir dildir.
Bölüm Mezunları Ne İş Yapar?Bölüm mezunları sektörün her kolunda idari ve yönetim kadrosunda çalışabilir. Aynı zamanda, uçuş ekibi içerisinde görev almak isteyenlerin de temel donanıma sahip olmasını sağlar.Teknik tarafta çalışmak, kabin ekibi üyesi ya da pilot olmak için ayrıca kurs, eğitim ve uçuş okullarını bitirmeleri gerekiyor.
Yetişmiş Personel EksikliğiHavacılık sektöründe yetişmiş ve yetkin personel azlığı firmalar arası transferi hızlandırıyor. Kendinizi gösterip başarılı olmanız durumunda, farklı şirketlere transfer olarak gelirinizi arttırabiliyorsunuz.Ayrıca, sektördeki sürekli değişim ve yenilenme, farklı iş alanlarında devamlı istihdam açığı oluşturabilir.

Havacılık sektörü son yılların en çok büyüyen ve gelişen sektörüdür. Dolayısıyla istihdam talebi de her geçen gün artmaya devam ediyor. Ülkemiz sivil havacılık sektörü 2019 yılında yaklaşık 225.000 personel istihdam etmiş ve 165 Milyar TL ciroya ulaşmış. İç hatlarda 63 noktaya, dış hatlarda ise 126 ülkede 328 noktaya uçuşlar gerçekleşiyor.

Havacılık sadece uçak ya da uçmak demek değildir. Hava taşıtı ile ilgili tüm kurum, endüstri ve yapıları kapsar. Havacılık faaliyetleri; Sivil, askeri, ticari, genel, yolcu ve kargo taşımacılığı olmak üzere 6 ayrı bölüme ayrılıyor.

Geçtiğimiz yüzyılın en çok gelişen sektörlerinden biri olan havacılık, küresel ekonominin en büyük aktörlerinden biri olmaya devam ediyor. Yolcu, bagaj, yük ve kargo taşımacılığı olmak üzere birçok alanda hizmet vermekte olan sektör, hava aracı üretim tesisleri ve havalimanları gibi büyük altyapı tesislerini de içerisinde bulunduruyor. Bu kapsamda dünyada 87,7 milyon insana istihdam sağlıyor.  Ülkemizde havacılık sektörü, özellikle özelleştirmenin etkisi ve coğrafi anlamda merkezi bir konuma sahip olma avantajı ile her anlamda dünyadaki öncüleri ile rekabet edebilecek tesislere sahip. Buna ek olarak, Türk Hava Yolları'nın bir dünya markası haline gelmesi ve yerel hava yolu şirketlerinin büyümeye devam etmesi rekabet gücümüzü arttırıyor. Türk Sivil Havacılığı, dünyada örnek gösterilebilecek yönetim modelleri ile uluslararası alanda otoritelerce saygınlık kazanıyor.  Havacılık sektöründeki büyüme beklentisi yolcu bazında dünyada %4, ülkemizde %6 olarak öngörülüyor. Sektörün uzun vadede istihdam yaratmaya devam edeceği açıkça görülüyor.

Erdost Erden -  TAV Havalimanları Holding Ticari İşler Müdürü

Havacılık Yönetimi Bölümü Nedir?

Havacılık yönetimi bölümü, sektör içinde yer alan tüm aktörlerin her biriminde görev alabilecek personelleri yetiştiren bölümdür. 4 yıllık lisans eğitimi veren bölüm eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabul eder. Disiplin, kontrol ve güvenliğin üst düzeyde olması gereken sektöre yetişmiş istihdam sağlamayı hedefler.

Bölüm 2019 yılında 17 üniversitede kontenjan açtı ve toplam 2055 öğrenci kabul etti. Gün geçtikçe özelleşmiş fakülte ve bölümler kazanan üniversitelerde havacılık yönetimi bölümü de ön sıralarda yerini buluyor. İnsanoğlu var oldukça devam edecek yegâne sektörlerden birisi. Teknoloji ve robotlaşma hızla ilerlese de havacılıkta insan olmazsa olmaz bir faktör.

Her geçen sene yeni üniversitelerde hayat bulan bölüm aynı hızla kontenjan sayısını da arttırıyor.

Havacılık Yönetimi Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Havacılık bölümü mezunları; hava yolu şirketleri, yer hizmetleri, yolcu ve kargo taşımacılığı yapan özel sektör firmalarında çalışabilir. Aynı zamanda kamu kurumlarında da görev alabilir.

Alım yapan kamu kurumları;

  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)

  • Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ)

Hava limanı içinde faaliyet gösteren tüm işletmelerin farklı birimlerinde görev alabilirler. Finans, muhasebe, satış, pazarlama ve yönetim gibi departmanlarda iş bulabilirler. Sektör özelinde alınan dersler iş bulma fırsatını arttıracağı gibi İngilizce bilgisi olmazsa olmazlardan denebilir. Akademisyenler adayların bu bölüme özgü eğitimleri sayesinde hep önde olacağını savunuyor. Dünyada havacılık sektörü teknoloji ile birlikte sürekli gelişiyor ve güncelleniyor. Bu nedenle sadece ülkemizde değil dünyanın birçok farklı yerinde iş fırsatları karşınıza çıkabiliyor.

Sektörün büyüme hızına göre yetişen personel sayısı oldukça az. O nedenle mevcut kurumlar istihdamını benzer temel dal mezunlarından sağlıyor. Zamanla bu yerini konu hakkında uzman mezunlara bırakacak. Sektörün kendi içinde de sürekli değişmesi ve yenilenmesi nedeni ile farklı iş kollarında devamlı istihdam açığı olacak.

Havacılık Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları sektörün her kolunda idari ve yönetim kadrosunda çalışabilir. Görev aldığı kurumda yükselmek için bazı sınavlara ve eğitimlere katılmaları gerekebilir. Bölüm aynı zamanda uçuş ekibi içerisinde görev almak isteyenlerin de temel donanıma sahip olmasını sağlayacaktır.

Mezunlar terminal içerisinde bir görevde olacaksa başlangıç noktası yer hizmetleri ve operasyon. Daha sonra gelişip yükseldiklerinde üst düzey yönetici konumlarına gelebiliyorlar. Bir hava alanının tek başına müdürü bile olsalar operasyon kısmını çok iyi bilmek durumundalar. O nedenle çekirdekten yetişmiş personel çok önem kazanıyor. İşin mutfağını bilmeyenlerin yükselmesi zor. Bu nedenle kurumlar operasyon, ticaret, finans, pazarlama temel bölümlere farklı sektörden ya da dışardan personel almayı tercih etmiyor. 

Yetişmiş ya da yetkin personel azlığı firmalar arası transferi hızlandırıyor. Sektöre düşük bir maaş ile başlasanız dahi farklı şirketlere transfer olarak gelirinizi arttırabiliyorsunuz. Tabi bunun için kendinizi göstermeli başarılı olmalısınız. Teknik tarafta çalışmak, kabin ekibi üyesi ya da pilot olmak için bu bölümden mezunların ayrıca kurs, eğitim ve uçuş okullarını bitirmeleri gerekiyor. Bu kursları farklı bölüm mezunları da alabilir. Fakat havacılık yönetimi bölümü mezunu bir kişi bu süreçte daha avantajlı oluyor.

Havacılık Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölüm temel işletme derslerini kapsamakla birlikte özel havacılık programlarını da içerisinde barındırıyor. 4 yıl boyunca alınacak başlıca mesleki dersler şu şekilde:

  • Havacılık Hukuku

  • Hava Yolu Taşımacılığı ve Uygulamaları

  • Hava Yolu Filo Planlama

  • Havacılık Ekonomisi

  • Havacılıkta Stratejik Yönetim

  • Havacılıkta Pazarlama Yönetimi

  • Hava Alanı Operasyon

  • Havacılıkta İK yönetimi

  • Hava Kargo

İlk dönemler daha temel derslerle başlıyor, bölüme özel derslerinde girişleri başlarda yapılıyor. Üçüncü ve son sene de derslerin ağırlığı artarak devam ediyor.

Havacılık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralamaları Nedir?

2020 yılı verilerine göre havacılık yönetimi bölümü en yüksek puan ve sıralama Özyeğin Üniversitesine ait. Bölümün puana göre ilk 5 okulu şu şekilde:

  • Özyeğin Üniversitesi: (İngilizce - Burslu) Taban Puan: 388,74 Sıralama: 37062

  • Türk Hava Kurumu Üniversitesi: (İngilizce - Burslu) Taban Puan: 368,16 Sıralama: 64547

  • İstanbul Aydın Üniversitesi: (İngilizce - Burslu) Taban Puan: 358,36 Sıralama: 80801

  • İstanbul Ticaret Üniversitesi: (Burslu) Taban Puan: 348,11 Sıralama: 99939

  • Eskişehir Teknik Üniversitesi: Taban Puan: 344,29 Sıralama: 107625

Son sırada ise 221,83 puan ve 783342 sıralama ile Türk Hava Kurumu Üniversitesi (İngilizce – Ücretli)   bulunuyor. Talebin artması nedeni ile önümüzdeki yıllarda taban puanların artacağı öngörülüyor. Türkiye’nin birçok farklı şehrinde bölümün olduğu üniversiteler mevcut. En çok bölüm İstanbul’daki farklı üniversitelerde bulunuyor.

Havacılık Sektörü, Son yıllarda en hızlı gelişen ve büyüyen sektörler arasında yer alıyor, 2019 yılında 225000 personeli istihdam etmiş ve 165 Milyar TL ciro elde etmiştir, Havacılık Yönetimi Bölümü, Sektör içinde yer alan tüm aktörlerin her biriminde görev alabilecek personelleri yetiştirmeyi hedefleyen bölüm, Bölüm 4 yıllık bir lisans programıdır ve eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabul etmektedir, Havacılık Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Hava yolu şirketleri, yer hizmetleri, yolcu ve kargo taşımacılığı yapan özel sektör firmalarında iş imkanları vardır, Aynı zamanda kamu kurumlarında da istihdam imkanları bulunmaktadır, Sivil Havacılık, Dünyada örnek gösterilebilecek yönetim modelleri ile uluslararası alanda saygınlık kazanmıştır, Türk Hava Yolları'nın bir dünya markası haline gelmesi ve yerel hava yolu şirketlerinin büyümeye devam etmesi ile rekabet gücü artmaya devam ediyor, Bölüm Üniversiteleri, 2019 yılında 17 üniversitede kontenjan açtı ve toplamda 2055 öğrenci kabul etti, Her geçen sene yeni üniversitelerde açılan bölüm kontenjan sayısını da arttırıyor, Sektörün Büyümesi, Havacılık sektöründeki büyüme beklentisi global olarak %4, Türkiye'de ise %6 olarak öngörülüyor, Sektörün uzun vadede istihdam yaratmaya devam edeceği tahmin ediliyor, Kurumlarda İstihdam, Bölüm mezunları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) gibi kamu kurumlarında görev alabilirler, Finans, muhasebe, satış, pazarlama ve yönetim gibi departmanlarda iş bulma fırsatı bulunuyor, Yabancı Dil Bilgisi, İngilizce bilgisi, havacılık yönetimi bölümü mezunlarının iş bulma fırsatını arttırmaktadır, Havacılık sektöründe çeşitli kariyer fırsatları sunabilen bir dildir, Bölüm Mezunları Ne İş Yapar?, Bölüm mezunları sektörün her kolunda idari ve yönetim kadrosunda çalışabilir Aynı zamanda, uçuş ekibi içerisinde görev almak isteyenlerin de temel donanıma sahip olmasını sağlar, Teknik tarafta çalışmak, kabin ekibi üyesi ya da pilot olmak için ayrıca kurs, eğitim ve uçuş okullarını bitirmeleri gerekiyor, Yetişmiş Personel Eksikliği, Havacılık sektöründe yetişmiş ve yetkin personel azlığı firmalar arası transferi hızlandırıyor Kendinizi gösterip başarılı olmanız durumunda, farklı şirketlere transfer olarak gelirinizi arttırabiliyorsunuz, Ayrıca, sektördeki sürekli değişim ve yenilenme, farklı iş alanlarında devamlı istihdam açığı oluşturabilir
havacılık havacılık bölümü havacılık yönetimi havacılık yönetimi bölümü havacılık bölümü puanları sivil havacılık
Bu, lacivert takım elbise giyen genç bir adamın görüntüsüdür. Adam öne doğru bakıyor ve ellerini önünde birleştirmiş. Bakımlı bir sakalı var ve yüzünde gözlük takıyor. Kahverengi saçları var ve takım elbisesi üzerine tam oturacak şekilde dikilmiş. Yakası hafifçe kalkık ve takım elbisesinin düğmeleri kapalı. Kendinden emin ve profesyonel görünüyor. Yüz ifadesi ciddi ve dik duruyor. 30'lu yaşlarının ortalarında görünüyor. Arka plan bulanık ve renkler soluk.
Özgür Gür
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü ve MBA mezunu. “Türkiye Borsasında Volatilite”, “Türkiye’de Banka İmaj Algısı” konularında lisans ve yüksek lisans tezleri yazdı. 2018 Aralık ayından bu yana uluslararası bir şirkette Akdeniz Bölge Sorumlusu olarak çalışmakta. Aynı zamanda İstanbul İşletme Enstitüsü’nden aldığı eğitimler ışığında gayrimenkul ofislerine “dijital pazarlama ve SEO teknikleri” eğitimleri veriyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.