AnasayfaBlogAviyonik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Aviyonik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

27 Mart 2021
Bu bir uçağın yakın çekim görüntüsüdür. Uçak, önünde pervanesi olan büyük bir uçaktır. Beyaz bir gövdesi vardır ve yan tarafında mavi ve kırmızı şeritler bulunur. Kanatlar dışa doğru uzatılmıştır ve uçlarına yakın iki siyah ve beyaz desen bulunmaktadır. Motor uçağın arkasında yer alır ve gri renktedir. Arka planda, gövdesinden güneşin yansıdığı bir tekneye dair bir ipucu var. Görüntü net ve uçağın detayları görülebiliyor. Güzel bir sahne ve bir resim yazısı veri kümesi için mükemmel bir görüntü.
Aviyonik Mühendisi TanımıGörev ve SorumluluklarEğitim ve Yetenekler
Hava araçlarındaki elektronik sistemleri tasarlayan ve geliştiren uzman.Hava araçlarındaki elektronik ekipmanları belirlemek, yazılımları tasarlamak ve geliştirmek.Makine, Elektrik yada Bilgisayar Mühendisliği vb. üniversite bölümleri mezunu olma ve MS Office programlarına hakim olma.
Hava araçlarının elektronik aksamını düzenleyen profesyonel.Ekipman seçimi yapmak, aviyonik sistemin kurulabilmesi için yazılımları düzenlemek.Uçak ve Havacılık Mühendisliği veya Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu olmak, yabancı dil bilgisi.
Havacılık sektöründeki elektronik sistemlerin geliştirilmesinden sorumlu mühendis.Sistemi güncellemek, yenilikler enjekte etmek ve düzgün çalışmasını sağlamak.İyi derecede İngilizce, analitik düşünme ve problem çözme yeteneği, disiplinler arası Aviyonik Mühendisliği eğitimi.
Hava araçlarının elektronik aksamının işleyişinden sorumlu mühendis.Hava araçlarının donanımsal ve yazılımsal gibi elektronik sistemlerini tasarmak ve uygun ekipmanları belirlemek.Mekatronik Mühendisliği mezunu olmak, arayüz yönetimi konusunda deneyim, iyi düzeyde ekip çalışması becerisi.
Havacılık elektroniği ile ilgilenen ve bu alanda çalışan mühendis.Sistem ekipmanlarının belirlenmesi ve geliştirilmesi, sistem kontrolü ve testleri.Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu olmak, MS Office programlarını iyi derecede kullanabilmek, yüksek iletişim yeteneğine sahip olmak.
Uçak, füze, uydu gibi hava araçlarının elektronik sistemlerini tasarleyan ve geliştiren mühendis.Sistemin düzgün çalışması için gerekli olan tüm işlemleri yapmak ve sorunsuz ilerlemesini sağlamak.Makine Mühendisliği mezunu olmak, yüksek düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmak, analitik düşünme yeteneği.
Hava araçlarındaki elektronik sistemlerin tasarımından sorumlu mühendis.Aviyonik sistem kurulumu ve ekipman belirleme, yazılım tasarımı ve geliştirme, sistem uyumluluğunun sağlanması ve kontrolü.Bilgisayar Mühendisliği mezunu olmak, analitik düşünme ve problem çözme yeteneğine sahip olmak, MS Office ustalığı.
Hava araçlarının elektronik sistemlerini düzenlemenin yanı sıra bu sistemlerin ihtiyaçlarını belirlemekten de sorumlu mühendis.Aviyonik sistemde kullanılacak olan tüm ekipmanları belirlemek, bu sistemlerin entegrasyonuna ve problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak.Uçak ve Havacılık Mühendisliği mezunu olmak, MS Office programlarını ileri düzeyde kullanabilmek, güçlü iletişim yetenekleri.
Havacılık elektroniği disiplinine hakim mühendis.Sistemi güncellemek, geliştirmek ve düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamak.Elektronik Mühendisliği mezunu olmak, iyi derecede İngilizce bilgisi, MS Office programlarına ileri düzeyde hakim olma.
Hava araçlarındaki elektronik mekanizmaları belirleyen ve düzenleyen mühendis.Elektronik sistemlerin tasarımından, uygulanmasına ve geliştirilmesine kadar her detayı düzenlemek.Mekatronik Mühendisliği mezunu olmak, analitik düşünme, problem çözme yeteneği ve iletişim becerisi.

Aviyonik mühendisi son dönem oldukça ilgi gören meslek gruplarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu mühendislik dalı havacılık elektroniği ile ilgilienen bir disiplindir. Uçak elektroniği başta gelmek üzere; füze, uzay aracı, uydu gibi akla gelebilecek her türlü hava aracının elektroniği ilgi alanıdır. Hava araçlarında yer alan haberleşme sistemleri, navigasyon, sensör, gösterge çeşitleri gibi tüm elektronik aksamlar aviyonik mühendislerinin ilgi alanına girer.

Aviyonik mühendisi; hava araçlarında kullanılan, elektronik mekanizmaların ihtiyaç duyacağı ekipmanları belirler. Aviyonik mühendisleri bu alanda donanım, yazılım dahil olmak üzere tüm sistemleri tasarlayan ve geliştiren kişilerdir. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, bu alana olan ihtiyacı da arttırmıştır. Yazımızda Aviyonik mühendisi nedir? Aviyonik mühendisinin görev ve sorumlulukları nelerdir? Aviyonik mühendisi olmak için şartlar nelerdir? Gibi sorulara aradığınız yanıtları bulabilirsiniz.

Aviyonik Mühendisi Nedir?

Aviyonik sözcük anlamı olarak İngilizce aviation (havacılık) ve electronics (elektronik) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan avionics kelimesinden dilimize geçiş yapmıştır. Tarihte ilk olarak bir İngiliz muhabir tarafından kullanıldığı bilinir. Aviyonik sistemlerin tam olarak gelişim kaydetmeye başlaması II. Dünya Savaşı yıllarına dayanmaktadır. Aviyonik sistem ile bilinen en önemli gelişmelerden birisi de radarın bulunmasıdır.

Havacılık elektroniği, aviyonik; hava araçlarına ait tüm elektronik sistemi oluşturan süreç parçalarının tasarım ve işleyişini ifade eder. Haberleşme sistemleri, navigasyon, göstergeler ve hava aracı sensörleri aviyonik sisteme ait olan parçalardır. Aviyonik mühendisi ise hava araçlarında elektronik sistemleri için gerekli olan ekipmanları belirleyen kişiye verilen addır.

Aviyonik mühendisleri hava araçlarında bulunan elektronik aksamın yazılım, donanım ve alt sistemlerini tasarlaryan ve geliştiren kişilerdir. Bu alanda uzmanlık eğitimi alan meslek mensuplarıdır. Bu sektörde kariyer planı çizmek isteyen adaylar öncelikle nasıl bir eğitim almaları gerektiğini araştırır. Öncelikle adayların üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması gerekir. Aşağıda belirtilmiş olan mühendislik bölümü mezunları Disiplinler arası Aviyonik Mühendisliği yüksek lisans eğitimine başvuru yaparak, kariyerine aviyonik mühendisi olarak devam etme imkanı elde edebilir.

Aviyonik Mühendisi Ne İş Yapar?

Aviyonik mühendisi, kendi sorumluluğu altına verilen hava aracı ya da hava araçlarının elektronik sistemlerindeki tüm işleyişten sorumludur. Elektronik sistemlerinin tasarım aşamasından, uygulanmasına ve geliştirilmesine kadar her detayından sorumlu olan kişiler aviyonik mühendisleridir. Sistemin düzgün çalışması için gerekli olan tüm işlemleri yapmak ve her şeyin sorunsuz ilerlemesini sağlamak en temel amaçlarıdır.



Son yıllarda mesleğin popüler olmasının en önemli sebeplerinden biri yaşanan teknolojik gelişmeler karşısında bu alan mezunlarına duyulan ihtiyaçtır. Bu alana ilgi duyan mühendis adaylarının başarılı olmasında bazı önemli özellikler de rol oynar. Bunlar içinde en önemlilerinden biri özellikle ara yüz yönetimi konusunda deneyim ve bilgi sahibi olmaları gerektiğidir. MS Office programlarını ileri düzeyde ve etkili olarak kullanabilmeleri beklenir. Güçlü iletişim yeteneğine sahip olmaları diğer önemli özelliklerden biridir. Yabancı dil bilmeleri önemlidir. Özellikle iyi derecede İngilizce bilen adaylar daha çok tercih edilir. Ekip çalışması için uyum göstermesi mesleğin önemli gereklerinden biridir.

İlgili eğitim: Ms Office Sertifika

Analitik düşünebilen ve problem çözme yeteneğine sahip mühendisler bulundukları kurumda aynı meslek mensubu rakiplerine göre bir adım önde olma şansı elde eder. Mühendislerin çalıştıkları kurumlarda sorumlulukları ihtiyaçlara göre ve beklentilere göre değişiklik gösterir. Aldıkları eğitim gereği tüm ihtiyaçları karşılayabilecek donanıma sahiptirler. En temel olan görev ve sorumlulukları ise aşağıdaki gibidir.

  • Aviyonik sistemde kullanılacak olan tüm ekipmanları belirlemekten sorumludurlar.

  • Aviyonik sistemin kurulabilmesi için gerekli olan yazılımı tasarlar ve geliştirirler.

  • Sistemi güncellemek ve daha iyi bir seviyeye getirebilmek üzere yazılım ve donanım mühendisleriyle organize bir şekilde çalışmalarını yürütürler.

  • Hava araçlarının yenilenebilmesi için geliştirilen sistemlerin uyum içinde çalışabilmesi amacıyla entegrasyon sürecini tamamlamaktan sorumludurlar.

  • Sistemin nasıl çalıştığını kontrol etmek amacıyla test yaparken, ortaya çıkan problemlerin ortadan kaldırılması için de çalışırlar.

Aviyonik Mühendisi Maaşları

Aviyonik sistemler, askeri havacılıkta çok önemli bir yere sahiptir ve en fazla para da bu alanda harcanır. Ülkemizde bu konuda önemli çalışmalar yürüten şirketler; Aselsan, TAI, Vestel, Havelsan gibi savunma sanayinin önde gelen firmalarıdır. Bu firmalar sektör üzerinde çalışmalar, araştırmalar yapmaktadır.

Dünyada ise aviyonik sistemlere öncü olarak gösterilecek firmalar ise Honeywell Aerospace, Rockwell Collins sektörde zirvede olan kuruluşlardır. Dolayısı ile bu alanda çalışmalar yürütecek alan mezunlarına oldukça ihtiyaç vardır. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan mühendisler yüksek lisans programının bulunduğu üniversiteleri takip ederek, kabul şartlarına uymaları halinde eğitim almaya başlamış olacaklardır.

Aviyonik mühendisleri, havacılık sektöründen yer alan hemen hemen her şirkette iş bulma imkanına sahiptir. Aviyonik mühendis maaşları ise öncelikle tecrübeye, çalışılan seneye, alınan eğitime ve çalışılan kuruma göre farklılık gösterir. Bu durumda;

  • Yeni mezun olmuş aviyonik mühendisinin en az 3.670 TL maaş aldığı gözlemlenmektedir.

  • 5 yıl ve üzerinde tecrübesi olan bir aviyonik mühendisi ortalama 8.700 TL gelir elde etmektedir.

  • Uzun yıllar tecrübe sahibi olan bir aviryonik mühendisinin ise 13.730 TL kazandığı görülmektedir.

Aviyonik Mühendisi Nasıl Olunur?

Aviyonik mühendisi olabilmek için öncelikle üniversitelerde ilgili lisans bölümlerinden birini tamamlamış olma şartı aranır. Ardından Disiplinler arası Aviyonik Mühendisliği yüksek lisans eğitim programına katılabilmek için diğer önemli şartları yerine getirmek gerekir. Yüksek lisans program içeriğinde yer alan dört dersin eğitimini tamamlamaları şartı aranır. Tercih edilen dört ders arasından ise en az iki ders içeriğinin Aviyonik alanına özgü olması gereklidir. Aviyonik Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans programında alınabilecek dersler aşağıdaki gibidir.

  • Aviyoniğin Temelleri,

  • Aviyonik Mühendisliği Matematiksel Yöntemler,

  • Aviyonik Sistem Programlama,

  • Havacılık Standartları, Tasarım ve Yazılımı,

  • Aviyonik Veri İletişimi,

  • Donanım Entegrasyonu,

  • aviyonik sistem mühendisliği,

  • Elektro Optik Sistemler, Simülatör Sistemleri,

  • Hata Giderici Aviyonik Tasarım,

  • Seyrüsefer Sistemleri,

  • Uçak Sistem Tanıma, Uçak Dinamikleri ve Kontrolü,

Hava araçlarındaki elektronik sistemleri tasarlayan ve geliştiren uzman, Hava araçlarındaki elektronik ekipmanları belirlemek, yazılımları tasarlamak ve geliştirmek, Makine, Elektrik yada Bilgisayar Mühendisliği vb üniversite bölümleri mezunu olma ve MS Office programlarına hakim olma, Hava araçlarının elektronik aksamını düzenleyen profesyonel, Ekipman seçimi yapmak, aviyonik sistemin kurulabilmesi için yazılımları düzenlemek, Uçak ve Havacılık Mühendisliği veya Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu olmak, yabancı dil bilgisi, Havacılık sektöründeki elektronik sistemlerin geliştirilmesinden sorumlu mühendis, Sistemi güncellemek, yenilikler enjekte etmek ve düzgün çalışmasını sağlamak, İyi derecede İngilizce, analitik düşünme ve problem çözme yeteneği, disiplinler arası Aviyonik Mühendisliği eğitimi, Hava araçlarının elektronik aksamının işleyişinden sorumlu mühendis, Hava araçlarının donanımsal ve yazılımsal gibi elektronik sistemlerini tasarmak ve uygun ekipmanları belirlemek, Mekatronik Mühendisliği mezunu olmak, arayüz yönetimi konusunda deneyim, iyi düzeyde ekip çalışması becerisi, Havacılık elektroniği ile ilgilenen ve bu alanda çalışan mühendis, Sistem ekipmanlarının belirlenmesi ve geliştirilmesi, sistem kontrolü ve testleri, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu olmak, MS Office programlarını iyi derecede kullanabilmek, yüksek iletişim yeteneğine sahip olmak, Uçak, füze, uydu gibi hava araçlarının elektronik sistemlerini tasarleyan ve geliştiren mühendis, Sistemin düzgün çalışması için gerekli olan tüm işlemleri yapmak ve sorunsuz ilerlemesini sağlamak, Makine Mühendisliği mezunu olmak, yüksek düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmak, analitik düşünme yeteneği, Hava araçlarındaki elektronik sistemlerin tasarımından sorumlu mühendis, Aviyonik sistem kurulumu ve ekipman belirleme, yazılım tasarımı ve geliştirme, sistem uyumluluğunun sağlanması ve kontrolü, Bilgisayar Mühendisliği mezunu olmak, analitik düşünme ve problem çözme yeteneğine sahip olmak, MS Office ustalığı, Hava araçlarının elektronik sistemlerini düzenlemenin yanı sıra bu sistemlerin ihtiyaçlarını belirlemekten de sorumlu mühendis, Aviyonik sistemde kullanılacak olan tüm ekipmanları belirlemek, bu sistemlerin entegrasyonuna ve problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak, Uçak ve Havacılık Mühendisliği mezunu olmak, MS Office programlarını ileri düzeyde kullanabilmek, güçlü iletişim yetenekleri, Havacılık elektroniği disiplinine hakim mühendis, Sistemi güncellemek, geliştirmek ve düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamak, Elektronik Mühendisliği mezunu olmak, iyi derecede İngilizce bilgisi, MS Office programlarına ileri düzeyde hakim olma, Hava araçlarındaki elektronik mekanizmaları belirleyen ve düzenleyen mühendis, Elektronik sistemlerin tasarımından, uygulanmasına ve geliştirilmesine kadar her detayı düzenlemek, Mekatronik Mühendisliği mezunu olmak, analitik düşünme, problem çözme yeteneği ve iletişim becerisi
aviyonik
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867